Who is who: Márcio Gonzaga de Azevedo

Από metrosport.gr: O Μάρσιο Αζεβέδο φαίνεται πως είναι ο εκλεκτός του ΠΑΟΚ για το αριστερό άκρο της άμυνας και το metrosport.gr σας τον παρουσιάζειΠΑΟΚ 17:20
Πηγή: metrosport.gr
Who is who: Márcio Gonzaga de Azevedo

O ΠΑΟΚ μετά την απομάκρυνση του Μάριν Λέοβατς βρισκόταν σε αναζήτηση αριστερού μπακ και ο παίκτης της Σαχτάρ, Μάρσιο Αζεβέδο δείχνει να είναι ο επικρατέστερος για να καλύψει τη συγκεκριμένη θέση.

Ο Μάρσιο Γκονζάγκα ντε Αζεβέδο όπως είναι το πλήρες όνομά του γεννήθηκε στην Γκουαραμπίρα της Βραζιλίας στις 5 Φλεβάρη του 1986 και είναι 31 χρονών. Αγωνίζεται κυρίως σαν αριστερός πλάγιος οπισθοφύλακας, ενώ μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευκολία και σε πιο μπροστινές θέσεις του γηπέδου. Σε επαγγελματικό επίπεδο έχει φορέσει τις φανέλες των Γιουβεντούδε, Φορταλέζα, Αθλέτικο Παραναένσε και Μποταφόγκο, ενώ το ευρωπαϊκό του πέρασμα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Μέταλιστ και στη συνέχεια μεταγράφηκε στη Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Η «ακτινογραφία» του Αζεβέδο

Όπως όλοι οι Βραζιλιάνοι έτσι και ο Αζεβέδο γεννήθηκε... με μία μπάλα στα πόδια και η αλήθεια είναι ότι ξεχώρισε στις ομάδες που αγωνίστηκε. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν στάθηκε όσο τυχερός θα ήθελε στην καριέρα του, καθώς αυτή ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές, αλλά οι πολλοί τραυματισμοί έβαλαν φρένο στις προσδοκίες του παίκτη για το παραπάνω βήμα, το οποίο τελικά δεν έγινε ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεταγραφή του στη Σαχτάρ, η οποία ήρθε σε καλή ηλικία αλλά σημαδεύτηκε από τον μεγάλο του τραυματισμό.

Η καριέρα

Από μικρός ασχολήθηκε με το «Εθνικό» άθλημα της Βραζιλίας και έτσι σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στα τμήματα της τοπικής Γιουβεντούδε. Mετά από το άκρως επιτυχημένο πέρασμά του από τα τμήματα υποδομής, θα πάρει το «βάπτισμα του πυρός» και το 2004 θα μεταπηδήσει στην πρώτη ομάδα.

Παρά το γεγονός πως προπονείται με την πρώτη ομάδα της Γιουβεντούδε, το επίσημο ντεμπούτο του και παράλληλα η μόνη του συμμετοχή για την περίοδο 2005/2006 θα γίνει στις 03/12/2006 στην ήττα της ομάδας του από την Κορίνθιανς με 5-3, εκεί όπου ο 20χρονος τότε Αζεβέδο θα αγωνιστεί σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

H σεζόν 2006/2007 θα είναι μία χρονιά φθοράς και αφθαρσίας για τον παίκτη, αφού παρά τις 13 συμμετοχές του (3 ασσίστ) δεν θα μπορέσει να μονιμοποιηθεί στην 11άδα της ομαδας του και έτσι μοιραία θα ψάξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του στο τέλος της σεζόν.

Eπόμενος σταθμός της καριέρας του θα είναι η Φορταλέζα, εκεί όπου θα δοθεί δανεικός για 1 χρόνο. Στο πέρασμα του από την νέα του ομάδα θα προλάβει να καταγράψει 30 συμμετοχές σαν βασικός, πετυχαίνοντας παράλληλα 10 γκολ.

Ο δρόμος έχει ανοίξει πλέον και η μεταγραφή σε κάποια μεγαλύτερη ομάδα της Βραζιλίας είναι κοντά. Η Αθλέτικο Παραναένσε είναι αυτή που καταφέρνει να τον κάνει δικό της και έτσι τη σεζόν 2007/2008 θα πραγματοποιήσει 24 συμμετοχές (21 στο πρωτάθλημα και 3 στο Κόπα Σουνταμερικάνα) σημειώνοντας παράλληλα 1 τέρμα.

Ο Αζεβέδο θεωρείται πλέον ένα βασικό γρανάζι στη μηχανή της ομάδας του και η επόμενη σεζόν θα είναι αυτή την ολοκληρωτικής καταξίωσης. Ο παίκτης θα πάρει τη φανέλα του βασικού... σπίτι του, αφού θα αγωνιστεί σε 29 παιχνίδια, μοιράζοντας παράλληλα και 3 ασίστ.

Η σεζόν 2009/2010 ξεκινάει ακριβώς όπως τελείωσε η προηγούμενη, αλλά η τύχη θα σταθεί για πρώτη φορά εμπόδιο στην καριέρα του παίκτη. Ο Αζεβέδο θα τραυματιστεί σοβαρά για πρώτη φορά και μοιραία θα χάσει τη θέση του στο βασικό σχήμα. Θα αγωνιστεί μόνο σε 10 αγώνες (έχοντας 3 ασίστ), αλλά το γυαλί θα ραγίσει και έτσι στο τέλος της χρονιάς θα αναζητήσει το νέο σταθμό στην καριέρα του.

