Η άμυνα δείχνει στον ΠΑΟΚ τον δρόμο προς τον τίτλο!

Απο sdna.gr : Αν η επίθεση κόβει εισιτήρια και η άμυνα φέρνει πρωταθλήματα, τότε ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου. Το SDNA αναλύει το φετινό αμυντικό DNA του «Δικέφαλου».
Πηγή: sdna.gr
Η άμυνα δείχνει στον ΠΑΟΚ τον δρόμο προς τον τίτλο!

Ανέπαφη για ακόμη ένα ματς της Super League διατήρησε την εστία του ο Ροντρίγκο Ρέι, με τον Αργεντινό τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, να καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις στο ξεκίνημα της σεζόν, με την φανέλα του Δικεφάλου.

Ο 26χρονος τερματοφύλακας, εκτός του ότι είναι ο μοναδικός παίκτης του ΠΑΟΚ, που έχει το… απόλυτο συμμετοχών, έχοντας καταγράψει δέκα αγώνες -όσα δηλαδή και τα επίσημα του Δικεφάλου- έχει καταφέρει να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του και στα τέσσερα από τα πέντε ματς των «ασπρόμαυρων» στο πρωτάθλημα!

Ο Ρέι -συγκεκριμένα- έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ και αυτό από πέναλτι, στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Κέρκυρα, ενώ στα ματς με Λεβαδειακό, Απόλλων, Παναιτωλικό και ΠΑΣ Γιάννινα, έχει το απόλυτο clean sheet.

Οι εμφανίσεις του Αργεντινού πορτιέρε, ωστόσο, έρχονται σε συνάρτηση με την εξαιρετική αμυντική παρουσία του ΠΑΟΚ, αφού και οι στόπερ του Δικεφάλου, έχουν συμβάλει τα μέγιστα καθώς έχουν δεχθεί μόλις ένα γκολ σε πέντε αναμετρήσεις του πρωταθλήματος, με την μεσοαμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ, να μοιάζει «γρανίτης» στο ξεκίνημα της σεζόν…

Κάτι ανάλογο είχαν να επιδείξουν στο παρελθόν μόνο ο Φερνάντο Σάντος το 2008-09 καθώς και ο Άγγελος Αναστασιάδης το 2014-15, έχοντας δεχθεί ένα μόλις γκολ στις πέντε πρώτες αγωνιστικές. Όταν ο Πορτογάλος βρισκόταν στο τιμόνι του Δικεφάλου, ο ΠΑΟΚ είχε συγκομιδή 11 βαθμών στα πέντε πρώτα ματς, κάτι που παρουσιάζει και φέτος, έχοντας "πληρώσει" βαθμολογικά τις ισοπαλίες με Λεβαδειακό και Απόλλωνα Σμύρνης.

Το 2008-09 το μοναδικό γκολ παθητικό που κατέγραψαν οι "ασπρόμαυροι" και συγκεκριμένα ο Κώστας Χαλκιάς που βρισκόταν κάτω από τα γκολποστ του Δικεφάλου ήταν με την ΑΕΚ στο 1-1 στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής στο γήπεδο της Τούμπας.

Το έργο επαναλήφθηκε μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα επί Άγγελου Αναστασιάδη, όταν και πάλι στις πέντε πρώτες αγωνιστικές, ο ΠΑΟΚ δέχθηκε μόλις ένα γκολ δεδομένου πως έμεινε στο 1-1 με την Καλλονή στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, παρά το νικηφόρο σερί που έχτισε στη συνέχεια.

Αναλυτικά οι πρώτες πέντε αγωνιστικές του ΠΑΟΚ στις καλύτερες αμυντικές χρονιές του.

2008-092014-152017-18ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 0-2ΠΑΟΚ - Καλλονή 1-1Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ 0-0ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-1Πλατανιάς - ΠΑΟΚ 0-4ΠΑΟΚ - Κε΄ρκυρα 3-1Πανθρακικός - ΠΑΟΚ 0-1ΠΑΟΚ - Νίκη Βόλου 3-0Απόλλων - ΠΑΟΚ 0-0ΠΑΟΚ - Άρης 1-0Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ 0-1ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός 1-0Εργοτέλης - ΠΑΟΚ 0-0ΠΑΟΚ - ΟΦΗ 4-0ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 1-0

Αξίζει να σημειώσει κανείς πως η επίδοση της σεζόν 2014-15, σε συνδυασμό με την φετινή που καταγράφει η ομάδα του Λουτσέσκου, είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών για τον ΠΑΟΚ, όπως δείχνουν και οι αριθμοί:

Σεζόν/Γκολ παθητικό

2012/ 5 γκολ
2013/ 3 γκολ
2014/ 5 γκολ
2015/ 1γκολ
2016/ 5 γκολ
2017/ 3 γκολ

Της αμύνης τα παιδιά...

Μπορεί ο Ροντρίγκο Ρέι να αποτελεί για την ώρα μια σταθερά στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για την αμυντική γραμμή του Δικεφάλου που παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόσωπο στα πρώτα πέντε ματς λόγω απουσιών, με τον Κρέσπο να δοκιμάζεται ως δεξί μπακ (!), τον Λεβέκ να αντικαθιστά τον Λέοβατς στα αριστερά και τον Ζαμπράνο να μπαίνει "αγριεμένος" στον ανταγωνισμό για μια θέση βασικού.

