Ο ΠΑΟΚ καλύτερος της ΑΕΚ και με αποδείξεις!

Από paok24.com: Με τη βοήθεια του απόλυτου στατιστικού εργαλείου καταμέτρησης (Wyscout) η FORZA επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ρητορικό ερώτημα για την καλύτερη ομάδα της φετινής Super League.
Πηγή: paok24.com
Ο ΠΑΟΚ καλύτερος της ΑΕΚ και με αποδείξεις!

Ο Αϊνστάιν έλεγε πως «τα καθαρά μαθηματικά είναι κατά κάποιο τρόπο η ποίηση των λογικών ιδεών». Ο καθένας μπορεί αυθόρμητα, αυθαίρετα, υποκειμενικά να υποστηρίζει την άποψη του για την κορυφαία ομάδα στην φετινή Super League, όμως κάπου εδώ αξίζει να δώσουμε βήμα στην λογική των αριθμών. Αυτοί μάλλον αποτελούν ένα πιο αξιόπιστο κριτήριο για να φανερώσουν καλύτερα σε ποια ομάδα άξιζε / αξίζει το φετινό πρωτάθλημα. Με την βοήθεια του αλάθητου στατιστικού εργαλείου του Wyscout, η Forza θα επιχειρήσει μία ολοκληρωτική σύγκριση ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για να αποδειχθεί ποιος Δικέφαλος υπερέχει στις περισσότερες (αν όχι σε όλες) τις στατιστικές κατηγορίες.

ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

Για να γίνει κατανοητή η σύγκριση, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα στατιστικά στοιχεία του ΠΑΟΚ αφορούν 25 αγώνες (δεν υπολογίζεται το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που δεν ξεκίνησε ποτέ και αυτό με την ΑΕΚ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ), ενώ αυτά τις ΑΕΚ αφορούν 26 αναμετρήσεις. Ως εκ τούτου, σε όλα τα απόλυτα στοιχεία η Ένωση θα έχει ένα παιχνίδι περισσότερο, κάτι που έχει την δική του σημασία.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ… ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Το πρώτο στοιχείο που θα διαπιστώσει κανείς είναι πως οι δύο ομάδες έχουν τις ίδιες νίκες (από 18) με τη διαφορά πως η ΑΕΚ έχει 6 ισοπαλίες και 2 ήττες, ενώ ο ΠΑΟΚ 4 ισοπαλίες και 3 ήττες αντίστοιχα. Αυτό μαρτυρά και μία βασική διαφορά φιλοσοφίας. Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ ήταν (και είναι) πιο σφιχτή τακτική και πήρε δύο πόντους με γκολ στις καθυστερήσεις (ισοπαλίες με Ξάνθη και Παναθηναϊκό), ενώ αντίθετα, ο ΠΑΟΚ έχασε τρεις πολύτιμους πόντους από γκολ αντιπάλων στις καθυστερήσεις (ήττα στην Τρίπολη, ισοπαλία στην Λάρισα).

ΦΟΥΛ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο ΠΑΟΚ είναι πιο γλυκιά ομάδα στο μάτι. Σε χορταίνει ποδόσφαιρο. Επιτίθεται ασταμάτητα, δημιουργεί περισσότερο, είναι η πιο κυριαρχική ομάδα του πρωταθλήματος. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχει σκοράρει 51 φορές (1,84 γκολ ανά παιχνίδι), έναντι 44 της ΑΕΚ (1,58 γκολ ανά παιχνίδι), διαφορά ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για τους δύο ανταγωνιστές του πρωταθλήματος. Ακόμα και σε επίπεδο τελικών προσπαθειών αυτό καταγράφεται ανάλογα. Η ΑΕΚ έχει κάνει 382 τελικές προσπάθειες, ενώ ο ΠΑΟΚ μόλις μία λιγότερη, ωστόσο έχει μεγαλύτερο αριθμό κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι, αφού όπως προείπαμε έχει ένα ματς λιγότερο.

