Βασιλεία, έμπειρη και... μετρ της Ευρώπης

Από sdna.gr: Η Βασιλεία θα είναι αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και το SDNA σας παρουσιάζει το προφίλ της ομάδας που πέρυσι έφτασε στους «16» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.
Πηγή: sdna.gr
Βασιλεία, έμπειρη και... μετρ της Ευρώπης

Ιδρύθηκε το 1893 και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 20 φορές το πρωτάθλημα Ελβετίας, 12 φορές το κύπελλο και μία φορά, το 1972, το Λιγκ Καπ. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι από τη σεζόν 2009-10 μέχρι σήμερα έχει πανηγυρίσει το πρωτάθλημα επτά συνεχόμενες φορές. Σταθερή είναι η παρουσία της Βασιλείας από το 1999 μέχρι σήμερα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ έξι φορές έχει φτάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι ένας σύλλογος με σπουδαίες ακαδημίες, οι οποίες τροφοδοτούν τους μεγάλους της Ευρώπης. Είναι η ομάδα που έδωσε την ευκαιρία στον Μοχάμεντ Σαλάχ να αγωνιστεί στην «Γηραιά Ήπειρο», από εκεί πέρασαν επίσης παίκτες όπως ο Ράκιτιτς, ο Καϊσέδο, ο Φράι. Τα τελευταία πέντε χρόνια, μάλιστα, έχει βάλει στα ταμεία της περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις ποδοσφαιριστών.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Μετά τις επτά σερί κατακτήσεις, η Βασιλεία απώλεσε το πρωτάθλημα τη σεζόν 2017-18 καθώς έμεινε στη δεύτερη θέση πίσω από τη Γιουνγκ Μπόις, η οποία πανηγύρισε τον τίτλο μετά από 32 χρόνια. Στα αξιοσημείωτα είναι, πάντως, ότι η Βασιλεία είχε την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος καθώς δέχθηκε 41 γκολ.

Στο κύπελλο η πορεία της σταμάτησε στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Γιουνγκ Μπόις.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σε αντίθεση με τις εγχώριες διοργανώσεις, η ελβετική ομάδα τα πήγε περίφημα στην Ευρώπη. Αγωνίστηκε απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και ήταν δεύτερη πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφήνοντας στην τρίτη και στην τέταρτη θέση του γκρουπ την Μπενφίκα και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στη φάση των «16» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης τέθηκε αντιμέτωπη με την Μάντσεστερ Σίτι, με τους Άγγλους να επικρατούν εύκολα με 4-0 εκτός έδρας στο πρώτο παιχνίδι, αλλά τη Βασιλεία να νικά με 2-1 στη ρεβάνς του «Etihad».

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Στον πάγκο της ομάδας κάθεται ο παλαίμαχος Ελβετός μέσος Ράφαελ Βικί, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Σιόν, της Βέρντερ Βρέμης, της Ατλέτικο Μαδρίτης, του Αμβούργο, της Τσίβας και αγωνίστηκε 75 φορές με την εθνική ομάδα της πατρίδας του. O 41χρονος ασχολήθηκε με την προπονητική αρχικά στις ακαδημίες της Τουν και της Σερβέτ και στη Βασιλεία πήγε το 2013 αρχικά ως προπονητής των ομάδων Κ18 και Κ21 και από το καλοκαίρι του 2017 ως τεχνικός της πρώτης ομάδας.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Το «Σαιντ Τζέικομπ-Παρκ» είναι το μεγαλύτερο γήπεδο της Ελβετίας με χωρητικότητα 38.512 θεατών. Οι εργασίες κατασκευής του ολοκληρώθηκαν το 1999, ενώ το πρώτο παιχνίδι δόθηκε το 2001. Το 2016 ήταν η έδρα του τελικού του Γιουρόπα Λιγκ ανάμεσα στη Σεβίλλη και στη Λίβερπουλ, με τους Ισπανούς να επικρατούν με 3-1. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, και στο EURO του 2008.

ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ - ΠΟΙΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Στο ρόστερ της είναι έξι διεθνείς παίκτες, αλλά μόνο ένας εξ αυτών, ο δεξιός μπακ Μίκαελ Λανγκ, αγωνίζεται στο Μουντιάλ, κάτι που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι θα είναι κανονικά διαθέσιμοι για τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ. Στην Βασιλεία ανήκει φέτος και ένας παίκτης από τον ΠΑΟΚ! Πρόκειται για τον νεαρό τερματοφύλακα Κωνσταντίνο Δημητρίου. Αποκτήθηκαν, επίσης, ο 20χρονος επιθετικός Γιόσεφ Όμπερλιν, ο 24χρονος τερματοφύλακας Γιόνας Όμλιν, ενώ επέστρεψαν οι Αλεξάντερ Φράνσον (μέσος, 24 χρόνων) και Ζντράβκο Κουζμάνοβιτς (μέσος, 31 χρόνων).

Μετρά ήδη και τρεις αποχωρήσεις από το ρόστερ της η Βασιλεία. Παρελθόν από την ομάδα αποτελούν ο 33χρονος μέσος Νταβίντ Καγιά και ο 26χρονος αμυντικός Λέο Λακρουά, αλλά και ο 38χρονος τερματοφύλακας Ζερμάνο Βαϊλάτι, ο οποίος αποφάσισε να «κρεμάσει» τα γάντια του.

Aστέρι της ομάδας είναι ο 23χρονος Νορβηγο-μαροκινός επιθετικός, Μοχάμεντ Ελιονούσι, ξάδερφος του Ταρίκ Ελιονούσι, ο οποίος πέρασε από τον Ολυμπιακο.

Η ΠΟΛΗ

Η Βασιλεία είναι, μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη, η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας. Βρίσκεται σε τριεθνές σημείο στα σύνορα της Ελβετίας με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αποτελεί σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, ειδικά στους τομείς των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι, επίσης, η πρωτεύουσα του ημι-καντονίου Μπάζελ-Στατ και η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο θρύλος του τένις Ρότζερ Φέντερερ. Η επίσημη γλώσσα είναι τα γερμανικά.

Διαβάστε ακόμη...