«Μπορεί το πρωτάθλημα ο Δικέφαλος»

Από arenafm.gr: Ο Παύλος Δερμιτζάκης, που πέρασε από τον ΠΑΟΚ και ως παίκτης αλλά και ως προπονητής μίλησε στον Arena FM 89,4 για τις αυξημένες πιθανότητες που βλέπει πως έχει ο Δικέφαλος για να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα.
Πηγή: arenafm.gr
«Μπορεί το πρωτάθλημα ο Δικέφαλος»

Για το που οφείλεται ο μεγαλύτερος φετινός ανταγωνισμός στη Super League είπε: «Είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Η αιτία θα έλεγα ότι έχει να κάνει πρώτον με τις μικρομεσαίες ομάδες που έχουν δυναμώσει αρκετά, και εκεί φαίνονται και οι απώλειες των μεγάλων στα μεταξύ τους παιχνίδια. Δεύτερον σημαντικό στοιχείο είναι η διαιτησία. Βλέπουμε μια διαιτησία που είναι αντικειμενική. Δε λέω πως δεν υπάρχουν λάθη, φυσικά και υπάρχουν άλλωστε το ποδόσφαιρο είναι το παιχνίδι των λαθών. Προσωπικά όμως θέλω να πιστεύω πως αυτά τα λάθη δεν έχουν σκοπιμότητα. Είμαστε στα 2/3 του πρωταθλήματος και όλα αυτά μας κάνουν να βλέπουμε ότι ακόμα παίζεται ο πρωταθλητής, παίζονται οι θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, αλλά θεωρώ πως υπάρχει ένας ανταγωνισμός και στις θέσεις του υποβιβασμού. Επιπλέον βλέπουμε σε κάθε αγωνιστική καθοριστικά παιχνίδια».

Για τους τρεις διεκδικητές του τίτλου ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό είπε: «Ξεκινώντας από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ πιστεύω πως είχε ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων δύο, διότι δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και θα τον βοηθούσε να πάρει μια βαθμολογική διαφορά κάτι το οποίο δεν έγινε. Και είναι πρόβλημα αυτό γιατί θα έπρεπε βάση του ρόστερ του τόσο ποιοτικά όσο και ποιοτικά. Αλλά είδαμε μια ομάδα που δεν έδινε το 100% των δυνατοτήτων της κάτι το οποίο φάνηκε αγωνιστικά και βαθμολογικά. Δεν βλέπαμε ελκυστικό ποδόσφαιρο παρ' όλο το υλικό που είχε. Μονό μετά το εκτός με την Ξάνθη βλέπουμε έναν ΠΑΟΚ που ανεβαίνει αγωνιστικά κάθε Κυριακή και πιστεύω ότι το χρειαζόταν. Μένει να δούμε πως θα ενταχθούν οι μεταγραφές και πως θα βοηθήσουν την ομάδα αν και θέλω να πιστεύω πως έγιναν σωστές κινήσεις με βάση τις ελλείψεις.

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που δυνάμωσε και αυτή. Ωστόσο δεν έχει πείσει αγωνιστικά ούτε αυτός από την αρχή της περιόδου. Αυτό φαίνεται και στον αποκλεισμό του από την Ευρώπη και στην αστάθειά του στο πρωτάθλημα μέχρι τώρα. Δε γίνεται αυτή η ομάδα που μας έχει χαρίσει τόσες καλές στιγμές και που έχουν περάσει από αυτή τόσο καλοί προπονητές, με αποκορύφωμα τον Βαλβέρδε, να έχει αλλάξει μέχρι τώρα τρεις. Κατά τη γνώμη μου αυτό τα λέει όλα.

Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα πάρα πολύ καλή, είναι μια ομάδα που κρατάει τον τηλεθεατή να την παρακολουθεί, παίζει καλό ποδόσφαιρο, ξέρει τι θέλει και τι ζητάει. Θεωρώ πως δεν έχει την ποσότητα να ανταποκριθεί σε τρεις στόχους οι οποίοι είναι το πρωτάθλημα, το κύπελλο και φυσικά η Ευρώπη».

Για το ποια ομάδα είναι πιο κοντά στον τίτλο και γιατί: «Θεωρώ πως είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε μια πρόβλεψη. Η βαθμολογία είναι τέτοια που δε μας το επιτρέπει να δώσουμε σε συγκεκριμένη ομάδα τον τίτλο. Θεωρώ πως και οι τρεις ομάδες έχουν το ίδιο ποσοστό διεκδίκησης. Αν θέλαμε να δώσουμε λίγο παραπάνω σε μια ομάδα αυτή είναι ο ΠΑΟΚ. Γιατί ναι μεν έχει δύσκολο πρόγραμμα αλλά από την άλλη έχει την έδρα στην Τούμπα. Αλλά αυτό θα φανεί στις πράξεις όχι στα λόγια».