ΑΜΥΝΕΣ ΚΑΡΜΠΟΝ

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης θα έχει να λέει πως περισσότερα γκολ έχει δεχθεί στις αίθουσες δικαστηρίων, παρά στο γήπεδο με τα γάντια του ΠΑΟΚ! Αν αφαιρέσουμε τα «χάρτινα» τέρματα, αμφότερες οι ομάδες έχουν δεχθεί από 12 κανονικά γκολ στο πρωτάθλημα, όμως η ΑΕΚ έχει επιτρέψει λιγότερες τελικές στους αντιπάλους της (132) από τον ΠΑΟΚ (150). Ωστόσο, η Ένωση έχει σταθεί και πιο τυχερή αφού οι αντίπαλες ομάδες σημάδεψαν 6 φορές τα δοκάρια της, έναντι 4 των αντιπάλων του Δικεφάλου του Βορρά.

ΚΑΤΟΧΗ - Εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη!

Ο ΠΑΟΚ εμφάνισε φέτος ένα ιδιαίτερα θελκτικό και παραγωγικό passing game. Όχι κατοχή για την κατοχή, αλλά έλεγχος του ρυθμού και της μπάλας με φαντασία και δημιουργία. Οι «ασπρόμαυροι» είναι φέτος εκ των κορυφαίων ομάδων στην Ευρώπη σε ποσοστό κατοχής μπάλας και αυτό αποτυπώνεται και στα νούμερα. Μετρούν 57% κατοχή, όμως το πιο εντυπωσιακό είναι άλλο. Έχουν κάνει 12.950 εύστοχες μεταβιβάσεις με το πολύ υψηλό ποσοστό ευστοχίας 85,88%, που συναντά κανείς μόνο σε κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ. Από κοντά και η ΑΕΚ, αλλά με μικρότερα νούμερα. Για την Ένωση η κατοχή φτάνει το 55,1%, ενώ έχει 84,8% ποσοστό ευστοχίας στις 12.074 πάσες της σε όλο το πρωτάθλημα.

ΚΥΠΕΛΛΟ - Άπταιστη διαδρομή

Είναι άτοπο να προσθέτεις στην εξίσωση ματς πρωταθλήματος σε αυτά του κυπέλλου, αλλά όπως και να το κάνουμε δίνουν ένα μεγαλύτερο και πιο ασφαλές κριτήριο σύγκρισης. Ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά έφτασε στον τελικό, πετυχαίνοντας μόνο νίκες στη διοργάνωση (9) με τέρματα 26-6, κάνοντας μία άπταιστη διαδρομή με επιβλητικές εμφανίσεις (ιδίως στα νοκ-άουτ) απέναντι σε Ατρόμητο, Πανιώνιο. Από την άλλη, το μονοπάτι της ΑΕΚ ήταν σαφώς πιο δύσκολο (απέκλεισε τον Ολυμπιακό), ωστόσο ηττήθηκε στην Λάρισα και πέρασε με την ψυχή στο στόμα στον τελικό χάρη στο γκολ του Λάζαρου στις καθυστερήσεις, με τον απολογισμό της Ένωσης να είναι 7-1-1 με τέρματα 21-


Οι κορυφαίοι ήταν του ΠΑΟΚ!

Σε όλες τις ατομικές στατιστικές κατηγορίες του πρωταθλήματος θα δει κανείς παίκτες του ΠΑΟΚ να έχουν τις βασικές πρωτιές.

Συνήθως, οι καλύτερες ομάδες είναι αυτές που έχουν και τους καλύτερους παίκτες. Είθισται, οι ομάδες που παίρνουν τις κούπες να είναι αυτές που έχουν τους καλύτερους πρωταγωνιστές, αυτούς που ηγούνται στις βασικές ατομικές στατιστικές κατηγορίες. Ακόμα κι από αυτή την οπτική γωνία να εξετάσει κανείς το θέμα, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με τους πιο ηχηρούς πρωταγωνιστές που άφησαν το αποτύπωμα τους στο πρωτάθλημα.

