2017 : Τι να θυμηθώ να μην ξεχάσω
SHARE:
ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΑΪΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΡΙΑ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ, ΠΟΥ «ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ» Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ. ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ, ΠΟΥ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΑΦΗΣΑΝ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΑΠ' ΑΥΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΦΑΝΕΛΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΧΗΡΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ, ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΤΟΥ ΑΝΤΡΕ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ -ΕΣΤΩ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ- ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΑΚ.
O ΓΚΟΛΤΖΗΣ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕ
Σε άμεση προτεραιότητα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου είχε τεθεί η απόκτηση ενός φορ, που θα είχε...εύκολο το γκολ. Ο σκόρερ, και μάλιστα στην ηλικία των 27 χρόνων, κοστίζει πολύ, για αυτό και στον ΠΑΟΚ χρειάστηκε να δαπανήσουν σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου η Λέγκια Βαρσοβίας να αποδεσμεύσει τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Στη διάρκεια του 2017 ο διεθνής Σέρβος επιθετικός πέτυχε συνολικά 20 γκολ σε 40 εμφανίσεις του με τον Δικέφαλο. Kαι τα προσωπικά του νούμερα πιθανώς να ήταν ακόμη πιο πλούσια, αν δεν αναγκάζονταν να μείνει, την περασμένη άνοιξη, εκτός δράσης για περίπου ενάμισι μήνα εξαιτίας τραυματισμού του στη διάρκεια μιας προπόνησης στη Ν. Μεσημβρία.
Όσο για το κενό του Ροντρίγκεζ (παραχωρήθηκε στη Γαλατασαράι), καλύφθηκε με τη μεταγραφή του Ενρίκε.
ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ Η ΣΑΛΚΕ
Τον Φεβρουάριο ο ΠΑΟΚ επιχείρησε-για τέταρτη φορά στην ιστορία του-να κάνει ένα περαιτέρω βήμα στην ευρωπαϊκή του διαδρομή. Το εμπόδιο, όμως, της Σάλκε, με την οποία κληρώθηκε στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, αποδείχτηκε αξεπέραστο. Η Τούμπα ήταν κατάμεστη στο πρώτο παιχνίδι της 16ης Φεβρουαρίου, αλλά η γερμανική ομάδα ήταν ανώτερη και «καθάρισε» την υπόθεση της πρόκρισης, νικώντας με 3-0.
Ο Δικέφαλος, πάντως, αποχαιρέτησε με ψηλά το κεφάλι τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις. Στη ρεβάνς του Γκελζενκίρχεν έφερε ισοπαλία με 1-1, ισοφαρίζοντας το σκορ στο 25΄ της αναμέτρησης με το αυτογκόλ του Νάσταζιτς. Η Σάλκε έφθασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από τον Άγιαξ, μετέπειτα φιναλίστ.
ΑΞΙΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ
Ο τελικός κυπέλλου της 6ης Μαΐου στο Πανθεσσαλικό στάδιο του Βόλου είχε μεγάλο νικητή τον ΠΑΟΚ, που στέφθηκε για πέμπτη φορά κυπελλούχος στην ιστορία του, νικώντας την ΑΕΚ με 2-1 χάρη στα γκολ των Μπίσεσβαρ (24΄) και Ενρίκε (82΄). Προκειμένου, βέβαια, ο Δικέφαλος να φθάσει στον τελικό, χρειάστηκε να ανατρέψει το 2-0, με το οποίο είχε χάσει από τον Παναθηναϊκό στον πρώτο ημιτελικό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στον ημιτελικό της 27ης Απριλίου η Τούμπα γέμισε από 25 χιλιάδες φιλάθλους, που έσπρωξαν την ομάδα τους στη μεγάλη ανατροπή. Στο 48΄ ο Μάτος είχε ισοφαρίσει το 2-0 του πρώτου αγώνα (ο ΠΑΟΚ είχε προηγηθεί ήδη από το 14΄ με τον Πέλκα), στο 73΄ ο Σάκχοφ έδωσε σκορ πρόκρισης και δέκα λεπτά αργότερα ο Πρίγιοβιτς πέτυχε το 4-0.
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΑ ΠΛΕΪ ΟΦ
Η σεζόν 2016-17 δεν είχε θετική κατάληξη για τον ΠΑΟΚ, μια που απέτυχε να εξασφαλίσει την πρωτιά στα πλέι οφ. Οι «ασπρόμαυροι» νίκησαν δύο φορές τον Πανιώνιο με 1-0, αλλά έχασαν (με το ίδιο σκορ) και τα δύο παιχνίδια, που έδωσαν με την ΑΕΚ. Εξασφάλισαν στα χαρτιά το τρίποντο στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό (το ματς διακόπηκε στο 54΄, κι ενώ οι γηπεδούχοι προηγούνταν με 1-0, εξαιτίας τραυματισμού του Βλάνταν Ίβιτς στο κεφάλι από κουτάκι μπύρας), αλλά την τελευταία αγωνιστική ηττήθηκαν στην Τούμπα από τους «πράσινους» με 3-2.
Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι τα παραπάνω είχαν μικρή σημασία, αφού από τον ΠΑΟΚ αφαιρέθηκαν έξι βαθμοί για τα επεισόδια οπαδών του στον τελικό του κυπέλλου.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΝΟΓΕΒΙΤΣ
Την Παρασκευή 9 Ιουνίου ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας με τον Βλάνταν Ίβιτς. Ο 40χρονος Σέρβος τεχνικός ολοκλήρωσε τη θητεία του στον ΠΑΟΚ μετά από 15 μήνες ακριβώς και με απολογισμό 41 νίκες, 12 ισοπαλίες και 16 ήττες.
