ΠΑΟΚ... made in Brazil: Από τον Γκουερίνο στον Αζεβέδο

Από sdna.gr: Τον Μάρσιο Αζεβέδο περιμένουν στην Θεσσαλονίκη οι επιτελείς του ΠΑΟΚ, με τον 31χρονο αμυντικό -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- να γίνεται η πρώτη μεταγραφή του Δικεφάλου για το 2018, προσθέτοντας το όνομά του σε μια μεγάλη λίστα που θέλει τη Βραζιλία να αποτελεί... δύναμη για τον Δικέφαλο αναφορικά με τους ξένους ποδοσφαιριστές.
Πηγή: sdna.gr
ΠΑΟΚ... made in Brazil: Από τον Γκουερίνο στον Αζεβέδο

Ο Αζεβέδο θα αποτελέσει παράλληλα τον 17ο Βραζιλιάνο που θα φορέσει την φανέλα του ΠΑΟΚ, με τους «ασπρόμαυρους» να έχουν χτίσει μια... ιδιαίτερη σχέση με την «χώρα του καφέ».

Κάποιοι έγραψαν ιστορία με την "ασπρόμαυρη" φανέλα, κάποιοι πέρασαν και δεν... ακούμπησαν, ωστόσο, οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στο σκάκι του Δικεφάλου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Ο πρώτος παίκτης από την Βραζιλία που φόρεσε την φανέλα του ΠΑΟΚ ήταν ο Νέτο Γκουερίνο, ο οποίος προσγειώθηκε στην πραγματικότητα του Δικεφάλου το 1974 και στέριωσε στους «ασπρόμαυρους» αλλά και στην Ελλάδα, αφού πλέον δηλώνει μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης.

O Γκουερίνο ήρθε στον ΠΑΟΚ προερχόμενος από την Ατλέτικο Μινέιρο και στην δεκαετία που παρέμεινε στον Δικέφαλο (1974-1984), κατέγραψε 231 συμμετοχές με 66 γκολ, όντας εκ των κορυφαίων Βραζιλιάνων που τίμησαν τον ΠΑΟΚ.

Τέσσερα χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του Γκουερίνο στον ΠΑΟΚ ήταν η σειρά του Λουίς Φερνάντο να γίνει κάτοικος Θεσσαλονίκης, αγωνιζόμενος μόλις για μια σεζόν (1988-1989), προτού πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα του.

Ύστερα από έντεκα χρόνια, ακολούθησε ο ερχομός του Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, ο οποίος την σεζόν 2001-2002 κατέγραψε μόνο εννιά συμμετοχές, προτού αποχωρήσει για να συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΛ Λεμεσού.

Μετά τον Λουτσιάνο, η σχετική λίστα σημείωσε τα ονόματα των Ίντιο και Μπαϊάνο που δεν κατάφεραν να αφήσουν το... στίγμα τους, ενώ την σεζόν 2008-2009 κάτοικος Τούμπας έγινε και ο Μάρκος Αντόνιο με 16 συμμετοχές και ένα γκολ.

Ημερομηνία ορόσημο: Ο Γενάρη του 2009, όταν ο Ντορβαλίνο Αλβες Μασιέλ Λίνο πέρασε την πόρτα της Τούμπας. Μια μεταγραφή που "κουβαλάει" ακόμη και σήμερα την ταμπέλα της πιο πετυχημένης κίνησης από την Βραζιλία, αφού από το 2009 έως και το 2014 που φόρεσε την φανέλα των «ασπρόμαυρων» κατέγραψε 220 συμμετοχές με 16 γκολ και 41 ασίστ, αποτελώντας ένα από τα αγαπημένα παιδιά του ΠΑΟΚ.

Τον Λίνο ακολούθησαν ο Κριστιάνο Μοράες, ο Αραούχο Ετό, ο Ματέους Βιβιάν, ο Λουτσιάνο Σπαντάτσιο και ο Λεονάρντο, με απολογισμό παρουσίας ως επί το πλείστον, μία σεζόν.

Tην τελευταία τριετία, την φανέλα του Δικεφάλου φόρεσαν ακόμη τρεις Βραζιλιάνοι με τον Ζάιρο να... ανοίγει τον χορό και τους Λέο Μάτος, Πέδρο Ενρίκε και Μαουρίσιο να ακολουθούν.

Αναμφίβολα ο Μάτος είναι η πιο πετυχημένη -μέχρι στιγμής- μεταγραφή από τους τέσσερις, αφού σε 68 εμφανίσεις μετράει 13 γκολ και εννιά ασίστ, ενώ και ο Πέδρο Ενρίκε είχε την δική του συνεισφορά στον ΠΑΟΚ την περσινή σεζόν, βοηθώντας στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Όσο για τον Αζεβέδο; Αν και εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, θα γίνει ο 17ος παίκτης από την Βραζιλία που θα αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ, με την ελπίδα των επιτελών του Δικεφάλου, να μην είναι άλλη από το να "ξυπνήσει" μνήμες από... Λίνο.

Διαβάστε ακόμη...