Η πρόκριση της... δεκάρας για τον ΠΑΟΚ

Από gazzetta.gr: Όταν ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Λέανδρος Συμεωνίδης, κέρδισε την πρόκριση επί του Ατρομήτου μ' έναν όχι και τόσο συνηθισμένο τρόπο, το στρίψιμο της... δεκάρας, όχι μία, αλλά τρείς φορές! Το Gazzetta.gr θυμίζει...
Πηγή: gazzetta.gr
Η πρόκριση της... δεκάρας για τον ΠΑΟΚ

Με τη διαδικασία των πέναλτι να μην έχει καθιερωθεί ακόμα, τη σεζόν 1967-68, ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τον Ατρόμητο Αθηνών, που αγωνιζόταν στη Β' Εθνική, σε μονό παιχνίδι το οποίο στην κανονική διάρκεια και στην παράταση δεν ανέδειξε νικητή.

Οι ομάδες διαφώνησαν ακόμη και για τον τρόπο (στρίψιμο νομίσματος ή κλήρωση) με τον οποίο θα αναδεικνυόταν ο νικητής, αλλά το ζουμί της όλης ιστορίας κρύβεται στο... άστρο του Λέανδρου Συμεωνίδη.Το τι είχε συμβεί θα το διαβάσετε παρακάτω...

Στην ατζέντα της ΟΥΕΦΑ, εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε η διαδικασία των πέναλτι, στην Ελλάδα ο κυπελλούχος του 1969, Παναθηναϊκός, αναδείχθηκε μετά από το στρίψιμο του νομίσματος στη σέντρα του γηπέδου, ενώ τον Μάρτιο του 1965 η πρόκριση στους «4» του κυπέλλου Πρωταθλητριών είχε, επίσης, κριθεί υπέρ της Λίβερπουλ και κατά της Κολωνίας στο «κορώνα-γράμματα»!

Ο Ατρόμητος υποδέχθηκε τον ΠΑΟΚ στις 23 Ιουνίου του 1968 για την φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδος στο ξερό γήπεδο του Περιστερίου και κατάφερε να αιφνιδιάσει τους «ασπρόμαυρους» στις αρχές του δεύτερου μέρους (47′), αφού μετά από εκτέλεση φάουλ του Κανελλόπουλου, ο Ψυχογιάννης μπέρδεψε την άμυνα και η μπάλα έφτασε στον Κούκη που με σουτ την έστειλε στα δίχτυα.

Η απάντηση του ΠΑΟΚ ήταν άμεση και επίσης από στημένη φάση. Ο Φουντουκίδης με τεχνική εκτέλεση φάουλ από 20 μέτρα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Βαρλάκη. Τόσο ο Ατρόμητος, όσο και ο ΠΑΟΚ είχαν ευκαιρίες για να τελειώσουν το ματς πριν αυτό πάει στην παράταση, ο ΠΑΟΚ στο 98′ δικαιούνταν πέναλτι σε χέρι του Ψυρογιάννη, το οποίο μετατράπηκε σε φάουλ από τον διαιτητή, ενώ και στο τελευταίο λεπτό του έξτρα ημίωρου ο Αφεντουλίδης θα μπορούσε να... κλειδώσει την πρόκριση, όμως το 1-1 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Αδαμάκη.

Η τύχη του Λέανδρου

Ο διαιτητής Αδαμάκης πρότεινε το στρίψιμο της δεκάρας την ώρα που ο γυμνασίαρχος του αγώνα ήθελε να γίνει κλήρωση. Τελικά επικράτησε η άποψη του διαιτητή και του ΠΑΟΚ που επέμεναν στη διαδικασία «κορώνα γράμματα». Οι «ασπρόμαυροι» είχαν το λόγο τους. Βλέπετε πόνταραν στη θεά τύχη και για έναν επιπλέον λόγο...

Ο Λέανδρος Συμεωνίδης, που για χρόνια διατηρούσε στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης πρακτορείο ΠΡΟΠΟ, είχε την εύνοια με το μέρος του. Το γιατί μας το θυμίζει η αναφορά των εφημερίδων της εποχής στο όλο περιστατικό:

«Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Λέανδρος, ήτο εν προκειμένω ο τυχερός της ημέρας. Εκέρδισε την κλήρωσιν της ενάρξεως του αγώνος, εκέρδισε εν συνεχεία την κλήρωσιν της παρατάσεως και τέλος εκέρδισεν και την νίκην»! Μ' άλλα λόγια; Είχε κερδίσει και τις τρεις κληρώσεις!

Υπάρχει, όμως, και συνέχεια. Η αγωνία του αρχηγού του ΠΑΟΚ πριν από την τελευταία κλήρωση, που θα έβγαζε και το νικητή, ήταν μεγάλη, ώστε όταν το κέρμα έπεσε στο χώμα και έδειξε «κορώνα» λιποθύμησε και μεταφέρθηκε από τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια, όπου και συνήλθε μετά από αρκετά λεπτά!

Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί άλλες πέντε φορές στο θεσμό του κυπέλλου, με πιο δραματική την πρόκριση του Ατρομήτου μέσα στην Τούμπα, επικρατώντας με 2-1 (Λίνο – Φυντανίδης, Μπρίτο) στην παράταση, ακριβώς πριν από έξι χρόνια στις 25 Ιανουαρίου του 2012.

Ενας αποκλεισμός που προκάλεσε εξελίξεις στον ΠΑΟΚ και οδήγησε στην αποχώρηση του Θόδωρου Ζαγοράκη από την προεδρία της ΠΑΕ.

Διαβάστε ακόμη...