Η επίθεση κόβει τα εισιτήρια, μα η άμυνα δίνει τους τίτλους

Από sdna.gr: Ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει 8 διαφορετικά δίδυμα στόπερ και έχει δεχθεί 23 γκολ σε 15 επίσημα παιχνίδια (!), την ώρα που ο ΠΑΟΚ εμμένει σε τρία πρόσωπα και έχει την κορυφαία αμυντική επίδοση της Super League με παθητικό δύο τέρματα!
Πηγή: sdna.gr
Η επίθεση κόβει τα εισιτήρια, μα η άμυνα δίνει τους τίτλους


Κάθε δίδυμο στο ποδόσφαιρο χρειάζεται «χημεία», αυτοματισμούς, ξεκάθαρούς ρόλους. Ειδικά αν μιλάμε για το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, όπου κάθε λάθος απαγορεύεται και πληρώνεται cash.

Ο Ολυμπιακός εδώ και χρόνια προσπαθεί να χτίσει ένα αξιόπιστο δίδυμο στόπερ, ωστόσο όσο περισσότερο το παλεύει, τόσο περισσότερο περιπλέκει τα πράγματα. Μετά από 15 επίσημα παιχνίδια, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ήδη χρησιμοποιήσει 8 διαφορετικά δίδυμα (και 8 διαφορετικά πρόσωπα) στο κέντρο της άμυνας και κανείς ακόμα δεν ξέρει ποιοι θα πρέπει να λογίζονται βασικοί και ποιοι όχι, ενώ το ανασταλτικό θέμα επιτείνεται από το γεγονός ότι ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί και οι δύο τερματοφύλακες, δίχως πάλι να είναι ξεκάθαρο αν ο βασικός είναι ο Προτό ή ο Καπίνο.

ΟΚΤΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ!

Το δίδυμο Μποτία - Νικολάου που δοκιμάστηκε στο «Καμπ Νόου» ήταν το 8ο διαφορετικό για τη φετινή περίοδο, με τους Πειραιώτες να έχουν δεχθεί 10 γκολ στο πρωτάθλημα (δεύτερη χειρότερη άμυνα της Super League πίσω από την ΑΕΛ) και άλλα 8 σε τρία παιχνίδια στους ομίλους του Champions League, έχοντας μηδέν παθητικό μόνο στο παιχνίδι με την Λαμία και στον εκτός έδρας επαναληπτικό με την Ριέκα!

Το καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να χωρίσει τους δρόμους του με τον Μανουέλ Ντα Κόστα και να στείλει δανεικό στην Μπράγκα τον Μπρούνο Βιάνα. Έκλεισε από νωρίς τον Πάπε Αμπού Σισέ, έφερε τον Γιάγκος Βούκοβιτς από την Κόνιασπορ και μετά την παραχώρηση του Παναγιώτη Ρέτσου κινήθηκε για την απόκτηση του Μπγιορν Ένχελς. Αριθμητικά έφυγαν τρεις και ήρθαν άλλοι τόσοι (ο Ρισβάνης έκανε προετοιμασία και αποχαιρέτισε), ωστόσο με τον τραυματισμό του Αλμπέρτο Μποτία, ο Μπέσνικ Χάσι έπρεπε να φτιάξει από την αρχή ένα καινούργιο δίδυμο.

ΠΩΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο ΧΑΣΙ

Το πρώτο πράγμα που θέλησε να έχει ο Αλβανός τεχνικός στην άμυνα του ήταν η ταχύτητα. Έτσι εξηγείται η μετάθεση του Αλεξί Ρομαό στο κέντρο της άμυνας, όπου μαζί με τον Παναγιώτη Ρέτσο έφτιαξαν ένα γρήγορο δίδυμο, που ωστόσο είχε θέμα «ψηλά» και έμοιαζε αρκετά soft, ενώ η απουσία του Τογκολέζου από τα χαφ δημιούργησε έλλειμμα από τρεξίματα στο κέντρο.

