Η «μαύρη βίβλος» του ποδοσφαίρου!

Από inpaok.com: Ξυλοδαρμοί, καμένα αυτοκίνητα, ανατινάξεις καταστημάτων, χειροβομβίδες συνθέτουν το παζλ του τρόμου.
Πηγή: inpaok.com
Η «μαύρη βίβλος» του ποδοσφαίρου!

Η έρευνα αυτή είχε δημοσιευτεί στις 18 Δεκεμβρίου στο περιοδικό HOT DOC σε ένα μεγάλο αφιέρωμα γύρω από την διαφθορά και την βία στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τίτλο «Το παιχνίδι είναι στημένο».

Ιδού το χρονικό των επιθέσεων:

Μάιος 1995: Ο διαιτητής Μπάκας είχε σφυρίξει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, Παναθηναϊκού – ΑΕΚ 1-0. Πέρα από την επίθεση που δέχθηκε από παίκτες της ΑΕΚ για ένα πέναλτι που έδωσε στους «πράσινους» και με το οποίο κέρδισαν το τρόπαιο, ο ρέφερι έζησε τον χειρότερο εφιάλτη, δέκα μέρες μετά τον τελικό. Ο διαιτητής βρισκόταν σε ταξί όταν που εκείνη την ώρα είχε σταματήσει σε φανάρι στη λεωφόρο Αλίμου. Τότε 6-7 «φουσκωτοί» με κράνη, του επιτέθηκαν, τον έβγαλαν δια της βίας από το αυτοκίνητο και τον χτυπούσαν για 5-6 λεπτά υπό τα έντρομα μάτια των διερχομένων. Στη συνέχεια ανέβηκαν σε μηχανές κι εξαφανίστηκαν.

Φεβρουάριος 1996: Ο διαιτητής Γιώργος Σπανέας, έδωσε πέναλτι δώρο στον Παναθηναϊκό σε αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη με το οποίο οι «πράσινοι» πήραν το παιχνίδι και λίγες ημέρες μετά, το μαγαζί με λάστιχα αυτοκινήτων το οποίο διατηρούσε στο Μπραχάμι, έγινε στάχτη από πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ. Λίγες μέρες μετά, ο διαιτητής Νίκος Αγγελάκης έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από άγνωστο, αλλά όπως υποστήριξε ο ίδιος, η επίθεση αυτή δεν είχε σχέση με το ποδόσφαιρο...

Ιούλιος 1999: Αγνωστοι, έστησαν ενέδρα στον πρόεδρο (τότε) του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά, Γιάννη Σπάθα στο Κερατσίνι. Οι δράστες που φορούσαν κράνη πλησίασαν με μοτοσικλέτα τον Σπάθα και ο συνεπιβάτης τον πυροβόλησε έξι φορές στα πόδια. Δύο από τις σφαίρες τον τραυμάτισαν στη δεξιά κνήμη.

Φεβρουάριος 2000: Παρανάλωμα του πυρός από αγνώστους εμπρηστές έγινε το καθαριστήριο ρούχων στην Κόρινθο, του τότε αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ, Γιώργου Δούρου.

Οκτώβριος 2009: Κατά τη διάρκεια αγώνα, Γαλάτσι – Περιστέρι για την Α' ΕΠΣΑ, άγνωστοι έβαλαν φωτιά στην μοτοσικλέτα του διεθνή βοηθού διαιτητή, Αντώνη Καρατζίκα, που ήταν παρκαρισμένη στο πάρκινγκ του γηπέδου, στο Άλσος Βεϊκου. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Καρατζίκας ήταν βοηθός του διαιτητή Λαμπρόπουλου, σε αγώνα της 3ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας, Ολυμπιακού – Καβάλας, όπου ακύρωσε γκολ των ερυθρολεύκων. Αργότερα, τον ίδιο μήνα, σε κατάστημα που βρισκόταν 30 μέτρα από μαγαζί με ορθοπεδικά που διατηρούσε στον Βόλο, ο πρώην διεθνής διαιτητής Γιώργος Δαλούκας, εξερράγη βόμβα αλλά σύμφωνα με την αστυνομία οι δράστες είχαν μπερδέψει τα μαγαζιά.

