Τα αξέχαστα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός!

Από inpaok.com: Θα μπορούσε να γράφει κανείς για ώρες. Να γεμίσει σελίδες, τόμους εγκυκλοπαίδειας. Τα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην «Τούμπα» (ή στις Σέρρες) δεν είναι όπως όλα τα άλλα παιχνίδια. Σφυρηλάτησαν το DNA του Δικεφάλου, έχτισαν την ταυτότητά του, δημιούργησαν έπη, ανδραγαθήματα, χάρισαν αιώνιο κλέος σε αυτούς που… μάτωσαν την ασπρόμαυρη φανέλα.
Πηγή: inpaok.com
Τα αξέχαστα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός!

Για 23 χρόνια (1969 – 1992) αυτός ο «άσος» ήταν κάθε χρόνο το πιο… άχαστο σημείο στο δελτίο του ΠΡΟ-ΠΟ. Λες και η οσμή της Τούμπας έκανε τους «ερυθρόλευκους» να… λιποθυμούν.

Ας με συγχωρέσουν όλοι που δεν θα αναφερθώ στις πρώτες μάχες των 60’s, στα ρεσιτάλ της ομαδάρας των 70’s, στην αποφράδα ημέρα που ο Γκιούλα Λόραντ έσβησε στον πάγκο του ΠΑΟΚ η σε ένα μυθικό γκολ του Κούδα (1983-84) που δεν απαθανάτισε ο τηλεοπτικός φακός. Δεν τα είδα με τα μάτια μου. Δεν τα έζησα. Καλύτερα να μιλήσω για όσα υπάρχουν βαθιά χαραγμένα μέσα μου…

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 6-1 (6/12/1987)

Κωδική ονομασία: «Έλεοοοοος»

Μία μυσταγωγία στα όρια της θρησκευτικής κατάνυξης. Χιλιάδες αναμμένα κεριά, αναπτήρες, οτιδήποτε μπορούσε να φέξει: «Έλεοοοοος», το ένα πέταλο. «Θάααααανατόοος», απαντούσε το άλλο! Κανείς δεν χαμπάριαζε το δριμύ ψύχος ή το χιονόνερο στις Σέρρες. Ο Ολυμπιακός του τυφώνα Κοσκωτά σαρώνει στις μεταγραφές, αλλά ταξιδεύει χωρίς νίκη απέναντι στους… μουτζαχεντίν  (ντεμπούτο Λεοντιάδη, Τσιπλάκης, Σερέτης) που κάνουν μία χαψιά τις… ντίβες.  Μόλις ο Σίγγας κάνει το 3-0 στο 18ο λεπτό ο λαός λέει το αξέχαστο: «Μαφία-μαφία σ’ αρέσουνε τα τρία». Στο 6-1 κανείς πια δεν ασχολείται με τον Γιάννη Γούναρη στον απέναντι πάγκο. Εκείνο το απόγευμα γεννήθηκε μία ακόμα γενιά παοκτσήδων, που μεγάλωσε με αυτό το βίντεο της εξάρας τραβηγμένο από την ταράτσα πολυκατοικίας. Λίγες ημέρες μετά, με μία κατοστάρα εκατομμυρίων ευρώ ο Κοσκωτάς αγοράζει πακέτο Λίμπρεχτς και Χάρη Μπανιώτη. Νόμιζε ότι αυτοί τον διέλυσαν. Που να ‘ξερε…

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0 (10/1/1990)

Κωδική ονομασία: «Τα πορτοκαλί φλάι»

