«Ο ΠΑΟΚ υπερέχει στην ψυχολογία, ο Ολυμπιακός στην ταχύτητα»

Από metrosport.gr: Ο «κέρβερος» που υπερασπιζόταν επί σειρά ετών τα γκολπόστ της Εθνικής μας ομάδας, με αποκορύφωμα στην ποδοσφαιρική του καριέρα, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στα γήπεδα της Αμερικής, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα λάμβανε για πρώτη φορά τότε συμμετοχή σε ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός.
Πηγή: metrosport.gr
«Ο ΠΑΟΚ υπερέχει στην ψυχολογία, ο Ολυμπιακός στην ταχύτητα»

Ο λόγος για τον Αντώνη Μήνου, ο οποίος μιλάει αποκλειστικά στo metrosport.gr για όλους κι για όλα.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα από τη γενέτειρά του, την Αριδαία και τον τοπικό Αλμωπό, που τότε αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική, ενώ τώρα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής.

Οι μεγάλες εμφανίσεις εξαργύρωσαν και την πρώτη του μεταγραφή, καθώς μετέβη στην Καστοριά το 1980. Στους «γουναράδες» έμεινε για δυο χρόνια και στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Υπερασπίστηκε την εστία των «πρασίνων» έως το 1988 και μετά ακολούθησε η ΑΕΚ, στην οποία έκατσε για πέντε χρόνια. Τελευταίος σταθμός σε μια «πλούσια» καριέρα, ο Απόλλων Αθηνών, όπου έφτασε και μέχρι τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας το 1997. Σ΄ όλα αυτά τα χρόνια ο Μήνου κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και ένα Σούπερ Καπ Ελλάδας.

Aναλυτικά μίλησε:

Για το ντέρμπι: «Το παιχνίδι είναι δύσκολο για τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι οριακό και δεν πρέπει να κατέβει με άγχος και να έχει το σκεπτικό του στη νίκη. Είμαστε ακόμα στην αρχή και δεν κρίνεται το Πρωτάθλημα από ένα ντέρμπι. Σίγουρα σε τέτοια παιχνίδια μεγάλο ρόλο παίζει η ψυχολογία. Ο ΠΑΟΚ οφείλει να παρουσιαστεί όπως πρέπει, βρίσκεται ήδη ψηλά και θα πρέπει να διατηρήσει την απόσταση ασφαλείας από τον Ολυμπιακό».

Σε ποιους τομείς υπερέχει ο ΠΑΟΚ;
«Στη ψυχολογία. Είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά σ΄ αυτά τα ντέρμπι μεγάλο ρόλο παίζει η διάθεση και η φρεσκάδα που έχει μία ομάδα για να ανταπεξέλθει σ΄ αυτά τα ματς. Πολλές φορές έχουμε δει ομάδες να είναι χαμηλά και να δημιουργούν προβλήματα στους μεγάλους».

Βοήθησε τους παίκτες του ΠΑΟΚ η ανοιχτή προπόνηση και η παρουσία 8.000 οπαδών της ομάδας;
«Εγώ δεν έχω καλή άποψη για αυτή την απόφαση που πήρε η ομάδα πριν από το ντέρμπι. Είναι δικαίωμά τους. Δεν πρέπει να δημιουργούν παραπάνω ένταση και ψυχολογική πίεση στην ομάδα και να χαλάσει η ισορροπία».

Ποια είναι τα στοιχεία τα οποία περιμένετε να δείξει στο ντέρμπι ο Ολυμπιακός;
«Ο Ολυμπιακός είναι απρόβλεπτος φέτος. Είναι ικανός για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο. Αγωνίζεται σε μια έδρα που συμβαίνουν περίεργα πράγματα κάθε χρόνο. Ο Ολυμπιακός σ΄ αυτό που πλεονεκτεί σε σχέση με τον ΠΑΟΚ είναι η ταχύτητά του σ΄ όλες του τις γραμμές και εκεί θα πρέπει να προσέξει ο Δικέφαλος. Όλα θα κριθούν πιστεύω στα πρώτα λεπτά του κάθε ημιχρόνου. Σε περίπτωση που δεν έρθει το τρίποντο για τον Ολυμπιακό θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα τόσο διοικητικά, όσο και στα αποδυτήρια της ομάδας».

