Η εξομολόγηση του Τζον Κόρφα!

Από inpaok.com: Είναι αναμφισβήτητα, ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές που φόρεσαν πότε την φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος σε οποιοδήποτε αγωνιστικό τμήμα.
Πηγή: inpaok.com
Η εξομολόγηση του Τζον Κόρφα!

Ο Τζον Κόρφας άφησε το στίγμα στην ΠΑΟκτσήδικη ιστορία και δίνει μια αποκλειστική συνέντευξη στο INPAOK για όλους και για όλα, από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται τώρα.Ο θρύλος του ΠΑΟΚ μιλάει για το πώς ήρθε στην ομάδα, την χρυσή δεκαετία της ομάδας, για τα ντέρμπι με τον Άρη και τον Σούλη Μαρκόπουλο.

Ακόμη, ο Τεν-Τεν καταθέτει την άποψη του για τον τωρινό ΠΑΟΚ, αλλά και τον γιο του Στέφανο, που είναι στα βήματα του…

Αναλυτικά η συνέντευξη τον Τζον Κόρφα στο INPAOK:

Κύριε Κόρφα καλησπέρα σας. Αρχικά πείτε μας με τι ασχολείστε επαγγελματικά αυτήν την στιγμή;

«Αυτή την στιγμή είμαι βοηθός στην ομάδα του Στεφ και βοηθώ τον Στεφ και τους συμπαίκτες του μπασκετικά».

Ας γυρίσουμε στο 1986, πως έγινε η επαφή με τον ΠΑΟΚ και ήρθατε από την Αμερική στην Θεσσαλονίκη;

«Μέσω μιας ομάδας, τους λεγόμενους Αχεπανς. Με είδε ένας από τους προπονητές της ομάδας ο Σπύρος Σιάγγας. Με πλησίασε και μου είπε ότι θα έπαιζαν αγώνες στην Ελλάδα και που μου φάνηκε ενδιαφέρον. Έτσι λοιπόν  στην Ελλάδα έγινε η πρώτη επαφή με τον ΠΑΟΚ έπειτα από αγώνα ενάντια το.»

Κερδίσατε αρκετούς τίτλους με τον ΠΑΟΚ, τόσο εγχώριους όσο και ευρωπαϊκούς. Ποιος ήταν αυτός που ξεχώρισε για σας ; Ή αν όχι κάποιος τίτλος ποια στιγμή θα σας μείνει αξέχαστη ;

 « Σιγουριά το πρωτάθλημα του 92’. Παλεύαμε πολλά χρόνια για αυτόν τον τίτλο και  επιτέλους τα καταφέραμε, ήταν απίστευτο το συναίσθημα».

Τι είχε γίνει το 1987 με την τιμωρία σας και την απόφαση σας να γυρίστε στην Αμερική για περίπου 9 μήνες ;

«Εντάξει πιστεύω δεν έχει σχέση τι έγινε και για ποιον λόγο έφυγα άλλα το ότι επέστρεψα και τι ακολουθήσε στη συνέχεια.»

Συμπαίκτης με μεγάλους παίκτες που άφησαν εποχή (Πρέλεβιτς,, Σταυρόπουλος Μάικ Τζόουνς, Μπάρλοου, Λέβινγκστον, Σάβιτς, Μπέρι,  Γιαννάκης, Βράνκοβιτς, Ντομινίκ Ουίλκινς). Τι θυμάστε πιο χαρακτηριστικά από κάποιον από αυτούς ;

 «Θα ήταν άδικο να διακρίνω κάποιον γιατί όλοι τους ήταν καταπληκτικοί αθλητές  και χαρακτήρες. Αναμνήσεις έχω από όλους τους πολλές».

 Ποιος αντίπαλος σας δυσκόλεψε περισσότερο στην καριέρα σας και απέναντι σε ποιον βρίσκατε έξτρα κίνητρο για να παίζετε πάντα καλά;

«Σιγουρά ο Γκάλης. Είναι ένας από τους κορυφαίους του Ευρωπίου μπάσκετ και πάντα ως ανταγωνιστής και αθλητής θέλεις να αντιμετωπίζεις τους καλυτέρους».

Σουτ με το ένα χέρι με εξαιρετικό ποσοστό στα τρίποντα και φανταστικό ποσοστό από την γραμμή των βολών … ποιο ήταν το μυστικό σας σε αυτό το στυλ που είχατε;

«Το σουτ μου που μπορεί να μη το ξέρουν άλλα δεν είναι τόσο διαφορετικό από τα άλλα. Ναι, το χέρι ξέφευγε αρκετά πιο γρηγορά από αυτά που έχουμε συνηθίσει αλλά όλα τα σωστά τεχνικά σουτ η μπάλα φεύγει από τα δαχτυλιά εντός χεριού, το άλλο είναι πάντα για στήριξη».

Τι ήταν πιο δύσκολο στον ΠΑΟΚ; Να είστε παίκτης στην καλύτερη αγωνιστική δεκαετία της ομάδας ή ο προπονητής της σε μια πολύ δύσκολη περίοδο;

« Και τα 2 είχαν τις δυσκολίες του, γιατί προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο που μπορείς για κάτι που αγαπάς σε κρίσιμες καταστάσει».

