Λάζλο Μπόλονι : Ένας φίλος έρχεται από τα παλιά…

Από thessports.gr: Έξι χρόνια μετά το απρόσμενο διαζύγιο τους, οι δρόμοι του ΠΑΟΚ και του Λάζλο Μπόλονι συναντώνται και πάλι στο φιλικό του Δικεφάλου εναντίον της Αντβέρπ.
Πηγή: forza
Λάζλο Μπόλονι : Ένας φίλος έρχεται από τα παλιά…

«Κρατάω τα πόδια μου στη γη, αλλά με δουλειά προσπαθώ να φτάσω στα όνειρα» είχε δηλώσει ο Ρουμάνος κατά την παρουσίαση του ως τεχνικός του ΠΑΟΚ. Το καλοκαίρι του 2011 ο Δικέφαλος ταλαιπωρήθηκε πολύ από το σίριαλ των επίδοξων «σωτήρων» του Βασίλη Φλωρίδη και Γιώργου Σαχπατζίδη, που υποσχέθηκαν τα πάντα, αλλά τελικά δεν έβαλαν ούτε ευρώ στα ταμεία της ΠΑΕ. «Θα πάω στην εκκλησία, να ανάψω ένα κερί, μήπως κάνουμε καμιά μεταγραφή» σχολίαζε τότε, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ο Μπόλονι, που έβλεπε την ομάδα του, αντί να ενισχύεται, να αποδυναμώνεται (παραχώρηση Βιτόλο στον Παναθηναϊκό) κι ενώ οι «επενδυτές» έταζαν Γιοβάνοβιτς, Μποκανί κ.α.

Τον Ιανουάριο, που ακολούθησε ο ΠΑΟΚ ήταν υποχρεωμένος να μειώσει κατά 20% το μπάτζετ του (η ΟΥΕΦΑ επέβαλε μονοετή αποκλεισμό με τριετή αναστολή για τα οικονομικά της ΠΑΕ). Έτσι, «θυσιάστηκαν» οι Κοντρέρας και Βιεϊρίνια, προκαλώντας περαιτέρω αποδυνάμωση στο ρόστερ. Μέχρι τότε ο Μπόλονι είχε οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση του ομίλου του στο Γιουρόπα Λιγκ (με τη συμμετοχή της Ρούμπιν Καζάν, της Τότεναμ και της Σάμροκ Ρόβερς) και στην πρόκριση στους «32» της διοργάνωσης (αποκλεισμός από την Ουντινέζε).

Στο ελληνικό πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ δεν άντεξε μέχρι το τέλος. Στην κανονική διάρκεια τερμάτισε 3ος (ισόβαθμος με τον Ατρόμητο) και στα πλέι οφ υποχώρησε στην τελευταία θέση της ειδικής κατάταξης. Ως στίγμα έμεινε ο εντός έδρας αποκλεισμός από τον Ατρόμητο (1-2) στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης, που είχε ως συνέπεια την αποχώρηση του Θόδωρου Ζαγοράκη από την προεδρία της ΠΑΕ και τη διαδοχή του από το Ζήση Βρύζα.

Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Με ποιόν προπονητή έκανε ντεμπούτο στην επαγγελματική του καριέρα ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που άφησε πριν από λίγες ημέρες τη Ρεάλ Μαδρίτης για χάρη της Γιουβέντους; Με τον Λάζλο Μπόλονι!

Ο Πορτογάλος σταρ ήταν μόλις 17,5 χρόνων τον Αύγουστο του 2002, αλλά αυτό δεν είχε αποθαρρύνει καθόλου τον Ρουμάνο προπονητή να τον χρησιμοποιήσει ως αλλαγή στο 60΄ του αγώνα ρεβάνς της Σπόρτιγκ Λισαβώνας εναντίον της Ίντερ (0-0) για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (οι Ιταλοί είχαν πάρει την πρόκριση χάρη στο 2-0 του Μιλάνου). Μέχρι το τέλος της σεζόν ο Ρονάλντο είχε καταγράψει 28 συμμετοχές και 3 γκολ, κάνοντας τη Σπόρτιγκ πλουσιότερη κατά 19 εκ. ευρώ χάρη στη μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στην πορτογαλική ομάδα ο Μπόλονι είχε υπό τις οδηγίες του και τον Κοντρέρας, τον οποίο είχε πάρει δανεικό από τη Θέλτα. Επιπλέον, στη Σπόρτιγκ ανέδειξε και τον τότε 18χρονο Ρικάρντο Κουαρέσμα, μετέπειτα επιθετικό, μεταξύ άλλων, και των Μπαρτσελόνα, Πόρτο, Ίντερ, Τσέλσι (την τελευταία τριετία ανήκει στην Μπεσίκτας).

