Τζούριτς: Το... θηρίο που έφτασε στην ελίτ του κόσμου

Από sdna.gr: Το SDNA «ξετυλίγει» γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του Δημήτρη Τζούριτς, που πλέον αποτελεί το πιο λαμπρό... αστέρι της ιστορίας του βολεϊκού ΠΑΟΚ.
Πηγή: sdna.gr
Τζούριτς: Το... θηρίο που έφτασε στην ελίτ του κόσμου

Κόλλησε το «μικρόβιο» του βόλεϊ από τον πατέρα του, όμως τίποτα δεν του χαρίστηκε. Με σκληρή δουλειά, επιμονή, υπομονή και κυρίως θέληση, έφτασε από τα γήπεδα της Ορεστιάδας να αγωνίζεται στη Νότια Κορέα κερδίζοντας ένα ηγεμονικό συμβόλαιο ύψους 1.000.000 ευρώ, κάτι που πολύ δύσκολα θα καταφέρει οποιοσδήποτε άλλος. Χάρις στο ύψος του (βλέπει τον κόσμο από τα 2 μέτρα και 11 εκατοστά) μοιάζει δύσκολο να τον σταματήσεις, κάτι που ωστόσο κατάφερε η Ιταλίδα σύζυγός του (εδώ και μερικές μέρες) από την οποία δέχτηκε το πιο γλυκό... μπλοκ στην καριέρα του.

Ο Δημήτρης Τζούριτς που μέχρι πριν λίγο καιρό έμοιαζε απίθανο να έρθει στον ΠΑΟΚ, γεννήθηκε στην Βοσνία από Σέρβους γονείς το 1989, αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ορεστιάδα. Είναι κομμάτι εκείνης της γενιάς που από μικροί αναπνέαν για το βόλεϊ, συχνά πήγαινε στο γυμναστήριο για να παρακολουθήσει την προπόνηση του μπαμπά Μίλαν, πρώην κεντρικού της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας που είχε περάσει κι από την Ιταλία. Ο πατέρας του άρχισε από νωρίς να του μιλάει για το βόλεϊ και είχε τις πρώτες του εμπειρίες στο Μαυροβούνιο και στην Κύπρο πριν έρθει να παίξει στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο Δημήτρης, δεν ήταν ο μόνος από τα παιδιά που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, αφού και η αδερφή του, Ιβάνα, δεν... ξέφυγε από το... σαράκι της οικογένειας, φτάνοντας σε υψηλό επίπεδο, αγωνιζόμενη μεταξύ άλλων και στον Ολυμπιακό. Η τύχη της γύρισε όμως την πλάτη και σε νεαρή ηλικία οι επεμβάσεις στο γόνατο μετά από έναν τραυματισμό την ανάγκασαν να χαράξει διαφορετικό δρόμο και να ασχοληθεί με την φυσιοθεραπεία. Σήμερα, η Ιβάνα είναι η αποκλειστική φυσιοθεραπεύτρια του Έλληνα Ολυμπιονίκη στους κρίκους, Λευτέρη Πετρούνια.

Η «αρπαγή» του Τζούριτς από τον Μαρινάκη...

Ξεκίνησε να παίζει βόλεϊ από πολύ μικρή ηλικία και μόλις στα 13 του αγωνίστηκε στη Μπούντουτσνοστ. Μετά από όσα πέτυχε σε μόλις δύο σεζόν στην Ορεστιάδα, ο Τζούριτς μπήκε στο στόχαστρο αρκετών ομάδων, και ανάγκασε Ολυμπιακό και τον Παναθηναικό να... μονομαχήσουν για την απόκτηση του. Ο Βλάσσης Σταθοκωστόπουλος ο οποίος είχε αναλάβει εκείνη την εποχή τους «πράσινους» και έφερνε παίκτες μεγάλου βεληνεκούς στην Ελλάδα, όπως ήταν ο Αντρέ Νασιμέντο, αλλά και ο σπουδαίος Αμαράλ Ντάντε, ήθελε να προσθέσει στο δυναμικό των "πράσινων" και τον νεαρό τότε Τζούριτς. Η.... ρελάνς του Βαγγέλη Μαρινάκη - που τότε ήταν πρόεδρος του βόλει – έντυσε τον Τζούριτς στα ερυθρόλευκα.

