Ο ΠΑΟΚ τώρα… φορτώνει!

Από sdna.gr: Ο ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος να κάνει προετοιμασία εν μέσω επίσημων αγώνων. Και οι αριθμοί δείχνουν ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για κάτι πολύ καλό.
Πηγή: sdna.gr
Ο ΠΑΟΚ τώρα… φορτώνει!

Το ποδόσφαιρο δεν είναι στατιστικά στοιχεία. Δεν μου αρέσει να βγάζω συμπεράσματα από τα νούμερα. Τα σέβομαι απόλυτα αλλά, προτιμώ τα συμπεράσματα μου να είναι αποτέλεσμα, όσων βλέπουν τα μάτια μου.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Συνοδευτικά λοιπόν, τα στατιστικά έρχονται να μας βοηθήσουν να βγάλουμε συμπεράσματα. Ποδοσφαιρικά συμπεράσματα.

Κατά γενική ομολογία, μετά τις 5 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να παινευτεί ότι παίζει καλό ποδόσφαιρο. Οι εμφανίσεις του στην καλύτερη περίπτωση, ήταν μέτριες. Στηριζόμενος κυρίως στην ποιότητα των παικτών του, βρίσκεται στην 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 11 βαθμούς. Κέρδισε στην (άδεια να σημειωθεί διότι δεν είναι ανάξιο λόγου) Τούμπα, την Κέρκυρα, τον Παναιτωλικό και τον ΠΑΣ Γιάννινα ενώ έμεινε στο 0-0 στις δυο εξόδους του από την Θεσσαλονίκη, στη Λιβαδειά κόντρα στην τοπική ομάδα και στην Ριζούπολη κόντρα στον Απόλλωνα.

Αρνητικό το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πετύχει ακόμα εκτός έδρας νίκη. Αρνητικό και το γεγονός ότι έχει καταφέρει να σκοράρει μόλις 5 φορές σε 5 παιχνίδια. Θετικό το γεγονός ότι σε 450 αγωνιστικά λεπτά (χωρίς τις καθυστερήσεις), έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ και μάλιστα με πέναλτι, στο παιχνίδι με την Κέρκυρα. Θετικό το γεγονός ότι προηγείται σε όλες τις κατηγορίες της στατιστικής που αφορούν τις επιθετικές επιδόσεις της ομάδας.

Που θέλω να καταλήξω; Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο για τον ΠΑΟΚ το γεγονός ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο (θα εξηγήσω πιο κάτω τι εννοώ), έχει καταφέρει να μείνει δυο πόντους πίσω από την κορυφή. Αισιοδοξία επίσης προκαλούν και οι εμφανίσεις της ομάδας που βελτιώνονται από παιχνίδι σε παιχνίδι. Σαφώς και δεν είναι θεαματική η βελτίωση αλλά είναι αδύνατο να αλλάξει η εικόνα μιας ομάδας σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η περίοδος είναι δύσκολη για τον ΠΑΟΚ καθώς είναι αναγκασμένος να συνδυάζει αγώνες πρωταθλήματος και προετοιμασία. Αυτή είναι η αλήθεια για τον Δικέφαλο. Σε περίοδο προετοιμασίας βρίσκεται η ομάδα αν αναλογιστούμε ότι υπήρξε η αλλαγή η τεχνικής ηγεσίας και φυσικά ότι στο ρόστερ προστέθηκαν οι Ελ Καντουρί, Μαουρίσιο, Βιειρίνια και Σαμπράνο, κυριολεκτικά στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου.

Με νέο προπονητή στον πάγκο και 4 παίκτες (στην 11αδα) χωρίς προετοιμασία, είναι μια άλλη ομάδα ο ΠΑΟΚ σε σχέση με το σύνολο που ολοκλήρωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Το πολύ καλό υλικό, πρέπει να αποκτήσει ομοιογένεια, συνοχή και να πάψει να βασίζεται στην ποιότητα των παικτών. Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να γίνει ομάδα. Όπως η ΑΕΚ, την οποία αναφέρω ως παράδειγμα, διότι θεωρώ ότι είναι η πιο ΟΜΑΔΑ μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Η διαφορά με τον ΠΑΟΚ είναι ότι η ΑΕΚ, σύμφωνα με το υλικό που διαθέτει, έχει μικρά περιθώρια βελτίωσης κατά την άποψη μου στη συνέχεια της σεζόν.

Υπ΄ αυτές λοιπόν τις συνθήκες, ο Δικέφαλος τα έχει καταφέρει μια χαρά μέχρι τώρα. Η ομάδα τώρα... φορτώνει. Ο ΠΑΟΚ... οπλίζει για να μας δείξει στη συνέχεια της περιόδου, τις πραγματικές του δυνατότητες. Θεωρώ ότι δεν έχουμε δει ούτε το 40% των πραγματικών δυνατοτήτων του Δικεφάλου τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και κυρίως, σε ομαδικό.

Το παιχνίδι στη Λάρισα το Σάββατο, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φτάσει η ομάδα στην πρώτη της εκτός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα. Αν τα καταφέρει (ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των υπολοίπων ομάδων της κορυφής), θα κλείσει με ιδανικό τρόπο αυτή την σειρά των αγώνων. Η διακοπή του πρωταθλήματος θα δώσει στον Λουτσέσκου και στους παίκτες την ευκαιρία να κάνουν σημαντικά βήματα προόδου σε σημεία που υστερεί ο ΠΑΟΚ όπως η ομοιογένεια, η συνοχή, το ομαδικό πνεύμα και ότι άλλο χρειάζεται ένα ποδοσφαιρικός οργανισμός για να αποδεικνύει την ποιότητα και την ανωτερότητα του, μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

ΥΓ: Έχω την εντύπωση ότι ο Ολυμπιακός μικραίνει επικίνδυνα όταν τα στελέχη του πανηγυρίζουν γιατί έχασαν μόνο με 2-0 στο Τορίνο. Καταλαβαίνω ότι περίμεναν να πάρει άλλες διαστάσεις το σκορ και ανακουφίστηκαν από την έκταση της ήττας. Μάθαμε ότι υπάρχουν... μικρές και... μεγάλες ήττες. Μάλιστα...

Διαβάστε ακόμη...