«Έχουμε αδικήσει τους εαυτούς μας»

Από paok24.com: Ο Κώστας Χαραλαμπίδης μιλάει για το ξεκίνημα του ΠΑΟΚ στη σεζόν και αισιοδοξεί για τη συνέχεια.
Πηγή: paok24.com
«Έχουμε αδικήσει τους εαυτούς μας»

Ο βοηθός του Ηλία Παπαθεοδώρου, φιλοξενήθηκε στο Libero 107,4 και μίλησε για την εικόνα του ΠΑΟΚ από την προετοιμασία, τα πρώτα παιχνίδια με τα άσχημα αποτελέσματα, το παρόν και το μέλλον της ομάδας.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε:

Για το μπάσκετ και τις διαφορές που βλέπει τώρα από την σκοπιά του προπονητή:

«Το έχω αφήσει γιατί τα δύο χρόνια που προσπάθησα να ξαναπαίξω μπάσκετ, η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Έχω πολύ μεγάλο πρόβλημα με το πόδι, δε μπορώ να παίξω, οπότε κάνω κάποια πράγματα μόνος μου. Μπορώ μετά βεβαιότητας να πω, μετά από ένα χρόνο και την έναρξη αυτής της σεζόν, ότι σαν τον παίκτη δεν έχει! Καταρχήν είναι μεγάλη απόλαυση να παίζεις ούτως ή άλλως. Από εκεί και πέρα, ο χρόνος που διαθέτεις ως παίκτης και ως προπονητής, ούτε αυτός συγκρίνεται. Είναι τεράστια η διαφορά. Προπονητικά, ασχολείσαι όλη τη μέρα με κάποια πράγματα. Ως παίκτης, έχεις την έννοια σου να κάνεις την προπόνηση σου και από εκεί και πέρα, να ξεκουραστείς. Αυτό, δε συμβαίνει προπονητικά. Δεν υπάρχει χρόνος, γιατί είναι και συνεχόμενα τα ματς. Όταν έχεις ζήσει τη σωματική κούραση του παίκτη, είναι λίγο στο μυαλό όλα τα υπόλοιπα. Προσπαθούμε να τα ισορροπήσουμε...»

Για το πως βλέπει τις σχέσεις παικτών-προπονητή τώρα που το ζει από την άλλη πλευρά:

«Βλέποντας τις καταστάσεις που μπορεί να συναντάς με τους παίκτες, έχω αναθεωρήσει κάποια πράγματα. Αν και δεν ήμουν παίκτης των άκρων, όταν έπαιζα, ούτε με τους συμπαίκτες μου, ούτε με τους προπονητές μου. Σίγουρα, πλέον τα βλέπω από μια διαφορετική οπτική. Δεν ξέρω αν είναι η σωστή, αλλά είναι σίγουρα διαφορετική».

Για το ξεκίνημα της φετινής σεζόν στον ΠΑΟΚ με τα σκαμπανεβάσματα από την προετοιμασία μέχρι τώρα:

«Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια αστάθεια αναφορικά με την παρουσία της ομάδας, στη διάρκεια της προετοιμασίας και στους πρώτους επίσημους αγώνες. Δε θεωρώ ότι η πραγματική εικόνα μας είναι αυτή που δείξαμε στα πρώτα παιχνίδια τα οποία συνοδεύτηκαν και από ήττες, από όσο έχω δει την ομάδα. Αυτό ήταν ένα σημείο που μας "τσίγκλησε" και στον εγωισμό και του καθένα που απαρτίζει την ομάδα, αλλά και γενικά ως ομάδα. Σίγουρα, για να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα, χρειάζεται πολύ μεγάλη και διαρκής προσπάθεια. Όπως είπαμε συζητώντας και με τους παίκτες, θέλουμε να κοιτάξουμε βήμα-βήμα που μπορούμε να φτάσουμε και να βελτιωνόμαστε περισσότερο και ταχύτερα. Δε θέλουμε πίστωση χρόνου, γιατί δεν έχουμε χρόνο. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα, μέσα από τη διάρκεια των αγώνων και οι νίκες πάντα αντιστρέφουν το κλίμα. Έχουμε πάρει δύο νίκες στους δύο τελευταίους αγώνες και είμαι πολύ αισιόδοξος για τη σύνεχεια».