«Ποιος έδωσε την εντολή; Είστε τρελοί; Θα γίνει μακελειό!». Τα ΜΑΤ επιχειρούν την μέγιστη ύβρη. Να πατήσουν τα τσιμέντα της 4. Ολέθριο λάθος. Αρχικά, ο λαός επιλέγει την αναδίπλωση. Και ξαφνικά το ηφαίστειο εκρήγνυται. Ένα πορτοκαλί ποτάμι από φλάι γυρισμένα ανάποδα χυμάει με λύσσα να τους φάει. Τα ΜΑΤ αναδιπλώνονται, αποχωρούν. Τα κάγκελα σπάνε, κόσμος πηδάει μες το γήπεδο. Το σκηνικό είναι σουρεάλ. Διμοιρίες μες την περιοχή του Γκιτσιούδη, κόσμος να σουλατσάρει στον περιβάλλοντα χώρο, ασθενοφόρα, μάχες σώμα με σώμα, φωτιές στην 5 και στην 6, μίσος, αίμα, 56 τραυματίες, αμέτρητες συλλήψεις. Α, έγινε και ματς. Ήταν το πρώτο ματς για τον τρίτο γύρο του κυπέλλου, το οποίο ο ΠΑΟΚ πήρε (1-0) με γκολ του Λαγωνίδη (13’).

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-0 (6/11/1994)

Κωδική ονομασία: Μπότσιεκ

Η Τούμπα θυμίζει ξανά… Τούμπα. Η αποχή σπάει και η προσωρινή ανακωχή με τον Θωμά Βουλινό δημιουργεί ξανά ένα καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Ο ΠΑΟΚ του Άρι Χάαν παίζει ξανά όμορφο ποδόσφαιρο και δημιουργεί προσδοκίες πως θα «φάει» ένα χρόνο ευρωπαϊκής ποινής από τα επεισόδια με την Παρί Σεν Ζερμέν! Ο Κρίστοφ Μπότσιεκ, ένας 20χρονος Πολωνός φορ από την άσημη Σταλ Μίελετς στήνει το δικό του πάρτι. Ήταν κοντούλης, τσιμπητός, με άσπρες επιστραγαλίδες που ξεχώριζαν. Βουτώντας με αυτοθυσία απέναντι σε ιπτάμενες… κλωτσιές, σκοράρει δύο φορές στο πρώτο μέρος και η Τούμπα παραληρεί. Η… συνήθης αποβολή του Λαγωνίδη (45’), δεν αλλάζει τίποτα. Ο ΠΑΟΚ καταθέτει ψυχή, ο  Καπετανόπουλος κάνει το 3-0 και το πάρτι κρατάει όλο το βράδυ.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-2 (31/10/1998)

Κωδική ονομασία: «Σφύρα το να φύγουμε»

Δέκα λεπτά πριν το φινάλε Γκόγκιτς φεύγει από θέση οφσάιντ, μα η σημαία του Φεσόπουλου μένει καρφωμένη: «Είδαμε έναν επόπτη 120 κιλά που δεν μπορούσε να κουνηθεί», λέει με παράπονο ο Άγγελος μετά. Ο Κατσαμπής με τάκλιν αυτοθυσίας τον προλαβαίνει, μα ο διαιτητής Παπεπέτρου δείχνει πέναλτι! Ο Γεωργάτος κάνει το 1-2 και στην επόμενη φάση γίνεται το σώσε. Ο Τάκολα σκοράρει, όμως ο έτερος βοηθός Βλάχος από 30 μέτρα απόσταση «βλέπει» χέρι! Η κάμερα πιάνει τον παρατηρητή Γενεράλη να λέει στον διαιτητή «σφύρα το να φύγουμε» και να του δίνει σινιάλο: «και τώρα… τρέχουμε». Στα μαρτυρικά δευτερόλεπτα ως τα αποδυτήρια ο Φεσόπουλος (που αδυνατεί να σπριντάρει) τρώει αρκετές και ο Παπαπέτρου κλείνει το φύλλο αγώνα με τον αγώνα ληγμένο στο 83ο λεπτό, με τον ΠΑΟΚ να τιμωρείται με -3 και 3 αγωνιστικές.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-4 (27/11/2000)

Κωδική ονομασία: «Σπασμένη προτομή»