Το δίδυμο Βούκοβιτς - Ρέτσος πήρε χαμηλό βαθμό στο εντός έδρας 2-2 με την Παρτιζάν, όπου οι Σέρβοι δημιούργησαν ουκ ολίγες ευκαιρίες, όμως εμφάνισε σημάδια αισθητής βελτίωσης στο εκτός έδρας ματς με την Ριέκα, το οποίο όμως ήταν το τελευταίο που έπαιξαν μαζί, αφού ο Έλληνας αμυντικός παραχωρήθηκε στην Λεβερκούζεν.

Το δίδυμο Ρομαό - Ένχελς εκτέθηκε ανεπανόρθωτα στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League απέναντι στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, ενώ άθλια τα πήγε το δίδυμο Ένχελς - Ταχτσίδης που έπαιξε κατ' ανάγκη στο τελευταίο εικοσάλεπτο του ντέρμπι με την ΑΕΚ, μετά την αλλαγή του Ρομαό.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΛΕΜΟΝΗΣ

Αξιοπρεπώς στάθηκαν μαζί Ένχελς - Νικολάου που έπαιξαν μαζί στο Τορίνο απέναντι στην Γιουβέντους, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι όσες φορές χρησιμοποιήθηκε ο Σισέ (3) είχε δίπλα του τον Δημήτρη Νικολάου.

Το δίδυμο που δεν έχει παίξει ακόμα μαζί είναι αυτό των καλοκαιρινών αποκτημάτων Βούκοβιτς - Ένχελς, ενώ ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως από την ημέρα που ανέλαβε ο Τάκης Λεμονής έχει χρησιμοποιήσει βασικό και στα τέσσερα παιχνίδια τον Δημήτρη Νικολάου, ο οποίος μοιάζει να είναι το πουλέν του.

Ποιό είναι το επιμύθιο; Ο Ολυμπιακός παραχώρησε (με το αζημίωτο) το καλοκαίρι τον πιο ολοκληρωμένο του κεντρικό αμυντικό (Ρέτσος), ο οποίος ταίριαζε γάντι με όλους τους υπόλοιπους στόπερ του, με ταχύτητα που δεν έχει κανείς άλλος από το υπάρχον ρόστερ. Με άλλα λόγια έδωσε ένα λεγόμενο cornerstone, γύρω από τον οποίο θα μπορούσε να χτίσει ένα δίδυμο για αρκετά χρόνια.

Με τον Ένχελς να δείχνει ότι θέλει χρόνο προσαρμογής, τον Βούκοβιτς μονίμως στα πιτς και τον Ρομαό πάλι στα χαφ, ο Ολυμπιακός που έχει την χειρότερη αμυντική επίδοση της σύγχρονης ιστορίας του (23 τέρματα παθητικό σε 15 παιχνίδια) στηρίζεται αναγκαστικά στους νεαρούς Νικολάου, Σισέ που υπολογίζονταν για συμπληρωματικούς ρόλους και τον Μποτία που έκανε ντεμπούτο το βράδυ της Τετάρτης μετά από πολύμηνο τραυματισμό.

Άραγε μπορεί να βρεθεί λύση με κάποιο δίδυμο που δεν έχει παίξει μαζί (π.χ. Ένχελς - Μποτία) ή ο Ολυμπιακός πρέπει να βγει ξανά στην αγορά για κεντρικό αμυντικό;

ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΣΤΟΠΕΡ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Παρτιζάν - Ολυμπιακός 1-3: Ρέτσος - Ρομαό

Ολυμπιακός - Παρτιζάν 2-2: Βούκοβιτς - Ρέτσος

Ολυμπιακός - Ριέκα 2-1: Ρέτσος - Ρομαό

Ολυμπιακός - ΑΕΛ 4-1: Ρέτσος - Βούκοβιτς (Ρέτσος - Νικολάου από το 77ο λεπτό)

Ριέκα - Ολυμπιακός 0-1: Ρέτσος - Βούκοβιτς

Λαμία - Ολυμπιακός 0-1: Ρομαό - Ρέτσος

Ξάνθη - Ολυμπιακός 1-1: Ρομαό - Ενχελς

Ολυμπιακός - Σπόρτινγκ 2-3: Ρομαό - Ένχελς

Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 1-1: Ρομαό - Ένχελς

Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 2-1: Σισέ - Νικολάου

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 3-2: Ρομαό - Ένχελς (Ένχελς - Ταχτσίδης από το 73ο λεπτό)

