«Οι νίκες με τον Ολυμπιακό ήταν τετελεσμένο γεγονός»

Από metrosport.gr: Ο Παναγιώτης Κερμανίδης μιλά αποκλειστικά στο metrosport.gr για το ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό, αναφέρεται στην πορεία του ΠΑΟΚ αναλύοντας τις πιθανότητες κατάκτησης του Πρωταθλήματος, αναπολει τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος και στέλνει το μήνυμά του στον κόσμο του ΠΑΟΚ ενόψει του μεγάλου αγώνα.
Πηγή: metrosport.gr
«Οι νίκες με τον Ολυμπιακό ήταν τετελεσμένο γεγονός»

Ο Παναγιώτης Κερμανίδης είναι ένας πραγματικός θρύλος για τον ΠΑΟΚ και ίσως από τους πιο κατάλληλους ανθρώπους που μπορεί να συνομιλήσει κανείς για τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό. Ο παλαίμαχος άσος του ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με την ασπρόμαυρη φανέλα για 8 χρόνια, ενώ η παρουσία του στον Δικέφαλο συνέπεσε με την μεγάλη παράδοση κόντρα στον Ολυμπιακό. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ΠΑΟΚ κέρδισε και στα 8 παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε ο Κερμανίδης, ο οποίος μάλιστα σκόραρε σημαντικότατα γκολ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Παναγιώτη Κερμανίδη:

Για τη μέχρι τώρα πορεία του ΠΑΟΚ στο Πρωτάθλημα: Ο ΠΑΟΚ είναι επληκτικός. Η πορεία του είναι πάρα πολύ καλή και σταθερή κι αυτό γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό από τη στιγμή που αποδίδει και ωραίο ποδόσφαιρο. Επίσης είναι άξιο αναφοράς και σίγουρα παράσημο για την ομάδα πως σε 10 παιχνίδια έχει μόνο νίκες και εκτός αυτού έχει δεχτεί μόνο 1 γκολ. Σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε και τη συνέχεια, αλλά μέχρι στιγμής ο ΠΑΟΚ εντυπωσιάζει.

Για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του φετινού ΠΑΟΚ: Νομίζω πως δεν μπόρω να μιλήσω για αδύνατα σημεία,αλλά μόνο για δυνατά. O ΠΑΟΚ διαθέτει φοβερή κυκλοφορία της μπάλας και πολύ καλή οργάνωση στον επιθετικό τομέα. Αυτό βέβαια φαίνεται και από την παραγωγικότητα της ομάδας, τόσο στη δημιουργία φάσεων, όσο και στην επίτευξη των γκολ. Για αδύνατα σημεία δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς, από τη στιγμή που η ομάδα δεν έχει πιεστεί ακόμα, αλλά κι αυτό οφείλεται στη σωστή αμυντική νοοτροπία και λειτουργία που παρουσιάζει. Η ομάδα παρουσιάζει ένα πολύ ισχυρό σύνολο και θα ήθελα αυτό να συνεχιστεί.

Για την αλλαγή της εικόνας της ομάδας και για το ποιοι είναι οι λόγοι που συνετέλεσαν σ' αυτό: Η ομάδα από τον Δεκέμβριο και μετά άρχισε να δείχνει καλύτερη εικόνα και να παίρνει τα πολυπόθητα αποτελέσματα. Όλοι οι επιτελείς της ομάδας, τόσο το προπονητικό τιμ, όσο και οι ποδοσφαιριστές έδειξαν να βρίσκουν την απαραίτητη ηρεμία. Σ' αυτό βοήθησαν σίγουρα και τα θετικά αποτελέσματα και έτσι ανέβηκε το ηθικό της ομάδας. Η ομάδα έκτοτε δεν είχε πολλές διακυμάνσεις και όλοι δείχνουν να έχουν απόλυτη σιγουριά στον εαυτό τους. Βέβαια έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως όλοι οι αντίπαλοι ήταν χαμηλότερης δυναμικότητας από τον ΠΑΟΚ, αλλά αυτό δεν υποβαθμίζει τη συνολική εικόνα.

