«Η οπισθοχώρηση του Βιεϊρίνια άλλαξε τον ΠΑΟΚ»

Από metrosport.gr: Τις τελευταίες μέρες έχουν τοποθετηθεί όλοι στον ΠΑΟΚ για τη σεζόν που έκλεισε κι αυτή που έρχεται και έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλες προσδοκίες για τον Δικέφαλο.
Πηγή: metrosport.gr
«Η οπισθοχώρηση του Βιεϊρίνια άλλαξε τον ΠΑΟΚ»

Ο Λούμπος Μίχελ αποτελεί έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη και μαζί με τον Ραζβάν Λουτσέσκου είναι οι δύο που συζήτησαν με τον μεγαλομέτοχο για τον σχεδιασμό του νέου ΠΑΟΚ. Κατά συνέπεια, τα όσα αποκαλύπτει σήμερα στη «Μ» έχουν ενδιαφέρον για το πώς θα πορευτεί ο ΠΑΟΚ από εδώ και στο εξής.

Ο Σλοβάκος τεχνικός διευθυντής εστιάζει ιδιαίτερα στην περίπτωση Βιεϊρίνια και τονίζει ότι η τοποθέτησή του ως αριστερού μπακ είναι η καταλυτική κίνηση για να κάνει ο ΠΑΟΚ τον εντυπωσιακό δεύτερο γύρο.

«Η πιο σημαντική αλλαγή εντός ομάδας ήταν η τοποθέτησή του Βιεϊρίνια στα μετόπισθεν, που μας έδωσε τεράστια εμπιστοσύνη και στην άμυνα. Δεχθήκαμε μόνο 13 γκολ σε όλη τη σεζόν. Η ομάδα ήταν πολύ συμπαγής αμυντικά και αυτό ήταν το σημείο κλειδί, γιατί στην επίθεση έχουμε την ποιότητα να πετυχαίνουμε ένα-δύο γκολ σε κάθε αγώνα. Αν η άμυνα είναι δυνατή, συμπαγής και δεν δέχεσαι γκολ, στην επίθεση πάντα βάζουμε γκολ, σε όλα τα ματς.

Αυτό συμβαίνει λόγω της ικανότητας των παικτών. Του Πρίγιοβιτς, του τρομερά βελτιωμένου Πέλκα ειδικά στην ωριμότητά του και στην αυτοπεποίθησή του. Μεγάλη υποστήριξη δόθηκε από τους εξτρέμ και τους μέσους. Από τον Μαουρίσιο, τον Κάμπος, στα αριστερά από τον Μπίσεσβαρ, ο Μακ ήταν σταθερός στο φινάλε της σεζόν αν και δεν σκόραρε πολύ. Η ομάδα είχε καλό πάγκο και παίκτες που έπαιξαν ως αλλαγή, δεν ήταν απλά παίκτες που αντικατέστησαν άλλους, πέτυχαν να αλλάξουν την εικόνα του αγώνα.

Έχουμε παραδείγματα όπως το τελευταίο παιχνίδι με την Ξάνθη που ο Μπίσεσβαρ και ο Σάκχοφ ήρθαν από τον πάγκο και πήραν το ματς σε δέκα λεπτά. Για να κερδίσει μία ομάδα τον τίτλο πρέπει να έχει ποιοτικό πάγκο, γιατί η σεζόν είναι μεγάλη, υπάρχουν 50 παιχνίδια, σε Ευρώπη, Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Πρέπει να γίνεται ροτέισιον σε 18-20 ποιοτικούς παίκτες», σημειώνει ενώ για τον Πορτογάλο προσθέτει στη συνέχεια: «Επειδή είχε γίνει πολλή συζήτηση στην αρχή για τον ρόλο του Βιεϊρίνια, η άποψή μου είναι ότι αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τον αντίπαλο αν παίζει στα μετόπισθεν και όχι ως εξτρέμ.

Με την ποιότητά του, προκαλεί περισσότερο προβλήματα στον αντίπαλο ως μπακ, γιατί βλέπει όλο το γήπεδο, έχει χώρο, ξέρει πότε πρέπει να ανέβει. Νομίζω ότι ένα από τα μεγαλύτερα ατού του ΠΑΟΚ είναι οι φουλ μπακ του. Μάτος και Βιεϊρίνα βάζουν πίεση στον αντίπαλο από τα άκρα. Στην πλειοψηφία των αγώνων παίζουμε απέναντι σε κλειστές άμυνες. Είδατε τι έκανε ο Χιμένεθ στο ματς της Τούμπας; Έπαιξε με πολλά μπακ. Τον Μπακάκη και τον Γκάλο από τη μία πλευρά και τον Χουλτ από την άλλη».

Μπαίνοντας στη συζήτηση για την σεζόν που έκλεισε ο Μίχελ δεν μπορεί να προσπεράσει αυτό που συνέβη στα ντέρμπι: «Αυτό που έγινε με Ολυμπιακό και ΑΕΚ δεν ήταν τυχαίο. Ήταν κάτι προετοιμασμένο. Ο τίτλος για τον ΠΑΟΚ δεν χάθηκε στο ματς με την ΑΕΚ, χάθηκε σ' αυτό με τον Ολυμπιακό. Ο στόχος και των δύο ήταν να κλέψουν το Πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ, να γινόταν τότε και ο Ολυμπιακός είχε πιθανότητες να πάρει τον τίτλο, ίσως επιδίωκε να χάσει βαθμούς και η ΑΕΚ, αλλά όλοι οι αθηναϊκοί σύλλογοι ήταν ενάντια στον ΠΑΟΚ.

«Ο τελικός θα κερδηθεί πριν το πρώτο σφύριγμα»

Ο στενός συνεργάτης του Σαββίδη, δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στον ρόλο του Ραζβάν Λουτσέσκου στην αλλαγή ψυχολογίας της ομάδας και φέρνει ως παράδειγμα το τι συνέβη στον τελικό. Τονίζει χαρακτηριστικά: «Είναι μία σεζόν που μπoρεί να αλλάξει το πρόσωπο του ΠΑΟΚ. Μπορεί αποτελέσει ορόσημο, όπου ο ΠΑΟΚ πλέον θα πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει κάθε αγώνα, τόσο στην έδρα του όσο και στην Αθήνα, ειδικά μετά τη νίκη στον τελικό οι παίκτες απέκτησαν μεγάλη αυτοπεποίθηση. Τα προηγούμενα χρόνια χάναμε πολλούς βαθμούς στην Αθήνα.

Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του Ραζβάν Λουτσέσκου που ήρθε στην ομάδα με τελείως διαφορετική συμπεριφορά, ακόμη και με τους λόγους του πριν τα παιχνίδια «έφτιαχνε» τους παίκτες, Θυμάμαι την ομιλία του πριν τον τελικό. «Ο τελικός θα κερδηθεί πριν το πρώτο σφύριγμα. Πρέπει να μπείτε στο γήπεδο σαν νικητές, πρέπει να μπείτε με το κεφάλι ψηλά. Να μπείτε σαν μαχητές». Το θετικό είναι ότι οι παίκτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι για να κερδίσεις τον τίτλο πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση, κουράγιο. Αυτό τον χρόνο η ομάδα άλλαξε τις ψυχολογικές αντιστάσεις της απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, ακόμη και μακριά από την Τούμπα, ειδικά στο δεύτερο μισό της περιόδου».

Διαβάστε ακόμη...