04/01/1976: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-4 (vid)

Από gazzetta.gr: H χρονιά το 1976 ξεκινούσε με τον καλύτερο τρόπο για τον μετέπειτα πρωταθλητή ΠΑΟΚ. H παρέα του Γιώργου Κούδα, εκείνο το μεσημέρι, «σκόρπισε» με 4-0 τον Ολυμπιακό, μέσα στο Καραϊσκάκη! Το gazzetta.gr θυμίζει...
Πηγή: gazzetta.gr
04/01/1976: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-4 (vid)

Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού μέσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν ο Χρήστος Τερζανίδης δεν σημάδευε το δοκάρι, έχοντας ντριμπλάρει και τον Κελεσίδη, μετά το 4-0 και ο διαιτητής Βαμβακόπουλος με τους βοηθούς του, νωρίτερα, δεν σταματούσε τους παίκτες του «Δικεφάλου» με (ανύπαρκτα) οφσάιντ!

Το βίντεο από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, ευτυχώς, έχει διασώσει εκείνες τις στιγμές, με τον ΠΑΟΚ του Γιούλα Λόραντ να πιστεύει για πρώτη φορά ότι μπορεί να στεφθεί πρωταθλητής.

Για την ιστορία, ο Χρήστος Τερζανίδης στο 24' άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους, που εκείνη την Κυριακή είχαν πάνω από 7.000 φίλους στο πλευρό τους.

Ο Γιώργος Κούδας πέτυχε δύο γκολ (52'–59') και ο Νέτο Γκουερίνο (είχε περάσει μόλις τέσσερα λεπτά νωρίτερα στη θέση του Αγγελου Αναστασιάδη) στο 74' διαμόρφωσαν το τελικό 4-0, που παραμένει σαράντα δύο χρόνια μετά η μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα των «ερυθρόλευκων».

Σε μια από τις πολλές ιστορίες, ο Γιώργος Κούδας θυμήθηκε αρκετά χρόνια μετά, τα λόγια και τις εντολές του Γκιούλα Λόραντ πριν από την σέντρα στα αποδυτήρια του φαληρικού σταδίου. Αναλύοντας την τακτική ο Μαγυάρος τεχνικός, ούτε λίγο ούτε πολύ, απαίτησε από τον Κούδα να έχει έναν και μόνο ρόλο μέσα στο γήπεδο. Να βρίσκεται πάντα μέσα στο χώρο της σέντρας του γηπέδου. Αυτό που είχε δει ο προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού, κυρίως οι αμυντικοί, είχαν πρόβλημα φυσικής κατάστασης, ενώ διαπίστωσε ότι έπαιζαν εντελώς λάθος το τεχνητό οφσάιντ!

«Μην τυχόν και βγεις από εκεί», ήταν τα λόγια του. Ο Κούδας μετά από το πρώτο ημίχρονο, όπου τελείωσε με τον ΠΑΟΚ να προηγείται με 0-1, άρχισε να απορεί, καθώς οι εντολές παρέμειναν οι ίδιες και στην ανάπαυλα. «Μην βγεις από τον κύκλο», επανέλαβε ο Λόραντ.

Ο παμπόνηρος Μαγυάρος πόνταρε στην ταχύτητα του Κούδα, χρειάστηκαν μόλις έξι λεπτά στο β' μέρος για να δικαιωθεί. Μετά από μια μεγάλη μπαλιά του Τερζανίδη, ο Κούδας ξεχύθηκε στην αντεπίθεση και σκόραρε για τον ΠΑΟΚ το δεύτερο γκολ.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και λίγο αργότερα, ο «Μεγαλέξανδρος» πέρασε την μπάλα πάνω από το κεφάλι του Γλέζου και πλάσαρε πριν η μπάλα σκάσει κάτω τον Κελεσίδη «κλειδώνοντας» τη νίκη. Ο Κούδας ήταν τόσο σίγουρος, που γύρισε προς την σέντρα πριν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα. Όρθιο το κατάμεστο Καραϊσκάκη τον αποθέωσε. Άλλες, ωραίες, εποχές...

Στον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν εκείνο το απόγευμα ο Άγγλος προπονητής Βικ Μπάκιγχαμ, ο οποίος απολύθηκε μετά την βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ.

Διαβάστε ακόμη...