ΠΑΟΚ, 30 χρόνια πριν

Aπό basketplus.gr: Μια βουτιά στο παρελθόν από το Basketplus... Και θα είναι συχνότερες πλέον.
Πηγή: basketplus.gr
ΠΑΟΚ, 30 χρόνια πριν

Πριν από 30 ακριβώς χρόνια, στις 21/10/1987, με το Ελληνικό μπάσκετ στα... χάι του, 4 μήνες μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ, ο ΠΑΟΚ αγωνιζόταν στο 2ο γύρο του κυπέλλου Κόρατς.

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ήταν ακόμα παίκτης (ανερχόμενος) του Ερ. Αστέρα στο τότε ΝΒΑ της Ευρώπης, λίγο αργότερα μέσα στην σεζόν θα αντιμετώπιζε και τον ΠΑΟΚ πριν προσγειωθεί Θεσσαλονίκη λίγους μήνες αργότερα το 1988. Ο Νιούμαν είχε Ραντ, Πέτγουει, Μάτζικ, Φασούλα, Μάνθο πρώτα βιολιά και η ομάδα είχε αρχίσει με ένα μεγάλο διπλό (82-98) στο Αντίμπ στο πρώτο ματς του 2ου γύρου του Κόρατς (Ραντ 37π). Στον επαναληπτικό... θρίλερ με νίκη και εκατέρωθεν 100άρα στο πρώτο Ευρωπαϊκό ματς του ΠΑΟΚ που συνέβη κάτι τέτοιο.

Οι Θεσσαλονικείς ακριβώς 30 χρόνια πριν κέρδισαν την Αντίμπ 111-107 στο Παλέ και πέρασαν στους ομίλους με αντιπάλους Εστουντιάντες, Ερ. Αστέρα, Βιλερμπάν. Εννοείται οτι η ατυχία άρχισε να κτυπά από τότε την ομάδα. Αποκλείστηκε γιατί ηττήθηκε στην παράταση στο Βελιγράδι, με ένα πόντο διαφορά στο Παλέ από την Βιλερμπάν και με δύο πόντους διαφορά στην Μαδρίτη. Ήταν το προοίμιο των ιστοριών δραμάτων που ακολούθησαν εν μέσω τίτλων και διακρίσεων.

Για την ιστορία...

ΠΑΟΚ: Χοτοκουρίδης 3, Σταυρόπουλος 9, Μ. Κατσούλης 12, Σακελλαρίου 7. Φασούλας 13, Μακαράς 7, Μπακόπουλος 2, Ραντ 25, Πέτγουει 27, Καρατζουλίδης 6

Αντίμπ: Σουλέ 9, Φιγκαρό 22, Μπάντινγκ 21, Σισοκό 16, Άνταμς 24, Ερσίν 11, Προβιλάρ 4
Αξίζει να σημειωθεί οτι ο ΠΑΟΚ είχε χάσει με 5 φάουλ Ραντ και Καρατζουλίδη.

Ποιό ήταν τότε όμως 30 χρόνια πριν το κύπελλο Κόρατς; Ποιές ομάδες συμμετείχαν; Πριν διαλυθούν ΕΣΣΔ και Γιουγκοσλαυία... Μια μίνι Ευρωίγκα... Ήταν εκεί ο Παναθηναϊκός (Μίσσας, Στεργάκος, Σκορπολίθας, Πεδουλάκης, Ανδρίτσος, Πέιν, Κόουλς, Ιωάννου), ο Ηρακλής (ο Ίγκραμ είχε αρχίσει με 47 πόντους κόντρα στην Σπ. Πλέβεν και με συμπαίκτες Δ. Παπαδόπουλο, Αλεξανδρή, Παναγιωτίδη, Γκιουζέλη, Μπένι Τζόνσον, Πιλαφίδη, Τσιτάκη) και ο Πανιώνιος (Φάνης, Ουίλιαμς, Γάσπαρης, Κορωναίος, Λινάρδος, Πόιντεξτερ, Φωσσές) από την Ελλάδα.

