Ο Ιβάν Σαββίδης τιμήθηκε με το βραβείο «Μπισπίκης»

Aπο ivansavvidis.gr : Το βραβείο «Μπισπίκης» θεσμοθετήθηκε το 2011 από την Ελληνική Κοινότητα του Στενού της Μεσσήνης και απονέμεται για την προσφορά στον Παγκόσμιο Ελληνισμό.
Πηγή: ivansavvidis.gr
Ο Ιβάν Σαββίδης τιμήθηκε με το βραβείο «Μπισπίκης»

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τις γενοκτονίες στην Εγγύς Ανατολή το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, στη Σικελία της Ιταλίας.

Παραδοσιακά, το βραβείο, το οποίο θεσμοθετήθηκε προς τιμήν του Έλληνα από το Γαλαξίδι - ήρωα που έπεσε στη μάχη για την ανεξαρτησία το 1848, απονέμεται στα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας της Μεσσήνης. Τρία χρόνια πριν άρχισε να απονέμεται και σε διάσημους Ιταλούς που έμπρακτα και σταθερά βοηθάνε τον ελληνισμό της περιοχής. Φέτος για πρώτη φορά αποφασίστηκε το βραβείο να απονέμεται και σε Έλληνες ευεργέτες, που έχουν προβάλλει το ενδιαφέρον τους και την ευαισθησία τους για τον Ελληνισμό.

Εκτός από το βραβείο «Μπισπίκης», ο Ιβάν Σαββίδης ταυτόχρονα ανακηρύχτηκε και επίτιμο μέλος της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού της Μεσσήνης. Ως δώρο η κοινότητα πρόσφερε στον Ιβάν Σαββίδη μία εικόνα της Παναγίας, η οποία φιλοτεχνήθηκε από ορθόδοξο εικονογράφο της Σικελίας.

Το Διεθνές Συνέδριο για τις γενοκτονίες στην Εγγύς Ανατολή, που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσήνη, είχε σκοπό να αναδείξει το ζήτημα της Γενοκτονίας αλλά και ειδικότερα το ποντιακό ζήτημα στο ιταλικό κοινό.

Στο συνέδριο παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους επιστήμονες από την Ιταλία και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο υπεύθυνος της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. Η έδρα εγκαινιάστηκε επίσημα το 2016 με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

Διαβάστε ακόμη...