Θέλεις πρωτάθλημα; Θέλεις... έντεκα Μάτος!

Από sdna.gr: Μάτι που γυαλίζει, πάθος που ξεχειλίζει και ποιότητα με σφραγίδα από τη Βραζιλία. Ο Λεονάρντο Μάτος είναι κάτι παραπάνω από ένα δεξί μπακ στον ΠΑΟΚ.
Πηγή: sdna.gr
Θέλεις πρωτάθλημα; Θέλεις... έντεκα Μάτος!

Είναι ένας οδηγός στο δρόμο προς τον τίτλο!

Το ρολόι στο γήπεδο της Ν.Σμύρνης έδειχνε καθυστερήσεις, ο ΠΑΟΚ έμοιαζε να συμβιβάζεται με την ιδέα της ήττας από τον Πανιώνιο, αποχωρώντας από ένα ακόμη παιχνίδι μακριά από την Τούμπα με άδεια χέρια. Όχι όμως και ο Μάτος...

Το άλμα του στην εκτέλεση φάουλ του Βιεϊρίνια δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον Κότνικ. Ο Βραζιλιάνος σώζει τον βαθμό της ισοπαλίας και "ξεσπά". Μετά το τέλος του αγώνα, μαζί με τον Βιεϊρίνια, είναι οι μοναδικοί από το στρατόπεδο του Δικεφάλου που δεν τους αγγίζουν οι αποδοκιμασίες του κόσμου.

Έχοντας μάθει καλά πως τίποτα στη ζωή δεν σου χαρίζεται, ο Μάτος κάθε άλλο παρά υπεροπτικά βλέπει το άθλημα που "ερωτεύθηκε" στις φαβέλες της πατρίδας του και στο πέρασμα του χρόνου, έχει προσφέρει σε εκείνον και την οικογένεια του, ανέσεις.

Σε μια στιγμή ειλικρίνειας, ερωτηθείς για το πάθος που τον διακρίνει στο γήπεδο, είχε σημειώσει πως χάρη σε αυτό το επάγγελμα μπορεί και προσφέρει το φαγητό στην οικογένειά του. Οπότε πάντα θα σέβεται όσους του δίνουν αυτή την δυνατότητα.

Στην πρόσφατη επίσκεψη των οπαδών στη Ν.Μεσημβρία, έγινε παράδειγμα στα χείλη των "ασπρόμαυρων" για το πάθος και την προσωπικότητα που δείχνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εκείνος δεν μένει εκεί, κάνει την αυτοκριτική του, και δεν διστάζει να παραδεχτεί δημόσια πως υπάρχουν παιχνίδια που υστερεί έναντι των συμπαικτών του, αλλά γι΄αυτό είναι ομάδα, προκειμένου ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον.

Άλλο ομαδικότητα, άλλο ανταγωνισμός όμως. Και το δεύτερο έμαθε να το διαχειρίζεται άψογα από πολύ νωρίς. Κάθε φορά που γινόταν αλλαγή από τον προπονητή του, σκεφτόταν τι μπορεί να πήγε στραβά και δίνουν την ευκαιρία σε άλλον ποδοσφαιριστή να αποδείξει τις ικανότητες του. Οι σκέψεις τον τρέλαναν αλλά τον βοηθούσαν κάθε φορά να γίνεται ολοένα και καλύτερος...

«Μπορείτε να φανταστείτε τον καθημερινό ανταγωνισμό στο ποδόσφαιρο σάλας. Σε κάθε προπόνηση να πρέπει να αποδείξεις πως είσαι καλύτερος από εκατοντάδες άλλα παιδιά που παίζουν μαζί σου.

Πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου σε μια τέτοια διαδικασία από νωρίς, να είσαι τέλεια προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις μια ανώτερη ομάδα.

