Ο Μάτος μίλησε για όλους!

Από inpaok.com: Είναι από τους πιο σταθερούς παίκτες του ΠΑΟΚ, απ΄ αυτούς, που πάντα τιμούν το... ψωμί, που βγάζουν κι αυτό ακριβώς, τον κάνει και πολύ αγαπητό.
Πηγή: inpaok.com
Ο Μάτος μίλησε για όλους!

Ο Λέο Μάτος, μετά από ενάμιση χρόνο στην Τούμπα, είναι ήδη... παλιός, έχει άποψη γι΄ αυτά, που συμβαίνουν, δεν μασά τα λόγια του, αλλά είναι βέβαιος ότι στο τέλος της χρονιάς, ο ΠΑΟΚ θα χαμογελάσει...

Ο Βραζιλιάνος μπακ(;) είναι απολαυστικός στη συνέντευξη, που έδωσε στη FORZA...

-Μετά από 10 αγωνιστικές, ο ΠΑΟΚ είναι 3ος κι εκτός Ευρώπης. Γιατί;

«Δεν το περίμενε κανείς να είμαστε εκτός Ευρώπης, αλλά συνέβη. Πιστεύαμε ότι από την ώρα που έγινε αυτό το κακό και χάσαμε το Γιουρόπα Λιγκ, θα μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε στους δυο στόχους, κύπελλο και πρωτάθλημα. Μετά τα δύο ντέρμπι, που χάσαμε, διαπιστώσαμε ότι στην ουσία δεν μας βοήθησε το ότι δεν παίζουμε στην Ευρώπη. Δεν ήταν καλά τα αποτελέσματα, είμαστε 3οι. Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση».

-Τι διαφορετικό θα περίμενες από την ομάδα;

«Υπήρχαν παιχνίδια, που δείξαμε καλό πρόσωπο, υπήρξαν άλλα, όπως το τελευταίο με την ΑΕΚ, που δεν το κάναμε, όπως και στα παιχνίδια με δύο πιο αδύναμες ομάδας, τον Απόλλωνα και την Λάρισα. Δεν δείξαμε τον χαρακτήρα μας, τι θέλουμε στο γήπεδο. Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ δεν ήμουν ευχαριστημένος, έχω συνηθίσει να βλέπω αλλιώς τους συμπαίκτες μου. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν σα να μην υπήρχαμε. Πρέπει να αγαπάμε αυτό, που κάνουμε, να παλεύουμε, να συνεργαζόμαστε σωστά... Στο πρώτο μέρος δεν τα κάναμε αυτά. Το είδαν όλοι, οι προπονητές, ο μεγαλομέτοχος... Πιστεύω ότι όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας»

-Αυτά που έγιναν το καλοκαίρι, έβγαλαν τον ΠΑΟΚ από την πορεία του;

«Δεν θέλω να ψάχνω δικαιολογίες. Ήμασταν ένα μήνα με έναν άλλο προπονητή, που ήταν κι αυτός καλός προπονητής. Κι αυτός που έχουμε τώρα, είναι πολύ καλός προπονητής. Πέρσι παίξαμε 3-4 φορές με την Ξάνθη, ήταν δύσκολο να τους αντιμετωπίσουμε. Στους 3 μήνες, που είναι εδώ, ο Λουτσέσκου κάνει καλή δουλειά. Και οι συνεργάτες του είναι καλοί, ο Ντιέγκο, ο Ματέο, ο Κριστιάνο, οι Έλληνες, ο Γιώργος Τσονάκας, ο Βασίλης Καναράς. Έχω δουλέψει με πολλούς προπονητές, μπορώ να πω ότι ο Λουτσέσκου έχει καλή νοοτροπία. Είναι νέος, έχει διάθεση, είναι καθαρός, είναι ειλικρινής απέναντί μας. Ότι έχει να πει, μας το λέει κατάμουτρα»

-Όπως βλέπεις, πλέον, τον ΠΑΟΚ και τις άλλες ομάδες, τι λες; Θα πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα;