Ο νέος άσσος του ΠΑΟΚ έμεινε στον Ολυμπιακό για πέντε σεζόν, εκεί όπου κατέκτησε όπου κατέκτησε 3 πρωταθλήματα 2 κύπελλα και 1 Super Cup Ελλάδας, έχοντας μάλιστα στο πλάι του και τον Σέρβο αστέρα του παγκοσμίου βολεϊ, Ιβάν Μίλκοβιτς, από τον οποίο έμαθε τα... μυστικά της μετέπειτα θέσης του.

Από κεντρικός... διαγώνιος!

Ο Ολυμπιακός του έδωσε το εισιτήριο, καθώς η ιταλική Τρεντίνο τον έβαλε στο... μάτι και τον έκανε δικό της. Ουσιαστικά τότε ξεκίνησε η... μετάλλαξη του Τζούριτς που με ειδικό όρο στο συμβόλαιο του συμφώνησε από τη θέση του κεντρικού να μεταπηδήσει σε αυτή του διαγώνιου γνωρίζοντας πως έτσι θα έχει την ευκαιρία να ξεχωρίσει και να αυξήσει κατά πολύ το κασέ του. Και το πέτυχε. Μέσα σε δύο σεζόν κατέκτησε ισάριθμες φορές το τρεμπλ, ενώ στον τελικό του πρωταθλήματος μπήκε στο... κάδρο της ιστορίας, καθώς είχε οχτώ μπλοκ ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Αλεσάντρο Φέι που "έχτισε" το 2003.

Ένα βήμα πριν τα... αστέρια!

Το 2013, ο Δημήτρης Τζούριτς αναζήτησε μία νέα πρόκληση στην καριέρα του. Η πρόταση της τουρκικής Χάλκμπανκ Άνκαρα, ήταν για αυτόν μία νέα πρόκληση την οποία και αποδέχτηκε. Αποτέλεσμα; Έγινε και εκεί πολυτροπαιούχος, κατακτώντας το τρεμπλ (κατέκτησε όλους τους εγχώριους τίτλους) και αναδείχθηκε καλύτερος επιθετικός της χρονιάς. Ήταν τότε που έφτασε έφτασε ένα βήμα πριν το μεγάλο του όνειρο, την κορυφή των... άστρων, όμως στον τελικό του Champions League, η Λοκομοτίβ-Μπέγκοροντ του... έκοψε το όνειρο.

Η εκτόξευση της καριέρας του και το... βασιλικό συμβόλαιο...

Η τρομερή χρονιά που πραγματοποίησε στην Τουρκία, έκανε την Κέπκο να δώσει... γη και ύδωρ στον Έλληνα διεθνή πετοσφαιριστή προκειμένου να τον κάνει κάτοικο Κορέας. Του πρόσφερε ηγεμονικό συμβόλαιο ύψους 1.000.000 ευρώ, κάνοντας τον τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στην ιστορία της χώρας μας. Δεν επαναπαύτηκε όμως. Για τον ίδιο ήταν μία νέα πρόκληση που ήθελε να φέρει εις πέρας. Έβαλε το κεφάλι κάτω και δούλεψε σκληρά προκειμένου να δικαιώσει όλους αυτούς που τον επέλεξαν. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που καθόταν στο γυμναστήριο εως και οχτώ ώρες την ημέρα. Οι κόποι του ανταμείφθηκαν και παρότι η ομάδα του αποκλείστηκε στα ημιτελικά του πρωταθλήματος, ο ίδιος έφυγε με ψηλά το κεφάλι. Και αυτό διότι έδωσε το δικό του... ρεσιτάλ στα ημιτελικά, αφού πήρε την ομάδα στις πλάτες του και με εκπληκτική εμφάνιση έφτασε το ματς στο τάι μπρέικ και πολύ κοντά στον τελικό. Ξεπερνώντας έτσι κάθε αρχική προσδοκία, χάρις στις φοβερές εμφανίσεις του Τζούριτς, η ομάδα του τερμάτισε στην τρίτη θέση της V-League.