Ο Ολυμπιακός κάνει ότι θέλει στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα. Λίγο μετά το τέλος του ματς και σε άδειο γήπεδο, οι Πειραιώτες εκδρομείς μπουκάρουν ανενόχλητοι και λεηλατούν τα πάντα, ακόμα την προτομή του Γιώργου Κούδα! Νωρίτερα, ένα  άνευ προηγουμένου χειρουργείο. Πέναλτι στον Γεωργιάδη μετατρέπεται σε κάρτα για θέατρο. Πριν βγει το ημίωρο Οκκάς (15’) και Καμπς (20’) ανακόπτονται με ανύπαρκτα οφσάιντ, ο διαιτητής αρνείται νέο πέναλτι στον Ναλιτζή, ενώ στο 38ο λεπτό ο Γ.Χ. γλιστράει εντός περιοχής και ο Κασναφέρης τον αποβάλλει με δεύτερη κάρτα ξανά για θέατρο! Με 10 παίκτες ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζει δύο φορές (1-1 και 2-2), όμως λυγίζει στο τέλος (2-4), με το παιχνίδι να γίνεται ροντέο, τον Κασναφέρη να αποχωρεί αιμόφυρτος από το γήπεδο!

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0 (4/2/2009)

Κωδική ονομασία: Σέρτζιο

Οι δυο τους είχαν προηγούμενα. Πολλά. Ένα χρόνο νωρίτερα, στο ίδιο γήπεδο, ο Νικοπολίδης αποκρούει πέναλτι του Σέρτζιο Κονσεϊσάο, διατηρεί το 1-1 και στα αποδυτήρια παίζεται το τρίτο ημίχρονο. Μπουνιές, κλωτσιές, κανονικό ξύλο από τους δυο τους που είχαν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμός. Το Φεβρουάριο του 2009, ο Πορτογάλος έχει πατήσει ήδη τα 35 είναι βαρύς, αργός και δυσκίνητος. Ωστόσο, ο Σέρτζιο δούλευε καρτερικά την εκδίκηση του και την πήρε με τον πιο υπέροχο ποδοσφαιρικά τρόπο. Με μία απίθανη λόμπα που κρέμασε τον Νικοπολίδη, ο Πορτογάλος πέτυχε ένα αριστουργηματικό γκολ στην νίκη με 1-0 στον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας σε ένα ματς με απίθανα καυτή ατμόσφαιρα στην εξέδρα, απίθανο κρύο και ελάχιστο ποδόσφαιρο.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-2 (20/9/2009)

Κωδική ονομασία: Καλαμπόκι

Ο ΠΑΟΚ έχει αποκλειστεί από την Χέρενφεϊν, μετρά δύο ισοπαλίες μετά από τρεις αγωνιστικές και παρότι προηγείται νωρίς με γκολ του Βιεϊρίνια, χάνει το ντέρμπι από γκολ του Αβραάμ Παπαδόπουλου στις καθυστερήσεις. Μία ακόμα χρονιά φαίνεται να πηγαίνει στράφι και τα λαϊκά δικαστήρια στήνονται στην Τούμπα με τον κόσμο να ζητά το κεφάλι του Φερνάντο Σάντος! «Σάντος go village» λένε κάποιοι, ενώ μόλις ο Πορτογάλος κάνει την εμφάνιση του στην μικτή ζώνη ένα μισοφαγωμένο καλαμπόκι περνά ξυστά από τον Σάντος και πετυχαίνει τον… υπογράφοντα! Αν ο ρίπτης ήταν πιο εύστοχος και ο Πορτογάλος έφευγε εκείνο το βράδυ, ο κόσμος του ΠΑΟΚ δεν θα είχε γνωρίσει ποτέ την τελευταία πολύ μεγάλη ομάδα μέχρι την… φετινή!

