Τα ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός σε 10 στιγμές!

Aπό gazzetta.gr: Ντέρμπι στην Τούμπα, με το Gazzetta Weekend Journal να ανοίγει τα βιβλία της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και (σας) αφηγείται τα 10 πιο σημαντικά ραντεβού του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό!
Πηγή: gazzetta.gr
Τα ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός σε 10 στιγμές!

Έτσι, για να σας... ανοίξει (περισσότερο) η όρεξη!

Μπορεί τη φετινή σεζόν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός να διάγουν εντελώς αντίθετους βίους, αλλά όπως και να το κάνουμε ο μεταξύ τους αγώνας έχει τον χαρακτήρα του ντέρμπι, όπως σοφά είπε και ελάλησε, δια μέσω του αγαπημένου τρόπου έκφρασης, το Instagram, ο Γιώργος Σαββίδης στις αρχές της εβδομάδας.

Η σούμα των 65 αναμετρήσεων στην Τούμπα βγάζει τους «ασπρόμαυρους» νικητές με 32 νίκες, οι «πράσινοι» συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας τους επιτυχίας στα πλέι οφ της σεζόν 2016-'17 μετρούν 20 «διπλά», ενώ 13 ντέρμπι δεν ανέδειξαν νικητή.

1965-66: Ανω-κάτω ένας Αυστριακός

Επτά αγωνιστικές πριν από το φινάλε του πρωταθλήματος την περίοδο 1965-'66, ο Παναθηναϊκός ήταν το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, παραμένοντας στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μετά και το «διπλό» στη Θεσσαλονίκη επί του ΠΑΟΚ. Οι «πράσινοι» μπορεί στο τέλος να έχασαν το πρωτάθλημα, εξαιτίας μίας ισοπαλίας με τον Πανιώνιο (1-1), αλλά έχουν να θυμούνται εκείνο το μεσημέρι στην Τούμπα.

Ο «Δικέφαλος» με μπροστάρη τον Γιώργο Κούδα «βομβάρδισε» σ' όλο το πρώτο ημίχρονο την εστία του Τάκη Οικονομόπουλου, αλλά «το πουλί» με τις αποκρούσεις του κράτησε ανέπαφη την εστία του στο πρώτο ημίχρονο (0-0). Στο β' μέρος δύο ασύλληπτα γκολ του Μίμη Δομάζου και ένα του Στέλιου Παναγιωτίδη έφεραν τα πάνω-κάτω, όπως και ο αυστριακός ρέφερι Οφλεν, που δέχθηκε την επίθεση των «ασπρόμαυρων» και σωριάστηκε στο χορτάρι με σκισμένη τη φανέλα! Η επέμβαση της Χωροφυλακής αποδείχθηκε σωτήρια και μετά από παραμονή σχεδόν μισής ώρας στα αποδυτήρια, ο διαιτητής επέστρεψε και ολοκλήρωσε το ματς υπό τις απειλές και τις... κατάρες της κερκίδας!

1970-71: Η αλαζονεία του Πούσκας και η ανατροπή-καρμπόν

Στις 5 Μαΐου του 1971, σχεδόν ένα μήνα πριν από τον τελικό στο Ουέμπλεϊ με τον Αγιαξ, ο Παναθηναϊκός επισκέφτηκε την Τούμπα για τον νοκ άουτ ημιτελικό του κυπέλλου. Η αύρα του φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, λογικό και επόμενο, είχε κυριεύσει τους «πράσινους» που είχαν το μυαλό τους στο μεγάλο ραντεβού με τον Αγιαξ. Ο Φέρεντς Πούσκας επέλεξε να ταξιδέψει στο Ρότερνταμ για να κατασκοπεύσει την παρέα του Γιόχαν Κρόιφ στον τελικό του ολλανδικού κυπέλλου κόντρα στην Σπάρτα και στον πάγκο κάθισε ο βοηθός του, Γαβρίλος Γαζής. Ο ΠΑΟΚ άρχιζε να αποκτά την σφραγίδα του Λες Σάνον και εμφανιζόταν ανταγωνιστικός, κάτι που το διαπίστωσαν οι φιλοξενούμενοι, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν 2-0 με γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη στο 36' και του Γιάννη Τομαρά στο 53'. Όμως, με τρία γκολ (Σαράφης 58', Καψής αυτογκόλ 59', Παρίδης 61') σε διάστημα τεσσάρων λεπτών, ο ΠΑΟΚ πέτυχε την ολική ανατροπή και πήρε αυτός την πρόκριση!

