«Γι' αυτό έκλεισε τα μάτια ο Βιεϊρίνια, άλλο Ίβιτς άλλο Γκαρθία»

Ο Μανώλης Παπακώστας, επικεφαλής του ιατρικού τιμ του ΠΑΟΚ, μίλησε εφ΄όλης της ύλης στο Metropolis 95,5 και τον Χάρη Δημαρά
Πηγή: metrosport.gr
«Γι' αυτό έκλεισε τα μάτια ο Βιεϊρίνια, άλλο Ίβιτς άλλο Γκαρθία»

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Metropolis 95,5 ο επικεφαλής του ιατρικού τιμ του ΠΑΟΚ, Μανώλης Παπακώστας, μίλησε για όλα: Για την κατάκτηση του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ, τα... κλειστά μάτια του Αντελίνο Βιεϊρίνια στο τελευταίο δεκάλεπτο του τελικού, τη σύγκριση των τραυματισμών Γκαρθία και Ίβιτς, το dejavu με την υπόθεση Βάλνερ, τις περιπτώσεις Λεβέκ και Μυστακίδη, τις θλάσεις, αλλά και την αλλαγή επιπέδου του Δικεφάλου του Βορρά.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Παπακώστας στον Χάρη Δημαρά:

Για το αν χαρακτηρίζεται γουρλής (έχει δύο στα δύο Κύπελλα) και αν το φετινό τρόπαιο είναι πιο γλυκό:

«Η τύχη παίζει ένα ρόλο στο ποδόσφαιρο και γενικά στον αθλητισμό. Συνήθως όμως το αποτέλεσμα έρχεται μέσα από την δουλειά. Αν συμπίπτει και με αλλαγές καλώς.Σε προσωπικό επίπεδο 100% όπως και σε επίπεδο ομάδας θεωρώ πως το φετινόήταν πιο καλό. Σίγουρα και το περσινό ήταν μια μεγάλη επιτυχία ωστόσο το φετινό συνδυάστηκε με τα όσα έγιναν και ήρθε σαν επιστέγασμα με καλο ποδόσφαιρο και δικαίωσε όσους πιστεύαμε στην ομάδα.»

Για τις τελευταίες στιγμές του τελικού και τον Βιεϊρίνια:

«Ο Αντρέ ζήτησε μόνος του αλλαγή, γιατί ένιωσε ενόχληση. Σαν κράμπα κυρίως. Για να μην κρεμάσει την ομάδα ζήτησε να αντικατασταθεί για να μπει κάποιος πιο φρέσκος να βοηθήσει την ομάδα. Σίγουρα δεν έγινε από την κλωτσιά στον πανηγυρισμό. Είναι περίπου το ίδιο με την διαδικασία των πέναλτι. Περιμένεις να τελειώσει κλείνεις τα μάτια και προτιμάς να μην βλέπεις. Σκεφτείτε πόσο μεγάλη χαρά νιώσαμε όταν πανηγυρίσαμε έξαλλα το καθαρό γκολ του Βαρέλα, κόντρα στην ΑΕΚ στην Τούμπα και μέσα σε ελάχιστα λεπτά άλλαξαν τα πάντα. Μάλλον το κακό προηγούμενο ήθελε να ξορκίσει ο Αντρέ με αυτή την κίνηση.»

Για το πώς βίωσε τα ματς με ΑΕΚ και Ολυμπιακό και τι λέει για τη σύγκριση με τον τραυματισμό με τον Ιβιτς στην Λεωφόρο:

«Πρώτα από όλα δεν τίθεται θέμα σύγκρισης Οσκαρ και Ίβιτς. Ακόμα και στην δολοφονία υπάρχουν διαβαθμίσεις. Δεν είναι το ίδιο να σε χτυπήσω με ένα πούπουλο και το ίδιο με μια βαριοπούλα. Δεν είναι όλα ίσα και όμοια. Το σίγουρο είναι πως η ομάδα έμεινε σε εξαιρετικό επίπεδο στο αγωνιστικό κομμάτι, ανεπηρέαστη από όσα έγιναν εκτός γραμμών και έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Βασίστηκε στο ποδόσφαιρο και στην ποιότητα την οποία διαθέτει. Στο τέλος αυτό θριάμβευσε».

Για το αν βοηθούσε και στο ψυχολογικό κομμάτι:

«Αυτό έχει να κάνει με την προσωπικότητα των παικτών. Εξαιρετικό το επίπεδο και σε αυτό τον τομέα σε αυτό το σύνολο. Αυτό έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τον προπονητή. Όταν η ομάδα προπονείται και ακολουθεί συγκεκριμένο ρυθμό και υπάρχει η ανάλογη στήριξη είναι λογικό να διατηρηθείς σε υψηλά επίπεδα. Αυτό που θεωρώ πως έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, είναι πως παρά τα άσχημα παράπλευρα θέματα όλοι στηρίξαμε τους ποδοσφαιριστές από τους φυσιοθεραπευτές που είναι όλοι μέρα μαζί τους , μέχρι τους γυμναστές, τους τιμ μάνατζερ και τους φροντιστές. Όλοι πιστεύαμε πως είμαστε καλύτεροι και το αποδείξαμε.»

