Τα σημαδιακά παιχνίδια του ΠΑΟΚ στη Ν. Σμύρνη

Από sdna.gr: Τα σημαδιακά παιχνίδια του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης
Πηγή: sdna.gr
Τα σημαδιακά παιχνίδια του ΠΑΟΚ στη Ν. Σμύρνη

Οι εκτός έδρας αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο προσφέρουν, κατά κανόνα, έντονες συγκινήσεις. ΗFORZA θυμήθηκε μια 11άδα τέτοιων αγώνων από καταβολής του επαγγελματικού πρωταθλήματος.

Ασφαλώς και οι πιο ωραίες αναμνήσεις των ασπρόμαυρων από τη Ν. Σμύρνη κρατάνε από το ματς της 9ης Ιουνίου 1985. Το παιχνίδι είχε λήξει χωρίς τέρματα, αλλά η ισοπαλία ήταν «χρυσή» για την ομάδα του Βάλτερ Σκότσικ, που εκείνο το απόγευμα αναδείχτηκε πρωταθλήτρια.

Το παιχνίδι της 10ης Νοεμβρίου 1991 έμοιαζε χαμένο για τον ΠΑΟΚ, όταν στο ημίχρονο βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-0 και, επιπλέον, ήταν υποχρεωμένος να συνεχίσει με δέκα παίκτες (αποβολή Μαλιούφα στο 41΄). Ο Σκαρτάδος, όμως, με γκολ στο 57΄ δεν άφησε τον Πανιώνιο του Μόμτσιλο Βούκοτιτς να φθάσει στη νίκη.
Η πιο ευρεία σε έκταση νίκη στη Ν. Σμύρνη σημειώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1997, όταν η ομάδα του Αναστασιάδη επικράτησε με 3-0 χάρη στα γκολ των Καφέ, Μαραγκού και Νάγκμπε. Τη σεζόν του πρώτου πρωταθλήματος του(1975-76), ο ΠΑΟΚ είχε σαρώσει εκτός έδρας τον Πανιώνιο με 4-0, όμως ο αγώνας είχε διεξαχθεί στο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Ένα εντυπωσιακό γκολ (27΄) του Σλόμπονταν Κρισμάρεβιτς είχε επιτρέψει στον Δικέφαλο να φύγει νικητής από το ματς της 30ης Ιανουαρίου 1999. Για τον Σέρβο φορ ήταν το πρώτο του παιχνίδι στην αρχική ενδεκάδα, έχοντας κάνει ντεμπούτο μια εβδομάδα νωρίτερα στην ήττα με 1-0 από τον Εθνικό Αστέρα. Ο Κρισμάρεβιτς είχε κερδίσει και πέναλτι στο δεύτερο ημίχρονο, το οποίο όμως δεν αξιοποίησε ο Ολιβάρεζ (είχε νικηθεί από τον Στρακόσια). Την επομένη του αγώνα, η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ κατακτούσε το κύπελλο στον τελικό του ΣΕΦ απέναντι στην ΑΕΚ.

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ...

Το ντεμπούτο του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο του ΠΑΟΚ έγινε στις 9 Ιανουαρίου 2000 στη Ν. Σμύρνη. Ο Δικέφαλος προηγήθηκε με τον Φρούσο στο 68΄, αλλά οχτώ λεπτά αργότερα ο Ναλιτζής διαμόρφωσε το τελικό 1-1. Ο τελευταίος, ένα μήνα μετά, θα ανηφόριζε στην Τούμπα. Ένα χρόνο αργότερα (12 Φεβρουαρίου 2001), καταγράφηκε το ίδιο σκορ. Ο ΠΑΟΚ κρατούσε τη νίκη μέχρι το 88΄ (από το 24΄ ο Οκκάς του είχε δώσει το προβάδισμα), όταν δέχτηκε το γκολ της ισοφάρισης από τον Ευθυμιάδη. Τελείωσε, μάλιστα, το ματς με δέκα παίκτες, αφού ο Ναλιτζής ...πρόλαβε σε δύο λεπτά συμμετοχής (πέρασε αλλαγή στο 87΄) να δεχτεί κόκκινη κάρτα.

...ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ

​Ο Κώστας Ιωσηφίδης θα θυμάται καλά το παιχνίδι της 20ης Μαρτίου 2006. Ο λόγος; Μόλις μια εβδομάδα πριν είχε αναλάβει το πόστο του γενικού αρχηγού, διαδεχόμενος τον Νίκο Παπαβραμίδη (είχε υποβάλλει παραίτηση μετά την εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό με 1-0). Και στον αγώνα της Ν. Σμύρνης έκανε ...ντεμπούτο, φέρνοντας τύχη στον Δικέφαλο. Το παιχνίδι είχε κριθεί υπέρ της ομάδας του Ίλιε Ντουμιτρέσκου με το γκολ του Σαλπιγγίδη στο 49΄, ωστόσο καθοριστική ήταν η συμβολή και του Ντάνιελ Φερνάντες. Ο Πορτογάλος τερματοφύλακας είχε αποκρούσει πέναλτι του Φερνταντέζ, και το οποίο είχε αμφισβητηθεί έντονα από τους φιλοξενούμενους (την επομένη η ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας κατά του διαιτητή Γιάννη Πορφύρη, που είχε δείξει και έξι κίτρινες σε βάρος του ΠΑΟΚ έναντι μιας σε βάρος των γηπεδούχων).

