Από Δευτέρα η απόφαση

Από sdna.gr: Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια εκδίκαση της έφεσης του ΠΑΟΚ στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και δόθηκε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα έτσι ώστε οι ομάδες να καταθέσουν υπομνήματα.
Πηγή: sdna.gr
Από Δευτέρα η απόφαση

Στις 18.00 ήταν προγραμματισμένη η εκδίκαση της έφεσης της πρωτόδικης απόφασης για τα όσα έγιναν στο παιχνίδι της Τούμπας και στο ντέρμπι των Δικεφάλων, με τη διαδικασία ωστόσο να ξεκινά μετά τις 21.00 καθώς για παραπάνω δυο ώρες (μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση) σε πρώτο πλάνο μπήκε το αίτημα της ΑΕΚ για εξαίρεση

Τους "ασπρόμαυρους" εκπροσώπησαν οι νομικοί Μαυρομάτης, Μπίρδας και Σημαιοφορίδης ενώ μαζί τους βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης αλλά και ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας, Κυριάκος Κυριάκος. Από την άλλη, από το στρατόπεδο της ΑΕΚ παρουσιάστηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ομάδας, Μηνάς Λυσάνδρου και η νομικός κ.Ρίζου ενώ στα γραφεία της ΕΠΟ το παρών έδωσε και ο Ανδρέας Δημάτος.

Η διαδικασία ξεκίνησε με το ενδιαφέρον να στρέφεται στον δικαστή Σκουτέρη, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο μέσα από τους διαλόγους των δύο πλευρών και στην ουσία στάθηκε η αφορμή για να διακοπεί η συζήτηση προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της ΑΕΚ περί εξαίρεσής του, καθώς όπως δήλωσε η κ.Ρίζου: «Η ΠΑΕ ΑΕΚ δηλώνει ότι δεν έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση σας σε μια υπόθεση τέτοιας εξέχουσας σημασίας. Λυπούμαστε. Είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε, αλλά δεν έχουμε εμπιστοσύνη...».

Κατόπιν, η διαδικασία διεκόπη για να εξεταστεί το αίτημα, με τους ιθύνοντες να επιστρέφουν μετά από μια ώρα και 40 λεπτά, έχοντας τα μέλη της κρίνει ομόφωνα ότι πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της ΑΕΚ. Με τον Δημήτρη Σκουτέρη να προεδρεύει συνεχίστηκε κανονικά η υπόθεση.

Τον λόγο πήρε ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Αχιλλέας Μαυρομάτης, ο οποίος έθιξε για ακόμη μια φορά το θέμα της απουσίας του Κομίνη, σημειώνοντας πως απέφυγε να παραστεί στο Πρωτοβάθμιο όπως και στην Εφέσεων.

Η "μάχη" για το video

Στην συνέχεια, ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ στάθηκε στο υλικό από τα αποδυτήρια, τονίζοντας πως οι "ασπρόμαυροι" ετοίμασαν μια πεντάλεπτη περίληψη, που θεωρούν ότι είναι τα πιο σημαντικά σημεία, με τον Λάμπρο Μπίρδα να τονίζει πως το υλικό που αποκτήθηκε με εισαγγελική παραγγελία θα βοηθήσει στην ουσιαστική διερεύνηση της αλήθειας, διότι φαίνονται οι κινήσεις των παραγόντων, των παικτών και κυρίως των διαιτητών.

Στο επίμαχο οπτικό υλικό, όπως σημείωσε ο κ.Μπίρδας: «Αποδεικνύονται και οι αναλήθειες του διαιτητή καθώς λέει στις ομάδες να βγουν να παίξουν».

Εκεί επενέβη η Έλλη Ρίζου, η οποία εξέφρασε την θέση πως δεν επιτρέπεται στον δεύτερο βαθμό να έρχονται στοιχεία τα οποία δεν προσκομίστηκαν στον πρώτο βαθμό από αμέλεια του εγκαλούμενου, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, προσκομίζοντας τρεις αποφάσεις του Αρείου Πάγου που λένε πως δεν μπορεί να γίνει δεκτό σε δεύτερο βαθμό, αποδεικτικό στοιχείο που δεν εμφανίστηκε σε πρώτο βαθμό, με ευθύνη του κατηγορούμενου.

Μάλιστα, ζήτησε από τον ΠΑΟΚ να πει πότε αιτήθηκε από την Εισαγγελία το υλικό (σε απάντηση προς τον Μαυρομάτη, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου ανέφερε πως στην πρώτη αίτηση του ΠΑΟΚ δεν τους δόθηκε το υλικό γιατί δεν αναγνωρίστηκε το έννομο συμφέρον τους) και το αίτημά του απορρίφθηκε ενώ πρόσθεσε πως έχουν προσκομιστεί βίντεο σε πρώτο βαθμό που δείχνουν τον κ.Σαββίδη να κυνηγάει τον διαιτητή στα αποδυτήρια.