Θεωρείτε ότι στο FINAL 4 του 1993, χάθηκε μια πραγματικά τεράστια ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ να χτίσει μια μπασκετική δυναστεία ; Τι έγινε και χάθηκε μια τόσο μεγάλη διάκριση ;

«Το μπάσκετ και η ζωή έτσι είναι. Μια θα χάνεις, μια θα κερδίζεις. Ήταν σίγουρα μια ήττα που πόνεσε πολύ άλλα είναι λάθος να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να γίνει, κοιτάμε μόνο μπροστά».

Κρατάτε επαφές με κάποιους από τους παλιούς σας συμπαίκτες; Μιλάτε για το παρελθόν; Τι θυμάστε από τα χρόνια σας στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ; .

«Όσο μπορώ, λογού της απόστασης. Θυμάμαι πιο πολύ τις μέρες του αγώνα πριν τον Άρη. Το ένιωθες σε όλη την πόλη ότι παίζαμε. Ήταν λες και όλα έκλειναν για αυτά τα ματς.»

Κεφάλαιο ΠΑΟΚ-Άρης. Πως ζούσατε αυτά τα μεγάλα παιχνίδια ;

 «Ήταν απίστευτα παιχνίδια. Όλη την χρονιά περίμενες αυτά τα ματς. Περίμενες να αγωνιστείς στην φανταστική ατμόσφαιρα και να προφέρεις ότι μπορείς στους φίλαθλους σου».

Παρά το γεγονός ότι προσφέρατε πολλά, φύγατε από τον ΠΑΟΚ με έναν άκομψο τρόπο, αφού όπως και εσείς δηλώσατε το μάθατε από την τηλεόραση; Θέλατε να δώσετε πιο πολλά πράγματα στον ΠΑΟΚ;

«Όπως και να το μάθαινα το συναίσθημα θα ήταν το ίδιο. Όταν παίζεις 9 χρόνια σε μια ομάδα, σίγουρα θα στεναχωρηθείς όταν το κεφάλαιο αυτό κλείσει».

Ζήσατε τις χρυσές εποχές του ΠΑΟΚ που διεκδικούσε κάθε χρόνο το πρωτάθλημα, αλλά και ευρωπαϊκούς τίτλους, πως σας φαίνεται η πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια;

«Το μπάσκετ και η ζωή είναι κύκλος, αυτή την στιγμή ίσως να μην είναι στην κορυφή της Ευρώπης όπως κάποτε, άλλα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που νοιάζονται και παλεύουν για τον ΠΑΟΚ και πιστευτώ πως σύντομα θα επιστρέψει η ομάδα εκεί που αξίζει».

Ζήσατε ως προπονητή τον Σούλη Μαρκόπουλο. Πως κρίνεται την απόφαση της διοίκησης να κάνει μια τόσο μεγάλη αλλαγή και να τερματίσει την συνεργασία μαζί του μετά από 8 συνεχόμενα χρόνια;

«Ο κόουτς Μαρκόπουλος είναι εκπληκτικός χαρακτήρας και προπονητής, η αλήθεια είναι πως δεν το γνώριζα ότι δεν ήταν πλέον στον ΠΑΟΚ μέχρι πριν μερικούς μήνες διότι είμαι στην Αμερική τον περισσότερο καιρό.»

Πιστεύετε ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να φτάσει ξανά κάποτε στην ελίτ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ; .

 «Ναι εννοείται πως το πιστεύω. Έχει τρομερούς φίλαθλους, πολύ ταλέντο και πολύ καλή διοίκηση. Πιστεύω με υπομονή και θέληση μπορεί».

 O γιος σας, Στέφανος είναι στα χνάρια σας και έχει δηλώσει πως θέλει να αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ, πως σας φαίνεται αυτή η προοπτική;

«Θα ήταν πολύ ωραίο και θα με έκανε χαρούμενο διότι θα κάνει και που αγαπάει. Εφόσον το θέλει αυτός, εγώ το μόνο που έχω να κάνω είναι να τον βοηθάω και να τον στηρίζει».

Είστε ο πατέρας του, αλλά σίγουρα θα είστε και ο πιο αυστηρός κριτής του. Θεωρείται ότι μπορεί να φτάσει στο δικό σας αγωνιστικό επίπεδο.

«Ναι, σίγουρα. Ο Στεφ έχει ταλέντο και καλά στοιχεία. Έχει θέληση και εργατικότητα κάτι που είναι σημαντικό. (γέλια). Αν με ακούει και λίγό παραπάνω πιστεύω, θα έχει καλά προοπτική. Σε αυτήν την ηλικία εγώ μπορώ να πω δεν ήμουν τόσο καλός πασέρ, όσο είναι αυτός, ούτε τόσο καλός χειριστής της μπάλας. Ίσως να είχα ελαφρά καλύτερο σουτ, άλλα το σουτ του είναι πολύ καλό.»

Διαβάστε ακόμη...