Για τα θετικά και τα αρνητικά που έχει δει το τεχνικό επιτελείο μέχρι τώρα από την ομάδα:

«Είναι το ίδιο... Αυτή η ομάδα έτσι όπως χτίστηκε, έτσι όπως θέλουμε να λειτουργεί, χρειάζεται 100% συνειδότητα και συγκέντρωση από όλα τα παιδιά, για σαράντα λεπτά. Αυτό είναι ένα κομμάτι που δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση. Αυτό επίσης είναι ένα κομμάτι που προσπαθούμε να το βελτιώσουμε μέρα με τη μέρα, προπόνηση με την προπόνηση και σε κάθε αγώνα. Πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι γιατί είναι πολύ μεγάλο το πλήθος των πληροφοριών που δέχονται οι παίκτες. Δεν υπάρχει χρόνος να γίνονται οι προπονήσεις και να δουλεύουμε πέντε μέρες για να στοχεύσουμε ένα παιχνίδι. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται πάρα πολύ γρήγορα. Ακόμα και τα βίντεο που έχουμε πριν τους αγώνες, στα ξενοδοχεία, είναι πάρα πολύ σημαντικά και χρειάζεται την απόλυτη προσήλωση όλων».

Για τη συγκέντρωση σε όλη τη διάρκεια των αγώνων και αν είναι αυτό το πιο σημαντικό στοιχείο που λείπει στην αρχή:

«Θέτω πρώτα αυτό το κομμάτι γιατί θεωρώ ότι η νοητική εγρήγορση των παικτών, είναι πάρα πολύ σημαντική και προαπαιτούμενο για όλα τα υπόλοιπα. Οπότε αν πάρουμε ως βάση αυτό, από εκεί και πέρα, μπορούμε, θέλουμε, έχουμε διάθεση. Τα παιδιά δείχνουν πολύ μεγάλη διάθεση σε όλες τις προπονήσεις και αυτό σε συνδυασμό με την εικόνα που είχαμε την περίοδο της προετοιμασίας, μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά, αν και εμείς, θέλουμε να κάνουμε ένα κάθε φορά. Ξεκινώντας από αυτό, από τη συγκέντρωση, προσπαθούμε να βελτιώσουμε πάρα πολλά πράγματα. Όσο και να δουλεύεις μέσα στο γήπεδο, όταν γίνεται ένα σουτ και χάνεις ένα αμυντικό ριμπάουντ, επειδή κοιτάς τη μπάλα, είναι θέμα συγκέντρωσης, δεν είναι κάτι άλλο».

Για το αν η ομάδα έχει αδικήσει τον εαυτό της με αυτό το ξεκίνημα στη σεζόν:

«Μπορώ να πως ναι, μόνοι μας αδικήσαμε τους εαυτούς μας. Η εικόνα μας και αυτό που είχαμε στο μυαλό μας, δεν ήταν η ομάδα που παρουσιάστηκε στους πρώτους επίσημους αγώνες. Έχει να κάνει με πάρα πολλούς παράγοντες, είναι και κάποια εσωτερικά θέματα της ομάδας που δε χρειάζεται να τα απαριθμούμε, αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτή η πρέπουσα εικόνα, αυτή που θέλαμε και ζητούσαμε. Η χρονιά είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι απαιτήσεις και οι αγώνες είναι συνεχόμενοι. Είμαστε εδώ για να τα βελτιώσουμε όλα αυτά».

