Ένα όνομα, μια ιστορία (pics+vids)

Από ebasket.gr: Στον ΠΑΟΚ τα έχει κάνει... όλα μιας και υπήρξε παίκτης (1988-1996 και 1999-00), βοηθός προπονητή (2001-02), πρώτος προπονητής (2002-05), τζένεραλ μάνατζερ (2006-07) και από τις 19/6/2011 είναι πρόεδρος της "ασπρόμαυρης" ΚΑΕ.
Πηγή: ebasket.gr
Ένα όνομα, μια ιστορία (pics+vids)

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς σήμερα (19/12) έχει γενέθλια και κλείνει τα 51 του χρόνια, πολλά εκ των οποίων τα πέρασε στον "Δικέφαλο" στον οποίο έγραψε ιστορία.

Καρακούσης στο eBasket.gr: "Η απόκτηση Πρέλεβιτς και ο κρεατέμπορας..."

Μάλιστα για να μετακομίσει στον ΠΑΟΚ, χρειάστηκε μια... πρόταση ενός φίλου του "Δικεφάλου" ο οποίος έφερνε κρέατα από την Σερβία! Ο Άρης Καρακούσης, που είναι μέλος της διοίκησης της ΚΑΕ και επί σειρά ετών έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στους "ασπρόμαυρους", για το πώς η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε "ανακαλύψει" τον "τίγρη" μεταξύ άλλων είχε πει παλαιότερα στο ebasket.gr:

"Ο Χρήστος Κάλφας, πάντα μέλος του ΠΑΟΚ και πολύ καλός φίλος, μας έφερε σε επαφή. Αυτός (σ.σ. Κάλφας) φέρνει κρέατα από Γερμανία τώρα, ζει μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας γιατί είναι έμπορος κρεάτων. Παλαιότερα έφερνε κρέατα από Σερβία. Είναι κρεατέμπορας, ζούσε τότε στο Βελιγράδι και ήξερε τον Πρέλεβιτς. Αυτός μας είπε πως υπάρχει ένας παίκτης (σ.σ. Πρέλεβιτς) με ελληνικές ρίζες, από την πλευρά της μητέρας του, ο οποίος παίζει στην Γιουγκοσλαβία. Πρέπει να ήταν Μάρτιος του 1987 νομίζω και γινόταν φάιναλ φορ Κυπέλλου στο γήπεδο του Ερυθρού Αστέρα.

Ανάμεσα στις ομάδες που έπαιζαν τότε ήταν η Τσιμπόνα, η Γιουγκοπλάστικα αλλά και ο Ερυθρός Αστέρας. Ηταν μεγάλες ομάδες τότε... Οι νικητές την επόμενη μέρα θα έπαιζαν στον τελικό του Κυπέλλου. Ο Ερυθρός Αστέρας είχε προπονητή τον Τζούροβιτς (σ.σ. τον Βλάντο). Είχε παίξει πολύ λίγο ο Πρέλεβιτς, αλλά εμείς δεν μπορούσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Τον είδαμε και στον τελικό την επόμενη μέρα (σ.σ. τον Πρέλεβιτς)... Επαιξε λίγο περισσότερο, μας άρεσε και έτσι μετά τον πήραμε".

"Ο Τζέρτζια μας είπε ότι ο Πρέλεβιτς είναι... Γιαννάκης με έφεση στo σκοράρισμα"

Συνεχίζοντας ο κ. Καρακούσης στάθηκε στα όσα είχε αναφέρει για τον Πρέλεβιτς ο άλλοτε τεχνικός του ΠΑΟΚ, Γιόζιπ Τζέρτζια: "Τότε ρωτήσαμε και την Ομοσπονδία εκεί (σ.σ. στο φάιναρ φορ του Κυπέλλου). Μάλιστα ήταν και ο Τζέρτζια ο οποίος παλαιότερα ήταν προπονητής στον ΠΑΟΚ. Τον είχαμε το 1984 στον ΠΑΟΚ, ήταν μεγάλο όνομα τότε και κύριος... Τον ρωτήσαμε για τον Πρέλεβιτς γιατί ήταν προπονητής σε εμάς ενώ είχε πάρει άδεια από την γιουγκοσλαβική ομοσπονδία γιατί ήταν προπονητής και στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Μας είπε για τον Πρέλεβιτς ότι είναι ένας Γιαννάκης έχοντας περισσότερο έφεση στο σκοράρισμα. Με τον Βεζυρτζή μετά βγάλαμε τα χαρτιά της ελληνοποίησης του Πρέλεβιτς και έτσι τον ελληνοποιήσαμε".

Η προσφορά του στους τίτλους του ΠΑΟΚ

Ο Πρέλεβιτς έχει περάσει πολλά στον ΠΑΟΚ, "έζησε" αρκετές χαρές αλλά και λύπες και εμείς θα σταθούμε στις... ευχάριστες μέρες του στον "Δικέφαλο". Με αφορμή τα γενέθλιά του, λοιπόν, ας δούμε την προσφορά του "τίγρη" στους τίτλους των "ασπρόμαυρων".

