Ενρίκε: «Έφτασε η ώρα για πρωτάθλημα»

Από thessports: Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Πέντρο Ενρίκε στο Sport24, μιλώντας για τη νέα του ομάδα Καραμπάχ, με ξεχωριστή αναφορά στον ΠΑΟΚ και τον στόχο του πρωταθλήματος, καθώς και στους Ιβάν Σαββίδη και Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, αλλά και στη νέα Τούμπα.
Πηγή: thessports.gr
Ενρίκε: «Έφτασε η ώρα για πρωτάθλημα»

Διαβάστε τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της συνέντευξης του Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού:

– Είσαι ενάμιση μήνα στο Μπακού. Οι πρώτες σου εντυπώσεις από το Αζερμπαϊτζάν και την Καραμπάχ;

“Συμπληρώνω ενάμιση μήνα στο Αζερμπαϊτζάν. Είμαι χαρούμενος που παίζω στην ομάδα. Είναι πολύ όμορφη στιγμή για την Καραμπάχ, γιατί είναι πρώτη φορά που μια αζέρικη ομάδα συμμετέχει στους ομίλους του Champions League. To Μπακού είναι μια νέα, μοντέρνα πόλη. Τα πράγματα οδεύουν καλά, προσπαθώ να παίξω καλά”.

– Πέτυχες ένα ιστορικό γκολ απέναντι στη Ρόμα. Ήταν το πρώτο ομάδας από το Αζερμπαϊτζάν σε ομίλους Champions League. Αντιλήφθηκες όλη αυτήν την έκσταση στο γήπεδο από την προσμονή των φιλάθλων;

“Ήταν μεγάλη η χαρά μου. Μπήκα στην ιστορία της ομάδας, όλοι μιλούσαν γι’ αυτό. Δυστυχώς δεν νικήσαμε. Το παραδέχομαι ότι απέναντι στην Τσέλσι υποταχθήκαμε στην ανωτερότητα της αντιπάλου. Αλλά με τη Ρόμα παίξαμε καλά, ισορροπήσαμε το ματς. Προσωπικά για το γκολ είμαι υπερήφανος, θα ήμουν περισσότερο εάν νικούσαμε”.

– Ειλικρινά σου λείπει η Θεσσαλονίκη; Ο ΠΑΟΚ; Η Ελλάδα;

“Ναι, αν και διανύω ένα πολύ καλό διάστημα αγωνιστικά στο Αζερμπαϊτζάν. Με τον ΠΑΟΚ δέθηκα, όπως και με τον κόσμο του. Ήρθα τον περασμένο Γενάρη και πήραμε τίτλο σε έξι μήνες. Αποφεύγω να τα σκέφτομαι, για να είμαι συγκεντρωμένος στις υποχρεώσεις με την Καραμπάχ και να πάω καλά. Ακόμη κι αν η καρδιά μου βρίσκεται στον ΠΑΟΚ”.

– Ήταν ένα παράξενο καλοκαίρι για τον ΠΑΟΚ. Σίγουρα έγιναν λάθη. Φάνηκαν εκ του αποτελέσματος. Τι έφταιξε; Η αλλαγή προπονητή στην εκκίνηση της σεζόν; Η επιλογή του πρώην προπονητή; Γιατί δεν πέρασε στους ομίλους του Europa League;

“Στο ποδόσφαιρο κερδίζεις και χάνεις. Οι ομάδες στη διοίκησή τους έχουν επιτυχίες και λάθη επίσης. Δεν μπορώ να πω εάν οι άνθρωποι που αποφασίζουν στο ποδοσφαιρικό τμήμα έκανα λάθη. Σίγουρα κάποια πράγματα έγιναν σωστά, σίγουρα κάποια άλλα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Αλλάξαμε προπονητή πριν τα playoffs. Κάθε προπονητής έχει τη δική του νοοτροπία. Αλλά είναι πράγματα που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Πριν μερικούς μήνες κατακτήσαμε τον τίτλο. Νομίζω ότι όλοι προσπάθησαν να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για να τα καταφέρουμε. Δεν συνέβη. Νομίζω ότι αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν κι όλοι πρέπει να κοιτάξουν μπροστά και να πετύχουν τους εγχώριους στόχους”.

