Σάμπο και Κουράς: Ποιά είναι τα 2 άγνωστα σπορ που «αποκτά» ο ΠΑΟΚ

Από metrosport.gr: Στη γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη ανακοινώθηκαν τα νέα τμήματα και το metrosport.gr σας τα παρουσιάζει
Πηγή: metrosport.gr
Σάμπο και Κουράς: Ποιά είναι τα 2 άγνωστα σπορ που «αποκτά» ο ΠΑΟΚ

Η τέχνη του Σάμπο άρχισε να αναπτύσσεται στην πρώην Σοβιετική Ένωση περίπου το 1920. Ο όρος Σάμπο προέρχεται από δύο λέξεις και στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Αυτοάμυνα χωρίς όπλα».

Πρωτεργάτες του αθλήματος ήταν οι Βίκτορ Σμπιριντόφ και Βασίλι Ουσπέκοφ. Αυτή τη στιγμή το Σάμπο είναι η επίσημη πολεμική τέχνη στη χώρα της «Κόκκινης Αρκούδας» και διδάσκεται σε μεγάλο αριθμό μαθητών!

Η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Το Σπορτ Σάμπο, το Κόμπατ Σάμπο και το Φριστάιλ Σάμπο και είναι πανομοιότυπες με του Τζούντο και του Μπραζίλιαν Ζίου Ζίτσου.

Στην Ελλάδα το Σάμπο δεν έχει ακόμη πολλούς θαυμαστές, αφού οι συμπατριώτες που ασχολούνται με το ΜΜΑ επιλέγουν για τη μάχη εδάφους το γκράμπλινγκ, το Μπραζίλιαν Ζίου Ζίτσου και το Τζούντο.

Τι είναι το Κουράς;

Κουράς ονομάζεται ένα είδος πάλης από την περιοχή του Ουζμπεκιστάν. Η πάλη Kurash είναι το εθνικό άθλημα του Ουζμπεκιστάν. Το άθλημα αυτό συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ασιατικών Αγώνων (Asiad - Asian Games: μεγάλη αθλητική εκδήλωση με αγώνες στην Ασία.

Ο παλαιστές φοράνε χιτώνια. Ο ένας παλαιστής φοράει χιτώνα χρώματος πράσινο και ο άλλος χρώματος μπλε. Κατά τη διάρκεια της πάλης ο παλαιστής προσπαθεί να ρίξει τον αντίπαλο κάτω στο έδαφος. Αν ο αντίπαλος πέσει κάτω με την πλάτη, τότε νικάει. Αν πέσει πλαγίως, τότε παίρνει πόντους. Αν πέσει με την κοιλιά ή τους γλουτούς ή ελαφρά πλαγίως τότε παίρνει λιγότερους πόντους. Η πάλη διακόπτεται από τον διαιτητή και ξεκινά από την όρθια θέση όταν ένας από τους παλαιστές πέσει κάτω με το γόνατο ή βγει εκτός ορίων. Οι αγωνιζόμενοι επιτρέπονται να τραβήξουν το παντελόνι του αντιπάλου και γενικά έχουν ελεύθερα πιασίματα.

Διαβάστε ακόμη...