Δεκέμβριος 2009: Δύο άγνωστοι μπαίνουν στο κατάστημα «Prince Oliver» στη Θεσσαλονίκη και χτυπούν τον πρώην διαιτητή Απόστολο Αμπάρκιολη που εργαζόταν εκεί. Κατά την αποχώρηση τους έκλεψαν την ταμειακή μηχανή του καταστήματος. Ο ρέφερι είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από την ΚΕΔ για τη διαιτησία του σε αγώνα Παναθηναϊκού – Αστέρα Τρίπολης, επειδή δεν είχε δώσει εμφανέστατο πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το παιχνίδι ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Νικόλας Πατέρας, είχε δηλώσει ότι «ορισμένοι διαιτητές χρειάζονται οφθαλμίατρο».

Μάρτιος 2010: Από τύχη σώθηκε το κατάστημα βουλκανιζατέρ του Δημήτρη Καλόπουλου. Μία μαύρη σακούλα κίνησε την περιέργεια τού πατέρα του πρώην διεθνή διαιτητή, που κάλεσε την αστυνομία. Η σακούλα περιείχε εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο από γκαζάκια, δοχείο βενζίνης και καμινέτο, αλλά δεν εξερράγη. Τον ίδιο μήνα στο «Ελ. Βενιζέλος» ο βοηθός Λεωνίδας Βασιλειάδης ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη. Πριν την επιβίβαση δυο άγνωστοι του επιτέθηκαν, τον χτύπησαν στο χέρι και του έσπασαν δύο δάχτυλα. Ο Βασιλειάδης λίγες ώρες νωρίτερα είχε ακυρώσει δύο γκολ (ένα για κάθε ομάδα) στον αγώνα Λεβαδειακού – Ξάνθης. Σα να μην έφθαναν τα δύο περιστατικά, στις 22 του μήνα, άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδα στην είσοδο πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο, στον έκτο όροφο της οποίας είχε το ταξιδιωτικό γραφείο του, ο διαιτητής Κύρος Βασσάρας.

Οκτώβριος 2010: Τέσσερις κρανοφόροι επιτέθηκαν με γκλομπ και σιδερογροθιές στον Κύρο Βασσάρα στον Πειραιά. Ο διαιτητής έβγαινε από ταξί επιστρέφοντας από το Ολυμπιακό Στάδιο όπου ήταν παρατηρητής διαιτησίας στο ντέρμπι Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού (2-1). Στο δικαστήριο οδηγήθηκαν τρία άτομα. Στις 31 του ίδιου μήνα, δύο άτομα που φορούσαν κράνη χτύπησαν το κουδούνι της κατοικίας του διαιτητή Γιώργου Δαλούκα και απείλησαν τον ίδιο και την οικογένειά του. Ο ρέφερι είχε σφυρίξει το επεισοδιακό παιχνίδι Αρη- Παναθηναϊκού και οι φιλοξενούμενοι είχαν νικήσει με αμφισβητούμενο πέναλτι.

Νοέμβριος 2010: O διαιτητής Βασίλης Παμπορίδης κατήγγειλε σειρά απειλητικών τηλεφωνημάτων, λίγε μόνο ημέρες από την διαιτησία του σε αώνα Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ (3-0) όπου ο Δικέφαλος είχε τρομερά παράπονα από τα σφυρίγματα του.