Ο αποκλεισμός δεν στεναχώρησε και ιδιαίτερα τον Πούσκας με τον αστικό μύθο να αναφέρει πως μιλώντας με τον άμεσο συνεργάτη του, Γαβρήλο Γαζή, εξέφρασε την απορία «πως γίνεται να κερδίζεις 2-0 μέσα στην Τούμπα και να χάνεις με 3-2». Την απάντηση την πήρε ο ίδιος, τέσσερις μέρες μετά τον τελικό με τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ, στις 6 Ιουνίου του 1971, όταν βρέθηκε στην Τούμπα για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα. Οι «πράσινοι» παρατάχθηκαν με την ίδια ενδεκάδα που είχαν αγωνιστεί και στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ενώ ο «Δικέφαλος» με πολλές αλλαγές (Γούναρης, Φουντουκίδης, Τερζανίδης, Παρίδης δεν αγωνίστηκαν), αφού σε τρεις μέρες ακολουθούσε ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας στο στάδιο Καραϊσκάκη απέναντι στον «γηπεδούχο» Ολυμπιακό.

Με δύο γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη (17', 50'), ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 0-2, ο Σάνον στο ημίχρονο άλλαξε τον τερματοφύλακα μοιράζοντας το παιχνίδι σε Σαββουλίδη και Χριστοδούλου, πριν ξεσπάσει εκ νέου η... ασπρόμαυρη καταιγίδα: στο 66' ο Αχιλλέας Ασλανίδης μείωσε σε 1-2 και μέσα σε έξι λεπτά (70'-76') ο Δημήτρης Σταυρίδης, που είχε περάσει ως αλλαγή στο 66', με δύο γκολ «υπέγραψε» την ανατροπή-καρμπόν και λύνοντας κάθε απορία του Πούσκας. Ο Γαζής το μόνο που έκανε ήταν να του δείξει με το χέρι του ότι έτσι γίνεται το 0-2 σε 3-2, ενώ όπως αποκάλυψε λίγα χρόνια μετά ο Μίμης Δομάζος στα αποδυτήρια της Τούμπας ο συνεργάτης του «Πάντσο» τον ρώτησε: «κόουτς, τι έγινε σήμερα που ήσουν εδώ;»...

1976-77: Ισοπαλία-μισό πρωτάθλημα

Το ηλιόλουστο μεσημέρι της 12ης Ιουνίου του 1977 στην Τούμπα στοιβάχθηκαν σχεδόν 50.000 φίλαθλοι (45.000 εισιτήρια η επίσημη καταμέτρηση) για το ντέρμπι-τίτλου τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος. Τα «άνευ θέσεως» εισιτήρια, αξίας 80 και 120 δραχμών, είχαν εξαφανιστεί και την ημέρα του αγώνα η αστυνομία προχώρησε έξω από το γήπεδο σε δεκάδες συλλήψεις για «μαύρη αγορά»!

Ο Παναθηναϊκός του Κάζιμιρ Γκόρσκι, που είχε αντικαταστήσει τον Αϊμόρε Μορέιρα στον πάγκο, μετατρέποντας το «τριφύλλι» από μια απείθαρχη ομάδα (η οποία κόντεψε να αποκλειστεί από τον Καμπανιακό στη Χαλάστρα στο πρώτο γύρο του κυπέλλου), σ' ένα πειθαρχημένο σύνολο. Με ένα απίστευτο ντεμαράζ, είχε κατορθώσει να προσπεράσει Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, που στο μεταξύ είχε «στραβοπατήσει» εντός με τον ΠΑΣ (1-1) και είχε υποστεί το «χειρουργείο» από το διαιτητή Τσουκαλαδέλη στη Νέα Φιλαδέλφεια (ήττα με 1-0 από την ΑΕΚ).

