«Το πακέτο του Τζόουνς δύσκολα το βρίσκεις στην αγορά»

Από sdna.gr:Ο Τζαμάλ Τζόουνς αποτελεί την πρώτη φετινή μεταγραφή του ΠΑΟΚ και ο πρώην προπονητής του, Λούκα Νταλμόντε, εξηγεί στο SDNA γιατί το... πακέτο του Αμερικανού είναι σχεδόν μοναδικό.
Πηγή: sdna.gr
«Το πακέτο του Τζόουνς δύσκολα το βρίσκεις στην αγορά»

Το θεαματικό finish του ΠΑΟΚ στην σεζόν που ολοκληρώθηκε ανήκει πια στο παρελθόν και οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» έχουν σηκώσει μανίκια καταστρώνοντας το πλάνο για την επόμενη χρονιά. Άλλωστε, η φετινή πορεία... άνοιξε την όρεξη του κόσμου που είδε την ομάδα να παίξει εξαιρετικό μπάσκετ οδεύοντας προς το τέλος της σεζόν.

Η πρώτη μεταγραφή εν όψει της επόμενης ημέρας του «Δικεφάλου» οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (3/7) με την ΚΑΕ να ανακοινώνει την προσθήκη του Τζαμάλ Τζόουνς. Ο Αμερικανός γκαρντ-φόργουορντ προέρχεται από μία πολύ καλή σεζόν στην Β' Ιταλίας με την Βερόνα, με την οποία μέτρησε κατά μέσο όρο 14 πόντους (49.4% στα δίποντα, 32.5% στα τρίποντα και 74.4% στις βολές), 4.2 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ.

Ο κόσμος δεν έχει εικόνα από το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ και το SDNA απευθύνθηκε στην καθ' ύλην αρμόδιο, τον Λούκα Νταλμόντε. Ο Ιταλός προπονητής, που πέρασε και από την Φενέρμπαχτσε πριν από μερικά χρόνια, ήταν ο κόουτς που «ψάρεψε» τον Τζόουνς από το πρωτάθλημα Φινλανδίας, στο οποίο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ (21.5π.) τη σεζόν 2016/2017.

«Η εμπειρία μου με τον Τζαμάλ ήταν εξαιρετική» ανέφερε αρχικά ο έμπειρος Ιταλός προπονητής που... έσταζε μέλι για τον πρώην παίκτη του που μαθαίνει γρήγορα. «Για να είμαι ειλικρινής εξεπλάγην, γιατί βρήκα, στο πρόσωπο εκείνου και δυο ακόμη συμπαικτών του, τους ξένους παίκτες που ποτέ δεν περίμενα ότι θα συναντήσω. Εξαιρετικοί άνθρωποι. Ήμασταν πολύ τυχεροί φέτος στην ομάδα που δουλέψαμε μαζί τους. Ο Τζαμάλ είναι coachable, καταλαβαίνει δηλαδή τι του ζητάμε σε κάθε προπόνηση και προσαρμόζεται στις τροποποιήσεις που του είπαμε να κάνει μέσα στη σεζόν».

Δημιουργεί πλεονέκτημα για την ομάδα με το ύψος του

Αν και αγωνιζόταν σε ομάδα δεύτερης κατηγορίας, ο νέος παίκτης του ΠΑΟΚ δεν προσπάθησε να... επιβληθεί και υποτάχθηκε στο συμφέρον της σύμφωνα με τον Ιταλό κόουτς: «Είναι παίκτης ομάδας, προσπαθεί να κάνει τα πάντα γι' αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως είναι εγωιστής. Είναι σημαντικό επίσης ότι η πορεία του μες στη σεζόν ήταν σταθερά ανοδική, παρουσιάζοντας διαρκή πρόοδο. Προερχόταν από την λίγκα της Φινλανδίας που δεν είναι η πιο δυνατή και υπήρχε ένας φόβος αναφορικά με την προσαρμογή του. Ωστόσο, όλους αυτούς τους μήνες, άλλαξε την οπτική του για το μπάσκετ και θεωρώ πως θα βρει τρόπο να ανταποκριθεί γρήγορα και στις ελληνικές απαιτήσεις, που οι άμυνες είναι πολύ πιο σκληρές και υπάρχει τακτική στο παιχνίδι. Η εμπειρία μου μαζί του μού λέει πως θα είναι ξανά αποδοτικός».