Ιανουάριος 2011: Στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά άγνωστοι επιτέθηκαν και κτύπησαν τον διεθνή διαιτητή Τάσο Σιδηρόπουλο και εξαφανίστηκαν με μηχανή μεγάλο κυβισμού. Εκείνη την ημέρα οι διαιτητές περνούσαν από αγωνιστικά τεστ και ο Σιδηρόπουλος βγαίνοντας από τα αποδυτήρια δέχθηκε την επίθεση μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συναδέλφων του

Φεβρουάριος 2011: Ο διαιτητής Βασίλης Παμπορίδης πήγε στο Κιλκίς να σφυρίξει αγώνα τοπικού πρωταθλήματος (Απόλλων Μαυρονερίου – Απόλλων Πευκοδάσους) και κατά την αποχώρηση του, βρήκε κατεστραμμένο το αυτοκίνητο του όπου μεταξύ άλλων οι άγνωστοι του είχαν χαράξει τη λέξη «Άρης» και είχαν σπάσει τα τζάμια. Λίγο αργότερα, κατά την επιστροφή του βοηθού Σπυρίδωνα Τρύφωνα στην Κέρκυρα, μετά το ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού 2-1, όπου είχε ακυρώσει κανονικό γκολ του Κατσουράνη, καμιά 10αριά άτομα τον περίμεναν στο αεροδρόμιο, κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του, αλλά λόγω πολυκοσμίας εκείνη την ώρα, πρόλαβε να διαφύγει.

Μάρτιος 2011: Αγνωστοι έβαψαν κόκκινο τον φούρνο του τότε διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα, μετά τον αγώνα ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού 2-1.

Ιούνιος 2011: Το πανάκριβο αυτοκίνητο μάρκας Porsche Cayenne του διαιτητή Γιώργου Δαλούκα τυλίχθηκε στις φλόγες όταν άγνωστοι έσπασαν το τζάμι και έκλεψαν ένα laptop, καθώς και άλλα αντικείμενα μικρότερης αξίας και στη συνέχεια πέταξαν ένα στουπί με βενζίνη, βάζοντας φωτιά για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Το περιστατικό σημειώθηκε στα Κάτω Λεχώνια Μαγνησίας, έξω από το σπίτι του πεθερού του διαιτητή.

Δεκέμβριος 2011: Ξανά θύμα επίθεσης ο Γιώργος Δαλούκας. Άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητο του, μάρκας BMW, τότε εκτελεστικός διευθυντής της Νίκης Βόλου. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην πίσω πλευρά του αυτοκινήτου, απέναντι από το σπίτι του Δαλούκα, δίπλα στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας! Λίγες μέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια του αγώνα Κυπέλλου Ξάνθης- ΑΕ Ποντίων Κατερίνης, 50 κρανοφόροι με λοστούς και ρόπαλα στα χέρια εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να επιτεθούν στον Δημήτρη Καλόπουλο. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ο διαιτητής γλίτωσε το ξυλοδαρμό.

Ιανουάριος 2012: Αγνωστοι έσπασαν τον φούρνο του Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα πετώντας πέτρες στην κεντρική τζαμαρία. Η επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά τον αγώνα Ξάνθης- Ολυμπιακού όπου οι ερυθρόλευκοι είχαν παράπονα για την διαιτησία του

Φεβρουάριος 2012: Τρίτη και φαρμακερή για τον φούρνο του Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα. Εκρηκτικός μηχανισμός προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα και η υπόθεση συμπεριλήφθηκε στον φάκελο της «εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο».

Απρίλιος 2013: Παραμονές της ρεβάνς Κυπέλλου Αστέρα Τρίπολης – ΠΑΟΚ, άγνωστοι επισκέφτηκαν τον αδερφό του Ηλία Σπάθα στο Κερατσίνι, στην οικοδομική εταιρία που διατηρεί ο διαιτητής και παρέδωσαν απειλητικό μήνυμα ώστε ο ρέφερι «να προσέχει τα σφυρίγματά του».

Αύγουστος 2013: Στο γήπεδο του Θρασύβουλου στη Φυλή, άγνωστοι χτύπησαν και τραυμάτισαν ελαφρά τον Δημήτρη Καλύβα, μέλος της τότε ΚΕΔ.

