Τα... είπαν για τις μετακινήσεις οπαδών στη Λίγκα, πώς θα αλλάξουν οι ποινές για πυρσούς

Από sdna.gr : Συνάντηση με όλες τις ΠΑΕ και τους θεσμικούς φορείς πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Σούπερ Λιγκ και μπήκαν οι βάσεις για την οργανωμένη μετακίνηση οπαδών. Ποια η πρόταση για να "ελαφρύνουν" οι τιμωρίες από το άναμμα πυρσών...
Πηγή: sdna.gr
Τα... είπαν για τις μετακινήσεις οπαδών στη Λίγκα, πώς θα αλλάξουν οι ποινές για πυρσούς

Μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (3/10) στα γραφεία της διοργανώτριας αρχής. Το "παρών" έδωσαν όλες οι ΠΑΕ της Λίγκας, εκπρόσωποι της αστυνομίας, του υπουργείου Αθλητισμού και των συνδετικών κρίκων των ΠΑΕ με τους φιλάθλους, με βασικό θέμα συζήτησης την οργανωμένη μετακίνηση οπαδών. Επρόκειτο για την πρώτη θεσμική συνάντηση η οποία διήρκησε τρεις ώρες, ενώ οι επόμενες που θα ακολουθήσουν θα είναι στο τέλος του πρώτου γύρου και στο φινάλε του πρωταθλήματος. Ενδιάμεσα βέβαια θα υπάρξει τακτική επικοινωνία σε εβδομαδιαία βάση, όπου θα ανταλλάσσονται απόψεις από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Τι βγήκε από τη συγκεκριμένη συνάντηση; Εκείνο που ζητήθηκε ομόφωνα απ' όλες τις ΠΑΕ είναι να γίνεται η μετακίνηση των φιλάθλων με ευθύνη της εκάστοτε ομάδας, κάτι όμως που για να γίνει, θα πρέπει να υπάρχουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Είναι δεδομένο ότι δεν θα δούμε παιχνίδι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού ή ΠΑΟΚ-ΑΕΚ με κόσμο και των δύο ομάδων, αλλά κοινή επιθυμία είναι να επιτρέπεται η οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων στα παιχνίδια μικρότερης επικινδυνότητας.

Με δεδομένη και την ευρωπαϊκή εμπειρία που υπάρχει κυρίως στους "μεγάλους", ζητήθηκε να έχει η φιλοξενούμενη ομάδα την ευθύνη πώλησης των εισιτηρίων στα εκτός έδρας παιχνίδια. Αυτό είναι κάτι που διευκολύνει και την ίδια τη φιλοξενούμενη, που θα ξέρει τον ακριβή αριθμό των οπαδών της που θα βρίσκονται στις εξέδρες, και τη γηπεδούχο για να κάνει ανάλογα τον προγραμματισμό της, αλλά και την αστυνομία για να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός. Γιατί τη δεδομένη στιγμή μπορεί ο καθένας ως φίλαθλος οποιασδήποτε ομάδας να αγοράσει εισιτήριο για όποιο παιχνίδι θέλει και να δημιουργηθεί πιθανώς θέμα ασφαλείας.

Το δεύτερο κομμάτι που συζητήθηκε είναι να μην υπάρχει καθολική απαγόρευση μετακίνησης οπαδών και να εξετάζεται κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, ανάλογα με την επικινδυνότητά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ματς Παναθηναϊκού-Απόλλωνα όπου υπήρξε απαγόρευσης μετακίνησης και βρέθηκαν έξω από τη Λεωφόρο σχεδόν 200 φίλοι των φιλοξενούμενων κι έτρεχαν άπαντες τελευταία στιγμή για να τους βάλουν με ασφαλή τρόπο μέσα. Το ίδιο συνέβη και στο Λαμία-Πανιώνιος...

Το τρίτο αίτημα αφορούσε στο να βγαίνουν οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις οπαδών οχι Πέμπτη ή Παρασκευή όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά το αργότερο Δευτέρα-Τρίτη, ώστε να γίνεται ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός και να προλαβαίνει η φιλοξενούμενη ομάδα να προβαίνει στην προπώληση των εισιτηρίων, αλλά και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.

Το θετικό από τη χθεσινή συνάντηση που έγινε με άξονα την κοινή λογική και την εμπειρία που υπάρχει στις ΠΑΕ είτε την ευρωπαϊκή, είτε από τα ελληνικά γήπεδα, είναι ότι τόσο η αστυνομία, όσο κι από το υπουργείο υπήρχε θετική διάθεση, μένει ωστόσο να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Στο τραπέζι και οι ποινές για το άναμμα πυρσών

Από εκεί και πέρα όμως έγινε κουβέντα και για ένα άλλο μείζον ζήτημα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως μετά την τιμωρία της ΑΕΚ με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό των ποινών για το άναμμα πυρσών, όπου ως γνωστόν προβλέπεται κλείσιμο της έδρας μετά τη δεύτερη υποτροπή. Από τη Λίγκα επισημάνθηκε ότι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της στέλνοντας έγκαιρα τις σχετικές επιστολές προς την ΕΠΟ κι εκφράστηκε ένα εύλογο παράπονο για το γεγονός ότι ο Πειθαρχικός Κώδικας διαμορφώθηκε ερήμην της διοργανώτριας και των ομάδων.

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι θα πρέπει οι ίδιες οι ομάδες να ενημερώσουν τους φιλάθλους τους, ώστε να μειωθούν το δυνατόν περισσότερο οι τιμωρίες. Από εκεί και πέρα είναι γνωστό πως τροποποιήσεις μεσούσης της χρονιάς δεν μπορεί να κάνει η ΕΠΟ στον Π.Κ., αλλά αυτό που θα ζητηθεί από την ομοσπονδία είναι το πώς μπορεί να γίνει ερμηνεία της συγκεκριμένης διάταξης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους δικαστές να κρίνουν με την αρχή της αναλογικότητας. Να μην τιμωρούνται δηλαδή το ίδιο οι 100 πυρσοί σε ένα ντέρμπι, με τον ένα που πιθανώς να ανάψει σε κάποιο άλλο παιχνίδι...

Διαβάστε ακόμη...