«ΠΑΟΚ, εκδρομές και… γέννες»

Από thessports.gr: Η ιστορία του Ηλία Κατσίκη, που.. συνδυάζει τα δύο του πάθη, την ιατρική και τον ΠΑΟΚ…
Πηγή: thessports.gr
«ΠΑΟΚ, εκδρομές και… γέννες»

Όταν η επιστήμη συναντάει τον ΠΑΟΚ, το αποτέλεσμα αντανακλάται στο πρόσωπο του Ηλία Κατσίκη. Επάγγελμα; Μαιευτήρας – Χειρούργος Γυναικολόγος, με τον τρόπο ζωής του και την επαγγελματική καθημερινότητά του όμως άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ΠΑΟΚ. Γίνεται; Για τον συγκεκριμένο γίνεται και όπως τονίζει στη FORZA…

«Ο Σαλιαρέλης δεν είπε ότι στον Ολυμπιακό είναι επιστήμονες; Εμείς το κάνουμε πράξη αυτό. Εμείς το οπαδικό κίνημα το έχουμε αναγάγει σε επιστήμη. Πέρα από την πλάκα όμως, δεν είμαι ο μόνος μαιευτήρας-γυναικολόγος, ο οποίος έχει αυτή την τρέλα, υπάρχουν πολλοί, περίπου στο ίδιο επίπεδο τρέλας και αγάπης γι΄αυτήν την ομάδα, όπως οι κ.Διβανίδης, Βαρελάς κ.α.».

Το εντυπωσιακό στην περίπτωσή του είναι πως η… τρέλα του για τον ΠΑΟΚ συνάδει με την επιστήμη καθώς ο Ηλίας Κατσίκης δεν αποχωρίζεται τον αγαπημένο του Δικέφαλο ούτε κατά την διάρκεια εξασκήσεως του επαγγέλματος καθώς φροντίζει να χειρουργεί με ρούχα… ΠΑΟΚ, ενώ ακόμη και ο χώρος εργασίας του, με την πρώτη ματιά, σου δίνει την αίσθηση πως η οπαδική του ταυτότητα δεν είναι απλά μια πινελιά στην καθημερινότητά του.

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν τις ημέρες που δεν έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις η ομάδα του Δικεφάλου. Γιατί την ημέρα των αγώνων του ΠΑΟΚ, το ιατρείο παραμένει αυστηρά κλειστό. Χρόνια τώρα.

Μάλιστα, υπάρχει και ειδικό καρτελάκι στο οποίο αναγράφεται πως το ιατρείο δεν θα λειτουργήσει σήμερα λόγω… ΠΑΟΚ, είτε για εκτός είτε για εντός έδρας παιχνίδια.

«Τα ρούχα της δουλειάς είναι όλα ραμμένα από εμένα και τα πληρώνω εγώ. Έτσι χειρουργώ με σετ του ΠΑΟΚ. Όταν παίζει ο ΠΑΟΚ, δεν υπάρχει ιατρείο, δεν υπάρχει τίποτα. Ισχύει και στα εκτός έδρας. Το θέμα για μένα είναι όταν παίζει ο ΠΑΟΚ, δεν πρέπει να δουλεύει κανείς!».

Η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη από νωρίς, όντας ακόμη φοιτητής της Ιατρικής, θυμάται πως… ξέκλεψε μερικές ημέρες και αναχώρησε οδικώς για την Ιταλία για να βρεθεί δίπλα στον αγαπημένο του ΠΑΟΚ και στο παιχνίδι με την Νάπολι. Το κοντέρ των ταξιδιών ξεκίνησε να γράφει από νωρίς, παρά τις όποιες υποχρεώσεις που τον κρατούσαν σταθερά στη Θεσσαλονίκη.

«Από την στιγμή, που γεννάει και δημιουργεί κόσμο σημαίνει ότι έχει δυναμική ο ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι το γήπεδο. Υπάρχουν παιδιά που δουλεύουν με φανέλα ΠΑΟΚ».

Αναπόφευκτα η κουβέντα μας πάει στις περιπτώσεις εκείνες που δεν αποδέχτηκαν ποτέ την… αδυναμία του γιατρού στον ΠΑΟΚ είτε γιατί αδυνατούσαν να αντιληφθούν την αφοσίωση ενός επιστήμονα σε μια ποδοσφαιρική ομάδα είτε γιατί είχαν διαφορετικές οπαδικές πεποιθήσεις. Ο Ηλίας Κατσίκης παραδέχεται πως του έχει κοστίσει στη δουλειά του αλλά επιμένει σταθερά στα “πιστεύω” του γιατί αυτή είναι η δική του αλήθεια.