Για την άποψή του για τον Ραζβάν Λουτσέσκου: Η αλήθεια είναι πως στην αρχή υπήρχαν αρκετές αμφιβολίες προς το πρόσωπο του, όμως είχε και τέτοιο ρόστερ ώστε η δουλειά του να γίνει πιο εύκολη. Είναι γεγονός πως στην αρχή δεν τα πήγε και τόσο καλά, όμως στη συνέχεια τα καλά αποτελέσματα έφεραν ηρεμία και έτσι τόσο ο κόσμος, όσο και οι παίκτες έδειξαν να εμπιστεύονται τον Λουτσέσκου, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνει απερίσπαστος τη δουλειά του και να αποδείξει αν αξίζει να κάθεται στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Για τη φετινή απόδοση του Πέλκα: Ο Δημήτρης είναι η ευχάριστη έκπληξη της φετινής χρονιάς. Είναι Έλληνας και έτσι πάιζει πραγματικά για τη φανέλα, γνωρίζοντας την ιστορία και κατ' επέκταση γνωρίζοντας και ποιες είναι οι απαιτήσεις του ΠΑΟΚ. Είμαι χαρούμενος που ένας Έλληνας είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας, παρά τα πολλά εκατομμύρια που παίρνουν κάποιοι συμπαίκτες του. Έχω την εντύπωση ότι πλέον είναι απαραίτητος στην ομάδα και αυτό φαίνεται και από τη διαχείριση του προπονητή του. Φαίνεται ότι γίνεται ένας μεγάλος παίκτης, που ξέρει να οργανώνει το παιχνίδι, έχοντας παράλληλα και μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα.

Για τη αν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ του Πρίγιοβιτς και του Ανσαριφάρντ οι οποιοι έρχονται στο ντέρμπι όντας στην κορυφή των σκόρερ του Πρωταθλήματος: Είναι και οι δύο καλοί παίκτες και δεν νομίζω πως έχουν μεγάλες διαφορές στο στυλ του παιχνιδιού τους. Παίζουν και οι δύο σαν προωθημένοι κυνηγοί και έχουν και οι δύο μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα. Επίσης είναι και οι δύο τεχνίτες, ξέρουν καλή μπάλα και μπορούν να συνεργαστούν σωστά με τους συμπαίκτες τους. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι ο Ανσαριφάρντ έχει την ατομική ενέργεια και μπορεί να παίξει και πιο πίσω, ενώ ο Πρίγιοβιτς είναι περισσότερο παίκτης περιοχής.

Για την σύγκριση των δύο μονομάχων την Κυριακής: Eίναι πραγματικά συγκλονιστικό αυτό που συμβαίνει φέτος, με τον ΠΑΟΚ να παρουσιάζεται καλύτερος από παιχνίδι σε παιχνίδι και έτσι να διεκδικεί το Πρωτάθλημα και τον Ολυμπιακό να είναι πίσω στη βαθμολογία. Αυτό είχε να συμβεί πάρα πολλά χρόνια και νομίζω πως δείχνει και τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων. Ο ΠΑΟΚ έχει τέτοια δίψα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος που είναι από μόνη της ικανή να του δώσει τη νίκη στο ντέρμπι της Κυριακής

Για το ποια είναι τα σημεία που θα κρίνουν το ντέρμπι: Νομίζω πως το ντέρμπι θα κριθεί στις λεπτομέριες. Θέλω να πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ ξέρει τι ζητάει από το παιχνίδι και θα συνεχίσει την καλή του παρουσία. Φυσικά όμως το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι από τα υπόλοιπα. Σίγουρα η νίκη αποκτά και χαρακτήρα γοήτρου, ενώ ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να νικήσει για να δείξει πως βρίσκεται δίκαια στην κορυφή του Πρωταθλήματος, ευρισκόμενος κοντά στην κατάκτησή του. Αν οι παίκτες του ΠΑΟΚ είναι σοβαροί και κάνουν το παιχνίδι τους χωρίς να επηρεαστούν από τον αντίπαλο, είμαι σίγουρος πως η νίκη θα έρθει εύκολα.

Για τα ντέρμπι της εποχής του, τότε που ο ΠΑΟΚ μεσουρανούσε: Στην δική μου εποχή, η ήττα του Ολυμπιακού στην Τούμπα, αλλά και γενικότερα στα ντέρμπι ήταν τετελεσμένο γεγονός. Εγώ αγωνίστηκα οχτώ χρόνια στον ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έχασε και στους οχτώ αγώνες. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την έκβαση αλλά και για την εικόνα εκείνων των ντέρμπι.

