Τα προφίλ του Άγιαξ και της Βασιλείας

Από metrosport.gr: Η κατάκτηση του Europa League από την Ατλέτικο Μαδρίτης έφερε ένα ντόμινο εξελίξεων στα προκριματικά του Champions League.
Πηγή: metrosport.gr
Τα προφίλ του Άγιαξ και της Βασιλείας

Η 3η γαλλική ομάδα μπαίνει πλέον απευθείας στους ομίλους και στον β΄ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης παραμένουν η Βασιλεία, ο Άγιαξ, ο ΠΑΟΚ και η Στουρμ Γκρατς, με τις δύο πρώτες να είναι στους ισχυρούς, αποτελώντας και τους πρώτους πιθανούς αντιπάλους του Δικεφάλου στη μάχη για πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Υπενθυμίζεται πως ο ΠΑΟΚ θα μάθει τη αντίπαλο του στις 19 Ιουνίου και θα δώσει τα παιχνίδια του στις 24/25 Ιουλίου και 31 Ιουλίου/1 Αυγούστου.

Η «Μ» σκιαγραφεί σήμερα το προφίλ των δύο πιθανών αντιπάλων και με σεβασμό σε όλους τους αναγνώστες θα ενημερώνει για όλα τα νέα τους, μέχρι και την 19η Ιουνίου.

AΓΙΑΞ

Ο «Αίαντας» ίσως βρεθεί για 3η φορά και πάλι στο δρόμο του Δικεφάλου, με την ολλανδική ομάδα να μετρά ισάριθμες προκρίσεις τις προηγούμενες δύο φορές, το 2010 και το 2016. Ο Άγιαξ μετρά 13 συμμετοχές σε ομίλους του Champions League στα 26 χρόνια που μετρά η διοργάνωση (σ.σ όταν και μετονομάστηκε το 1992 από κύπελλο Πρωταθλητριών), ενώ την σεζόν που ολοκληρώθηκε απέτυχε να μπει σε αυτούς, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την γαλλική Νις. Τερμάτισε στην 2η θέση πίσω από την πρωταθλήτρια Αϊντχόφεν, χάνοντας το πρωτάθλημα σχετικά εύκολα, ενώ παράλληλα αποκλείστηκε και στο κύπελλο από την Τβέντε που αργότερα υποβιβάστηκε! Αναγκάστηκε να αλλάξει προπονητή σχεδόν στα μισά της σεζόν, όταν στα τέλη του Δεκέμβρη ο Έρικ Τεν Χαγκ άφηνε την Ουτρέχτη και αναλάμβανε για 2,5 χρόνια τον Άγιαξ, αντικαθιστώντας τον Μάρσελ Κάιζερ στον πάγκο.

Το Μουντιάλ και οι μεταγραφές

Το νέο πρωτάθλημα στην Ολλανδία ξεκινά στις 10 Αυγούστου, μια εβδομάδα νωρίτερα από την Σούπερ Λιγκ δηλαδή, ενώ ο αποκλεισμός της εθνικής Ολλανδίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο, δίνει την δυνατότητα στον Τεν Χαγκ να υπολογίζει κανονικά στους γηγενείς ποδοσφαιριστές του. Αντίθετα είναι διεθνείς ο Μαροκινός βασικός εξτρέμ Ζίγεκ, ο Δανός φορ Ντόλμπεργκ και ο Δανός μέσος Σένε που θα βρίσκονται στο Μουντιάλ και είναι άγνωστο να θα τεθούν στην διάθεση του προπονητή τους για τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Μεταγραφικά έχει αποκτήσει ήδη τον πρώτο σκόρερ της Ουτρέχτης Λαμπιάντ, ωστόσο ο τελευταίος είναι επίσης διεθνής με το Μαρόκο και θα βρεθεί στο Μουντιάλ. Επίσης έδωσε 8 εκατομμύρια ευρώ στη Μαλίν για τον εξτρέμ Μπαντέ από την Μπουρκίνα Φάσο. Από το ρόστερ ξεχωρίζουν ο αμυντικός – μέσος Ντε Λιχτ για τον οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και οι εξτρέμ Νέρες (Βραζιλιάνος) και Τζάστιν Κλάιφερτ που επίσης είναι στο στόχαστρο μεγάλων κλαμπ από την Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως στο ρόστερ του βρίσκεται και ο Έλληνας ομογενής γκολκίπερ Κώστας Λάμπρου (ως τρίτος τερματοφύλακας).

ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Η Βασιλεία τα τελευταία χρόνια μετρά αρκετές παρουσίες στους ομίλους του Champions League και πιο συγκεκριμένα μετρά 9 παρουσίες σε αυτούς. Άλλωστε φέτος έχασε τα... σκήπτρα στην Ελβετία από την Γιουνγκ Μπόις (και μάλιστα σχετικά εύκολα) μετά από 8 σερί πρωταθλήματα! Διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία από τη συμμετοχή της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που θα αναγκαστεί να μπει σε διαδικασία προκριματικών, αφού μέχρι και φέτος έμπαινε απευθείας στους ομίλους. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν προκρίθηκε από τον όμιλο μαζί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα νοκ άουτ παιχνίδια του Champions League, αφήνοντας εκτός Μπενφίκα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στους «16» βέβαια έπεσε πάνω στην Μάντσεστερ Σίτι και όπως ήταν λογικό αποκλείστηκε (έχασε 4-0 στην Ελβετία και κέρδισε 2-1 στην Αγγλία).

Οι διεθνείς και η ετοιμότητα

Από το ρόστερ της στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα συμμετάσχουν με την εθνική ομάδα της Ελβετίας (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) οι αμυντικοί Λανγκ και Λακρουά, ο μέσος Φρέι και ο επιθετικός Ομπερλέν και είναι άγνωστο αν θα είναι έτοιμοι για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας. Στον πάγκο της παραμένει και για την επόμενη σεζόν ο 41χρονος Ράφαελ Βίκι που ανέλαβε πέρυσι το καλοκαίρι την ομάδα. Το πρωτάθλημα στην Ελβετία ολοκληρώνεται και τυπικά αύριο και λόγω της μεγάλης χειμερινής διακοπής (το πρωτάθλημα διακόπτεται για περίπου 3 μήνες) το νέο πρωτάθλημα ξεκινά στις 21 Ιουλίου, δηλαδή 3-4 ημέρες πριν από το πρώτο ευρωπαϊκό της παιχνίδι στον β΄ προκριματικό γύρο του Champions League. Αυτό σημαίνει πως με εξαίρεση τους διεθνείς, οι υπόλοιποι παίκτες θα βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας. Από το υπάρχον ρόστερ - κι ενώ η ομάδα δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κάποια σημαντική μεταγραφή – ξεχωρίζουν ο Νορβηγός εξτρέμ Ελγιουνούσι, ο μέσος Μπουά και οι επιθετικοί Φαν Βολφσβίνκελ και Αγιετί.

Διαβάστε ακόμη...