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0 (2/2/2011)

Κωδική ονομασία: Ελικόπτερο

Ο επαναληπτικός του 1-1 παίρνει φωτιά όταν ο ΠΑΟΚ τιμωρείται με ποινή κεκλεισμένων των θυρών για επεισόδια στο Βόλο. Για την προστασία της αποστολής του Ολυμπιακού στην άδεια Τούμπα επιστρατεύονται 2.500 αστυνομικοί, δυνάμεις των ΜΑΤ και η ομάδα ΔΕΛΤΑ, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας περιπολεί για δύο μέρες! Περίπου 2,5 ώρες πριν την σέντρα (κι ενώ το ξύλο πέφτει άφθονο στους γύρω δρόμους με απίθανες καταγγελίες για πρωτοφανή κατάχρηση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις)  φτάνει ένα φορτηγό με την επιγραφή «μεταφορές Κυριάκος» από το οποίο βγαίνει καμουφλαρισμένος ο υπεύθυνος ασφαλείας του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Τσιρώνης! Στο γήπεδο ο ΠΑΟΚ βγάζει ψυχή και με γκολ του Σάλπι προκρίνεται στα ημιτελικά κόντρα σε όλους και σε όλα (1-0), με τους παίκτες του Δικεφάλου να αφιερώνουν το γκολ στον Πάμπλο Κοντρέρας, ο οποίος έχει χάσει την μητέρα του.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0 (16/4/2014)

Κωδική ονομασία: Πύρινο στεφάνι

Στον πρώτο αγώνα στο «Καραϊσκάκης» συμβαίνει κάτι πρωτοφανές. Λίγο μετά το 2-1, ο Φουστέρ απωθεί τον (σκόρερ) Αθανασιάδη, ο Στοχ ανταποδίδει και ενώ ο Σλοβάκος αποβάλλεται από τον Καλογερόπουλο, ο Ισπανός βλέπει κίτρινη κάρτα για το ίδιο παράπτωμα! Η ρεβάνς θα μείνει αξέχαστη. Η υποδοχή με το ξακουστό πύρινο στεφάνι που δημιούργησαν εκατοντάδες καπνογόνα κάνει την Τούμπα ορατή μέχρι κι από το φεγγάρι! Ο αγώνας καθυστερεί  σχεδόν μία ώρα (!), αφού οι άνθρωποι του Ολυμπιακού διαμαρτύρονται για την οσμή από μερικά κιλά γαύρου που έχει τοποθετηθεί στον πάγκο των φιλοξενούμενων, ενώ στο γήπεδο ο ΠΑΟΚ προκρίνεται στα ίσα με γκολ του Κλάους (1-0) σε ένα αγώνα που έμεινε στην ιστορία και για την επική κοκορομαχία ανάμεσα σε Κατσουράνη-Τζαβέλλα.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-2 (2/3/2016)

Κωδική ονομασία: «Game over»

Είναι η φάση που άλλαξε την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής. Τίποτα δεν θα γινόταν αν ο Ανδρέας Παπάς έδινε το καθαρό πέναλτι στην ανατροπή του Μακ από τον Καπίνο τέσσερα λεπτά πριν το τέλος. Το πολύ – πολύ ο ΠΑΟΚ να ισοφάριζε σε 2-2 και να πήγαινε με λίγες περισσότερες ελπίδες στον επαναληπτικό του «Καραϊσκάκης». Όχι όμως. Ούτε κι αυτή τη φορά. Τα θανάσιμα αμαρτήματα της απληστίας, της λαιμαργίας και της αλαζονείας τιμωρήθηκαν. Ο κόσμος αυθόρμητα εισέβαλλε μέσα, ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε εις ένδειξη διαμαρτυρίας να μην κατεβάσει την ομάδα στο δεύτερο ματς και κήρυξε αδυσώπητο αγώνα, εναντίον όσων λυμαίνονταν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δύο χρόνια μετά, τα αποτελέσματα είναι πια ορατά…

Διαβάστε ακόμη...