Γιουβέντους - Ολυμπιακός 2-0: Νικολάου - Ένχελς

Ολυμπιακός - Ατρόμητος 0-1 : Νικολάου - Σισέ

Πανιώνιος - Ολυμπιακός 3-4: Νικολάου - Σισέ

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 3-1: Νικολάου - Μποτία

Ο ΠΑΟΚ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΕΨΑΧΝΕ

Τα πράγματα στον ΠΑΟΚ ήταν λιγάκι πιο ξεκάθαρα, σε ότι αφορά τον μεταγραφικό σχεδιασμό και τους ρόλους για το κέντρο της άμυνας. Ο Χοσέ Κρέσπο αποδείχθηκε μεταγραφή value for money, ο Βαρέλα δεν γοήτευσε, αλλά δεν απογοήτευσε κιόλας, ο Μαλεζάς είναι πάντα μία έμπειρη μορφή / φωνή στα αποδυτήρια που σπάνια διαμαρτύρεται όταν δεν παίζει και ο Αχιλλέας Πούγγουρας ένα στοίχημα για το μέλλον. Αυτό που χρειαζόταν ήταν ένας... capitan. Ένας κεντρικός αμυντικός με αρχηγικές τάσεις, ηγετικό προφίλ και βαρβάτο βιογραφικό. Αυτός ήταν ο Κάρλος Σαμπράνο, ο οποίος από την ημέρα που ήρθε ως δανεικός από την Ρούμπιν Καζάν έδειξε ότι θα αποτελέσει τον πυλώνα της αμυντικής λειτουργίας του ΠΑΟΚ.

ΟΛΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΠΡΑΝΟ

Αυτό είναι πια ξεκάθαρο. Από την ημέρα που ο Περουβιανός έκανε το ντεμπούτο του στον αγώνα κυπέλλου απέναντι στον Λεβαδειακό, δεν έχει χάσει λεπτό συμμετοχής, με τον Λουτσέσκου να κολλάει δίπλα του Βαρέλα, Κρέσπο ή Μαλεζά αναλόγως των συνθηκών του κάθε παιχνιδιού. Με άλλα λόγια οι ρόλοι δείχνουν να είναι εντελώς ξεκάθαροι και δύσκολα θα αλλοιωθούν μέχρι τέλους.

Μέχρι να καταφθάσει ο Σαμπράνο, τα πράγματα ήταν και πάλι ξεκάθαρα. Το δίδυμο Κρέσπο - Βαρέλα χρησιμοποιήθηκε σε 6 από τα πρώτα 8 επίσημα παιχνίδια του Δικεφάλου του Βορρά, με τον Μαλεζά να καλύπτει όποια τρύπα προέκυπτε και τον Ροντρίγκο Ρέι αναντικατάστατο κάτω από την εστία.

ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΧΤΙΣΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Κάπως έτσι, με πολύ πιο διακριτούς ρόλους (αλλά και απείρως πιο εύκολο πρόγραμμα από τον Ολυμπιακό), ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί συνολικά 7 γκολ σε 12 επίσημα παιχνίδια φέτος και με δύο τέρματα παθητικό έχει την καλύτερη άμυνα της Super League, όπου έχει επιτρέψει τις λιγότερες τελικές 38, μετά την ΑΕΚ (37).

Το πρώτο πολύ σοβαρό crash test για την άμυνα των Θεσσαλονικέων θα είναι στο «Καραϊσκάκης», εκεί όπου ο ΠΑΟΚ θα κληθεί για πρώτη φορά να παίξει αρκετή ώρα πίσω από την μπάλα, με την άμυνα του αρκετά πιο κοντά στην εστία του, σε άλλα μέτρα από αυτά που έχει συνηθίσει. Σε περίπτωση που η άμυνα του πάρει υψηλό βαθμό και σε αυτό το τεστ, τότε οι πιθανότητες να πάρει αποτέλεσμα αυξάνονται κατά πολύ...

ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΣΤΟΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ολίμπικ Ντόνετσκ - ΠΑΟΚ 1-1: Βαρέλα - Κρέσπο

ΠΑΟΚ - Ολίμπικ Ντόνετσκ 2-0: Βαρέλα - Κρέσπο

Διαβάστε ακόμη...