Για το παιχνίδι που ακολουθεί στα Τρίκαλα:

«Θεωρώ ότι η προσέγγιση για κάθε αγώνα, πρέπει να είναι ότι πάμε για να παλέψουμε για τη νίκη. Δε μπορούμε να πάμε εφησυχασμένοι με καμία έννοια, ούτε απροετοίμαστοι και σωματικά και ψυχολογικά. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Από όσο θυμάμαι τα τελευταία χρόνια, οπότε πηγαίνουμε στα Τρίκαλα, πάντα δυσκολευόμαστε. Θα είναι ένας αγώνας που έχει στοιχεία για λεπτομέρειες που μπορούμε να είμαστε πάρα πολύ καλά και προετοιμασμένοι για αυτά. Θεωρώ ότι αν παίξουμε με τον τρόπο που δείχνουμε το τελευταίο διάστημα και τους δύο τελευταίους αγώνες και πάντα με γνώμονα τη σωστή αμυντική λειτουργία της ομάδας, μπορούμε να φύγουμε νικητές. Πιστεύω ότι ο κόουτς Μέξας είναι ένας άνθρωπος που θέλει να βάζει την ταυτότητά του, σε όποια ομάδα βρίσκεται, οπότε δεν πιστεύω ότι μπορούμε να δούμε εξωφρενικά διαφορετικά πράγματα, από αυτά που είδαμε στους τρεις πρώτους αγώνες των Τρικάλων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καλή ομάδα. Υπάρχουν στοιχεία του παιχνιδιού τους που είναι πολύ χαρακτηριστικά και πάνω σε αυτά, χτίζουμε κι εμείς την τακτική μας».

Για το μπάσκετ που θέλει να παίξει ο ΠΑΟΚ φέτος:

«Δε στοχεύουμε να γίνουμε... Χάρλεμ και να σκοράρουμε 120 πόντους, αλλά από την άλλη δε μπορούμε να δεχόμαστε στην έδρα μας από οποιαδήποτε ομάδα 80-85 πόντους. Πρέπει να υπάρχουν βάσεις και σταθερές. Μία από αυτές, οφείλουμε να είναι η άμυνα. Οπότε ξεκινώντας πάντα από αυτό το κομμάτι, σε οποιαδήποτε στιγμή του παιχνιδιού, είναι είναι θετική είτε είναι αρνητική, η άμυνα είναι αυτή που σε κρατάει μέσα στον αγώνα. Όταν λειτουργείς δύσκολα επιθετικά, η άμυνα είναι αυτή που σε καθορίζει. Το ίδιο έγινε και στην Ιταλία που παίξαμε. Αν έχουμε αυτές τις συνθήκες θα είμαστε πάντα σωστοί και θα λειτουργούμε πολύ όμορφα».

Για το αν οι τραυματισμοί στην αρχή έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο από όσο περίμεναν:

«Μπορώ να πω πως ναι. Δεν επικαλέστηκα κανέναν τραυματισμό, δεν είναι όμως και ένα στοιχείο που μπορείς να παραβλέψεις. Ιδίως όταν υπάρχει κι ένα συγκεκριμένο ροτέισον σε μία ομάδα, με παίκτες που έχουν χρόνο συμμετοχής, έρχονται ως αλλαγή για να καλύψουν κάποια κενά και τα λοιπά. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι και πάντα, βγάζει ίσως κάποιες στιγμές εκτός λειτουργίας κάποια πράγματα που θέλεις να δουλέψεις. Ακόμα και τους ίδιους τους παίκτες, 3-4 μέρες απουσίας, τους πάει αρκετά πίσω. Οπότε είναι πράγματα που σίγουρα δεν είναι ευχάριστα, αλλά πρέπει να είναι αντιμετωπίσιμα».

Για τις συγκυρίες με τους τραυματισμούς και την ήττα στο πρώτο ντέρμπι με τον Άρη:

«Σίγουρα δεν ήταν μια ευτυχής συγκυρία όλο αυτό που έγινε από την αρχή της χρονιάς. Αλλά δεν είμαστε εδώ για να πηγαίνουμε με βάση τις συγκυρίες, είμαστε για να τις καθορίζουμε».

Διαβάστε ακόμη...