Με νίκη ο «Δικέφαλος» του Μπίλι Μπίγκαμ, που είχε διαδεχθεί τον Μπράνκο Στάνκοβιτς, θα γινόταν το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, ενώ στο «τριφύλλι» η διοίκηση υποσχέθηκε υψηλότατο πριμ σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει την ομάδα, η οποία πήγε στη Θεσσαλονίκη χωρίς τους τιμωρημένους Δομάζο, Τζόρτζεβιτς, Γονιό και τον τραυματία Ελευθεράκη, από τον ημιτελικό-θρίλερ με τον Ολυμπιακό λίγες μέρες νωρίτερα στη Λεωφόρο, αλλά γνωρίζοντας ότι τις αρκούσε και η ισοπαλία. Οπερ και εγένετο... Στην κατάμεστη Τούμπα «δεν κουνήθηκε το δίχτυ», όλα έμειναν στο μηδέν (0-0), με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να... βράζουν κατά των παικτών και της διοίκησης για την απρόσμενα κακή εμφάνιση της ομάδας στο πιο κρίσιμο παιχνίδι της χρονιάς. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας απείχαν από τον τελικό του Κυπέλλου, που ακολούθησε στο στάδιο Καραϊσκάκη με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, ο οποίος με την σειρά του έδειξε τάσεις αυτοκτονίας παραχωρώντας ισοπαλία στον Παναιτωλικό (0-0) την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, αλλά στο φινάλε επικράτησε 2-0 του Απόλλωνα Αθηνών στη Λεωφόρο και στέφθηκε πρωταθλητής, με δύο βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.

1979-80: «Φωτιά» στην Τούμπα με τα «εγκλήματα» Λίτσα

Στις 9 Μαρτίου 1980, ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό, αλλά την παράσταση έκλεψε ο Αθηναίος ρέφερι, Νίκος Λίτσας, που έμεινε να θυμίζει για πάντα, στους ΠΑΟΚτσήδες το χειρότερο διαιτητή που πέρασε ποτέ από την Τούμπα. Ο «Δικέφαλος» έτρεχε ένα απίστευτο ρεκόρ 72 συνεχόμενων εντός έδρας αγώνων, δίχως ήττα (από τις 8 Νοεμβρίου 1978, ΠΑΟΚ- Πανελευσινιακός 2-1 για το κύπελλο μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 1980, ΠΑΟΚ-Δόξα Δράμας 1-0) και έχασε στις αρχές Μαρτίου, ελέω Λίτσα, οποίος με τις αποφάσεις του μετέτρεψε το γήπεδο και τις γύρω περιοχές σε πεδίο μάχης.

Τα... ανδραγαθήματα του Αθηναίου διαιτητή έχουν καταγραφεί αναλυτικά στο gazzetta.gr, εν συντομία να θυμίσουμε ότι: ακύρωσε δύο γκολ του ΠΑΟΚ από τον Γιώργο Κωστίκο, αρνήθηκε ένα πέναλτι σε ανατροπή του Αναστασιάδη από τον Τερζανίδη και αμέσως μετά απέβαλε με κόκκινη τον Πέλλιο για διαμαρτυρία. Στο 83' ο Τερζανίδης διπλασίασε τα γκολ για τους φιλοξενούμενους και η Τούμπα είναι έτοιμη να εκραγεί. Προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Λίτσας δίνει πέναλτι στον ΠΑΟΚ, αλλά ο Ορφανός κάνει πράξη την επιθυμία της εξέδρας και αστοχεί επιδεικτικά.

Ο διαιτητής άρον-άρον σφύριξε τη λήξη του αγώνα στο 84ο λεπτό για να ακολουθήσει το... τρίτο ημίχρονο έξω από τα αποδυτήρια με χιλιάδες κόσμου να συγκεντρώνεται περιμένοντας την αποχώρηση του Λίτσα . Τελικά η συγκέντρωση μετατρέπεται σε διαδήλωση. Οδομαχίες του κόσμου με την αστυνομία, οδοφράγματα, ξύλο. Ηταν η πρώτη φορά που σε γήπεδο έγινε χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, ενώ ο απολογισμός από τα πρωτοφανή για την εποχή επεισόδια ήταν: 23 αστυνομικοί τραυματίες, 20 φίλαθλοι τραυματίες και 7 συλλήψεις.

1986-87: Η επιστροφή και το «χατ τρικ» του Δημόπουλου

Στην πρώτη του χρονιά, ως παίκτης του Παναθηναϊκού, ο Χρήστος Δημόπουλος δεν αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ, όμως η επιστροφή του στην Τούμπα, στις 15 Μαρτίου του 1987, ήταν άκρως επεισοδιακή, με τον ίδιο να γίνεται «στόχος», με μπουκάλια και... δίφραγκα, σ' ένα κόρνερ μπροστά στη Θύρα 4 και να απαντά στις ύβρεις της κερκίδας με ένα εντυπωσιακό «χατ τρικ»!