Οι 31 πόντοι και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης

Η πρώτη μεγάλη στιγμή για τον ΠΑΟΚ με τον Πρέλεβιτς στο ρόστερ του ήταν το 1991 (26 Μαρτίου του 1991), όταν κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. "Θύμα" του "Δικεφάλου" ήταν η Σαραγόσα την οποία η ομάδα της Θεσσαλονίκης κέρδισε με 76-72 (στην Γενεύη ο τελικός). Ο "τίγρης" είχε βάλει την... σφραγίδα του σε εκείνο το ματς καθώς πέτυχε 31 πόντους και αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ του "Δικεφάλου".

ΠΑΟΚ – Σαραγόσα 76-72

Το πρωτάθλημα της... υπομονής

Για πολλά χρόνια ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να πάρει το πρωτάθλημα... Έδωσε πολλές "μάχες" με τον Άρη, υπήρχαν αρκετές "πίκρες" αλλά ταυτόχρονα η υπομονή... παρέμενε έτσι ώστε ο "Δικέφαλος" να πετύχει τον μεγάλο του στόχο. Τελικά τα είχε καταφέρει, όταν επικράτησε του Ολυμπιακού εκτός έδρας με 82-97 (με αυτό το "διπλό" στις 22 Απριλίου του 1992 ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας). Ο Πρέλεβιτς είχε ολοκληρώσει το παιχνίδι κόντρα στους "ερυθρόλευκους" με 20 πόντους ενώ εκείνη την σεζόν (1991-92) έμεινε... αξέχαστο το τρίποντο που πέτυχε σε ντέρμπι απέναντι στον Άρη, όταν "σηκώθηκε" μετά το κέντρο και ευστόχησε διαμορφώνοντας το τελικό 96-99.

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 82-97

Άρης – ΠΑΟΚ 96-99

ΠΑΟΚ, η πρώτη ελληνική ομάδα με δύο ευρωπαϊκούς τίτλους

Το 1994 είχε "έρθει" ακόμη μια μεγάλη επιτυχία του ΠΑΟΚ... Είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κόρατς απέναντι στην Στεφανέλ Τεργέστης και μάλιστα γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που "έφερνε" δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο (το 1991 υπήρχε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης). Στον πρώτο τελικό (09/03/94) στο Παλέ ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει τους Ιταλούς (75-66), με 10 πόντους του Πρέλεβιτς ο οποίος ήταν εξαιρετικός στον δεύτερο τελικό (αυτός έγινε στην Ιταλία). Ο "Δικέφαλος" εκτός έδρας είχε κερδίσει την Στεφανέλ με 91-100 (16/03/94), με τον "τίγρη" να έχει τελειώσει το παιχνίδι με 30 πόντους (11/12 βολές, 5/8 δίποντα και 3/3 τρίποντα).

ΠΑΟΚ – Στεφανέλ 75-66

Στεφανέλ – ΠΑΟΚ 91-100

Πήρε... μόνος του το Κύπελλο

"Παιδιά ήρθαμε να πάρουμε το Κύπελλο και θα το πάρουμε...". Αυτή την ατάκα είχε πει ο Πρέλεβιτς στους συμπαίκτες του το 1995 εν όψει του φάιναλ φορ που έγινε στη Λαμία για το Κύπελλο Ελλάδας. Ο "τίγρης" ήταν αποφασισμένος ο ΠΑΟΚ να πάρει τον τίτλο και αυτό έγινε... Ο "Δικέφαλος" στον ημιτελικό είχε κερδίσει τον Άρη με 80-63, με τον Μπάνε να έχει 27 πόντους. Απέναντι στον Πανιώνιο (72-53) στον τελικό (στις 5 Μαρτίου του 1995), ο Πρέλεβιτς είχε πετύχει 29 πόντους και με αυτές τις δύο φοβερές εμφανίσεις, "χάρισε" στην ομάδα της Θεσσαλονίκης τον τίτλο. Αυτό ήταν το τελευταίο τρόπαιο που πανηγύρισε ο Πρέλεβιτς με τον ΠΑΟΚ. Ο "Δικέφαλος" είχε κατακτήσει κι άλλο Κύπελλο Ελλάδας, αυτό του 1999 στον τελικό με την ΑΕΚ και τότε ο "τίγρης" ήταν αντίπαλος των "ασπρόμαυρων".

Το ebasket.gr εύχεται στον Μπάνε χρόνια πολλά...

ΠΑΟΚ – Άρης 80-63

ΠΑΟΚ – Πανιώνιος 72-53

Στιγμές Πρέλεβιτς...

Διαβάστε ακόμη...