Απευθυνόμενος στην ΑΕΚ, ο Λάκης Σημαιοφορίδης τόνισε πως δεν κατανοεί την αντίδρασή τους καθώς θα περίμενε να ακούσει από την Ένωση να πει «να δούμε το βίντεο για να αποδειχτεί η αλήθεια», τονίζοντας πως ο ΠΑΟΚ δεν φοβάται τίποτα και προχώρησε σε κάθε ενέργεια με στόχο να προσκομίσει όλα τα στοιχεία, με τον Μηνά Λυσάνδρου να του απαντάει πως ο λόγος διακοπής του αγώνα είναι τα όσα συνέβησαν στον αγωνιστικό χώρο, εστιάζοντας στον Κομίνη, πως αν είχε ζητήσει από τις ομάδες να βγουν έξω, θα το έγραφε και στο φύλλο αγώνος.

Μετά την αντιδικία των δυο πλευρών για το βίντεο, τον λόγο πήρε ο δικαστής, ο οποίος τόνισε πως θα γίνει αξιολόγηση του υλικού προκειμένου να κριθεί αν είναι αναγκαίο, αφήνοντας το θέμα ανοιχτό. Ο Σκουτέρης στάθηκε και στον Κομίνη, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να τον καλέσει ξανά καθώς είναι υπέρ της παρουσίας των διαιτητών στην διαδικασία, ωστόσο, όπως σημείωσε δεν προβλέπεται μέσω εξαναγκασμού.

Ο Μάκης Γκαγκάτσης ζητάει διακοπή ή αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματα του ΠΑΟΚ, κάτι που απορρίπτει ο Σκουτέρης, ωστόσο, δέχεται να καταθέσουν οι Παντελής Κωνσταντινίδης και Ανδρέας Δημάτος ως αυτόπτες μάρτυρες.

Υπόθεση - Σαββίδης

Στα ενδότερα της εκδίκασης, η υπόθεση στράφηκε γύρω από τον Ιβάν Σαββίδη, με τον Αχιλλέα Μαυρομάτη να σημειώνει πως ο Ιβάν Σαββίδης δεν απείλησε κανέναν και πως δεν έβγαλε το μπουφάν του για να δείξει το όπλο, το οποίο δεν το έχει δει κανείς από τους παρευρισκόμενους και το οποίο δεν σημειώθηκε σε καμία από τις εκθέσεις, τονίζοντας πως ο Κομίνης ενημερώθηκε από τον Λυσάνδρου.

Μάλιστα, ο Λάμπρος Μπίρδας σημειώνει αναφορικά με την τιμωρία του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πως θα πρέπει να τιμωρηθεί αλλά για την είσοδο και όχι για απειλή.

Οι επιτελείς του Δικεφάλου εμμένουν στο βίντεο από τα αποδυτήρια, σημειώνοντας πως φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Κομίνης δείχνει να βγουν οι ομάδες στο γήπεδο και σφυρίζει αλλά ο Δημητριάδης κάνει χαρακτηριστική κίνηση άρνησης, την ώρα που οι παίκτες της ΑΕΚ συζητούσαν φιλικά, έβγαζαν φωτογραφίες, τονίζοντας πως αυτή δεν είναι εικόνα τρομοκρατημένων ανθρώπων.

Η θέση του ΠΑΟΚ: Κονέ, Χιμένεθ, Κομίνης και φύλλο αγώνα

Mάλιστα, στρέφονται ξανά κατά του ρέφερι της αναμέτρησης, με τον Λάμπρο Μπίρδα να τον κατηγορεί ευθέως για ψέματα, εγκληματώντας εις βάρος του ποδοσφαίρου καθώς όλοι είδαν διαφορετικά πράγματα απ' ότι λέει ότι είδε εκείνος, αποκαλώντας το φύλλο αγώνα... κουρελόχαρτο.

Από πλευράς ΠΑΟΚ, πέφτει στο τραπέζι και η δήλωση του Κονέ : "τι να βγούμε να παίξουμε, επτά λεπτά;" που μαρτυρά -σύμφωνα με τον Δικέφαλο- πως κάποιος του είπε να βγει να παίξει επτά λεπτά καθώς και οι δηλώσεις Χιμένεθ σε ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας του που αναφέρει πως: "ο διαιτητής μας είπε να βγούμε να παίξουμε, αλλά ο πρόεδρος μας είπε να μην βγούμε".