Στη Ρεν, με την οποία είχε τεθεί αντίπαλος του ΠΑΟΚ το 2005 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ανέβασε στην πρώτη ομάδα τον Γιοάν Γκουρκίφ (με καριέρα αργότερα σε Μίλαν, Μπορντό και Λιόν), στη Σταντάρ Λιέγης καθιέρωσε σε ηλικία 17,5 χρόνων τον Γάλλο στόπερ Μανγκαλά (σήμερα ανήκει στη Μάντσεστερ Σίτι), ενώ επί των ημερών του στη βέλγικη ομάδα αναδείχτηκε κι ο Άξελ Βίτσελ. Από τις υποδομές της Σταντάρ ανακάλυψε και τον εν ενεργεία διεθνή Μαροκινό εξτρέμ Καρσελά, ενώ από την Γκενκ είχε πάρει σε ηλικία 17,5 χρονών τον άγνωστο τότε Kρίστιαν Μπεντεκέ (μετέπειτα παίκτης των Αστον Βίλα, Λίβερπουλ και Κρίσταλ Πάλας).

Από τα χέρια του Μπόλονι στη Λανς πέρασε ο 17χρονος Ραφαέλ Βαράν και αμέσως μετά πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Μαζί εντός κι εκτός ΠΑΟΚ

Η επαγγελματική σχέση του Λάζλο Μπόλονι με τον Παντελή Κωνσταντινίδη, που εξελίχτηκε σε σχέση αλληλοεκτίμησης και φιλίας

Ο Μπόλονι θα συναντήσει στο σημερινό (13. 30) φιλικό τον συμπατριώτη του Ραζβάν Λουτσέσκου, αλλά μάλλον θα έχει να πει περισσότερα με τον Κωνσταντινίδη.

Με τον τελευταίο είχε το καθοριστικό ραντεβού την 1η Ιουνίου 2011 στο Παρίσι για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, αφήνοντας πίσω του το γαλλικό πρωτάθλημα και τη Λανς. Κι όταν ο Ζήσης Βρύζας αποφάσισε στις 25 Μαΐου 2012 τη μη συνέχιση της συνεργασίας με τον Ρουμάνο (παρά το γεγονός ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε διετή συνεργασία), ο Κωνσταντινίδης, που κατείχε τις θέσεις του αντιπροέδρου της ΠΑΕ αλλά και του τεχνικού διευθυντή, υπέβαλλε παραίτηση, θεωρώντας εαυτόν θιγμένο από τους χειρισμούς της διοίκησης στο θέμα του προπονητή.

«Διαπίστωσα τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει διαφορά στην αντίληψη και τη φιλοσοφία για το σχεδιασμό της νέας περιόδου» είχε αναφέρει στη δήλωση παραίτησής του. Ο Ρουμάνος προπονητής ήθελε να συνεχίσει στον ΠΑΟΚ, αποδεχόμενος ακόμη και μείωση των αποδοχών του. Ο Βρύζας, ωστόσο, είχε δρομολογήσει τη συμφωνία με τον Γιώργο Δώνη.

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά ο Μπόλονι δεν ξέχασε τον Κωνσταντινίδη. Και τον Ιούλιο του 2015 τον κάλεσε κοντά του ως βοηθό στη Σαουδική Αραβία, κι ενώ η χρονιά για τον ΠΑΟΚ είχε ήδη αρχίσει με το εκτός έδρας παιχνίδι στο Ζάγκρεμπ με τη Λοκομοτίβα για το β΄ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αδυναμία στη... μελιτζάνα και στο καρπούζι

Ο Μπόλονι υπήρξε ο τελευταίος προπονητής του ΠΑΟΚ στην προ Σαββίδη εποχή. Υπήρξε ακόμη ο πρώτος, που χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις της Ν. Μεσημβρίας. Ο ίδιος διατηρεί καλές αναμνήσεις από την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. Κι όταν στα μισά της σεζόν, που ήταν προπονητής στον ΠΑΟΚ, είχε δεχτεί πρόταση από ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, είχε σχολιάσει με το ιδιαίτερο χιούμορ του: «Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ. Όταν δέχεσαι μία πρόταση, σταθμίζεις όλα τα δεδομένα. Πάντως έχω ένα μεγάλο πρόβλημα, μου αρέσει πολύ η μελιτζάνα και το καρπούζι!».