Αν ένιωσε πως τους το κλέψανε, όπως και το 2008 (σ.σ. ήταν γιατρός του Απόλλωνα τη χρονιά του Βάλνερ):

«Ένιωσα πως βιώνω ένα dejavu. Όπως τότε με μια τεράστια νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό στο Καυτατζόγλειο που μια τόσο καλή ομάδα όπως ο Απόλλων οδηγήθηκε στον υποβιβασμό. Όσο περνούν τα χρόνια και ωριμάζεις τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο δεν αισθάνομαι πως μου κλέβουν κάτι. Ακόμα και όταν συμβαίνει αυτό αισθάνομαι πως πρέπει να το διεκδικήσω παραπάνω. Για εμένα η δικαίωση ήταν ο τελικός στην Αθήνα με την εμφάνιση που κάναμε».

Για Λεβέκ, Μυστακίδη:

«Η οργάνωση είναι τέτοια που μου επιτρέπει να έχω καθημερινή εικόνα και άριστη επικοινωνία με όλους. Είναι δύσκολη η υπόθεση Λεβέκ. Διότι υπήρξε ένας μυϊκός τραυματισμός από μια κλωτσιά. Κατάφερε να αγωνιστεί σε ένα παιχνίδι μετά από καιρό αλλά έκτοτε δεν μπόρεσε να βοηθήσει. Το γεγονός είναι πως δεν μπορέσαμε λύσουμε τα προβλήματα που προέκυπταν στην πορεία της σεζόν. Προέκυψαν διάφορα στην πορεία όχι τρομερά και φοβερά ωστόσο δεν μπορείς να αρνηθείς στον ποδοσφαιριστή ότι πονάει και δεν μπορεί να παίξει. Άλλοι ποδοσφαιριστές έχουν τρομερή ευαισθησία και άλλοι που υπερβαίνουν και τον πόνο και μπαίνουν γρηγορότερα. Έχει να κάνει και με το ψυχολογικό κομμάτι. Είναι σαφές πως δεν είχε τραυματισμό νωρίτερα. Ούτε στα τεστ της προετοιμασίας ούτε νωρίτερα. Υπάρχουν εξηγήσεις ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος λόγος να τα συζητάμε.

Για τον Μυστακίδη η πορεία του ήταν πάρα πολύ καλή. Υπήρξαν κάποια προβλήματα μετά το περσινό αλλά ήταν μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Το θέμα είναι πως δεν ήταν απλός πρόσθιος χιαστός αλλά και μηνίσκος που θα του αποδώσει σε βάθος χρόνου πολύ θετικά αποτελέσματα. Χρειάστηκε να κάνουμε μια αρθροσκόπηση για να καθαρίσουμε κάτι που έπρεπε, ο Γιάννης απλά έχασε 10-15 μέρες όχι κάτι σοβαρό . Είμαστε βέβαιοι πως όλα είναι άψογα στο θέμα του Μυστακίδη».

Για τους φετινούς τραυματισμούς:

«Κάθε φορά είμαστε όλο και πιο σωστοί τουλάχιστον στα προβλέψιμα . Αυτό καταφέραμε φέτος να μειώσουμε τους προβλέψιμους τραυματισμούς. Οι ομάδες που παίρνουν τίτλους είναι οι ομάδες που έχουν διαθεσιμότητα παικτών στο 90%. Τα τελευταία 2 χρόνια που είμαι στην ομάδα έχουμε πάνω από 93%».

Που οφείλεται πως οι 30 θλάσεις έγιναν 2-3:

«Η πιο μεγάλη διαφορά κατά την άποψή μου είναι να αποκτήσει στο συγκεκριμένο τομέα η ομάδα μία φιλοσοφία. Αυτό που έγινε πέρσι ακόμα και πριν έρθω που ήταν γραμμή προπονητή που μπήκε στο dna της ομάδας, έγιναν κάποιες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των παικτών. Η πρώτη ζημιά προκαλείται από την καθημερινότητα».

Για το επίπεδο του ΠΑΟΚ στο ιατρικό κομμάτι:

«Ο ΠΑΟΚ με κάθε κίνδυνο να παρεξηγηθώ από οποιονδήποτε, είναι σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Στον εξοπλισμό είναι πολύ μπροστά, μπορεί στις εγκαταστάσεις να θέλει κάποια βελτίωση. Ωστόσο στο ανθρώπινο δυναμικό είναι επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Η υποστήριξη των ποδοσφαιριστών είναι αυτού του επιπέδου. Η ομάδα βρίσκεται σε πολύ σωστό δρόμο και θα έρθουν και άλλοι τίτλοι».

Διαβάστε ακόμη...