Για τις προϋποθέσεις να πάρει ο ΠΑΟΚ μετά από 33 χρόνια πρωτάθλημα: «Όπως είπα και πριν η ομάδα ανεβαίνει αγωνιστικά, ο προπονητής δείχνει πλέον ποιος είναι και τι θέλει που σημαίνει ότι έχει μάθει την ομάδα, ότι έχει ένα πλάνο και αυτό που έχει καταφέρει είναι να κυκλοφορεί η μπάλα, να παίζει συνδυαστικό παιχνίδι με φάσεις και γκολ. Για αυτό έρχονται και τα αποτελέσματα και οι νίκες. Και το επιπλέον χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το μηδέν στη άμυνα. Μια ομάδα που δεν έχει δεχθεί γκολ σε 11 επίσημα παιχνίδια είναι ένα συγκλονιστικό στατιστικό. Και θα είναι πολύ ιδιαίτερο αν στο τέλος πούμε πως αυτό το πρωτάθλημα το έδωσε η άμυνα».

Για τον Λουτσέσκου πως ξεκίνησε και πως μπορεί να καταλήξει: «Το θεωρώ φυσιολογικό να είναι δύσκολο το έργο του γιατί ήρθε χωρίς να κάνει προετοιμασία, χωρίς να κάνει μεταγραφές, βρήκε μια ομάδα που εκείνη την περίοδο προβλημάτιζε και από την αρχή μπήκε στα βαθιά. Ναι μεν συμμετείχε στο πρωτάθλημα της χώρας μας, που σημαίνει πως υπήρχε μια εξοικείωση αλλά άλλο είναι η Ξάνθη άλλο ο ΠΑΟΚ. Στον ΠΑΟΚ έπρεπε να διαχειριστεί ένα καλό υλικό, παίκτες με προσωπικότητα, με μεγάλο ανταγωνισμό και ξεκάθαρο στόχο. Θεωρώ πως εκεί ο Λουτσέσκου ήθελε το χρόνο του, τον πήρε και φτάνουμε σε ένα σημείο που η ομάδα παίζει ένα ποδόσφαιρο που επιβάλλεται να παίξει και έχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Υπάρχει μια ανάκαμψη βαθμολογική αλλά και οι εξωαγωνιστικοί παράγοντες κάνουν ότι μπορούν για να προστατέψουν την ομάδα».

Για την έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος τον Ατρόμητο: «Μπορεί να είναι έξι βαθμούς πίσω και είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσει τώρα το πρωτάθλημα. Αν και εγώ θα ήθελα να είναι η Λέστερ της Ελλάδας. Αλλά είναι μια ομάδα σημείο αναφοράς στο φετινό πρωτάθλημα. Είναι η έκπληξη φέτος γιατί όλη την αγωνιστική περίοδο είναι ψηλά στη βαθμολογία έφτασε να είναι ακόμα και στην πρώτη θέση. Αλλά το σημαντικότερο είναι πως διατηρεί μια συγκεκριμένη ταυτότητα, παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο και θα έλεγα πως είναι σταθερή η αγωνιστικότητά τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

Για την ερχόμενη αγωνιστική: «Είναι καθοριστική όπως είπα και πριν τόσο για την πρώτη θέση όσο και για τις θέσεις της Ευρώπης. Έχουμε το αιώνιο ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ, φυσικά το παιχνίδι του ΠΑΟΚ στα Γιάννενα, αλλά και ο Αστέρας Τρίπολης με τη Ξάνθη. Ομάδες που θα διεκδικήσουν την πέμπτη θέση. Όπως επίσης και το παιχνίδι του Πλατανιά με τον Απόλλωνα. Όσο αναφορά τα παιχνίδια των πρωτοπόρων και ειδικά του ΠΑΟΚ, έχει δύσκολη έξοδο γιατί στα Γιάννενα η παράδοση δεν είναι θετική διότι πολλές φορές έχει "ματώσει" εκεί βαθμολογικά. Μπορεί να μην έχει ο ΠΑΣ τη βαθμολογία των προηγούμενων χρόνων αλλά δε παύει να είναι μια πολύ καλή ομάδα και είναι η ομάδα του προπονητή. Ο Γιάννης ο Πετράκης έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, βγάζει παίκτες αμυντικά, επιτίθενται με άμεσο ποδόσφαιρο και έχει πολύ καλό transition.

Άρα θεωρώ πως ο ΠΑΟΚ πρέπει να δουλέψει πολύ το θέμα της τακτικής, να έχει υπομονή και επιμονή στο παιχνίδι του, και ένα συγκεκριμένο πλάνο πως θα διασπάσει μια ομάδα που παίζει πολύ ιδιαίτερο ποδόσφαιρο και από πλευράς τακτικής αλλά και από πλευράς σχηματισμού. Το άλλο ντέρμπι είναι ο θάνατός σου η ζωή μου τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Ολυμπιακός είναι μονόδρομος να κερδίσουν το παιχνίδι. Πιστεύω ο Χιμένεθ θα βασιστεί στο πρόσφατο παιχνίδι του κυπέλλου για το πλάνο του. Θα είναι ένα παιχνίδι με ενδιαφέρον το οποίο θα μετρήσει πάρα πολύ η τακτική. Και φυσικά κατά τη διάρκεια η διαχείριση του υλικού του πάγκου».

Διαβάστε ακόμη...