«100% μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Πέρσι ήμασταν καλή ομάδα, φέτος ήρθαν κάποιοι παίκτες, που δυνάμωσαν την ομάδα, στα αδύναμα σημεία, που είχαμε. Έχουμε καλούς παίκτες, ποδοσφαιρικά και σαν χαρακτήρες, έχουμε και καλό σταφ. Όλο αυτό κάνει την ομάδα πιο οργανωμένη, γι αυτό νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να πάρουμε το πρωτάθλημα»

-Σε 5 αγώνες στην Τούμπα έχετε 5 νίκες, εκτός έδρας έχετε σε 5 αγώνες απολογισμό 0-3-2 και μόλις ένα γκολ. Γιατί;

«Είναι δύσκολο να το εξηγήσω. Σε κάθε ματς ο προπονητής μας προετοιμάζει το ίδιο. Δεν μας λέει ότι μέσα θα παίξουμε έτσι και έξω αλλιώς. Μας δίνει πληροφορίες, αναλύει τον αντίπαλο, βλέπουμε βίντεο, κάνουμε τακτική, ο στόχος είναι πάντα να πάμε να κερδίσουμε. Όταν παίζουμε την Τούμπα νιώθουμε ότι είμαστε στο σπίτι μας, αυτό μας δίνει ώθηση, κι ας μην έχουμε κόσμο. Όταν παίζουμε έξω, προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο, κάποιες φορές δεν βγαίνει. Είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε βαθμούς εκτός Τούμπας, το ξέρουμε»

– Πως είναι η επαφή με τον κόσμο, από την ώρα που στο γήπεδο δεν υπάρχει κόσμος; Το νιώθετε ότι δεν είναι ευχαριστημένος;

«Το ότι δεν αρέσει στους οπαδούς το πως παίζουμε έξω, το διαπιστώνουμε, να είσαι σίγουρος! Όταν κυκλοφορώ έξω και συναντώ κόσμο, ο κόσμος ρωτάει, γιατί δεν παίζουμε καλά εκτός. Καταλαβαίνεις ότι έχει παράπονα. Με την ευκαιρία, να σου πω ότι περιμένουμε να τελειώσει αυτή η τιμωρία και να ανοίξει η Τούμπα. Όταν ήρθα στον ΠΑΟΚ δεν ήξερα τι ατμόσφαιρα υπάρχει στην Τούμπα και μόλις το είδα, ενθουσιάστηκα. Στα ντέρμπι με 30 χιλιάδες κόσμο, η ατμόσφαιρα είναι τρελή. Είναι φοβερό»

-Λέγεται πως ο ΠΑΟΚ δεν βγάζει μακριά από την Τούμπα νοοτροπία πρωταθλητή. Γιατί;

«Θα επιμείνω ό,τι κάθε παίκτης θα πρέπει να σκεφτεί μόνος του, τι μπορούμε να κάνουμε για τη ομάδα, να το αλλάξουμε αυτό, να παίρνουμε το αποτέλεσμα»

-Μετά από κάθε άσχημο αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ στην πραγματικότητα ζει μια κρίση. Πως το ζεις εσύ;

«Είμαστε ΠΑΟΚ, είμαστε μια μεγάλη ομάδα της Ελλάδας, έχουμε νοοτροπία νικητή, φυσικά όταν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, έχουμε την αίσθηση ότι η ατμόσφαιρα είναι αρνητική. Αυτό υπάρχει μόνο σε μεγάλες ομάδες. Οι παίκτες πρέπει να είναι έτοιμοι γι' αυτό, να το αντιμετωπίσουμε. Εδώ έχει αρκετή πίεση. Όταν όμως ζούμε κάποιες καλές στιγμές, είναι σα να είμαστε στον παράδεισο, οι φίλαθλοι είναι ευτυχισμένοι, ο μεγαλομέτοχος το ίδιο. Θα πρέπει να θυμόμαστε τις ωραίες στιγμές, να παλεύουμε γι΄ αυτό. Να προετοιμαζόμαστε για κάθε παιχνίδι και τις Κυριακές να ζούμε αυτόν τον παράδεισο»

-Μιλάς ρωσικά, μπορείς να μιλήσεις απευθείας με τον Σαββίδη. Πως τον ζεις, τι άποψη έχεις;