Με την προσαρμοστική ικανότητα του 25χρονου Τζόουνς να περνά σε δεύτερο πλάνο, ο Νταλμόντε σχολίασε σχετικά με τα αγωνιστικά προτερήματα του Αμερικανού που αξιοποιεί πάντα το ύψος του: «Του αρέσει να παίζει pick n' roll και, χάρη στο ύψος του, μπορεί να δημιουργήσει πλεονέκτημα για την ομάδα. Είναι πάνω από 2 μέτρα, βλέπει καλά το γήπεδο και ουσιαστικά πασάρει πάνω από τους αντιπάλους του. Μπορεί να επιτεθεί και σε καταστάσεις απομόνωσης κι έκανε πρόοδο στο σουτ μετά από ντρίμπλα. Του είναι εύκολο αυτό, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ψηλότερος από τον προσωπικό του αντίπαλο».

Όσον αφορά στις αμυντικές του επιδόσεις, ο πρώην προπονητής του εξήγησε γιατί μπορεί να αποδειχθεί «πολυεργαλείο»: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την επιθυμία και την διάθεση που έδειξε ο Τζαμάλ στο αμυντικό κομμάτι. Λόγω της σωματοδομής του, είναι σε θέση να μαρκάρει όλες τις θέσεις από το "1" μέχρι το "3", αλλά υπό συνθήκες και το "4" αφού δεν υστερεί σε ύψος. Καταλαβαίνεις πως είναι πολύ χρήσιμος σε άμυνα αλλαγών, καθώς αποφεύγονται τα miss match. Ξαναλέω πως ήταν έκπληξη για μένα και δεν αποκλείω να εκπλήξει και τους Έλληνες».

Πάντως, ο Νταλμόντε φρόντισε να επισημάνει τι πρέπει να βελτιώσει ο Τζόουνς ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των... διπλών εβδομάδων με αγώνες για το πρωτάθλημα, αλλά και το Basketball Champions League: «Πρέπει να γίνει λίγο πιο δυνατός, να αποκτήσει την συνήθεια να μπαίνει πιο δυνατά στις επαφές. Θα παίζει σε δύο πολύ δυνατές διοργανώσεις και πρέπει να είναι σωματικά έτοιμος να μπαίνει καθημερινά σε μάχες με πολύ ποιοτικούς παίκτες. Αν κάνει αυτό το βήμα, θα είναι μία πολύ καλή μεταγραφή που θα βοηθήσει τον ΠΑΟΚ».

Είναι υποτιμημένος, πρέπει να κάνει το έξτρα βήμα

Ύστερα από την συζήτηση με τον Ιταλό κόουτς, μοιραία προέκυψε η απορία: «Μήπως τελικά έχει υποτιμηθεί από προπονητές και παράγοντας ο Τζαμάλ»; Από την μεριά του, ο Νταλμόντε αποκρίθηκε ως εξής: «Συμφωνώ ότι ίσως είναι υποτιμημένος, γιατί στο παρκέ μπορεί να κάνει πολύ καλά πράγματα. Επιθετικά είναι πλήρης, αφού το ποσοστό του από το τρίποντο ήταν πάντα αξιοπρεπές, ενώ επιτίθεται αποτελεσματικά σε close out καταστάσεις χάρη στην έκρηξη και το πρώτο βήμα του. Όπως σου είπα, το έξτρα βήμα που πρέπει να κάνει τώρα για να αποδείξει ποιος είναι, είναι το να δυναμώσει. Δεν είναι όμως μόνο αγωνιστική υπόθεση αυτή, αλλά και θέμα μυαλού και νοοτροπίας».

Το τελευταίο ερώτημα ήταν κι αυτό που... βασάνισε τον προπονητή της Βερόνα περισσότερο από κάθε άλλον. «Υπάρχει κάποιος παίκτες με τον οποία μοιάζει αγωνιστικά»; Η απάντηση ήταν χαρακτηριστική: «Είναι πολύ δύσκολο να σου απαντήσω σ' αυτό, γιατί νομίζω πως δεν υπάρχουν παίκτες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ευρώπη και να έχουν αυτό το πακέτο».

Διαβάστε ακόμη...