Παιχνίδι Πρωταθλήματος / Αμυντική τετράδα

Λεβαδειακός (0-0) - Λέοβατς, Μαλεζάς - Βαρέλα, Κρέσπο (ως δεξί μπακ)
Κέρκυρα (3-1) - Λεβέκ, Μαλεζάς - Κρέσπο, Μάτος
Απόλλων Σμύρνης (0-0) Λέοβατς, Κρέσπο - Βαρέλα, Μάτος
​Παναιτωλικός (1-0) - Λέοβατς, Κρέσπο - Βαρέλα, Μάτος
ΠΑΣ Γιάννινα (1-0) - Λέοβατς, Ζαμπράνο - Βαρέλα, Μάτος

Το... Know how από Λουτσέσκου

Αν κάτι ξέρει να κάνει καλά ο Ράζβαν Λουτσέσκου είναι να διαφυλάσσει τα μετόπισθεν, όπως μαρτυρούν και τα δείγματα γραφής του στην Ξάνθη. Πέρσι, οι Ακρίτες "σκαρφάλωσαν" στην έκτη θέση στη σχετική λίστα της καλύτερης άμυνας του ελληνικού πρωταθλήματος. Ωστόσο, το εντυπωσιακό για τον Ρουμάνο τεχνικό συνέβη πρόπερσι, καθώς στις τρεις πρώτες αγωνιστικές απέναντι σε ΠΑΟΚ, Ατρόμητο και ΑΕΚ δεν δέχθηκε γκολ, έχοντας την όγδοη καλύτερη άμυνα, με 32 γκολ, όσα είχε δεχθεί και ο τέταρτος της βαθμολογίας... ΠΑΟΚ.

Η... ισοπαλία με την ΑΕΚ και η... χαώδης διαφορά με τον Ολυμπιακό

Λένε πως η στατιστική είναι ο καλύτερος τρόπος να πει κανείς ψέματα. Ωστόσο, το μόλις ένα γκολ παθητικό που έχει καταγράψει ο ΠΑΟΚ στις πέντε πρώτες αγωνιστικές, δείχνει πως το μεγάλο "όπλο" του φετινού Δικεφάλου θα είναι η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας που δεν δείχνει να... αστειεύεται, "κόβοντας" κάθε επιθετική έμπνευση των αντιπάλων.

Συγκεκριμένα, στο φετινό πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ επιτρέπει στην αντίπαλη ομάδα να επιχειρεί μόλις 5 (5.2) τελικές προσπάθειες ανά παιχνίδι, ενώ μαζί με την ΑΕΚ είναι οι δυο μοναδικές ομάδες που έχουν επιτρέψει συνολικά μόλις 26 τελικές προσπάθειες στους αντιπάλους τους, αριθμός εξαιρετικά μικρός και ενδεικτικός της... άμυνας γρανίτη που διαθέτουν οι Δικέφαλοι, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που μάλλον τα έχει βρει σκούρα στο πρωτάθλημα καθώς έχει δώσει την ευκαιρία στους αντιπάλους του να επιχειρήσουν 48 (!) τελικές προσπάθειες, δηλαδή σχεδόν 10 ανά παιχνίδι (9,6).

Με εξαίρεση το παιχνίδι της Ριζούπολης απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης, εκεί που οι γηπεδούχοι κατέγραψαν συνολικά 9 τελικές προσπάθειες, οι άλλες ομάδες δυσκολεύτηκαν πολύ απέναντι στον ΠΑΟΚ, μετρώντας τελικές προσπάθειες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η αμυντική σύγκριση πάντως των τριών διεκδικητών του τίτλου, ίσως και να στέλνει ένα μήνυμα ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος δεδομένου ότι η επίθεση κόβει εισιτήρια και η... άμυνα φέρνει τα πρωταθλήματα.

Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ

ΟΜΑΔΑΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝΜ.Ο. ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝΓΚΟΛ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΧΤΕΙΠΑΟΚ265,21ΑΕΚ265,22ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ489,66

Ο ΠΑΟΚ μάλιστα, στα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια του πρωταθλήματος έχει επιτρέψει στους αντιπάλους του να επιχειρήσουν προς την εστία του τελικές προσπάθειες που μετριούνται με τα δάχτυλα του... ενός χεριού. Με εξαίρεση το παιχνίδι με τον Απόλλωνα (όπου η ομάδα του Λουτσέσκου επέτρεψε 9 τελικές προς την εστία του Ρέι), ο ΠΑΟΚ επέτρεψε σε Κέρκυρα, Παναιτωλικό και ΠΑΣ Γιάννινα να επιχειρήσουν μόλις 4 (!) τελικές και στον Λεβαδειακό μόλις 5.  

Το... highlight του μοναδικού τέρματος

Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να καταρρίψει κάθε δικό του ρεκόρ, κρατώντας ανέπαφη την εστία του στις πέντε πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ωστόσο, "πλήρωσε" μια στιγμή αδράνειας του Σάκχοφ με τον Λεβέκ στο ματς με την Κέρκυρα, με τον Ουκρανό να... βαπτίζεται στόπερ δεδομένου πως ο Μαλεζάς ήταν εκτός εκείνα τα λεπτά για πρώτες βοήθειες λόγω ενός τραυματισμού και οι γηπεδούχοι στην μοναδική φορά που επιχείρησαν να "πατήσουν" την περιοχή του ΠΑΟΚ, κέρδισαν πέναλτι και το εκτέλεσαν εύστοχα (3-1).

Διαβάστε ακόμη...