Παράσταση για ένα ρόλο…

Από novasports.gr: Κάτι περισσότερο από είκοσι τέσσερις ώρες έμεινε ο ΠΑΟΚ εκτός κορυφής στη βαθμολογία του πρωταθλήματος καθώς στον αγώνα που ολοκλήρωσε την 21η αγωνιστική επικράτησε στην Τούμπα 3-0 (12' Σακχόφ, 40' Βαρέλα, 48' Πρίγιοβιτς) της ΑΕΛ κι επανήλθε στην πρώτη θέση,
Πηγή: novasports.gr
Παράσταση για ένα ρόλο…

εννιά αγωνιστικές πριν από το τέλος. Ετσι έγραψε μια ακόμη σπουδαία σελίδα στην ιστορία του καθώς για πρώτη φορά συμπλήρωσε εννιά διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα, διευρύνοντας το νικηφόρο σερί του συνολικά στους δεκατέσσερις αγώνες και πιστοποιώντας παράλληλα την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τον τελευταίο καιρό.

Μπροστά σε περισσότερους από δέκα πέντε χιλιάδες οπαδούς, ο «Δικέφαλος» πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του φέτος, έχοντας απόλυτη ισορροπία στο παιχνίδι του, επιβάλλοντας εξ αρχής τον ρυθμό του, με πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης, ατέρμονη υπομονή κι ανάλογη ουσία – σχεδόν – σε κάθε του κίνηση. Με πλέον σημαντική κι εξίσου καταλυτική, ως προς την εξέλιξη της αναμέτρησης, καινοτομία σ' επίπεδο σύνθεσης την παρουσία του Μπίσεσβαρ αριστερά, στην ευθεία του Βιεϊρίνια, η ομάδα του Ραζβαν Λουτσέσκου φρόνισε να δείξεις τις – άγριες – διαθέσεις της εξ αρχής.

Μόλις στο 3' ο Κάμπος έβγαλε την κάθετη πάσα στον Σάκχοφ στη γραμμή της μεγάλης περιοχής, εκείνος με τη μία γύρισε στον Πέλκα, εκείνος έπιασε απευθείας το πλασέ χωρίς όμως να δυσκολέψει τον Μπόζοβιτς. Να σημειωθεί πως στα πρώτα λεπτά υπήρξε μια ανησυχία για τον Κάμπος λόγω μιας ενόχλησης που ένιωσε στον δικέφαλο του αριστερού του ποδιού, όμως μετά τη σχετική επίδεση που του έγινε, ένιωθε καλά και συνέχισε απρόσκοπτα. Ενα λεπτό μετά, ο .... εκτελεστής στην προηγούμενη φάση έγινε δημιουργός κι από δική του εκτέλεση κόρνερ, ο Μάτος έπιασε τη «σκαστή» κεφαλιά την οποία και μπλόκαρε εκ νέου ο Μαυροβούνιος τερματοφύλακας.

Ο ίδιος έδιωξε με δυσκολία στο 8' σε μακρινή .... (φωτο)βολίδα του Βιεϊρίνια, ενώ στο ίδιο λεπτό ο Κάμπος τροφοδότησε τον Μάτος, που έφυγε στην πλάτη του Γουάλας, έκανε το γύρισμα διαγώνια και συρτά, αλλά ο Πρίγιοβιτς άφησε την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του μπερδεύοντας και τον επερχόμενο στον άξονα Πέλκα. Το πρώτο γκολ όμως έμελλε να έρθει τέσσερα λεπτά μετά από συνεργασία της καλύτερης αριστερής πτέρυγας που έχει παρουσιάσει ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Ο Μαουρίσιο έδωσε αριστερά στον Μπίσεσβαρ, εκείνος στον Βιεϊρίνια, που «άδειασε» τον προσωπικό του αντίπαλο και με σέντρα βρήκε στο δεύτερο δοκάρι τον Πρίγιοβιτς. Ο Σέρβος με κεφαλιά – πάσα πέρασε στον Σάκχοφ που σε κενή εστία δε δυσκολεύτηκε να πλασάρει και ν' ανοίξει το σκορ, όπως είχε κάνει και την περασμένη Πέμπτη στο Περιστέρι, στη νίκη επί του Ατρομήτου για το Κύπελλο.