Πάντα προσπαθούσα να παίζω ολόκληρα 90λεπτα επειδή καταλάβαινα πως αν ο προπονητής μου με αντικαταστήσει, εκείνος που θα πάρει τη θέση μου, μπορεί να παίξει καλά, να σκοράρει ή να δώσει μια και δυο ασίστ και έτσι θα μπει μετά σε δίλημμα. Γι΄αυτό πάντα προσπαθούσα να μην έχουν τέτοιες αμφιβολίες».

Τα περσινά νούμερα του Μάτος είναι ενδεικτικά της ποιότητας που πρόσθεσε ο ΠΑΟΚ με τη μεταγραφή του Βραζιλιάνου στο ρόστερ. Μέχρι το Γενάρη, οι αριθμοί έβγαζαν πρώτο σκόρερ της ομάδας του Δικεφάλου έναν ακραίο μπακ.

Ο Βλάνταν Ίβιτς έβλεπε πως είχε στα χέρια του έναν από τους πιο επιθετικογενείς μπακ του πρωταθλήματος που αρεσκόταν να ανεβαίνει και να πατάει περιοχή. Έναν παίκτη "διψασμένο" να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο την ομάδα του. Ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ, στα διάφορα τετ α τετ που είχαν, φρόντιζε να ρίχνει τους τόνους αλλά και παράλληλα να τον κρατάει "ζεστό".

«Η δουλειά σου είναι κυρίως να αμύνεσαι και όχι να προωθείσαι. Το ότι βάζεις γκολ, είναι δώρο Θεού, γιατί κάνεις καλά τη δουλειά σου στην άμυνα. Όταν η άμυνα είναι καλά, όλη η ομάδα θα ανεβαίνει, εσύ θα προωθείσαι και θα πετυχαίνεις και γκολ», συνήθιζε να του λέει ο Σέρβος προπονητής, αν και εκείνος έκανε συχνά του... κεφαλιού του.

Άλλωστε αυτό είναι και το μεγάλο του όπλο, όπως θα έχει αντιληφθεί κανείς από τον τρόπο που σκοράρει και οφείλεται στο ποδοβόλεϊ, τακτική που φρόντισε να βάλει από νωρίς στο παιχνίδι του:

«Ξεκίνησα να λατρεύω αυτό το σπορ όταν ήμουν 20 ετών και μέσα σε μερικά χρόνια έβαλα αυτό το στοιχείο μέσα στο παιχνίδι μου. Παλιότερα ήμουν κάκιστος στο παιχνίδι ψηλά, κυρίως στο αμυντικό κομμάτι.

Στο ποδοβόλεϊ απαιτείται να έχεις καλή μηχανική στην κεφαλιά και απαιτούνται συνέχεια άλματα. Αυτό με βοήθησε λοιπόν να βελτιώσω το timing μου στον αέρα και να παίρνω καλύτερη θέση, όταν η μπάλα είναι στον αέρα, ειδικά σε φάσεις μέσα στην περιοχή. Πηδάω σε όλες τις φάσεις και όταν βρω μία καλή ευκαιρία προσπαθώ να σκοράρω κιόλας, κάτι που έχω κάνει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια».

Φέτος, έχει φροντίσει και πάλι να κάνει τη διαφορά με το "καλημέρα", με τον ΠΑΟΚ να του προσφέρει απλόχερα την ανανέωση του συμβολαίου, "δένοντας" τον Βραζιλιάνο στην Τούμπα μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Σε 1.514 λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις, κάτι που μεταφράζεται σε 17 εμφανίσεις, ο 31χρονος αμυντικός μετράει τρία γκολ, επίδοση που τον κατατάσσει στην δεύτερη θέση των σκόρερ του ΠΑΟΚ, πέντε ασίστ, 35 κλεψίματα και 13 επεμβάσεις.

Κι αν νομίζετε πως μετά το τέλος του συμβολαίου του με τον ΠΑΟΚ, προτίθεται να κρεμάσει τα παπούτσια του; Ο Μάτος χαμογελά και σημειώνει πως το σώμα του αντέχει μέχρι τα 38-39 του.

Διαβάστε ακόμη...