Πως σχολιάζετε τη μάχη του τίτλου;
«Δεν νομίζω ότι το Πρωτάθλημα θα κριθεί στα ντέρμπι. Σε ένα παιχνίδι η κάθε ομάδα διεκδικεί τρεις βαθμούς μόνο. Αν δείτε τα προηγούμενα χρόνια ομάδες που πήραν όλα τα ντέρμπι στο τέλος δεν στέφθηκαν πρωταθλήτριες».

Πως κρίνετε την απόδοση του Ρέι, ο οποίος είναι βασικός σε όλα τα ματς του ΠΑΟΚ;
«Δείχνει σταθερά βήματα, αλλά δεν έχει πιεστεί. Αυτό που μου αρέσει είναι η σιγουριά που δίνει στην ομάδα, δεν κάνει περιττά πράγματα. Ο τερματοφύλακας δίνει εξετάσεις σε κάθε αγώνα. Δε συγχωρείται το λάθος του. Για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα χρειάζονται περισσότεροι αγώνες και όχι ένα διάστημα τριών μηνών περίπου».

Ο Μήνου αναφέρθηκε και στα προβλήματα του Παναθηναϊκού: «Δε σημαίνει ότι και πριν φύγει ο Αλαφούζος δεν υπήρχαν προβλήματα στην ομάδα. Ο κόσμος πάντα περιμένει μεγάλα πράγματα. Από την εποχή που αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό η οικογένεια Βαρδινογιάννη δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στους «πράσινους», κάτι που δεν είχε γνωρίσει ποτέ στην ιστορία του. Ο Παναθηναϊκός σε κάθε μεταγραφική περίοδο έκανε μεγάλο άνοιγμα φέρνοντας πολλούς παίκτες, ενώ θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη οικονομική διαχείριση και να δώσουν ευκαιρίες και στα ελληνόπουλα»

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Αυτό που με πικραίνει είναι ότι ο κόσμος δε συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις των ομάδων. Βλέπουμε κάθε αγωνιστική άδεια γήπεδα. Στόχος δεν είναι μόνο το πρωτάθλημα και η συμμετοχή στην Ευρώπη και οι βαθμοί, αλλά να μπορέσεις να προσελκύσεις περισσότερο κόσμο στο γήπεδο κι όχι να κάθεται στον καναπέ και να βλέπει τηλεόραση. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μια ομάδα οπαδών απομακρύνουν τους υγιείς φιλάθλους από τα γήπεδα. Θα πρέπει να δράσουν σ΄ αυτό οι παράγοντες και όχι να εστιάζουν μόνο σε θέματα διαιτησίας».

Για τον Αλμωπό Αριδαίας από την ομάδα που κάνατε τα πρώτα σας ποδοσφαιρικά βήματα: «Ο Αλμωπός μετά από πολλά χρόνια και την αναδιάρθρωση που έγινε βρίσκεται στη Γ΄ Εθνική. Στόχος αυτών των ομάδων είναι να μπορούν να βγάλουν παιδιά και να έχουν ενεργή συμμετοχή και όχι να βλέπουμε μια αποστολή με 30άρηδες, 2 25άρηδες και 18άχρονους να κάθονται στον πάγκο. Στον Αλμωπό γίνεται καλή δουλειά φέτος και εύχομαι να κάνει μια αξιόλογη πορεία. Τώρα αν θέλει το κάτι παραπάνω θα πρέπει οι παράγοντες να ζυγίσουν όλα τα πράγματα. Βλέπετε ομάδες που είναι στη Β΄ Εθνική ταλαιπωρούνται από δυσβάσταχτα προβλήματα και δεν μπορούν να ανασάνουν».