Ηταν η πρώτη εντός έδρας ήττα του «Δικεφάλου», με τον Σκαρτάδο να ανοίγει το σκορ για το «Δικέφαλο», αλλά τον «φονιά» με τρία προσωπικά γκολ (13', 37', 47') να δίνει αέρα τριών γκολ στους «πράσινους» και το Βασιλάκο απλά να διαμορφώνει το τελικό 2-3 στο 64'. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Βασίλης Δανιήλ έβγαλε τον σκόρερ του Παναθηναϊκού από το παιχνίδι, στη θέση του πέρασε ο Νίκος Καραβίδας, με τον Δημόπουλο να φεύγει κατευθείαν για τα αποδυτήρια στέλνοντας φιλιά στις εξέδρες! «Ας με βρίζουν, εγώ αγαπώ τον κόσμο του ΠΑΟΚ, που είναι ο πρώτος της Ελλάδας. Όμως να ξέρουν, θα τους βάζω πάντα γκολ», δήλωνε στο τέλος του ντέρμπι...

1995-96: Βήμα τίτλου με Μπορέλι

Πέντε αγωνιστικές πριν από το φινάλε της σεζόν ο Παναθηναϊκός έπρεπε να επισκεφθεί την Τούμπα, με την ΑΕΚ να τον ακολουθεί κατά πόδας και να εύχεται σε στραβοπάτημά του. Ο ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστικός, βρισκόταν στην 14η θέση της βαθμολογίας, αλλά το πάλεψε το ματς, δυσκόλεψε τους «πράσινους», που λυτρώθηκαν από το γκολ του συνήθη ύποπτου, τότε, Χουάν Χοσέ Μπορέλι, ενώ η αποβολή του Ζαγοράκη από τον Μπέγκο στο 76' έκανε πιο εύκολα τα πράγματα για την ομάδα του Ρότσα.

Αυτός που πέρασε δύσκολα, εκείνο το απόγευμα στα επίσημα της Τούμπας, ήταν ο Γιάννης Καλιτζάκης, που σώθηκε χάρη στην επέμβαση της αστυνομίας, όταν άνοιξε διάλογο με την κερκίδα.

2002-03: Το «ντόρτι» που δεν ξέχασε ο Σάντος

Οι δύο μεγαλύτερες νίκες του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού είναι το 4-1 της σεζόν 1987-88, όταν οι «πράσινοι» έκαναν το λάθος να προηγηθούν με τον Ζάετς (8') και τους Μπορμπόκη (9'), Αλεξανδρίδη (13'), Σκαρτάδο (36', 74' ) να απαντούν για το «Δικέφαλο», όπως και αυτή στην πρεμιέρα της περιόδου 2002-03 με το ίδιο ακριβώς σκορ.

Με τον Αγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο τους οι «ασπρόμαυροι» ξεκίνησαν εντυπωσιακά μια χρονιά, που στο τέλος τους βρήκε Κυπελλούχους Ελλάδας για τέταρτη φορά στην ιστορία τους, ενώ από την άλλη πλευρά η βαριά ήττα προκάλεσε τριγμούς στο στρατόπεδο των «πρασίνων» και έφερε νωρίς νωρίς τον Φερνάντο Σάντος στην πόρτα της εξόδου. Ο Πορτογάλος τεχνικός, που απολύθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2002, ερχόμενος στην Τούμπα πέντε χρόνια μετά, θυμόταν ακόμη εκείνο το ματς...

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 2-0, με δύο γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη (10', 23'), το αυτογκόλ του Γιασεμάκη (33') ξαναέβαλε τον Παναθηναϊκό στο ματς, αλλά οι γηπεδούχοι ήταν ασταμάτητοι και έφτασαν στο εντυπωσιακό 4-1, χάρη σ' ένα γκολ του Σπάσιτς (41') και το αυτογκόλ του Χένρικσεν (57').

2003-04: Ο Ολισαντέμπε «μίλησε» στις καθυστερήσεις

Αν το γκολ του Μπορέλι το 1996 στην Τούμπα έβαλε τους «πράσινους» σε τροχιά τίτλου, αυτό του Εμάνουελ Ολισαντέμπε στις 25 Απριλίου του 2004 σφράγισε ουσιαστικά το πρωτάθλημα, μετά από επτά χρόνια κυριαρχίας του Ολυμπιακού.

Ο ΠΑΟΚ του Αγγελου Αναστασιάδη ήταν το πιο υψηλό εμπόδιο για την ομάδα του Γιτζάκ Σουμ στο δρόμο για το πρωτάθλημα, τέσσερις αγωνιστικές πριν από το φινάλε. Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα όταν ο Εμπενίζερ Χάγκαν άνοιξε το σκορ μόλις στο 7ο λεπτό και με το πρώτο ημίχρονο να τελειώνει με τον «Δικέφαλο» να προηγείται 1-0.

