Πιο συνειδητοποιημένος από ποτέ…

Από novasports.gr: Καλά τα λόγια κι οι δηλώσεις του τύπου, «οι στόχοι .... », «το Πρωτάθλημα ... », «το Κύπελλο ... », «θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας ... », αλλά η ουσία, οι πράξεις από τα λόγια έχει αποδειχτεί πολλάκις κατά το παρελθόν πως απέχουν.
Πηγή: novasports.gr
Πιο συνειδητοποιημένος από ποτέ…

Οχι όμως φέτος, όχι όμως τώρα, όχι από αυτήν την ομάδα, όχι από αυτόν τον ΠΑΟΚ. Αυτός ο «Δικέφαλος» πέρασε πολλά για να φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα. Ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τη σεζόν, πιστοποιώντας την άποψη πως τα σημαντικότερα προβλήματα μπορεί και τα προκαλεί ο ίδιος στον εαυτό του, αντέδρασε, άλλαξε τεχνική ηγεσία, ενισχύθηκε κι έκανε πράξη-εις όλα τα παραπάνω. Σε κάθε ματς δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Μπορεί αυτό να μη συνεπάγεται ... θέαμα, όμως σίγουρα εμπεριέχει ουσία. Οπως στη Λαμία, εκεί που το πρώτο ημίχρονο δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό δημιουργικά, επιθετικά, η ομάδα όμως κράτησε τις σταθερές της, στην ανάπαυλα διόρθωσε κάποια από τα βασικά δικά της κακώς κείμενα και στο δεύτερο σαράντα πεντάλεπτο, μέσα σε πέντε λεπτά, χωρίς να έχει αλλάξει πρόσωπα, σημείωσε δυο γκολ (σ.σ. 56' Πέλκας, 61' Μαουρίσιο) και συνέχισε την ξέφρενη κι άνευ προηγουμένου πορεία της προς το μέλλον επικρατώντας 2-0 της ομώνυμης, τοπικής ομάδας.

Οι νίκες των ομάδων που ακολουθούν στη βαθμολογία άφησαν ανεπηρέαστη και χωρίς διαφοροποιήσεις την κατάσταση στις πρώτες θέσεις και τις μεταξύ των αποστάσεις. Αλλά σύμφωνα με ένα από τα βασικά δόγματα της τεχνικής ηγεσίας αυτό δεν απασχολούσε ποτέ και δε θα το κάνει τώρα. Αυτό που ενδιαφέρει σε κάθε περίπτωση είναι ο επόμενος αγώνας κι οι τρεις βαθμοί ή οι προϋποθέσεις πρόκρισης που δημιουργεί αν είναι για το Κύπελλο. Στη Φθιώτιδα, μετά το τέλος του αγώνα και τη νίκη του «Δικεφάλου» ο Ραζβάν Λουτσέσκου γιόρτασε στ' αποδυτήρια τα γεννέθλιά του με τρόπο που έγινε γνωστός μέσα κι από σχετικό βίντεο της ΠΑΕ. Λίγα λεπτά μετά ο Ρουμάνος τεχνικός στην εκκίνηση της συνέντευξης Τύπου, η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ήταν αναφορικά με το συγκεκριμένο συμβάν. Για – περίπου – τριάντα δεύτερα και λόγω της ιδιαιτερότητας ξέφυγε από τους κανόνες του, απάντησε σχετικά, χαλάρωσε, γέλασε αλλά άμεσα επανήλθε τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό είναι οι τρεις βαθμοί.