Επίσης αγωνίστηκαν στην διοργάνωση η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (!), η Mπάμπεργκ του Αρμίν Άντερς, η Γιουγκοπλάστικα (Περάσοβιτς, Ράτζα, Σόμπιν, Πόλιακ, Ιβάνοβιτς, Κούκοτς, Αλάνοβιτς), η Ρασίνγκ Παρί των Ντιμπουσόν, Σκίτερ Τζάκσον, η Μπεσίκτας με Ερμάν Κουντέρ στα τελευταία του με σορτσάκια, η Μακάμπι Χάιφα των Μπίνιον, Στέιναουερ, Φλάουερς, Γκόρντον, η Βιλερμπάν των Ρέντεν, Κολέ, Μπενιό, η Βαρέζε των Μποζέλι, Κανέβα, Βέσκοβι, Κόρνι Τόμσον, Σακέτι, Ρουσκόνι, ο Ερ. Αστέρας των Πρέλεβιτς, Γιάνκοβιτς, Σάσα Ομπράντοβιτς, Ντάμπιτς, Ίλιτς (είχε βάλει 40π στην Εστουντιάντες), Γιοβάνοβιτς, Μιλίσεβιτς, Μπογκοσάβλιεφ, Τριφούνοβιτς, Άβντια, Ράντοβιτς (τι ομαδάρα ήταν αυτή...).

Εκεί ήταν ακόμα σε πιο υψηλό επίπεδο... Η Ρεάλ των Μπιριούκοφ, Μπράντ Μπράνσον, Ιτουριάγκα, Καργκόλ, Λιορέντε, Κορμπαλάν, Γουέντελ Αλέξις, Ρομάι, Μαρτίν, η Βίρτους Μπολόνια των Μπρουναμόντι, Μπινέλι, Βιλάλτα, Φλόιντ Άλεν, Μάικ Σιλβέστερ, η Εστουντιάντες των Πινόν, Ράσελ, Αντούνεζ, η Καζέρτα των Εσπόζιτο, Τζεντίλε, Οσκάρ Σμιτ, Ντελ Ανιέλο, Γκλούσκοφ, η Εφές Πίλσεν των Αριμπογκάν, Λέστερ Πέις, Ντέιβιντ Μπάτλερ, η Μανρέσα του τρομερού Κένι Σίμπσον, μια ομάδα από το... Γκατζιαντέπ, η Χάποελ Τ. Αβίβ (με Λίντον Τάουνς, Λαβόν Μέρσερ, Χάουαρντ Λάσοφ), η Τσέχικη Ίντερ των διεθνών Ματίσκι, Ζούφα, Πέτρουσκα, Μίχαλικ, η Σαραγόσα των αδελφών Αρσέγκα, του αείμνηστου Ορτίζ, και των Λεμόν Λάμπλει, Ζαπάτα, η Καντού (Μπόζα, Ροσίνι, Νταν Γκέι, Τζεφ Τέρνερ, Ρίβα, Μαρτζοράτι, Τζιλάρντι), η Τσιμπόνα με αδελφούς Πέτροβιτς, Λ. Παβλίσεβιτς, Τσβετίτσιανιν, Σούναρα, Τσούτουρα, Αράποβιτς.

Φυσικά χάι λάιτ της σεζόν στο Κόρατς το Τσιμπόνα-Καζέρτα 114-113 στην παράταση (20/1/1988) με 41 πόντους του Ντράζεν και 53 του Οσκάρ, αλλά και η παρουσία του Μπάνε Πρέλεβιτς στο Παλέ (8/12/1987) για τελευταία φορά ως αντίπαλος του ΠΑΟΚ, έχοντας στο ματς 7 πόντους (λίγες μέρες μετά έβαλε στον ΠΑΟΚ 23 στο επεισοδιακό ματς του Βελιγραδίου). Ακόμα και οι 43 πόντοι του Ραντ στη Μαδρίτη και οι 59 του Ντράζεν (10/2/1988) στο Τελ Αβίβ με Χάποελ.

Στο διπλό τελικό η Ρεάλ (απέκλεισε τον Ερ. Αστέρα) στο Palacios De los Deportes κέρδισε την Τσιμπόνα (απέκλεισε την Χάποελ Τ.Αβίβ) 102-89 (Μπράνσον 25, Αλέξις 21, Ρομάι 25-Ντράζεν 21, Τσβετίτσιανιν 26, Σούναρα 12), στο Ζάγκρεμπ ηττήθηκε μόνο 94-93 (Ντράζεν 47, Τσούτουρα 21-Μπιριούκοφ 17, Αλέξις 22, Ρομάι 16, Κορμπαλάν 13, Ιτουριάγκα 17) και πήρε το τίτλο.

Διαβάστε ακόμη...