– Η σχέση σου με τον κόσμο του ΠΑΟΚ φάνηκε να είναι ιδιαίτερη. Ξεκίνησε από το πρώτο κιόλας παιχνίδι σου με τη φανέλα της ομάδας. Πώς την εξηγείς;

“Ο σεβασμός μου είναι μεγάλος για τον κόσμο του ΠΑΟΚ, οι οπαδοί της ομάδας με υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο όταν έλαβα την πρόταση. Το προσπάθησα πολύ και και πίεσα πολύ τη Ρεν, η οποία δεν ήθελε να με αφήσει. Εάν φορέσω ξανά τη φανέλα του ΠΑΟΚ, να έχουν όλοι τη βεβαιότητα ότι θα το κάνω με το ίδιο πάθος. Ταυτίστηκα με τον κόσμο του ΠΑΟΚ, ταυτίστηκε ο κόσμος του ΠΑΟΚ μαζί μου και είναι πολύ ωραίο αυτό”.

– Δεν ξέρω εάν παρακολουθείς φέτος το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά μοιάζει πιο ισορροπημένο από ποτέ. ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός χάνουν βαθμούς από τις μικρότερες ομάδες και κανείς δεν έχει ξεκάθαρο προβάδισμα μέχρι τώρα. Σου προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους;

“Ναι, το βλέπω ότι έχει ξεκινήσει ένα πολύ ισορροπημένο πρωτάθλημα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό που δεν θα έχει playoffs την τρέχουσα σεζόν και θα είναι ένα φυσιολογικό πρωτάθλημα. Όλοι το ήθελαν αυτό. Ήταν πολύ καλή αυτή η αλλαγή.

Όλοι παίζουν δυνατά απέναντι στις μεγάλες ομάδες κι αυτό αντανακλάται στη βελτίωση επιπέδου του πρωταθλήματος. Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ κάνει καλό πρωτάθλημα κι από αυτά τα λίγα ματς, έχει δείξει ότι μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο”.

– Με εξαίρεση το τελευταίο ματς, με τη Λαμία, φαίνεται η πρώην ομάδα σου να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σκοράρισμα. Είναι σαν να τα περιμένει όλα από τον Πρίγιοβιτς. Έπαιξες μαζί με τον Αλεξάνταρ, είχες και πολύ καλή σχέση μαζί του. Πώς σου φαίνεται;

“Ο Πρίγιοβιτς έφθασε μαζί με μένα στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε πολύ καλές στιγμές. Σημείωσε πολλά γκολ και συνεχίζει να σημειώνει γιατί είναι κλασικό εννιάρι, κλασικός παίκτης περιοχής. Είναι εκεί στο τελείωμα της φάσης. Είναι μια μεγάλη επιτυχία του Λούμπος η μεταγραφή του. Εάν η ομάδα συνεχίζει να παίζει με τον τρόπο που έπαιζε πέρυσι, ο ρόλος του είναι κομβικός”.

– Ο Στέφανος Αθανασιάδης είναι άλλη μία ιδιάζουσα περίπτωση. Ταυτίστηκε με τον κόσμο του ΠΑΟΚ, υπήρξε βασικός φορ, αλλά πέρυσι δεν κατάφερε να σκοράρει. Δεν αμφιβάλλει κάποιος για το ταλέντο του, αλλά γιατί συνέβη αυτό;

“Ξέρω την ιστορία του Στέφανου, ξέρω πόσα γκολ έχει βάλει. Είναι φυσιολογικό, συμβαίνει σε όλους τους επιθετικούς. Δεν θέλει να μπει η μπάλα, πολλές φορές. Προσπαθούσε και στις προπονήσεις και στα ματς, δεν ήθελε να μπει η μπάλα. Νομίζω ότι τώρα στη Μακάμπι θα τα πάει καλά. Είναι φίλος μου, θέλω να τα πάει καλά, με υποδέχθηκε πολύ καλά στα αποδυτήρια και κάναμε πολλές πλάκες μαζί. Τον στηρίζω, θα τα πάει εξαιρετικά”.