Το – σχετικά – γρήγορο γκολ έδιωξε το όποιο άγχος από τους γηπεδούχους, που συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό αλλά με περιθώρια πλέον για περισσότερη υπομονή. Ευκαιριών συνέχεια για τον «Δικέφαλο» στο 16' με νέα συνεργασία ανάμεσα σε Μπίσεσβαρ και Βιεϊρίνια, με τον αρχηγό του ΠΑΟΚ να πιάνει νέο σουτ από τις παρυφές της μεγάλης περιοχής, το οποίο και πέρασε μόλις έξω από το δεξί δοκάρι του Μπόζοβιτς. Η πρώτη ευκαιρία για τους «βυσσινί» ήρθε στο 17' με ατομική ενέργεια του Αγκάνοβιτς σε συνθήκες αντεπίθεσης και τον Μάτος να μην έχει προλάβει να επιστρέψει. Ο Κροάτης απέφυγε περίτεχνα τον Σάκχοφ που έσπευσε για κάλυψη μαζί με τον Μαουρίσο, δοκίμασε ευθύβολο σουτ εντός περιοχής όμως ο Πασχαλάκης μάζεψε απροβλημάτιστα.

Παρά την προσπάθεια των Θεσσαλών να βγάλουν αντίδραση, δεν τους δόθηκαν περιθώρια. Με σχηματισμό 4-1-4-1 και το Ναζλίδη στην κορυφή, είχαν δημιουργήσει διπλή ζώνη άμυνας στα όρια της περιοχής τους με πυκνή συνοχή ... Ωστόσο το ... αντικλείδι του «Δικεφάλου» ήταν η καλή κυκλοφορία της μπάλας, με την αρωγή και τις σωστές κινήσεις με και χωρίς την μπάλα των Μαουρίσιο – Σάκχοφ κι η μαγική τριάδα των Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ, Πέλκα που υπήρχαν στιγμές κατά τις οποίες σήκωναν τον κόσμο στο πόδι, με τις εναλλαγές τους, τις συνδυαστικές τους ικανότητες, την ποιότητα και την ταχύτητα που έβγαζαν στο χορτάρι. Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στις ευκαιρία στο 28' με μακρινό διαγώνιο σουτ του Μπίσεσβαρ, χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόβλημα στον Μπόζοβιτς. Και πάλι ο Ολλανδός, εννιά λεπτά μετά με απίθανη ενέργεια, μπήκε στην αντίπαλη περιοχή, σούταρε διαγώνια με «σκάσιμο» της μπάλας μπροστά από τον τερματοφύλακα υποχρεώνοντάς τον σε δύσκολη αλλά αποτελεσματική απόκρουση.

Μια εικόνα ... χίλιες λέξεις ...

Η φάση όμως που έμελλε να μείνει χαραγμένη στις καρδιές όλων όσων βρέθηκαν στην Τούμπα το βράδυ της Δευτέρας έλαβε χώρα στο 40'. Ο Πέλκας εκτέλεσε το κόρνερ κι ο Βαρέλα με κεφαλιά «ψαράκι» έκανε το 2-0. Αμέσως σηκώθηκε από το έδαφος, έτρεξε πίσω από την εστία κι αγκάλιασε ένα ... ball boy για τους περισσότερους ανυποψίαστους. Ομως δεν ήταν ένα οποιοδήποτε παιδί που απλά ήταν εκεί για να επιστρέφει την μπάλα όταν εκείνη έβγαινε εκτός αγωνιστικού χώρου. Ηταν ο μεγάλος του γιος, ο Γκουστάβο, μέλος των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ, που για τρίτο αγώνα πλαισίωνε το συγκεκριμένο ρόλο, έχοντας ζητήσει πριν από τον αγώνα ένα γκολ από τον πατέρα του σαν δώρο. Εκείνος δεν του χάλασε χατίρι και μόλις το πέτυχε έσπευσε να το πανηγυρίσει μαζί του ξεσπώντας σε δάκρυα χαράς και συγκίνησης, που συμπαρέσυραν και τον δεκατριάχρονο γιο του σε ανάλογα συναισθήματα. Ηταν κάτι πρωτοφανές, κάτι που δεν έχει σημειωθεί πολλές φορές όχι στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Η κορύφωση μιας εξαιρετικής σεζόν του θηριώδους κεντρικού αμυντικού, που φέτος είναι η χρονιά του κι η συγκεκριμένη στιγμή αποτέλεσε την καλύτερη επιβράβευση, μέχρι ... την επόμενη. Στιγμές που κάνουν τον καθέναν να νιώθει ευλογημένος όταν τις ζει από τόσο κοντά και μπορεί να διακρίνει τόσο σπάνια και συνάμα έντονα συναισθήματα σε εποχές που αυτά σπανίζουν.

Το τελείωσε από το ξεκίνημα ...