Στην 1 Ιανουαρίου του 2011 θα πάρει μεταγραφή σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Βραζιλίας, τη Μποταφόγκο και έτσι θα φορέσει για πρώτη φορά τα ασπρόμαυρα. Η νέα του ομάδα θα τον πιστέψει και θα τον στηρίξει με τον πιο εμφατικό τρόπο, χρίζοντάς τον βασικό με το «καλημέρα». Ο Αζεβέδο όμως θα είναι και πάλι άτυχος, καθώς τα προβλήματα των τραυματισμών επανέρχονται. Η χρονιά κλείνει με 12 συμμετοχές και 1 ασίστ, όμως η νέα του ομάδα είναι αποφασισμένη να τον... περιμένει.

Τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα για τον Βραζιλιάνο παίκτη και έτσι η σεζόν 2011/2012 θα είναι αυτή που θα του χαρίσει την πολυπόθητη μεταγραφή στην Ευρώπη. Ο Μάρσιο αγωνίζεται σε 34 παιχνίδια με τη Μποταφόγκο, έχοντας 1 γκολ και 4 ασίστ, εντυπωσιάζοντας τους πάντες και δείχνοντας πως οι τραυματισμοί ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Ο ίδιος ο παίκτης νοιώθει πως έχει φτάσει η στιγμή για το «άλμα», καθώς πολλές ευρωπαϊκές ομάδες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους.

Έπειτα από 2,5 χρόνια στην Μποταφόγκο, η ομάδα που θα καταφέρει να του αποσπάσει την υπογραφή του θα είναι η «νεόπλουτη» Ουκρανική Μέταλιστ και έτσι ο Αζεβέδο θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στη «γηραιά Ήπειρο», αναγκάζοντας τη νέα του ομάδα να βγάλει από τα ταμία της το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Στο δεύτερο μισό της σεζόν, θα παίξει σε 8 παιχνίδια, προλαβαίνοντας ωστόσο να αφήσει άκρως ικανοποιητικές εντυπώσεις στους ιθύνοντες της Μέταλιστ.

Ο Αζεβέδο στην πρώτη του «γεμάτη» χρονιά στην Μέταλιστ, θα είναι βασικός και αναντικατάστατος, ενώ οι εμφανίσεις του θα προσελκύσουν τα βλέμματα πολλών ομάδων. Η σεζόν 2013/2014 θα κλείσει έχοντας 33 συμμετοχές με 1 ασίστ. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2013 ο Μάρσιο θα βρει απέναντι του τον ΠΑΟΚ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί όπου έδειξε για πρώτη φορά το ταλέντο του στο ελληνικό κοινό.

Ο Βραζιλιάνος φουλ μπακ, έπειτα από τις τρομερές εμφανίσεις του με τη φανέλα της ομάδας του Χάρκοβο, θα μπει στο στόχαστρο της σπουδαίας Σαχτάρ και έτσι ο Μιρτσέα Λουτσέσκου αποφασίζει να τον εντάξει στο ρόστερ της ομάδας του, δίνοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ, στις 17 Αυγούστου του 2014. Παρά το γεγονός πως ο Ρουμάνος τεχνικός τον υπολόγιζε για βασικό, τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο. Τα... φαντάσματα του παρελθόντος επιστρέφουν και ένας τραυματισμός στο πόδι θα τον αφήσει έξω για 112 μέρες. Στην αγωνιστική χρονιά 2014/2015 θα προλάβει να αγωνιστεί μόνο σε 6 παιχνίδια, ενώ η επάνοδός του στις αγωνιστικές υποχρεώσεις θα προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2015.

Παρά την επιστροφή του στις αγωνιστικές υποχρεώσεις, το πρόβλημα στο πόδι του φαίνεται να μην έχει ξεπεραστεί επαρκώς και έτσι τη σεζόν 2015/2016 θα καταγράψει μόνο 11 συμμετοχές, δίνοντας 2 ασίστ. Η ζημιά όμως έχει γίνει... Ένα κάταγμα στο πόδι θα τον αφήσει εκτός αγωνιστικών χώρων για 441 ημέρες. Ο Αζεβέδο θα ταλαιπωρηθεί για μεγάλο διάστημα και θα απουσιάσει τελικά από 60 παιχνίδια.

Η επιστροφή του στην αγωνιστική δράση θα γίνει τον Απρίλιο του 2017 σε ένα παιχνίδι Κυπέλλου απέναντι στη Ντιναμό Κιέβου. Επίσης θα αγωνιστεί σε 3 παιχνίδια του πρωταθλήματος και 1 του Γιουρόπα Λιγκ, δείχνοντας ότι ξεπερνάει τον μεγαλύτερο τραυματισμό της καριέρας του με τον καλύτερο τρόπο.

Η φετινή σεζόν θα βρει τον έμπειρο πλάγιο οπισθοφύλακα στον πάγκο της Σαχτάρ, αφού του έχει «κλέψει» τη θέση ο επίσης Βραζιλιάνος Ισμαίλι. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα αγωνιστεί 6 φορές, όντας βασικός στα 3 παιχνίδια.

Το προφίλ

Πολύ γρήγορος, αρκετά τεχνίτης, συνεπής στα μαρκαρίσματα του, αλλά κυριώς επιθετικογενής. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον Μάρσιο Αζεβέδο, ενώ πολλοί είναι αυτοί που τον παρομοιάζουν με τον Μαρσέλο της Ρεάλ Μαδρίτης. Μπορεί τα στατιστικά του να μην είναι τα πλέον πλούσια (γκολ-ασίστ), όμως η συνεισφορά του μέσα στον αγώνα είναι πολυσύνθετη, χρίζοντας τον ένα πολυεργαλείο στα χέρια του εκάστοτε προπονητή.

Διαβάστε ακόμη...