– Υπάρχουν δύο νέα παιδιά που παίζουν και στη θέση σου. Πιστεύεις ότι Δημήτρης Πέλκας και Δημήτρης Λημνιός μπορούν να αντέξουν το βάρος της φανέλας δεδομένης της μικρής τους ηλικίας;

“Πρώτα από όλα είναι δύο μεγάλοι παίκτες. Ο Πέλκας έχει ήδη εμπειρία εκτός Ελλάδας, έπαιξε και στην Πορτογαλία. Ο Λημνιός, από ο,τι έχω δει στις προπονήσεις, προσπαθεί και θέλει να εξελιχθεί. Εδώ, υπάρχει ένα οξύμωρο. Εάν ο ΠΑΟΚ έχει πολλούς ξένους και δεν νικά, φταίνε οι ξένοι. Εάν έχει πολλούς Έλληνες και δεν νικά, φταίνε οι Έλληνες. Το θέμα είναι το αποτέλεσμα, είτε παίζουν Έλληνες, είτε ξένοι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όταν νικάς, δεν θα μιλήσει κανείς. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, στο κάτω-κάτω. Ο Πέλκας θεωρώ ότι έχει ήδη την απαιτούμενη εμπειρία. Ο Λημνιός, επίσης, δυνατότητες να εξελιχθεί”.

-Μίλησες νωρίτερα για τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Σηματοδότησε μια νέα πορεία για τον “Δικέφαλο” σε αγωνιστικό επίπεδο. Τώρα έχει βάλει μπρος στα σχέδια για τη νέα Τούμπα. Πόσο σημαντικό είναι κατά τη γνώμη σου ένα νέο γήπεδο για την ομάδα, για την εξέλιξη αυτής;

“Πάντα όταν μιλάω για τον Σαββίδη, πάντα χρησιμοποιώ όμορφα λόγια. Ήταν ο πρόεδρος που μου έδωσε μια σημαντική ευκαιρία, όταν με αγόρασε από τη Ρεν. Δεν τον έχω δει πολλές φορές, αλλά όσες τον έχω δει μου έχει φερθεί πολύ καλά.

Αγαπά πολύ τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι μόνο το οικονομικό. Έχω δει το πρότζεκτ του νέου γηπέδου. Η Τούμπα θα είναι πάντα η Τούμπα. Μπορεί ένα νέο εντελώς γήπεδο να είναι ενδιαφέρον και πιο άνετο, αλλά δεν πρέπει να χάσει τα χαρακτηριστικά του παλιού. Γιατί η Τούμπα είναι το σπίτι του ΠΑΟΚ. Ελπίζω το νέο γήπεδο, να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών”.

– Ήρθε η ώρα για να κατακτήσει ο ΠΑΟΚ τον τίτλο του πρωταθλήματος;

“Είναι μια κρίσιμη σεζόν για να τα καταφέρει. Όταν έφθασα στη Θεσσαλονίκη, όλοι μιλούσαν για τίτλο. Ότι η ομάδα δεν κέρδιζε τίτλους. Πέρυσι κατακτήσαμε το Κύπελλο. Μακάρι φέτος να κατακτήσει ξανά το Κύπελλο, αλλά ο πρώτος στόχος είναι το πρωτάθλημα. Νομίζω ότι έφτασε αυτή η ώρα”.

– Μιας και είπες για το Κύπελλο. Έγινε πολλή κουβέντα πέρυσι για το γκολ σου στον τελικό με την ΑΕΚ που έκρινε το τρόπαιο, καθώς ήταν οφσάιντ. Τι έχεις να πεις για τα παράπονα των άλλων ομάδων;

“Ο,τι συνέβη στον τελικό του Κυπέλλου, θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε ομάδα. Ήταν μια πολύ δύσκολη φάση, όλοι προσπάθησαν να κινηθούν γρήγορα. Και η αντίπαλη άμυνα και εγώ για να προλάβω την μπάλα. Ήταν πολύ δύσκολο για τον επόπτη. Υπήρχε παίκτης της ΑΕΚ πιο πίσω στην άμυνα και αυτό προκάλεσε σύγχυση.

Νομίζω αξίζαμε τον τίτλο. Θυμάμαι ότι και το πρώτο γκολ της Έστερσουντ στη Σουηδία ήταν οφσάιντ. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει να κερδίζει και να χάνει. Ο ελληνικός Τύπος δεν έκανε εκτενείς αναφορές γι’ αυτό το γκολ (στη Σουηδία), οπότε…νομίζω οι Έλληνες διαιτητές δέχονται μεγάλη πίεση.

Οι οπαδοί στα γήπεδα είναι κοντά, οι διοικήσεις επίσης ασκούν πίεση με τα λεγόμενά τους, μπορεί να είναι γι’ αυτό. Αυτό εγώ, τουλάχιστον, αντιλήφθηκα. Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές ομάδες έχουν δύναμη και αυτό δημιουργεί πίεση στους διαιτητές”.

Διαβάστε ακόμη...