«Τον γνωρίζω 1,5 χρόνο. Όταν ήρθα εδώ με υποδέχτηκε πολύ όμορφα, δεν έχουμε συνεχή επαφή, έχει τη δική του ζωή, εγώ τη δική μου, αλλά όταν είναι εδώ ή στην προπόνηση ή στην Τούμπα, έχουμε μια μικρή συνομιλία. Ρωτάει για οικογένεια, τι κάνουν τα παιδιά μου, για την ομάδα, και για μένα. Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος. Τον έχω σε εκτίμηση»

-Με τη Ντνίπρο έφτασες στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Είχε κάτι, που δεν έχει ο ΠΑΟΚ;

«Όχι, δεν μας λείπει κάτι. Η νοοτροπία είναι ίδια, όλοι οι παίκτες, που είναι εδώ, έχουν νοοτροπία νικητή, υπάρχουν παίκτες, που έπαιξαν σε πολύ καλύτερα πρωτάθλημα, όπως ο Βιεϊρίνια, ο Κρέσπο, ο Σαμπράνο και τόσοι άλλοι. Το πιο σημαντικό είναι, οι 30 παίκτες που έχουμε, να πιστέψουμε, ότι πρέπει να πάρουμε το πρωτάθλημα. Και να καταλάβουμε ότι ο καθένας θα βάλει το όνομα του στην ιστορία της ομάδας. Σε 40 χρόνια, θα θυμούνται τον κάθε παίκτη που συμμετείχε. Είμαι φίλος με τον Νέτο Γκουερίνο, έχουμε συχνή επαφή, πίνουμε καφέ. Την ιστορία για το γκολ, που είχε βάλει και πήρε ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα την έχω ακούσει 20 φορές! Είναι μια όμορφη ιστορία, νιώθει ότι κατάφερε κάτι σημαντικό για τον ΠΑΟΚ. Το θέλω κι εγώ!»

-Τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει εδώ;

«Όλα μου αρέσουν στον ΠΑΟΚ. Βλέπω επαγγελματισμό και οργάνωση. Οτιδήποτε κι αν σε απασχολεί, υπάρχει άνθρωπος να το λύσει. Υπάρχει υποστήριξη για τα πάντα. Χρειάστηκα μια μέρα βίζα για την οικογένειά μου, το είπα, έγινε. Το λέω γιατί ήμουν σε μια ομάδα, που δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα. Εδώ έχω ενθουσιαστεί με την οργάνωση, που υπάρχει. Επίσης, μου αρέσει φοβερά η ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Οι οπαδοί μου αρέσουν πολύ, η κατάσταση μου θυμίζει Φλαμένγκο, ήμουν εκεί, είναι σχεδόν το ίδιο»

-Τι δε σου αρέσει;

«Τίποτα. Όλα μου αρέσουν!»

-Είναι καλύτερα από τη Βραζιλία, έτσι;

«Εκεί ήταν δύσκολα. Ζούσα στη φαβέλα, η περιοχή ήταν πολύ φτωχή, στο Ρίο υπάρχει η Κοπακαμπάνα, η Ιπανέμα, υπάρχουν, όμως, και οι φαβέλες. Φτωχές περιοχές, με μεγάλη εγκληματικότητα. Πρέπει να διαλέξεις έναν από τους δύο δρόμους, τον καλό και τον κακό. Δόξα τω Θεώ, έχω καλή οικογένεια, ο πατέρας μου μου έμαθε τι είναι το σωστό. Να παλεύεις με τη δύναμη σου γι' αυτό, που θέλεις, χωρίς να ενοχλείς τους άλλους. Με την αγωγή, που πήρα από την οικογένειά μου, ήταν πολύ εύκολο να διαλέξω το δρόμο της αρετής»

-Πως γίνεται σε πολλά παιχνίδια ο δεξιός μπακ του ΠΑΟΚ να τα κάνει όλα; Άμυνα, δημιουργία, επίθεση...