Για το ντέρμπι που του έχει μείνει αξέχαστο: Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο ντέρμπι που να μου έχει μείνει στη μνήμη περισσότερο από τα υπόλοιπα. Στους περισσότερους αγώνες κόντρα στον Ολυμπιακό είχα σκοράρει και κάποια τέρματα από αυτά ήταν πραγματικά πολύ όμορφα. Επίσης κάποια ήταν και πολύ κρίσιμα καθώς χάρις αυτών ανατρέψαμε το σκορ. Χαρακτηριστικά θυμάμαι τον αγώνα του 1976 που χάναμε 0-1 και τελικά ανατρέψαμε το σκορ σε 2-1 με το δικό μου γκολ να είναι και αυτό που έκρινε τελικά το παιχνίδι. Θυμάμαι πως ήταν μία έξυπνη ενέργεια από τον Κούδα και μόλις κοιτάχτήκαμε στα μάτια, ο Γιώργος ήξερε που έπρεπε να μου δώσει την μπάλα, ώστε να σημειώσω εγώ το πολυπόθητο γκολ.

Για το αν υπάρχουν κοινά στοιχεία στην ομάδα του σήμερα με την ομάδα του τότε: Νομίζω πως δεν έχουν καμία σχέση οι δύο ομάδες. Τώρα το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και έχει γίνει πολύ πιο αυτοματοποιημένο. Πλέον βλέπουμε υψηλές ταχύτητες και πολλούς συγχρονισμούς. Στη δική μας εποχή το ποδόσφαιρο ήταν πιο όμορφο και οι παίκτες ήταν πιο ποιοτικοί. Επιπρόσθετα είχαμε την ευχέρεια να κάνουμε ακόμα και παραπανήσιες ενέργειες έτσι ώστε να κάνουμε ακόμα πιο όμορφο το παιχνίδι αλλά και για να συναρπάσουμε τον κόσμο. Τότε παίζαμε για την ουσία του ποδοσφαίρου, ενώ τώρα όλα γίνονται για τη σκοπιμότητα. Το ποδόσφαιρο έχει γίνει πλεόν business.

Για το τι θα σημαίνει για τον ΠΑΟΚ η κατάκτηση του Πρωταθλήματος: Είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση να πάρει ο ΠΑΟΚ το Πρωτάθλημα. Ο κόσμος αλλά και η ίδια η ομάδα διψάει για αυτόν τον τίτλο. Είναι πολλά τα χρόνια που έχει να έρθει το Πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι πολλές αδικίες των προηγούμενων ετών κάνουν ακόμα πιο μεγάλη τη δίψα για την κατάκτηση του τίτλου. Ο ΠΑΟΚ φέτος δικαιούται να πάρει το Πρωτάθλημα και εκεί έχει ρίξει όλο το βάρος του. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αλλά και όλη η Βόρεια Ελλάδα έχουν ωριμάσει πια και είναι όλοι έτοιμοι γι' αυτό το Πρωτάθλημα. Τόσο για τους ΠΑΟΚτσήδες, όσο και για την πόλη μας θα είναι μία τεράστια χαρά και μια δικαίωση για όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται φέτος από τη μεριά του Ιβάν Σαββίδη.

Για τον κόσμο που θα βρεθεί στο παιχνίδι και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την έκβασή του: Σίγουρα ο κόσμος θα δώσει βροντερό παρόν και θα ωθήσει την ομάδα προς τη νίκη. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει η σωστή ατμόσφαιρα καθώς ο κόσμος δε θα πρέπει να παρεκτραπεί. Είμαι σίγουρος πως ο κόσμος θα μας εκπλήξει πάλι όλους με την παρουσία του και οι παίκτες θα πρέπει να πάρουν τα μηνύματα που θα έρχονται από το πάθος της κερκίδας. Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από καμία πρόκληση των αντιπάλων, ώστε να πανηγυρίσουμε στο τέλος όλοι μαζί τη νίκη.

Για το μήνυμα που θέλει να στείλει ενόψει του αγώνα και της πιθανής κατάκτησης του Πρωταθλήματος στον κόσμο του ΠΑΟΚ: Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θα πρέπει να καταλάβουν πως είμαστε κοντά στην επίτευξη ενός μεγάλου στόχου. Είμαστε πολύ κοντά στο να κόψουμε το νήμα του Πρωταθλητή. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την ομάδα σε αυτά τα τελευταία παιχνίδια. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας. Ή τώρα ή ποτέ.

Διαβάστε ακόμη...