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΜΠΑΚΑΓΙΟΚΟ

Το παιχνίδι της 1ης Μαρτίoυ 2009 έφερε την υπογραφή του Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο. Ο Ιβοριανός επιθετικός επιστρατεύτηκε από τον Φερνάντο Σάντος στο 69΄ αντί του Χούτου, κι ενώ οι γηπεδούχοι είχαν ανοίξει το σκορ. Ο Μπακαγιόκο το πήρε πάνω του, σκόραρε δύο φορές (πέτυχε το νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις), πανηγυρίζοντας και τα δύο τέρματα αγκαλιά με τον Πορτογάλο προπονητή. Δύο ημέρες μετά, η αποστολή του Δικεφάλου επέστρεψε στην πρωτεύουσα για τον αγώνα κυπέλλου (ρεβάνς του 1-0 της Τούμπας) με τον Ολυμπιακό, χάνοντας στην παράταση με 2-0 (ο Κουκουλάκης είχε αφήσει τους φιλοξενούμενους με εννέα παίκτες, αποβάλλοντας τους Κοντρέρας και Ίβιτς).

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2004

Το διαζύγιο με
τον Αναστασιάδη

​O αγώνας της 26ης Σεπτεμβρίου 2004 αποτέλεσε τον τελευταίο στον πάγκο του ΠΑΟΚ για τον Αγγελο Αναστασιάδη, που ολοκλήρωσε την τρίτη θητεία του ως προπονητής του Δικεφάλου με ήττα 2-0 από τον Πανιώνιο.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον έμπειρο τεχνικό είχε αρχίσει ουσιαστικά μετά τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ στην αρχή της σεζόν. Και μια μέρα μετά την ήττα στη Ν. Σμύρνη, η διοίκηση των Γούμενου-Παγώνη έδειξε τον δρόμο της εξόδου στον Αναστασιάδη, ο οποίος νωρίτερα είχε αρνηθεί την παραίτηση. Μαζί του αποχώρησαν και οι στενοί του συνεργάτες, οι Λαγωνίδης, Δημητρακόπουλος και Τερζής. Τον διαδέχτηκε ο Αυστριακός Ρολφ Φρίνγκερ (στο πλευρό του βρέθηκε ο Γιώργος Κωστίκος), ο οποίος, μια εβδομάδα νωρίτερα, είχε δώσει το παρόν στην Τούμπα στον αγώνα με την Κέρκυρα (1-0). Η αλλαγή, πάντως, στην τεχνική ηγεσία δεν βοήθησε τον ΠΑΟΚ, τρεις μέρες μετά, να κάνει την ανατροπή στην Ολλανδία, χάνοντας και το δεύτερο ματς (2-1) από την Αλκμααρ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Το τελευταίο
διπλό είχε
υπογραφή
Αθανασιάδη

Πέντε χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την τελευταία νίκη του ΠΑΟΚ στη Ν. Σμύρνη, σε παιχνίδι για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Kαι ήταν μια περιπετειώδης απόδραση από την έδρα των «κυανέρυθρων», μια και για ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Γιώργου Δώνη αγωνίζονταν με παίκτη λιγότερο. Ο Αθανασιάδης έβαλε μπροστά στο σκορ τους φιλοξενούμενους με δύο γκολ διαφορά (39΄ με πέναλτι και 42΄), στο 44΄ ο Λάζαρ πήρε πρόωρα το δρόμο για τα αποδυτήρια με κόκκινη κάρτα, αλλά ο Δικέφαλος, έστω και με αριθμητικό μειονέκτημα, άντεξε μέχρι τέλους, κερδίζοντας με 2-1.
Η κλήρωση του πρωταθλήματος της σεζόν 2009-2010 έφερε στην πρεμιέρα τον ΠΑΟΚ φιλοξενούμενο στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης. Η αποστολή του Δικεφάλου βρέθηκε στην Αθήνα εν μέσω ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων (προηγήθηκε το 1-1 με τη Χέρενφεϊν και θα ακολουθούσε αμέσως μετά το 0-0 στη ρεβάνς στην Ολλανδία), αλλά επέστρεψε άπραγη, αφού ο αγώνας με τον Πανιώνιο αναβλήθηκε εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνονταν στην Αττική. Η αναμέτρηση της Ν. Σμύρνης διεξήχθη τελικά στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, χωρίς να αναδείξει νικητή (0-0). Την παράσταση (όπως και τους βαθμούς του ΠΑΟΚ) 'έκλεψαν' ο διαιτητής Κύρκος και ο επόπτης Παπαχαραλάμπους, που ακύρωσαν κανονικό γκολ του Βιεϊρίνια (o Kύρκος αρχικά έδειξε σέντρα, αλλά στη συνέχεια δέχθηκε την υπόδειξη του επόπτη, για κάτι που δεν κατάλαβε κανείς στο γήπεδο).

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...