ΣΕΚΑΠ: «Σύντομη όσο και αναγκαία ανάσα ζωής»

Από gazzetta.gr: Την σημερινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής για προσωρινή αναστολή των αποφάσεων για την εταιρεία σχολίασε με αναικοίνωσή της η ΣΕΚΑΠ.
Πηγή: gazzetta.gr
ΣΕΚΑΠ: «Σύντομη όσο και αναγκαία ανάσα ζωής»

ΣΕΚΑΠ: «Σύντομη όσο και αναγκαία ανάσα ζωής»

«Μία σύντομη όσο και αναγκαία ανάσα ζωής» χαρακτηρίζει η ΣΕΚΑΠ την σημερινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής για προσωρινή αναστολή των αποφάσεων για την εταιρεία.

«Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής ορίζει με προσωρινή διαταγή τη μη άμεση καταβολή του προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ (περιλαμβάνονται και οι τόκοι υπερημερίας) για τη ΣΕΚΑΠ με ταυτόχρονη υποχρέωση του Τελωνείου Ξάνθης τη χορήγηση πίστωσης στην εταιρεία για τη συνέχιση των εμπορικών της δραστηριοτήτων έως τις 17 Ιανουαρίου, όταν και θα εξεταστεί η αίτηση αναστολής των εισπρακτικών μέτρων» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

«Με την απειλή του δυσβάστακτου προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ να παραμένει ακόμα ισχυρή και αμετάβλητη, η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία σύντομη όσο και αναγκαία ανάσα ζωής για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας για λίγες ημέρες ακόμα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή συζητήθηκαν στο Πρωτοδικείο τα ασφαλιστικά μέτρα που κατάθεσε η εταιρεία «για προσωρινή διαταγή άμεσης άρσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης» σε βάρος της, με τις οριστικές αποφάσεις να παίρνουν «μετάθεση» για τις 17 Ιανουαρίου.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της καπνοβιομηχανίας για υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, «εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας της εταιρείας», ενώ όρισε τον δικηγόρο Σεραφείμ Σωτηριάδη ως νομικό και ειδικό σύμβουλο για το χειρισμό όσων θεμάτων σχετίζονται με τη διαδικασία της πτώχευσης.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ζητούν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ και την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, σύμφωνα με ανακοίνωση τους. Ο Συνεταιρισμός Μετόχων Εργαζομένων είναι επί της ουσίας ο μόνος ενεργός μέτοχος της καπνοβιομηχανίας, εκτός του βασικού μετόχου. «Είμαστε ένας μέτοχος που, δυστυχώς, με επιλογή της μεγαλομετόχου εταιρείας, κρατηθήκαμε μακριά από κάθε σοβαρή εξέλιξη της πρώην συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, αποκλειστήκαμε από τη διοίκηση με στέρηση της συμμετοχής μας με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και αναγκασθήκαμε να προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για τη προάσπιση του μετοχικού μας συμφέροντος. Όμως την εταιρεία την πονάμε και ξέρουμε, σαν πρώην και νυν εργαζόμενοι, μέλη του συνεταιρισμού, ότι πρέπει να κρατηθεί σε λειτουργία. Δεν μας ενδιαφέρει αν οι σημερινές εξελίξεις είναι αθέτηση συμφωνηθέντων ή έλλειψη σωστής επιχειρηματικής πρόβλεψης. Εμείς είμαστε εδώ στα δύσκολα και ζητάμε, για το καλό της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των εργαζομένων, των καπνοκαλλιεργητών τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, έκκληση για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση, απηύθυνε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με ψήφισμά του, που αποστέλλεται στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνεται ότι «είναι τραγικό σήμερα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία κι αποτελεί οικονομικό και εργασιακό "πνεύμονα" για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή».

Διαβάστε ακόμη...