«Δεν ξέρω! Είμαι δεξιός μπακ, αλλά όταν ήμουν νέος, έπαιζα και σαν χαφ, γι αυτό έχω τα χαρακτηριστικά αυτά, την ντρίπλα, το να ψάξω να σκοράρω»

-Πως σου προέκυψε;

«Στη Βραζιλία υπάρχουν πολλά ταλέντα, αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλοι επιθετικοί! Αναγκαστικά πρέπει κάποιοι να παίξουν πίσω, όπως ο Μαρσέλο. Γι' αυτό βλέπεις ότι στη Βραζιλία έχουμε άλλης ποιότητας μπακ. Μπορούν να ντριπλάρουν, να σκοράρουν, να κάνουν ωραίες σέντρες, γιατί ξεκίνησαν οι πιο πολλοί να παίζουν μπροστά».

-Πως κατέληξες να παίζεις μπακ;

«Ήμουν πέντε χρόνια στην Τσερνομόρετς, στο 80% των αγώνων, έπαιζα σαν δεξί χαφ. Έβαζα γκολ, και καμιά φορά, έπαιζα δεξί μπακ όταν τραυματίζονταν το δεξί μπακ. Όταν πήγα στην Ντνίπρο ξεκίνησα να παίζω χαφ, μετά από πέντε ματς, έφυγε το αριστερό μπακ κι ο προπονητής μου ζήτησε να παίξω 3-4 ματς εκεί, μέχρι να πάρει άλλον. Τελικά, έπαιξα όλη τη σεζόν αριστερό μπακ. Ποτέ δεν έφεραν άλλον! Μάλλον ήταν μια δικαιολογία να μην πάρουν παίκτη! Η θέση, που μου αρέσει, όμως, είναι που παίζω τώρα. Είμαι δεξιός μπακ»

-Έχετε βάλει κανένα στοίχημα με τον Πρίγιοβιτς ποιος θα βάλει τα περισσότερα γκολ;

«Όχι, δεν είναι ο στόχος μου το γκολ, αν μ΄ αρέσει. Το πρώτο που θέλω είναι να βοηθήσω να παίξουμε καλά. Τα παιχνίδια είναι διαφορετικά. Σε άλλα μπορώ να κάνω επίθεση, σε άλλα ξέρω ότι δεν πρέπει να περάσω το κέντρο, γιατί μπορεί να φάμε καμιά κόντρα και να δεχτούμε γκολ. Ξέρω ότι ο κόσμος θέλει επίθεση και γκολ, αλλά εγώ πρέπει να προσέχω πίσω. Είμαι αμυντικός».

-Σε κάποιους αγώνες είσαι και ο αρχηγός του ΠΑΟΚ. Σημαίνει κάτι για σένα;

«Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι της ομάδας με πιστεύουν. Άσχετα αν είμαι ένας από τους αρχηγούς, δεν το εκμεταλλεύομαι μέσα στην ομάδα. Και πέρσι, που δεν ήμουν αρχηγός, με θεωρούσαν έναν από τους ηγέτες της ομάδας. Δεν είναι σημαντικό το ποιος φορά το περιβραχιόνιο, κάθε παίκτης πρέπει να νιώθει σημαντική φιγούρα της ομάδας»

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Θέλω να γράψω ιστορία»

Ο Μάτος συμφώνησε πρόσφατα να επεκτείνει το συμβόλαιό του και να μείνει περισσότερο στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος εξηγεί το γιατί...

«Ήταν πολύ σημαντικό για μένα, μου αρέσει πολύ η σταθερότητα, ότι έχει να κάνει με τη ζωή, με τη δουλειά, με την οικογένεια. Γι' αυτό έπαιζα επτά χρόνια στην Ουκρανία, γιατί ήμουν ευχαριστημένος κι ένιωθα ωραία και δεν ήθελα να το αλλάξω. Ήρθα εδώ, ενθουσιάστηκα με τον περίγυρο της ομάδας, το γήπεδο, τους φιλάθλους, τους ανθρώπους, όλα δουλεύουν επαγγελματικά. Κι όπως είπα, ο στόχος μου είναι να βάλω το όνομά μου στην ιστορία της ομάδας. Θέλω να μείνω, όσο πιο πολύ γίνεται. Αν μετά από 20 χρόνια θα θυμάται ο κόσμος το όνομά μου και το πως έδωσα την καρδιά μου και το αίμα μου για την ομάδα, αυτό θα είναι το πιο σημαντικό για μένα».

πηγή: FORZA

Διαβάστε ακόμη...