Ένα γρήγορο γκολ του Δημήτρη Παπαδόπουλου (48') έφερε το ματς στα ίσια πριν έρθει το γκολ στις καθυστερήσεις από τον αγαπημένο «Μανωλάκη» της πράσινης κερκίδας και χαρίσει νίκη – μισό πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό!

2006-07: Ο Σαλπιγγίδης σπίτι του...

Το καλοκαίρι του 2006 ο Γιάννης Γούμενος βρίσκει «σωσίβιο» στο πρόσωπο του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και με την πώληση του στον Παναθηναϊκό παίρνει κάποιες ανάσες πριν φτάσει το οριστικό τέλος του από την προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο διεθνής επιθετικός γίνεται το πρόσωπο του καλοκαιριού, ένα κομμάτι της ασπρόμαυρης εξέδρας κυριολεκτικά τον μίσησε από τότε, με την επιστροφή του στην Τούμπα, μετά και το εύστοχο χτύπημα πέναλτι στον αγώνα του α' γύρου, να αποτελεί σημείο αναφοράς.

Ολοι περίμεναν πως και πως το ντέρμπι πρωταθλήματος στις 03/02/2007, αλλά η κλήρωση του κυπέλλου είχε... κέφια και έφερε το πρώτο ραντεβού του «Σάλπι» στην Τούμπα δύο εβδομάδες νωρίτερα για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Εκείνες οι 15 ημέρες ήταν εφιαλτικές, η Θεσσαλονίκη «βράζει», με υβριστικά φέιγ βολάν και πανό να γεμίζουν την πόλη και το γήπεδο. Τελικά, ο Σαλπιγγίδης αγωνίστηκε μόλις 45 λεπτά στον αγώνα κυπέλλου (17/01/2007), όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1, με τον Μουνιόθ να μην τον παίρνει στην αποστολή για τον αγώνα πρωταθλήματος, που ακολούθησε δύο εβδομάδες αργότερα και στον οποίο ο Δικέφαλος» κέρδισε με το ίδιο σκορ (2-1) χάρη στα γκολ των Γεωργιάδη και Μπαλάφα.

2009-10: Η βραδιά τού Πάμπλο»!

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Πάμπλο Γκαρσία είχε αποχαιρετήσει τη μητέρα του στην τελευταία κατοικία της, στην πατρίδα του την Ουρουγουάη, αλλά την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου του 2010 ήταν πίσω στη Θεσσαλονίκη ζητώντας από τον Σάντος να τον ξεκινήσει στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» την προηγούμενη αγωνιστική είχαν αφήσει βαθμούς στην Καβάλα και για τον ΠΑΟΚ ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ψαλιδίσει τη διαφορά από την πρώτη θέση.

Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο, όπου οι φιλοξενούμενοι «πατούσαν» καλύτερα στο χορτάρι της Τούμπας, ήρθε η ώρα του Γκαρσία. Σούταρε το φάουλ, που έμοιαζε περισσότερο με κόρνερ, είδε την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του Τζόρβα, κλότσησε τις πινακίδες, έβαλε «φουρνέλο» στο γήπεδο, κοίταξε στον ουρανό και δάκρυσε. «Αυτό το γκολ το έβαλε η μητέρα μου από πολύ ψηλά και το αφιερώνω στην οικογένειά μου αλλά και στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Εκείνη έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα», έλεγε μετά το ματς ο Ουρουγουανός μέσος, που ήταν το πρόσωπο του αγώνα.

Εκείνο το βράδυ, ο ΠΑΟΚ του Σάντος έδειξε ότι μπορεί να χτυπήσει τον τίτλο με την πιο ολοκληρωμένη ομάδα της τελευταίας δεκαετίας. Ο Παναθηναϊκός απάντησε τέσσερα λεπτά αργότερα με τον Τζιμπρίλ Σισέ, αλλά ο παθιασμένος Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, που δεν είχε ξεκινήσει στο ντέρμπι και είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του Εντίνιο, ήθελε μια καλή πάσα (από τον Λίνο) για να δείξει την κλάση του και να νικήσει στο 68' τον Τζόρβα, προκαλώντας πανζουρλισμό στην κατάμεστη (μπορεί να ήταν και πάνω από 32.000 κόσμος σ' ένα γήπεδο 28.703 θέσεων...) Τούμπα.

Διαβάστε ακόμη...