Ένταση και αποχώρηση Γκαγκάτση

Δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης στην Επιτροπή Εφέσεων και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της κατάθεσης του ΠΑΟΚ, όταν τον λόγο πήρε ο Μάκης Γκαγκάτσης και απάντησε κατόπιν η νομική εκπρόσωπος της ΑΕΚ, Έλλη Ρίζου.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έκανε λόγο για τρομοκρατία αλά καρτ ενώ στάθηκε και στον κανιβαλισμό - όπως υποστήριξε- του Ιβάν Σαββίδη, με τη δικηγόρο της ΑΕΚ να απαντά πως: «Οι εικόνες διέσυραν τις χώρα μας διεθνώς. Μήπως θα μας πει ο κ. Γκαγκάτσης ότι ήταν και μοντάζ, ότι δεν υπήρχε όπλο;»

Η συγκεκριμένη απάντηση προκάλεσε τις αντιδράσεις του ΠΑΟΚ και έφερε σχετική ένταση στην αίθουσα, με αποτέλεσμα ο Μάκης Γκαγκάτσης να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Η αγόρευση από την Ρίζου και η ξεκάθαρη θέση της ΑΕΚ για την εντολή Κομίνη

Τον λόγο πήρε και πάλι η νομική εκπρόσωπος της ΑΕΚ που τόνισε πως ο κόσμος είδε έναν έξαλλο Ιβάν Σαββίδη, με συνοδεία 6-7 ανδρών της ασφάλειάς του, να επιτίθεται στην ΑΕΚ και στον Κομίνη. Μάλιστα, σημείωσε πως επιχειρεί να μπει και στα αποδυτήρια των διαιτητών, αλλά παρεμποδίζεται από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στην αγόρευση της, η κ. Ρίζου τόνισε πως η ΑΕΚ δεν βγήκε διότι δεν κλήθηκε ποτέ από τον διαιτητή, ο οποίος δεν κάλεσε τις ομάδες και το λέει ρητά στο φύλλο αγώνος, σημειώνοντας πως οι παίκτες ένιωσαν προσβεβλημένοι και απροστάτευτοι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι μονομάχοι ρε ρωμαϊκή αρένα, να αγωνίζονται γεμάτοι φόβο και τρόμο.

Μάλιστα, στην τοποθέτηση της επισήμανε πως τα γεγονότα της Τούμπας προκάλεσαν και την απειλή του Grexit.

Από την πλευρά του, ο Μηνάς Λυσάνδρου υποστήριξε πως... τα όσα έγιναν ήταν ο λόγος διακοπής του πρωταθλήματος, ήταν ο λόγος της απειλής του Grexit, ήταν ο λόγος της διαγραφή του ΠΑΟΚ από την ECA. Όσο για την απόφαση Κομίνη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΑΕΚ, από το φύλλο αγώνα προκύπτει ότι ο Κομίνης φώναξε τους εκπροσώπους, τους ανακοίνωσε την απόφασή του για οριστική διακοπή και μετά τους ανακοίνωσε ότι μετράει το γκολ.

Κατόπιν ακολούθησαν οι καταθέσεις των Παντελή Κωνσταντινίδη και Ανδρέα Δημάτου ως μάρτυρες.

Από την πλευρά του ο Παντελής Κωνσταντινίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Στην καριέρα μου έζησα στιγμές με φόβο και τρομοκρατία. Και βάζαμε το κεφάλι κάτω και κοιτάζαμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Παράδειγμα τα όσα έγιναν στην Ριζούπολη και τα έζησα. Αυτό σημαίνει τρομοκρατία! Στην Τούμπα, είναι αστείο να συζητάμε ότι οι παίκτες της ΑΕΚ αισθάνθηκαν τρομοκρατία» ενώ συνέχισε λέγοντας πως: «Ο κ. Κομίνης μου είπε να ειδοποιήσω την ομάδα μου να βγει από τα αποδυτήρια. Του είπα ότι πρέπει να σφυρίξει για να βγουν και οι δύο ομάδες. Και αυτό έκανε ο Κομίνης».

Τελευταίος κατέθεσε ο Ανδρέας Δημάτος, σημειώνοντας πως: «Εγώ σφύριγμα από τον Κομίνη δεν έχω ακούσει. Όταν ειπώθηκε για κάποιο σφύριγμα, τον ρωτήσαμε αν σφύριξε και γιατί, και είπε ότι σφύριξε για να προσέλθει στα αποδυτήρια ο κ. Λυσάνδρου» ενώ στα όσα είπε ο ΠΑΟΚ, απάντησε πως: «Ήταν ένα σοκ η εικόνα του κ. Σαββίδη να μπαίνει με το όπλο. ΄Ηταν κάτι που δεν το είχα ξαναδει ποτέ. Τους παίκτες της ΑΕΚ εγώ δεν τους είδα σε καλή ψυχολογική κατάσταση».

Διαβάστε ακόμη...