Μια εβδομάδα αργότερα έγινε γνωστό ότι τις τύχες του Δικεφάλου αναλαμβάνει ένας άλλος Σέρβος προπονητής, ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, που είχε καθίσει παλαιότερα στον πάγκο της Παρτιζάν Βελιγραδίου. Η ανακοίνωση του ονόματος του έγινε δεκτή με έντονη επιφυλακτικότητα. Άλλωστε, επρόκειτο για έναν τεχνικό, που επί πεντέμισι χρόνια είχε χάσει την επαφή του με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (με ένα διάλειμμα έξι μηνών, όταν είχε καθίσει στον πάγκο της Μακάμπι Χάιφα) όντας «αυτοεξόριστος» στο πρωτάθλημα της Κίνας.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚ
Πέμπτη 31 Αυγούστου. Απέμεναν λίγες ώρες για να πέσει αυλαία στη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο και στην Τούμπα έκανε την εμφάνιση του ένας παλιός γνώριμος. Το όνομα του Αντρέ Βιεϊρίνια «έπαιζε» ως υποψήφια μεταγραφή από τη Βόλφσμπουργκ καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο χρειάστηκε από όλους να κάνουν υπομονή για να γίνει πράξη η επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για τη συγκεκριμένη μετακίνηση.
Η άλλη μεγάλη επιστροφή του καλοκαιριού είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Ο Ρόμπερτ Μακ είχε ενσωματωθεί στο βασικό στάδιο προετοιμασίας στο Χορστ της Ολλανδίας ήδη από τις 5 Ιουλίου. Ο Σλοβάκος επέστρεψε στον ΠΑΟΚ για ένα χρόνο, όντας δανεικός από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.
ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΜΕ... ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Οχτώ εβδομάδες άντεξε στον πάγκο του ΠΑΟΚ ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός χρεώθηκε τις κακές εμφανίσεις στα παιχνίδια με την Ολιμπίκ Ντόνετσκ για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, όπως και στα περισσότερα από τα φιλικά του καλοκαιριού.
Η Παρασκευή 11 Αυγούστου ήταν μια ...ξεχωριστή μέρα για τους παίκτες του Δικεφάλου: το πρωί έκαναν προπόνηση με τον Στανόγεβιτς και το απόγευμα υπό τις οδηγίες του Ράζβαν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός αποδέχθηκε την πρόταση-πρόκληση της ΠΑΕ, υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας δύο+ ενός έτους. Ο πρώην προπονητής της Ξάνθης είχε βρεθεί στη λίστα των υποψήφιων για να διαδεχθούν τον Ίβιτς στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά τότε η περίπτωση του δεν είχε προκριθεί.
ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΑΙΑΣ
Ο Στέφανος Αθανασιάδης υπήρξε ίσως ο πιο εμβληματικός παίκτης του ΠΑΟΚ στα χρόνια που προηγήθηκαν. Από μικρό παιδί είχε βρεθεί στις υποδομές του Δικεφάλου και στην πορεία των χρόνων έφθασε να πρωταγωνιστεί-και να σκοράρει- με την πρώτη ομάδα, φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού της.
Η σεζόν, όμως, 2016-17 καταγράφηκε-στατιστικά, κι όχι μόνο- ως η χειρότερη στην καριέρα του. Σε 22 παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας δεν μπόρεσε ούτε μια φορά να βρει τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Το τέλος της συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ έμοιαζε αναπόφευκτο (κι ας είχε αρχίσει ήδη η νέα αγωνιστική περίοδος). Κι έγινε πραγματικότητα την Τρίτη 22 Αυγούστου, όταν ανακοινώθηκε η παραχώρηση του στη Μακάμπι Χάιφα.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ
Όταν στις 17 Αυγούστου ο ΠΑΟΚ νικούσε στην Τούμπα την Έστερσουντ με 3-1, σχεδόν όλοι είχαν πιστέψει ότι για μια ακόμη φορά θα ήταν συνεπής στο ραντεβού των ομάδων για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Τα δύο γκολ, όμως του Ιρανού (γεννημένου στη Σουηδία) επιθετικού Σάμαν Γκόντος σε διάστημα επτά λεπτών (71΄-77΄) στη ρεβάνς της 24ης Αυγούστου έδωσαν στην Έστερσουντ τη σπουδαία πρόκριση, προκαλώντας ταυτόχρονα στους «ασπρόμαυρους» το σοκ του αποκλεισμού. Και μετά από πέντε χρόνια, ο Δικέφαλος θα έλειπε από τη φάση των ομίλων, γεγονός που του στοίχισε πολλά, και σε πρεστίζ και σε χρήμα. Και που θα του στοιχίζει και στο άμεσο μέλλον, εξαιτίας των παρενεργειών στην ευρωπαϊκή του βαθμολογία.
Η ΠΙΟ ΑΣΧΗΜΗ ΕΙΚΟΝΑ
Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ ότι είχε διαθέσει συνολικά 11.396 εισιτήρια διαρκείας. Κι ας ήξερε ο κόσμος ότι δεν επρόκειτο να βρεθεί στην Τούμπα μέχρι το τέλος του 2017 παρά μόνο σε ένα παιχνίδι (με τον Παναθηναϊκό στις 10 Δεκεμβρίου). Η «καμπάνα» της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ είχε ηχήσει πολύ δυνατά για τα επεισόδια μερίδας οπαδών στον τελικό κυπέλλου εναντίον της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα οι πόρτες του γηπέδου να παραμείνουν ερμητικά κλειστές για τους φιλάθλους σε συνολικά επτά παιχνίδια.
Ο Δικέφαλος δεν πλήρωσε αγωνιστικά –παρά μόνο οικονομικά-τη συγκεκριμένη τιμωρία, ωστόσο έμεινε σε όλους η πολύ άσχημα εικόνα της άδειας Τούμπας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.