Στην μάχη για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς είχε πάρει κεφάλι από νωρίς στην κούρσα και με 15 γκολ ισοβαθμεί στην κορυφή της σχετικής λίστας μαζί με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ. Για να βρει κανείς παίκτη της ΑΕΚ, πρέπει να κοιτάξει αρκετά πιο κάτω, μέχρι να βρει τον Σέρχιο Αραούχο που έχει φτάσει τα 10 τέρματα.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ «ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ»

Το να έχει μία ομάδα τους δύο κορυφαίους πασέρ ενός πρωταθλήματος είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ο ΠΑΟΚ το έχει καταφέρει κι αυτό, αφού έχει στο δυναμικό του τους δύο πρώτους σε ασίστ στην φετινή Super League! Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια ισοβαθμεί στην κορυφή με τον Δημήτρη Πέλκα, αφού αμφότεροι έχουν «σερβίρει» από 7 έτοιμα γκολ, δείγμα της κλάσης, αλλά και της αρμονικής συνεργασίας που έχουν με τους συμπαίκτες τους. Για να βρει κανείς παίκτη της ΑΕΚ σε αυτή τη λίστα πρέπει να… σκάψει επίσης πολύ βαθιά, με τους Μπακασέτα και Γκάλο να έχουν από 4, όσες έχουν όμως και οι Ρόμπερτ Μακ και Λέο Μάτος. Σαφές δείγμα του ποδοσφαίρου συνεργασίας που παίζει φέτος ο ΠΑΟΚ εν αντιθέσει με την βασική του αντίπαλο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Η λέξη «χαλίφης» που αποδόθηκε στον ΠΑΟΚ μοιάζει να καταρρέει από όποια στατιστική πλευρά κι αν το δει κανείς. Η ΑΕΚ ήταν η ομάδα με τις περισσότερες αποβολές αντιπάλων της (10), παίζοντας με αριθμητικό πλεονέκτημα ενός παίκτη για 235 λεπτά σε όλο το πρωτάθλημα (χωρίς να υπολογίζονται οι καθυστερήσεις) και με πλεονέκτημα δύο παικτών για 18 λεπτά στην Ξάνθη. Εν αντιθέσει, ο ΠΑΟΚ είχε 6 αποβολές αντιπάλων στο πρωτάθλημα είτε με δεύτερη κίτρινη είτε με απευθείας κόκκινη, ενώ αντιθέτως είδε 4 φορές παίκτες του να παίρνουν την άγουσα για τα αποδυτήρια έναντι 3 της Ένωσης. Οι παίκτες της ΑΕΚ πήραν ελαφρώς περισσότερες κίτρινες (64-55), αφού μιλάμε για μία εκ φύσεως πιο σκληρή ομάδα στο γήπεδο, ενώ οριακή είναι η διαφορά στα κερδισμένα πέναλτι υπέρ του Δικεφάλου του Βορρά (6 έναντι 4), με τον Ολυμπιακό να ηγείται και φέτος σε αυτή την κατηγορία. Άμα είναι έτσι οι «χαλίφηδες»…

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΑ ΦΑΟΥΛ!

Θα περίμενε κανείς ότι η πιο επιθετική ομάδα του πρωταθλήματος, αυτή με την μεγαλύτερη κατοχή, αυτή που παράγει τις περισσότερες φάσεις κι έχει τους πιο τεχνίτες παίκτες (κατά γενική ομολογία όλα αυτά) να κερδίζει πολλά φάουλ, ειδικά τα γνωστά γύρω-γύρω από την περιοχή που δημιουργούν πίεση στον αντίπαλο. Κι όμως από τη στατιστική προκύπτει κάτι παράδοξο. Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με τα λιγότερα κερδισμένα φάουλ στην Super League με 332, έναντι 427 της ΑΕΚ. Εντυπωσιακό…

(Η ανάλυση αφορά όλους τους αγώνες εκτός του τελευταίου πρωταθλήματος).

Διαβάστε ακόμη...