Η «Αγία Τριάδα» του ΠΑΟΚ!

Από sdna.gr: Ο Σωτήρης Βετάκης γράφει για την πιο μπασκετική διοίκηση ομάδας στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και για το κάλεσμα που απευθύνει ο ΠΑΟΚ στον κόσμο του με την εικόνα που παρουσιάζει στο παρκέ.
Πηγή: sdna.gr
Η «Αγία Τριάδα» του ΠΑΟΚ!

 Αν η ατάκα που λέει ότι «στην Ελλάδα έχουμε 10.000.000 "προπονητές"» έχει κάποια δόση υπερβολής, το ότι οι εξέδρες κάθε γηπέδου της χώρας είναι γεμάτες από τέτοιους, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Άπαντες, χωρίς καμία γνώση των δεδομένων, χωρίς πληροφόρηση, δίχως να βάζουν στην εξίσωση παράγοντες που πάντα παίζουν ρόλο, με μοναδικό κριτήριο το αποτέλεσμα και το πάθος για την αγαπημένη ομάδα του, κρίνουν τους πάντες. Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος!

«Προπονητές» κάθονται συνήθως και στα επίσημα, αλλά και τις διοικητικές θέσεις, λαμβάνοντας αποφάσεις εν θερμώ. Γιατί εκείνοι «ξέρουν καλύτερα» από τον προπονητή στον οποίο ανέθεσαν την ομάδα και χωρίς ίχνος σεβασμού, δίχως ψείγμα υπομονής, τον «σκουπίζουν» ακόμη κι ύστερα από μόλις ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα.

Γάγγραινα για κάθε ομάδα -σε κάθε άθλημα- οι «προπονητές της κερκίδας», όπως και οι «προπονητές-παράγοντες». Αντιθέτως όμως είναι... ευλογία για μια ομάδα να έχει στο «διευθυντήριο» της ανθρώπους που έχουν υπάρξει και παίκτες και (κυρίως) προπονητές. Να έχουν παίξει το άθλημα. Να το έχουν διδάξει. Σε μικρές κατηγορίες αλλά και στο υψηλότερο επίπεδο. Να έχουν μυρίσει αποδυτήρια. Να έχουν πατήσει το παρκέ με σορτς και φανέλα, αλλά και με κοστούμι. Να έχουν καθίσει με φόρμα στον πάγκο, αλλά και στην άκρη του ως προπονητές ή ασίσταντ.

Στον ΠΑΟΚ ακριβώς αυτό συμβαίνει. Κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που αξίζει να παρακολουθείς (και να υποστηρίζεις ή έστω να συμπαθείς) το πρότζεκτ της Πυλαίας. Καιρό τώρα σημείωσα τους άλλους λόγους. Όχι εκ του ασφαλούς, μετά από μια τεράστια νίκη (ως αποτέλεσμα αλλά κυρίως με τον πειστικό τρόπο που σημειώθηκε) επί του δις πρωταθλητή Ευρώπης και δις φιναλιστ της Ευρωλίγκας, την τελευταία 6ετία, Ολυμπιακό! (*** στο προηγούμενο κείμενο, έκανα το λάθος να λησμονήσω να αναφέρω και τον 20χρονο Θόδωρο Καρρά, που επίσης ανήκει στο πρότζεκτ της προώθησης Ελλήνων παικτών και πρέπει να σημειώσετε το όνομα του).

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ ένα τοτέμ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η «σημαία» της ομάδας, ο Μπάνε Πρέλεβιτς που έχει ταυτίσει το όνομα του με τις χρυσές εποχές του ΠΑΟΚ.  Έπαιξε 14 χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο (κατέκτησε 5 τίτλους) κι από το 2000, που κρέμασε τη φανέλα του, έχει περάσει από όλα τα πόστα. Βοηθός προπονητής αρχικά (ως το 2002), πρώτος προπονητής του ΠΑΟΚ την επόμενη 3ετία και μετά στην Α2 με τον Ιωνικό Λαμίας. Κατόπιν εργάστηκε ως τιμ-μάνατζερ της ΤΣΣΚΑ Σόφιας και το 2011, επέστρεψε στον ΠΑΟΚ ως πρόεδρος πια. Υπήρξε παίκτης του ΠΑΟΚ, προπονητής του ΠΑΟΚ και τώρα είναι πρόεδρος του.

Τεχνικός διευθυντής ο επονομαζόμενος και «Μάτζικ», Νίκος Σταυρόπουλος. Έπαιξε 8 χρόνια στον ΠΑΟΚ και κατέκτησε 3 τρόπαια. Αγωνίστηκε ακόμη στη Λάρισα (από όπου τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ) και τον Ηρακλή. Έγινε 102  φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδας, μέλος της χρυσής ομάδας του 1987 και εν συνεχεία προπονητής! Από 1993 εως το 1997 βοηθός του Μπόμπι Νάιτ στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, βοηθός στην Εθνική Ανδρών την τριετία 1997-99 και πρώτος προπονητής στην Εθνική Εφήβων για μια 4ετία.