Για τον Άρη: «Είναι μια μεγάλη ομάδα, βρέθηκε από λάθη εκεί που είναι τώρα. Ο Άρης είναι ιστορικός σύλλογος και δεν μπορώ να το δεχτώ ότι βρίσκεται εκεί. Η θέση του είναι να είναι ψηλά και στη Σούπερ λιγκ και πιστεύω και εύχομαι να επιστρέψει, ώστε να ανέβει το επίπεδο της πόλης».

Για τον Απόλλωνα Πόντου: «Δεν ξέρω αν έχει άμεσο στόχο την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Ήταν πολλά χρόνια στην Α΄ Εθνική, απουσιάζει επίσης πολλά. Χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις σε όλους τους τομείς και γιατί όχι να μην το δούμε ξανά στη Σούπερ Λιγκ».

Για τον Ηρακλή: «Ζει μια περιπέτεια δύσκολη και χρειάζεται για να συνέλθειτουλάχιστον 2-3 χρόνια για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει. Όπως βλέπετε δυο μεγάλοι σύλλογοι μας έχουν τεράστια προβλήματα και θα πρέπει οι άνθρωποι της πόλης να δώσουν λύσεις σ΄ αυτά τα ιστορικά σωματεία».

Για το αν σας είχε γίνει ποτέ πρόταση από ομάδα εξωτερικού: «Το διάστημα που αγωνιζόμασταν εμείς δεν υπήρχε αυτό που είναι σήμερα. Υπήρχε περιορισμός και οι εποχές ήταν δύσκολες και ήταν πολύ δυσβάσταχτο ώστε να βγεις έξω και να αγωνιστείς».

Για το αν θα επιστρέφατε στο ποδόσφαιρο: «Όχι, απολαμβάνω την ηρεμία και τις στιγμές με την οικογένειά μου».

Για τον Φερνάντο Σάντος: «Είχε την τύχη και ατυχία με τη μη ανανέωση του συμβολαίου του με την Ελλάδα. Πήρε αυτό όμως που του άξιζε. Ένας τίτλος με μια μικρή χώρα, όπως τη δική μας. Τις ομάδες δεν τις κάνουν μόνο οι παίκτες. Ο προπονητής θα πρέπει να δένει το σύνολο και αυτό που θυμούνται στο τέλος όλοι δεν είναι μια εμφάνιση, αλλά ένα τρόπαιο. Κάτι που κατάφερε ο Σάντος. Είναι σοβαρός άνθρωπος και ξέρω τον τρόπο σκέψης του και δουλειάς του στα χρόνια που ήταν στην ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, αλλά και το λίγο διάστημα στον Παναθηναϊκό».

Για τον Σκίμπε: «Δεν μπορώ να κάνω κάποια κριτική. Εγώ τον Σάντος τον είχα γνωρίσει από κοντά. Είναι περίεργα τα πράγματα στις εθνικές ομάδες γενικά. Ο Σκίμπε είναι περισσότερο εκλέκτορας. Είναι σοβαρός άνθρωπος και χωρίς υπερβολές πήρε αυτό που ήθελε. Μέχρι τέλος παλέψαμε και σε συνδυασμό με τα άλλα αποτελέσματα πήρε τη δεύτερη θέση που μας έστειλε στα μπαράζ και στο δρόμο μας την Κροατία».

Για την κλήρωση της Ελλάδας: «Ευχή μου να βρεθούμε στο Μουντιάλ της Ρωσίας και να βλέπω το καλοκαίρι τη χώρα μου σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Το σημαντικό δεν είναι το τι θα κάνουμε σε κάθε διοργάνωση, αλλά το να δίνουμε το παρών παντού σαν Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμη...