Σαν σήμερα, το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, που έμεινε στην ιστορία…

Από gazzetta.gr: Σαν σήμερα, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός είχαν ξαναβρεθεί στο γήπεδο.
Πηγή: gazzetta.gr
Σαν σήμερα, το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, που έμεινε στην ιστορία…

Σ' ένα ντέρμπι-τίτλου που στιγματίστηκε από το διαιτητή Φακή. Το gazzetta.gr θυμίζει με μοναδικά ντοκουμέντα τι είχε συμβεί πριν 44 χρόνια στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Ο ΠΑΟΚ του Λες Σάνον, κατέβηκε στον Πειραιά όντας αήττητος και πρωτοπόρος, μετά από 20 αγώνες, με χιλιάδες οπαδούς για πρώτη φορά στο πλευρό του. Ήταν η πρώτη χρονιά που κατέβηκαν οργανωμένοι φίλοι του «Δικεφάλου» στο λεκανοπέδιο για το μεγάλο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής, στο οποίο δεν επιτράπηκε η τηλεοπτική κάλυψη, γι' αυτό πλην κάποιων φωτογραφιών, αποκομμάτων από τις εφημερίδες της εποχής και τις αναμνήσεις όσων το έζησαν από κοντά, δεν υπάρχει έστω και ένα ζωντανό «καρέ».

Οι «ασπρόμαυροι» έμοιαζαν ακαταμάχητοι, ήταν τρεις βαθμούς μπροστά από τους Πειραιώτες και με το τότε ισχύον σύστημα βαθμολογίας (3β.η νίκη, 2β. η ισοπαλία 1β. η ήττα) το ματς ήταν ένας πρόωρος τελικός.Το πρωτάθλημα ή θα ξανάρχιζε ή θα τελείωνε με το ντέρμπι του Φαλήρου. Αν ο ΠΑΟΚ περνούσε αλώβητος δύσκολα θα το έχανε, έστω κι αν ο Ολυμπιακός του Γουλανδρή ήταν επίσης μια σπουδαία ομάδα, που στις προηγούμενες 20 αγωνιστικές είχε γνωρίσει μόλις μία ήττα, που αλλού, στην Τούμπα...

Για κακή του τύχη ο «Δικέφαλος» έπεσε πάνω στο Νίκο Φακή. Για τους φίλους του, ο Αθηναίος ρέφερι, ανήκει από τότε στο... «πάνθεον των χασάπηδων με σφυρίχτρα»! Για τα «όργια Φακή» στο ντέρμπι του Φαλήρου, όπου ανέχθηκε τα δυνατά μαρκαρίσματα των παικτών του Ολυμπιακού, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης.

Στα πρώτα 23 λεπτά του ντέρμπι ο «Δικέφαλος» είχε χάσει δύο βασικούς ποδοσφαιριστές του! Αρχικά αποχώρησε με εξάρθρωση ωμοπλάτης ο Κώστας Ιωησφίδης, που έπαιξε 6-7 λεπτά με βγαλμένη την ωμοπλάτη αλλά δεν άντεξε τους πόνους, ακολούθησε ο Αχιλλέας Ασλανίδης, «προειδοποιητικά» μαρκαρίσματα είχαν δεχθεί οι Σαράφης και Αποστολίδης, ακολούθησαν κι άλλα πάνω στους Κούδα και Τερζανίδη. Σ' ένα από τα δύο σκληρά κι αντιαθλητικά μαρκαρίσματα, ο Κούδας έβγαλε την ωμοπλάτη του, ενώ ο Σταύρος Σαράφης μετά το τέλος του αγώνα έλεγε πως «δεν πρόφταινα να σταματήσω την μπάλα και οι κλωτσιές έπεφταν βροχή»!

Ο Φακής έβγαλε τη μία και μοναδική κίτρινη κάρτα στο Θανάση Αγγελή για διαμαρτυρία, οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στο γκολ με τον Λοσάντα στο 75ο λεπτό και για να τα λέμε όλα ο Αθηναίος διαιτητής, με το σκορ στο 1-0, δεν είδε (ή δεν ήθελε να δει...) το πεντακάθαρο πέναλτι στο 81' σε ανατροπή του Γκαϊτατζή από τον Χατζηαντωνίου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πετρόπουλος): Κελεσίδης, Γκαιτατζής, Αγγελής, Σιώκος, Γκλέζος, Συνετόπουλος, Βιέρα, Γιούτσος, Δεληκάρης, Υβ, Λοσάντα

ΠΑΟΚ (Σάνον): Στέφας, Γούναρης, Παπαδόπουλος, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης (25' Μπέλλης), Τερζανίδης, Σαράφης, Χατζηαντωνίου, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (13' Παρίδης).

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός μείωσε στον έναν βαθμό (54β. έναντι 55β. του ΠΑΟΚ), ολόκληρη την εβδομάδα που ακολούθησε η διοίκηση του «Δικεφάλου» απειλούσε με αποχώρηση από το πρωτάθλημα κάτι που δεν συνέβη τελικά, η ομάδα κατέβηκε στην Αθήνα και έπαιξε στον Ταύρο, όπου έπεσε κι αυτή θύμα του «φονέα των γιγάντων», Φωστήρα, χάνοντας 1-0, την ίδια ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» έμεναν στο 0-0 με το Αιγάλεω.

Οι δύο ομάδες ισοβαθμούσαν, πλέον, στην πρώτη θέση με 56 βαθμούς, έτρεξαν ένα σερί έξι νικών μέχρι να φτάσουμε στην 28η αγωνιστική και την οδυνηρή ήττα του ΠΑΟΚ από την Παναχαϊκή με 5-3 μέσα στην Τούμπα, όπου ουσιαστικά του στέρησε το πρωτάθλημα από εκείνη την εκπληκτική ομάδα.

Διαβάστε ακόμη...