Τιμ-μάνατζερ, ο Τέλης Ζουρνατσίδης, που υπήρξε μπασκετμπολίστας (και) του ΠΑΟΚ αλλά διετέλεσε προπονητής σε ομάδες της Θεσσαλονίκης και τη Ξάνθη. Μπορεί να... ξεγελά στο μάτι, αλλά ο πραγματικά αξιολάτρευτος Αριστοτέλης, ήταν παίκτης του μπάσκετ και μάλιστα με προοπτικές. Αρχηγός της εφηβικής ομάδας του ΠΑΟΚ, που ήταν φιναλίστ στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, προβιβάστηκε στην ανδρική ομάδα, όπου είχε 2 συμμετοχές και έπαιξε στο Ηράκλειο πριν γίνει προπονητής στον Μαντουλίδη, την Καλαμαριά, τη Ξάνθη και τον Αριστοτέλη Καλαμαριάς, τον οποίο οδήγησε το 2009 στην κατάκτηση του κυπελλου ΕΚΑΣΘ!

Αυτοί οι τρεις, πρώην προπονητές (και παίκτες),  απαρτίζουν το «διευθυντήριο» του ΠΑΟΚ. Αυτοί οι τρεις εμπνεύστηκαν το πρότζεκτ με τον ελληνικό κορμό και τα νεαρά παιδιά, που «τρέχει» ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Αυτοί οι τρεις «κρύβονται» πίσω από την επιτυχία επί του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και ότι άλλο ήθελε προκύψει για την ομάδα με την πιο «μπασκετική» διοίκηση του ελληνικού μπάσκετ και μάλλον στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας.

Θα αναρωτηθείτε: μα και πριν οι ίδιοι δεν είχαν το «τιμόνι» της (ίδιας) ομάδας; Μάλιστα! Οι ίδιοι ακριβώς. Το πρόγραμμα που ακολούθησαν, το πλάνο που σχεδίασαν, τα αποτελέσματα που έφεραν έκαναν στο τέλος κάθε σεζόν το ταμείο να έχει, για τα δεδομένα του ΠΑΟΚ, σταθερά θετικό πρόσημο.

Το σχέδιο που έχει καταλήξει στη μορφή που εφέτος παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ, έχει καταστρωθεί στην Πυλαία πριν από μια 5ετία. Στόχος να διατηρείται η ομάδα σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο, με χαμηλό μπάτζετ ώστε να είναι συνεπής στις τρέχουσες υποχρεώσεις της, και ταυτόχρονα να ξεχρεώνει τα προηγούμενα (οικονομικά) βάρη που την κυνηγούσαν. Ομολογώ πως ήμουν επιφυλλακτικός όταν ένα βράδυ στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ ύστερα από συνεδρίαση της Λίγκας, είχα ακούσει δια στόματος του ιδίου του Πρέλεβιτς, το πλανόγραμμα του ΠΑΟΚ.

Όμως η Αγία, μπασκετική, Τριάδα του ΠΑΟΚ, δεν λύγισε στην πίεση, δεν ενέδωσε στις απαιτήσεις, δεν «ζαλίστηκε» από τις (όποιες) επιτυχίες, δεν παρασύρθηκε από την απλόχερη οικονομική βοήθεια του Ιβάν Σαββίδη, ή τις μεγάλες χορηγίες του Δημήτρη Κοντομηνά.

«Έχουμε καλή ομάδα, Μπάνε;» λέγεται πως ρώτησε ο Κοντομηνάς τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ σε μια εκδήλωση για τη χορηγία της ομάδας από τον Όμιλο Εταιρειών του. «Όχι, κ.Κοντομηνά. Δεν έχουμε» είπε με πάσα ειλικρίνεια ο Πρέλεβιτς, που απέφυγε να χαϊδέψει τα αυτιά του χορηγού, ο οποίος έβαζε ένα σεβαστό ποσό στην ομάδα. «Έχουμε μπάτζετ για μια καλή ομάδα, αλλά συντηρούμε τρεις! Πληρώνουμε δηλαδή για τρεις ομάδες. Με το 1/3 δίνουμε όλα τα λεφτά που αναγράφονται στα συμβόλαια των παικτών μας, με το άλλο 1/3 πληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας σε εφορία, ΙΚΑ, Δημόσιο κλπ και με το τελευταίο 1/3 "πληρώνουμε" άλλη μια ομάδα. Είναι τα λεφτά που καταβάλλουμε για τα διακανονισμένα χρέη μας» έλεγε με ίχνος παράπονου, ο Σούλης Μαρκόπουλος όποτε κάποιος ζητούσε εξηγήσεις για τα λειτουργικά της ομάδας. 