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους, ο τεχνικός της Λάρισας πέρασε τον Μλαντένοβιτς αντί του Γιοβάνοβιτς θέλοντας να προσδώσει επιθετικότητα στην ομάδα του, ν' αναγκάσει τους γηπεδούχους να οπισθοχωρήσουν και να διεκδικήσει κάτι πιο ουσιαστικό δημιουργικά. Φευ .... Μόλις στο 46' Μπίσεσβαρ και Πέλκας συνδυάστηκαν εντός περιοχής, ο τελευταίος δοκίμασε απότομο σουτ στην «κλειστή» γωνία του Μπόζοβιτς που – και πάλι - δεν αιφνιδιάστηκε. Πάραυτα, στο 48΄ ο Κάμπος πέρασε υπέροχη μπαλιά στον άξονα στον Πέλκα, εκείνος είδε το κενό, έβγαλε τον Πρίγιοβιτς τετ α τετ – σημειώνοντας τη δεύτερη ασίστ του στον αγώνα - κι ο Σέρβος δε χαρίστηκε διαμορφώνοντας με δυνατό πλασέ το 3-0. Στην πρώτη του ουσιαστική ευκαιρία ο υψηλόσωμος διεθνής φορ με τα εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας δε λάθεψε και πέρασε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ μαζί με τον Ανσαριφάρντ του Ολυμπιακού.

Η ΑΕΛ προσπάθησε ν' απαντήσει άμεσα και πάλι με τον Αγκάνοβιτς, όμως το σουτ του Κροάτη, εντός περιοχής από πλεονεκτική θέση, πέρασε άουτ, λειτουργώντας και ως ένα ... καμπανάκι στους αντιπάλους του πως δεν επιτρέπεται στιγμή εφησυχασμού. Στο 61' ο Μακ αντικατέστησε τον Κάμπος κι ο Σλοβάκος, παρά το σημαντικό προβάδισμα της ομάδας του ήταν χάρμα ιδέσθαι ειδικά στις βοήθειες που έδωσε ανασταλτικά δείχνοντας προθυμία και διάθεση, παρά το γεγονός του ότι κλήθηκε ν' αγωνιστεί από τη δεξιά πτέρυγα. Στο 65' ο Περόνε μπήκε αντί του Ναζλίδι κι ένα λεπτό μετά ο Πέλκας εκτέλεσε το κόρνερ, ο Βιεϊρίνια έπιασε το μονοκόμματο σουτ με την μπάλα να καταλήγει εκτός. Στο 73' ο αρχηγός του «Δικεφάλου» γνώρισε τη δικαιολογημένη αποθέωση κατά την αποχώρησή του για να περάσει στη θέση του ο Αζεβέντο, αν και ο διεθνής Πορτογάλος δε χάρηκε ιδιαίτερα με την αντικατάστασή του δείχνοντας λαχτάρα και πάθος για προσφορά μέχρι τέλους.

Μαγικός συνδυασμός στο 76' ανάμεσα στον Μπίσεσβαρ και τον Πρίγιοβιτς, με τον Ολλανδό να φεύγει στον κενό χώρο να πλασάρει με εξωτερικό φάλτσο τον Μπόζοβιτς και την μπάλα να περνάει πάνω από την οριζόντια δοκό του πορτιέρε της ΑΕΛ προκαλώντας επιφωνήματα θαυμασμού από την κερκίδα για το σύνολο της ενέργειάς του. Στο 77' διείσδυση του Μακ και πλασέ του διεθνή Σλοβάκου κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, ενώ οι αλλαγές ολοκληρώθηκαν στο επόμενο λεπτό με την είσοδο του Κάνιας αντί του Πέλκα και το θερμότατο χειροκρότημα για τον 25χρονο διεθνή μέσο. Τρίτη αλλαγή και για τους Θεσσαλούς – που τους αξίζουν συγχαρητήρια για το μήνυμα στη φανέλα τους πέρα από πάσαν κομματική χροιά – στο 82' με τον Χούμπτσεβ αντί του Αγκάνοβιτς. Σημαντική στιγμή για την ομάδα του κ. Φυντάνη στο 86' με το σουτ του Μλαντένοβιτς από θέση εντός περιοχής να περνά άουτ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και το τέλος της αναμέτρησης οι γηπεδούχοι δεν έριξαν το ρυθμό τους και δε μείωσαν τις προσπάθειές τους επιδεικνύοντας σταθερότητα μέχρι τέλους.

Ενας ακόμη τελικός έλαβε τέλος για τον ΠΑΟΚ, που έχει μπροστά του άλλους – τουλάχιστον – έντεκα, αν αναλογιστεί κανείς και τους δυο ημιτελικούς με τον Πανιώνιο, τον οποίο έφερε η κληρωτίδα αντιμέτωπο για το Κύπελλο. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για τον συγκεκριμένο θεσμό. Σε πέντε μέρες ο «Δικέφαλος» επιστρέφει για τη νέα του δοκιμασία στο πρωτάθλημα, αυτή τη φορά στη Λαμία, κόντρα στην ομώνυμη ομάδα. Μέχρι τότε ... καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους ...

Διαβάστε ακόμη...