Η εμπιστοσύνη και τα κέρδη

Ο Μπόλονι έκανε στον ΠΑΟΚ αυτό που καθόλου δεν είχε διστάσει να κάνει και στους συλλόγους, στους οποίους είχε εργαστεί παλαιότερα. Να δίνει, δηλαδή, ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες, πιστεύοντας στο ταλέντο τους.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Κώστας Σταφυλίδης. Όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχονταν στις 20 Νοεμβρίου 2011 τον Παναιτωλικό, ο νεαρός μπακ μετρούσε άλλες δώδεκα μέρες για να κλείσει τα 18 του χρόνια. Ο Μπόλονι του εμπιστεύτηκε τη θέση του αριστερού μπακ στην αρχική ενδεκάδα, ο ΠΑΟΚ κέρδισε 3-0 και ο Σταφυλίδης είχε δώσει και μια ασίστ. Μέχρι το τέλος της σεζόν ο 18χρονος αμυντικός είχε κάνει 20 συμμετοχές, επεκτείνοντας το συμβόλαιο του μέχρι το 2016. Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι η Μπάγερν Λεβεκούζεν δεν το σκέφτηκε και πολύ να καταβάλει στον ΠΑΟΚ τη ρήτρα του 1,5 εκ. ευρώ και να κάνει δικό της τον Σταφυλίδη, αφήνοντας τον στο Δικέφαλο για έναν ακόμη χρόνο με την ιδιότητα του δανεικού.

Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Όταν έγιναν γνωστές οι συνθέσεις του εντός έδρας αγώνα με τη Ρούμπιν Καζάν για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, όλοι απόρησαν βλέποντας το όνομα του Παναγιώτη Γλύκου (μέχρι τότε οι παρουσίες κάτω από τα δοκάρια μοιράζονταν μεταξύ του Κώστα Χαλκιά και του Ντάριο Κρέσιτς).

Ο ΠΑΟΚ είχε μεν εξασφαλίσει την πρόκριση, αλλά ακόμη παίζονταν η πρώτη θέση (το τελικό 1-1 ευνόησε τους γηπεδούχους κόντρα στους Ρώσους). Μετά τον αγώνα, ο Μπόλονι είχε ρωτηθεί για τη συγκεκριμένη επιλογή του. «Ο Γλύκος είναι παίκτης της ομάδας. Ήθελα να τον δω να αγωνίζεται» είχε απαντήσει για κάτι, που ο ίδιος θεωρούσε απολύτως φυσιολογικό. Για τον Γλύκο, πάντως, εκείνη ήταν μόλις η τρίτη επίσημη συμμετοχή του με το Δικέφαλο και η πρώτη μετά το δανεισμό του στον Αγροτικό Αστέρα.

Με τον Μπόλονι έκαναν ντεμπούτο με τον ΠΑΟΚ και οι Αλέξανδρος Αποστολόπουλος, Κώστας Παναγιωτούδης και Δημήτρης Πόποβιτς, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να σταδιοδρομήσουν με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο 65χρονος Ρουμάνος προπονητής βρίσκεται στην αφετηρία της δεύτερης χρονιάς του στην Αντβέρπ, με την οποία συνδέεται με συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Η βελγική ομάδα του έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αφού, μετά τον ΠΑΟΚ, είχε δουλέψει για τρία χρόνια στην Αλ Κορ του Κατάρ και για λίγους μήνες στην Αλ Ιτιχάντ της Σαουδικής Αραβίας. Tην περασμένη σεζόν η Αντβέρπ τερμάτισε στην 8η θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα του Μπόλονι ολοκλήρωσε την περασμένη Τρίτη στο Χαρσεβίνκελ της Γερμανίας το βασικό στάδιο προετοιμασίας της ενόψει της έναρξης του βελγικού πρωταθλήματος (29 Ιουλίου). Μια εβδομάδα νωρίτερα θα δώσει το τελευταίο της φιλικό, αντιμετωπίζοντας τον Παναθηναϊκό.

Διαβάστε ακόμη...