Ώρα να πάρουν οι δικαστές την κατάσταση στα χέρια τους!

Από sdna.gr: Τα παραθυράκια στους κανονισμούς και η παντελής απουσία αναλογικότητας στις ποινές, είναι δύο τεράστια ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν άμεσα τους ίδιους τους δικαστές.
Πηγή: sdna.gr
Ώρα να πάρουν οι δικαστές την κατάσταση στα χέρια τους!

Γράφαμε προσφάτως ότι ο Πειθαρχικός Κώδικας και ο ΚΑΠ που εφαρμόζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι προβληματικά εγχειρίδια που δημιουργούν διαχρονικά συζητήσεις παρά λύνουν προβλήματα.

Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο δεν ισχύει το κλασσικό... «νόμοι υπάρχουν, αρκεί να εφαρμόζονται»!

Όχι, η πραγματικότητα είναι ότι οι «νόμοι» του ποδοσφαίρου είναι γεμάτοι κενά και παράθυρα, ενώ υπάρχουν διατάξεις που... παίζουν μπουνιές μεταξύ τους και η μία διάταξη αναιρεί την άλλη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται οι κανονισμοί λάστιχο και να επιβάλλονται ποινές που στη μία περίπτωση να λέμε... «ναι, δεν ήταν νομικά ορθή η απόφαση, αλλά είναι ηθικά σωστή», ή σε άλλες περιπτώσεις να λέμε το αντίθετο, «κατάφωρα άδικη η απόφαση, αλλά τι να κάνουμε που την προβλέπουν οι κανονισμοί...».

Τα παραδείγματα δεκάδες: Αν ανάψεις καπνογόνο και το κρατήσεις στην κερκίδα, στην δεύτερη υποτροπή έχει ποινή έδρας. Αν το πετάς μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όσες υποτροπές και αν έχεις, απλά διπλασιάζεται το πρόστιμο! Αν χειρονομήσει ένας ποδοσφαιριστής στην κερκίδα τρώει 2 αγωνιστικές. Αν χειρονομήσει προπονητής τρώει τουλάχιστον ένα μήνα απαγόρευση, δηλαδή από 5 αγωνιστικές και άνω! Αν πετάξεις ΕΝΑ ρολό ταμειακής μηχανής και προκαλέσεις μια αμυχή, διακόπτονται αγώνες και τρως αφαίρεση βαθμών και ποινή έδρας. Αν πετάξεις ΠΕΝΗΝΤΑ τσιμεντόλιθους και σκοτώσεις κόσμο, τρως ακριβώς την ίδια ποινή!

Ε, αυτά δεν γίνονται...

Τι πρέπει να γίνει;

Να πάρουν οι τακτικοί δικαστές, πρωτοδίκες και εφέτες, την κατάσταση στα χέρια τους!

Και επειδή δεν γίνεται να νομολογούν συνεχώς, ερμηνεύοντας τις διατάξεις και βγάζοντας αποφάσεις πιο δίκαιες μεν, αλλά όχι με πιστή εφαρμογή των κανονισμών, πρέπει να φτιαχτούν οι κανονισμοί και ο πειθαρχικός κώδικας από την αρχή.

Οι δικαστές πρέπει και μπορούν να κλείσουν όλα τα παραθυράκια και τις τρύπες και κυρίως να διαμορφώσουν διατάξεις με σωστή αναλογικότητα στις ποινές. Δεν είναι όλα τα αδικήματα ίδια και δεν γίνεται να γλιτώνουν ή να αδικούνται ομάδες επειδή μια διάταξη είναι θολή ή επειδή λείπει σκοπίμως μια λέξη για να γίνονται οι διατάξεις λάστιχο.

Το SDNA πρωτοστάτησε στο να τοποθετηθούν τακτικοί δικαστές στην αθλητική δικαιοσύνη. Όσοι είχαν συνηθίσει στις στημένες αποφάσεις, πολέμησαν αυτό το καθεστώς. Μόνο η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, λιγοστοί παράγοντες και κάποιες φωνές σαν τη δική μας πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Εμπιστοσύνη υπάρχει, χωρίς καμιά αμφιβολία. Ποτέ δεν θα πούμε ότι πριν ήταν καλύτερα, γιατί πολύ απλά δεν ήταν!

Ήρθε η ώρα όμως, να πάρουν και οι δικαστές την κατάσταση στα χέρια τους. Τα παραθυράκια ανήκουν σε μια άλλη, αμαρτωλή εποχή και πρέπει να κλείσουν. Η αναλογικότητα στις ποινές επίσης, είναι η ουσία της ορθής και δίκαιης απονομής δικαιοσύνης.

Αν γίνουν αυτά, δεν θα μπορεί πλέον να μιλήσει κανένας.

Διαβάστε ακόμη...