Το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο, έχει οριστεί από την τεχνική ηγεσία και δεν παρεκκλίνει κανείς, ούτε καν τα ... μέλη της, ούτε καν ο επικεφαλής της. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ... θρησκευτικής ευλάβειας με την οποία λειτουργεί – εδώ και καιρό – η ομάδα πάνω σε συγκεκριμένους κανόνες, αγωνιστικούς και μη. Στο πρώτο κομμάτι, δηλαδή για την εικόνα της ομάδας στο πρώτο ημίχρονο, που ήταν δυσανάλογη αντίστοιχων εμφανίσεων σε πρόσφατες αναμετρήσεις, η εξήγηση δόθηκε δια στόματος του κ. Λουτσέσκου. Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να επιβάλλει απόλυτα το παιχνίδι του σ' επίπεδο αποτελεσματικότητας επειδή ξεκινούσε τις επιθέσεις του από πολλά μέτρα πιο πίσω, οι αποστάσεις ήταν δυσανάλογες, οι ποδοσφαιριστές του δεν ήταν γρήγοροι σε σκέψη κι εκτέλεση, δεν είχαν την απαιτούμενη κίνηση χωρίς την μπάλα κι έκαναν το λάθος να την υποδέχονται με πλάτη στον αντίπαλο, κάτι που έδινε τη δυνατότητα στους γηπεδούχους να προσαρμόζονται στην κάθε περίσταση, κλείνοντας – ακόμη περισσότερο – τους ήδη ... πολυπληθείς από ποδοσφαιριστές τους χώρους. Εξ ου κι οι αρκετές φωνές μεταξύ τους σε αρκετές περιπτώσεις στην προσπάθειά τους να διορθώσουν τη συγκεκριμένη, εσωτερική ... «βλάβη».

Παρόλα αυτά, υπήρξαν δυο περιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει το σκορ. Πάραυτα, δεν αμέλησαν τις βασικές τους αρετές ανασταλτικά. Με την αρωγή και των ακραίων Μακ και Μπίσεσβαρ, με σωστές αλληλοκαλύψεις δεν επέτρεψαν στον αντίπαλο να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή τους έχοντας τα περιθώρια στην ανάπαυλα να σκεφτούν και να συζητήσουμε με ηρεμία για τις διορθωτικές κινήσεις που έπρεπε να γίνουν. Βασικό .... «γρανάζι» στη συγκεκριμένη λειτουργία ήταν ο Μακ. Ενα ρίσκο που ο Ρουμάνος τεχνικός έκρινε πως πρέπει να πάρει – κι όπως αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων είχε απόλυτο δίκιο – ήταν να πει στον διεθνή Σλοβάκο να μην περιμένει την μπάλα με πλάτη στον αντίπαλο, αλλά να κινείται κοντά στην πλάγια γραμμή τρέχοντας στο χώρο κι ας στερούσε από την ομάδα του έναν παίκτη στην αμυντική λειτουργία της, όταν η μπάλα δεν έφτανε σ' αυτόν. Από τη δική του προσπάθεια, ξεκινάει το πρώτο γκολ, καθώς με τη σέντρα που βγάζει η μπάλα φτάνει στον Μαουρίσιο, εκείνος περνάει ψύχραιμα στον Μπίσεσβαρ κι ο Ολλανδός με ζηλευτή ηρεμία κι απλότητα σηκώνει την μπάλα για τον επερχόμενο Πέλκα που με κεφαλιά άνοιξε το σκορ.

Η διαφοροποίηση στο πώς κινούνταν ο Μακ με την υλοποίηση των προτροπών που ακούγονταν σε όλο το πρώτο ημίχρονο από τον πάγκο για γρήγορες πάσες, ταχύτητα στην κίνηση και στην εκτέλεση, «έδεσαν» προκαλώντας την αποσταθεροποίηση της άμυνας των γηπεδούχων και με αποτέλεσμα το πρώτο γκολ, που όπως είχε εξελιχθεί ο αγώνας ως εκείνο το σημείο φαινόταν πως θα επιδρούσε καταλυτικά στην ψυχολογία και των δυο ομάδων. Μια εξέλιξη που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους ανθρώπους στον πάγκο, τους κατόχουν προσκλήσεων στις εξέδρες πίσω από τον πάγκο αλλά κι από έναν ... λόφο περί τα διακόσια μέτρα απέναντι από το γήπεδο, απ' όπου κι ακούστηκε αίφνης η ιαχή «ΠΑΟΚ διπλό, διπλό, διπλό κι απ' το ... βουνό» φανερώνοντας την ενότητα, τη σύμπνοια και την ομοψυχία που χαρακτηρίζει τον «Δικέφαλο» όλο αυτό το χρονικό διάστημα που έχει καταφέρει όλα αυτά τα αξιοσημείωτα.