Με αυτά τα δεδομένα, όσα πέτυχε ο (3ος-4ος στην Α1) ΠΑΟΚ την 5ετία των μνημονίων του είναι σπουδαία και στην ούγια έχουν την υπογραφή των Πρέλεβιτς, Σταυρόπουλου, Ζουρνατσίδη. Αυτοί έδειξαν, με πρωτοφανή και με τον πιο χειροπιαστό τρόπο, εμπιστοσύνη στον προπονητή της ομάδας, Σούλη Μαρκόπουλο, προσφέροντας του 5ετές συμβόλαιο. Κάτι ανάλογο δεν δόθηκε ούτε στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς από τον Παναθηναϊκό ή από τον Ολυμπιακό στον Γιάννη Ιωαννίδη, την εποχή της παντοκρατορίας του.

Οι τρεις τους ζύγισαν την κατάσταση και επέλεξαν και εμπιστεύτηκαν τον Ηλία Παπαθεοδώρου (που γνωρίζει τα περισσότερα παιδιά στα οποία επένδυσε ο ΠΑΟΚ, από τις μικρές Εθνικές ομάδες και έχει επιδείξει σπουδαίο έργο στην Κηφισιά και την Αστανά) για να εφαρμόσει τη δεύτερη φάση του σχεδίου τους, ελπίζοντας οτι η επόμενη φάση του (η επόμενη σεζόν δηλαδή) θα φέρει ακόμη καλύτερες ημέρες.

Με την εμπειρία που (και ως προπονητές) έχουν και τη φιλοσοφία που τους  διακρίνει, απέκρουσαν με... άνεση τα κύματα που σηκώθηκαν στα αποτυχημένα αποτελέσματα. Cool τύπος ως παίκτης, ο Μπάνε, δεν θα μπορούσε να μην ήταν cool ως παράγοντας. Δεν επηρεάστηκε από τις φωνές και τις επικρίσεις. Δεν παρασύρθηκε από τις κραυγές που ακούστηκαν στα επίσημα και προκάλεσαν τριγμούς με την υπόθεση του Κωνσταντίνου Πανάκα, από τον οποίο ουσιαστικά αφαιρέθηκε το εισιτήριο διαρκείας του. Αναζητώντας στο διαδίκτυο λεπτομέρειες για το θέμα, εύκολα βρίσκεις πως ο εν λόγω κύριος είχε ανάλογες συμπεριφορές και στάση στο παρελθόν, φθάνοντας πριν από 6 χρόνια στο σημείο να παραιτηθεί από τη διοίκηση της ΚΑΕ -δημιουργώντας αναταράξεις- διαμαρτυρόμενος για μια ήττα από το Ρέθυμνο!

Με μια μακροσκελέστατη δήλωση, ο Πρέλεβιτς προσπάθησε και πέτυχε να ηρεμήσει την κατάσταση. Κυρίως δε, έστειλε το μήνυμα ότι στον ΠΑΟΚ δεν χωρούν τέτοιες συμπεριφορές. Πιστός, όπως και οι Σταυρόπουλος, Ζουρνατσίδης, στα αθλητικά ιδεώδη, γνωρίζοντας πως για να λειτοργήσει μια ομάδα χρειάζεται χρόνο και πίστη στο πλάνο, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να σταθεί άπραγη σε μια τέτοια κατάσταση. Άλλωστε για αυτό το λόγο, αρνείται να ανοίξει τις πόρτες της Πυλαίας και να καταφεύγει στην εύκολη λύση της... ανεξέλεγκτης κερκίδας ώστε να εξασφαλίσει την παρουσία των οργανωμένων και το γήπεδο να γεμίζει.

«Όσοι πιστοί», του μπάσκετ και του ΠΑΟΚ, «προσέλθετε» είναι το μήνυμα και η πιο μπασκετική διοίκηση στην ιστορία του αθλήματος ελπίζει και περιμένει να εμπνεύσει ένα (νέο) μπασκετικό κοινό, που θα κάνει το Παλατάκι πιο «ζεστό» και θα δώσει στο όραμα της, χρώμα, ήχο και ζέστη ατμόσφαιρα. Ωραία. Αθλητική. 

ΥΓ: Στο παρελθόν έχω αναφερθεί πολλές φορές στην προνομιακή αντιμετώπιση των «αιωνίων» από την Λίγκα. Αντίθετα με τις άλλες λίγκες που σέβονται και προστατεύουν το προϊόν που διαχειρίζονται, η ελληνική λίγκα έδινε πάντα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, περιθώριο 48 ωρών μετά τον αγώνα τους στην Ευρωλίγκα για το ματς τους στην Α1.

Ακόμη κι αν ο αντίπαλος τους είχε να δώσει μετά εκείνος ευρωπαϊκό ματς σε λιγότερο από 48 ώρες!

Πόσο προνομιακή ήταν αυτή η αντιμετώπιση; Τόσο που μάνι-μάνι ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ στην Α1 και ο Παναθηναϊκός λίγο έλειψε να ηττηθεί στη Ρόδο από τον Κολοσσό. Και οι τρεις αγώνες διεξήχθησαν απόγευμα Κυριακής και το ευρωπαϊκό ματς των ισχυρών είχε διεξαχθεί την Παρασκευή που είχε προηγηθεί...

Διαβάστε ακόμη...