«Η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλές φορές έχει δημιουργηθεί θέμα και έχουν φύγει άνθρωποι από το ιατρείο μου, φανατικοί άλλων ομάδων. Πως αντιδρώ; Στο καλό να πάνε! Μπορώ να τους καταλάβω, αν είναι τρελοί σαν εμένα.

Όπως μπορώ να καταλάβω και ανθρώπους, οι οποίοι κατά καιρούς ήρθαν σε μένα, με εμπιστεύτηκαν και στο τέλος μου είπαν «σε παρακαλώ είμαι και εγώ φανατικός οπαδός (σ.σ. άλλης ομάδας), μην φορέσεις τα ρούχα του ΠΑΟΚ». Το σεβάστηκα, δεν θέλω να φανώ εγωιστής και να πω ότι δεν με νοιάζει, πάντα κοιτάω τον άνθρωπο, τι γνώμη έχει γι’ αυτό, αλλά δεν είναι κακό. Η δικιά μας η δουλειά είναι δύσκολη όχι μόνο λόγω της ευθύνης, αλλά λόγω και του χρόνου που σε θέλει εδώ, οπότε ο μόνος τρόπος για να ξεφεύγεις, είναι αυτός. Είναι ένας τρόπος διαφυγής, εγώ κάνω αυτό που νιώθω και όταν είσαι αληθινός, ο κόσμος το δέχεται.

Εγώ δεν το κάνω γιατί θέλω να κερδίσω κάτι. Έτσι και αλλιώς, το μότο που έχουμε στην παρέα που μαζευόμαστε και πηγαίνουμε στις εκδρομές είναι «δεν ζούμε από τον ΠΑΟΚ, ζούμε για τον ΠΑΟΚ» και αυτό είναι αληθινό και όταν είναι αληθινό, ο άλλος που έρχεται μπροστά μας το δέχεται.

Στο εξωτερικό είναι σύνηθες φαινόμενο. Στην Αγγλία είναι δεδομένο πως το ποδόσφαιρο είναι τρόπο ζωής. Θα φύγει ο τραπεζίτης από την δουλειά του, θα πετάξει την γραβάτα και θα βάλει την φανέλα της Λίβερπουλ, της Μάντσεστερ.

Την ίδια τρέλα με εμένα την έχουν και άλλοι, από άλλα επαγγέλματα. Σε εκδρομή του ΠΑΟΚ, γνώρισα ανθρώπους διαφόρων επαγγελμάτων, γιατί για αυτούς είναι αποδεκτό και για τον γιατρό όχι; Ίσα, ίσα εγώ θεωρώ ότι δείχνοντας την τρέλα μου ανοιχτά, δείχνω ποιος πραγματικά είμαι, θα ήθελα να επηρεάσω και άλλους, που «φοβούνται» να δείξουν την τρέλα τους ανοιχτά».

Στον αντίποδα, τον ρωτάω αν τον έχει βοηθήσει ο ΠΑΟΚ στην δουλειά του, αν και εξ΄ αρχής μου το έκανε ξεκάθαρο:

«Δεν το κάνω για να διαφημιστώ στον ΠΑΟΚ, δεν θέλω και δεν το επιδιώκω. Είναι ουτοπία να συζητάμε για το αν έρχονται ΠΑΟΚτσήδες στο γραφείο μου, γιατί το 99% πλέον στην Θεσσαλονίκη είναι ΠΑΟΚ, οπότε δεν συζητάμε πως ήρθαν επειδή είμαι εγώ ΠΑΟΚ, ήρθαν γιατί είναι ΠΑΟΚ όλοι! Θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ είναι η ζωή μου και αυτό προσπαθώ να το περάσω στο επάγγελμα μου, στο σπίτι μου, στην καθημερινότητα μου».

Και ως γνήσιος ΠΑΟΚτσής δεν θα μπορούσε να… ξεφύγει από το dna της “ασπρόμαυρης” φιλοσοφίας: «Για εμάς ο αγώνας δεν είναι να πάω στο γήπεδο μισή ώρα, δέκα λεπτά πριν το ματς. Εγώ στην Τούμπα πηγαίνω τουλάχιστον 3-4 ώρες πιο μπροστά. Ακόμη και κεκλεισμένων, εγώ θα είμαι από έξω, να πίνω την ρετσίνα μου».

Διαβάστε ακόμη...