Πέντε λεπτά μετά δόθηκε ανάλογη αγωνιστική συνέχεια, καθώς οι ποδοσφαιριστές του κ. Λουτσέσκου εκμεταλλεύθηκαν ιδεατά το ... momentum και πάλι με πλαγιοκόπηση του Μακ, που έβγαλε νέα σέντρα ο Ασίγκμπα προσπάθησε να κόψει όμως η μπάλα πήρε την τροχιά που έπρεπε για να τεθούν εκτός φάσης τερματοφύλακας και δεύτερος αμυντικός, η μπάλα να φτάσει στον Μαουρίσιο που δίχως να το πολυσκεφτεί με κεφαλιά – «ψαράκι» σημείωσε το δεύτερο γκολ δίνοντας πρόωρο τέλος στη σεμνή τελετή. Στο 72' ο Λημνιός έδωσε ανάσες στον Μπίσεσβαρ, στο 78' ο Μουλέν στον Πέλκα και στο 89' ο Κουλούρης πήρε τη θέση του Μακ. Ο Σλοβάκος απώλεσε σπουδαία ευκαιρία στο 78' όταν βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση εντός περιοχής του Παπαδόπουλου αλλά το δυνατό σουτ που επιχείρησε έφυγε ψηλά άουτ, ενώ η σημαντικότερη στιγμή για τους γηπεδούχους ήρθε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, έπειτα από κόρνερ και ... στραβοκλωτσιά που ανάγκασε τον Πασχαλάκη σε εκλπηκτική απόκρουση - μια ακόμη – κρατώντας το μηδέν και για τους στατιστικολάτρεις αλλά κυρίως για την ψυχολογία όλων.

Ετσι λοιπόν, ο ΠΑΟΚ μπαίνει στην τελική ευθεία, όπου τον περιμένει μια τετράδα αγώνων με τον υψηλότερο δυνατό βαθμό δυσκολίας, έχοντας πετύχει την απόλυτη βαθμολογική συγκομιδή και διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή ψυχολογία. Η αρχή γίνεται την προσεχή Κυριακή, στις 19.30, όταν και θα υποδεχτεί ως πρωτοπόρος, τέλη Φεβρουαρίου, στο γήπεδο της Τούμπας τον Ολυμπιακό. Το πρώτο ντέρμπι αυτού του διαφορετικού και σαφώς κατά πολύ – σε σχέση με τους αντίστοιχους αγώνες του πρώτου γύρου – βελτιωμένου «Δικεφάλου» για ν' αποδείξει πως τίποτα από όλα όσα προηγήθηκαν δεν ήταν τυχαία, πως είναι ικανός να φτάσει μέχρι τέλους στον ίδιο ρυθμό, με την ίδια αποφασιστικότητα κι αποτελεσματικότητα μαζί κάνοντας πράξη ένα όνειρο πολλών ετών. Δεν είναι επιπλέον πίεση, δεν είναι ένα παραπάνω βάρος. Είναι ένα ματς που δίνει τρεις βαθμούς. Κι όπως όλα τα προηγούμενα μπορεί να το κατακτήσει, αν είναι αυτός που ήταν ως τώρα, κόντρα σ' έναν «λαβωμένο» μεν αλλά καθ' όλα υπολογίσιμο αντίπαλο που θα ψάξει τη δική του ... ποδοσφαιρική «ανά(σ)ταση». Καλή εβδομάδα, καλή Σαρακοστή, καλή δύναμη και καλή συνέχεια ....

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...