Η επιστροφή του στην Ευρώπη ήταν άμεση και αφού έκανε μία... στάση στην Τρεντίνο προκειμένου να την ενισχύσει για τα playoff, εντάχθηκε στο δυναμικό της Βερόνα στην οποία είχε την ατυχία να μείνει λόγω τραυματισμού για καιρό έξω, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να προσφέρει όσα θα ήθελε.

Το πιο γλυκό... μπλοκ της ζωής του!

Στην Ιταλία ο Τζούριτς, εκτός από τίτλους και διακρίσεις, κατάφερε να γνωρίσει τη Ματίνα Γκουίτζι. Παίκτρια της Εθνική ομάδας βόλει της Ιταλίας. Όσοι τους γνωρίζουν μιλούν για έρωτα με την πρώτη ματιά. Ο Δημήτρης και η Ματίνα ύστερα από πέντε χρόνια συμβίωσης, παντρεύτηκαν πριν από μερικές ημέρες στο Ποσείδι της Χαλκιδικής. Αυτό ταν το πιο γλυκό ...μπλοκ της καριέρας του, το οποίο μάλιστα δέχθηκε από τη δική του γυναίκα. Ο Έλληνας διεθνής περίμενε υπομονετικά για περίπου 15 λεπτά το ...μπλοκ της αγαπημένης του με την οποία αντάλλαξε όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης ενώπιον φίλων, συγγενών και συμπαικτών. "Ναι δέχομαι, I do, si" ήταν η κοινή ατάκα των νεόνυμφων που έλαμπαν από χαρά στην καλύτερη μέρα της ζωής τους.

Το παρόν έδωσε όλη η ελίτ του ευρωπαικού βόλει. Παίκτες όπως ο Ιταλός Κρίστο Ζλατάνοφ, ο Βούλγαρος Ματέι Καζίσκι, ο κουμπάρος του ζευγαριού, Σλοβένος Τίνε Ούρναουτ, ο Σέρβος Λούκα Σούλιαγκιτς, η Ιταλίδα Πάολα Πάτζι απο την Μπέργκαμο, και οι Τερζής, Στεφάνου, Κουρνέτας, Σωτηρίου, Κοκκινάκης, Αρμενάκης, Σμαραγδής, Παπάζογλου, Πρωτοψάλτης, Γκόρτσανιουκ, Μεταξά, Κακουράτου, Καβαθά, ήταν μόνο μερικοί από όλους όσοι ευχήθηκαν βίον ανθόσπαρτο και καλούς απογόνους στον Έλληνα διεθνή διαγώνιο και στην Ιταλίδα διεθνή κεντρική.

Η... βόμβα μεγατόνων του ΠΑΟΚ!

Δευτέρα 11 Ιουνίου και ο Δικέφαλος ανακοινώνει την απόκτηση του Δημήτρη Τζούριτς.

Είδηση η οποία ταρακουνάει τον κόσμο του βόλεϊ και όχι μόνο. Βλέπετε, λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι ο 29χρονος διαγώνιος θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Μπορεί να είναι... φορτωμένος από τίτλους, ωστόσο είναι ιδιαίτερα πεισμωμένος, θέλει να βρει την φόρμα του και να στρέψει και πάλι πάνω του όλα τα «βλέμματα» του ευρωπαϊκού βόλεϊ και όχι μόνο. Όχι τόσο για την αύξηση των οικονομικών του αποδοχών, όσο γιατί θέλει να καταφέρει με ακόμα έναν σύλλογο αυτό που δεν ξέχασε ποτέ. Να σηκώνει την... άγκυρα του «καραβιού», αφήνοντας με τα κατορθώματα του άφωνο τον φίλαθλο κόσμο και να επιστρέψει και να πρωταγωνιστήσει και πάλι σε ευρωπαϊκά μεγαθήρια.

Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει και πάλι.

Διαβάστε ακόμη...