Ιανουάριος 2014: Επίθεση με σπρέι δέχθηκε από άγνωστο το μέλος της ΚΕΔ, Γιάννης Τσαχειλίδης, λίγο πριν φθάσει σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο.

Νοέμβριος 2014: Μαφιόζικη επίθεση δέχθηκε και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, Χριστόφορος Ζωγράφος. Δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανή, είχαν στήσει καρτέρι στον Κολωνό. Μόλις τον είδαν του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν με ρόπαλο στο κεφάλι! Ο πρώην διεθνής διαιτητής μεταφέρθηκε με διάσειση στον Ευαγγελισμό, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε και κάταγμα στο χέρι

Μάρτιος 2015: Φέιγ βολάν με απειλητικό περιεχόμενο πέταξαν άγνωστοι έξω από το σπίτι του διαιτητή Καλογερόπουλου, παραμονή του αγώνα Κυπέλλου ΑΕΚ – Ολυμπιακού

Οκτώβριος 2015: Αγνωστοι πήγαν έξω από το σπίτι του Φραγκίσκου Σωμαρακάκη, υπεύθυνου για τους ορισμούς διαιτητών της Σούπερ Λίγκας, πέταξαν κροτίδες και λαδομπογιά στην είσοδο. Πριν αποχωρήσουν πέταξαν φέιγ βολάν πού έγραφαν «Ξέρουμε πού μένεις»

Ιανουάριος 2016: Κατά την διάρκεια εκδήλωσης της ΕΠΣ Αθηνών στο ξενοδοχείο «Χίλτον», καμιά 30αριά άτομα με κουκούλες και κράνη έκαναν «ντου» κι έψαχναν διαιτητές και παρατηρητές, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν ειδοποιηθεί και πρόλαβαν να φύγουν από άλλη έξοδο.

Μάρτιος 2016: Φωτιά ξέσπασε στο αυτοκίνητο του παρατηρητή διαιτησίας Δημήτρη Κύρκου, λίγες ημέρες μετά το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού.

Απρίλιος 2016: Τρεις βοηθοί διαιτητές τραυματίστηκαν από «ντου» αγνώστων στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, κατά την διάρκεια σεμιναρίου για τους διαιτητές του λεκανοπεδίου. Ο βοηθός Football League, Δημήτρης Σαμοϊλης, τραυματίστηκε στο φρύδι, ο διεθνής βοηθός Γιάννης Τουμπακάρης υπέστη θλάση στο πόδι, ενώ ο βοηθός Σούπερ λίγκας, Γιώργος Κουντουρέλης, υπέστη κάταγμα στον καρπό. Μερικές μέρες αργότερα, ο διεθνής διαιτητής Γιώργος Κύζας κατήγγειλε ότι πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου, Ατρομήτου-ΑΕΚ 1-2, επικοινώνησε μαζί του από σταθερό τηλέφωνο, άτομο που του συστήθηκε ως «Δημήτρης Μελισσανίδης» και του είπε να έχει τον νου του, επειδή σε λίγες εβδομάδες θα αλλάξουν όλα στη διαιτησία.

Νοέμβριος 2016: Άγνωστοι χτύπησαν το κουδούνι του σπιτιού του πρώην μέλους της ΚΕΔ, Γιάννη Τσαχειλίδη, που βγήκε στο μπαλκόνι και είδε δυο άνδρες που άρχισαν να τον απειλούν με ακατανόμαστες ύβρεις μπροστά στα παιδιά του.

Λίγες μέρες μετά, στο σπίτι του πρώην προέδρου της ΚΕΔ, Γιώργου Μπίκα ξεσπάει πυρκαγιά. Η πυροσβεστική αποκλείει το βραχυκύκλωμα και όλα δείχνουν εμπρησμό.

Προφανώς και την ευθύνη για όλα αυτά την έχει ο ΠΑΟΚ. Γι αυτό και τώρα αποφασίστηκε να διακοπεί το πρωτάθλημα!

Διαβάστε ακόμη...