Το λες και «σημάδι τίτλου»! (vid)

Από gazzetta.gr: Ο Απόλλων ανέκαθεν δυσκολεύει τον ΠΑΟΚ, είναι ο «κακός δαίμονας» του, όμως στις δύο σεζόν, που στέφθηκε πρωταθλητής, ο «Δικέφαλος» έφυγε με το «διπλό»! Και φέτος θέλει «να τριτώσει το καλό...».
Πηγή: gazzetta.gr
Το λες και «σημάδι τίτλου»! (vid)

Ο «Δικέφαλος» των πολλών και εντυπωσιακών μεταγραφών, της σπάνιας πληρότητας και ποιότητας, αναζητά απέναντι στην «ελαφρά ταξιαρχία» μια «νέα αρχή». Θέλει να δείξει ότι μπορεί και είναι διεκδικητής του τίτλου.

Λάτσιο - Μίλαν με επιστροφή στοιχήματος*, αν ο Σούσο σκοράρει το πρώτο γκολ. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Βρήκε ομάδα και γήπεδο, θα αναρωτηθείτε, όχι άδικα, να το κάνει η γεμάτη φιλοδοξίες και όνειρα φέτος (νέα) ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ιστορικά, ο Απόλλων και η Ριζούπολη αποδεικνύονται «μεγάλα εμπόδια» για τους «ασπρόμαυρους». Οι νίκες για τους «κυανόλευκους» είναι διπλάσιες και βάλε (20), δέκα ματς δεν ανέδειξαν νικητή, ενώ ο ΠΑΟΚ μετράει οκτώ νίκες. Με τα δύο από τα οκτώ «διπλά» να αποδεικνύονται, πάντως, «σημάδι τίτλου» για τους Θεσσαλονικείς.

«Η επέλαση της ελαφράς ταξιαρχίας», όπως ήταν και ο τίτλος της ταινίας του Χόλιγουντ, παραγωγής του 1936, με πρωταγωνιστές τους περίφημους ηθοποιούς Έρολ Φλιν, Ολίβια ντε Χάβιλαντ και Ντέιβιντ Νίβεν, έβαλε στις αρχές της δεκαετίας του '60, τις βάσεις για την εντυπωσιακή παράδοση, μετρώντας «πέντε στα πέντε» απέναντι στους «ασπρόμαυρους»!

Σε... πρωταγωνιστικό ρόλο τα αστέρια της εποχής, Γ. Καμάρας, Χολέβας, Δερμάτης, Βασιλείου, Σιμιγδαλάς, Μπεχράκης, Μπεθάνης, Φράγκου, Δούκας, Σκόρδας, Σ. Παπάζογλου και σε ρόλο... κομπάρσου ένα πιτσιρίκι από τη Θεσσαλονίκη, ονόματι Γιώργος Κούδας! Ο «μικρός» είχε σκοράρει στο παιχνίδι της σεζόν 1963-'64 (2-1 υπέρ του Απόλλωνα), που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στις 1/12/1963, όμως έγινε στις 15/4/1964, καθώς ο «Δικέφαλος», μετά τη «σφαγή» στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια από τον Βούλγαρο Ρομάντσεφ), είχε αποχωρήσει προσωρινά από το πρωτάθλημα

AdTech Ad
Οι «ασπρόμαυροι» νίκησαν για πρώτη φορά εκτός έδρας τον Απόλλωνα τον Μάρτιο του 1965, με δύο γκολ του Ονούφριου Χαραλαμπίδη, έκαναν δύο κολλητές νίκες με την σπουδαία ομάδα του Λες Σάνον, για να φτάσουμε στο ματς της σεζόν 1975-'76, όπου στο τέλος της για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε το πρωτάθλημα. Ένα ματς το οποίο κέρδισε 1-0, χάρη στην κεφαλιά -ποιου άλλου;- του Σταύρου Σαράφη, ωστόσο πριν και μετά το παιχνίδι έγινε άνω-κάτω, χωρίς την εμπλοκή τρίτων, παρότι για πρώτη φορά ο κόσμος του άρχισε να πιστεύει ότι η ομάδα του μπορεί να στεφθεί πρωταθλήτρια.

Ο αστικός μύθος θέλει τον Γκιούλα Λόραντ να δέχεται υποδείξεις από δύο παράγοντες της ομάδας, τον Γιώργο Πετρίδη και τον Πέτρο Καλαφάτη, για να κάνει αλλαγές, κάτι που ο Μαγυάρος, ούτε καν σκέφτηκε να υλοποιήσει. Στα ασπρόμαυρα αποδυτήρια έγινε χαμός, το θέμα φάνηκε να τελειώνει κατά τη διάρκεια της παραμονής της ομάδας στην Αθήνα, για τον προημιτελικό κυπέλλου, που ακολουθούσε σε τρεις μέρες απέναντι στον Ολυμπιακό.

Αναχωρώντας από ξενοδοχείο «Σειρήνα» στο Κουκάκι, για το γήπεδο του Πανιωνίου, όπου η ομάδα θα έκανε προπόνηση, ο Λόραντ είδε τον Καλαφάτη, γενικό αρχηγό, να επιβιβάζεται στο λεωφορείο, κάτι που τον «έβγαλε από τα ρούχα του». Αποτέλεσμα της κόντρας των δύο ανδρών ήταν να μαζέψει τις βαλίτσες του ο προπονητής και να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη! Απέναντι στους «ερυθρόλευκους» ο Μιχάλης Μπέλλης κάθισε στον πάγκο, αλλά ο ΠΑΟΚ στάθηκε άτυχος. Στην κανονική διάρκεια (1-1) ο Αγγελος Αναστασιάδης με μια βολίδα τράνταξε το δοκάρι της εστίας του Κελεσίδη στο 88ο λεπτό! Στη διαδικασία των πέναλτι δε, ο Γούναρης έστειλε κι αυτός την μπάλα στο δοκάρι για να έρθει ο πικρός αποκλεισμός.

Το θέμα του προπονητή, ασφαλώς και ήταν πολύ πιο σοβαρός από έναν αποκλεισμό στο κύπελλο και μάλιστα στα πέναλτι, ευτυχώς που κάποιοι μεσολάβησαν και βρέθηκε λύση στο θέμα, με το Λόραντ να παραμένει μέχρι το τέλος της σεζόν οδηγώντας το «Δικέφαλο» στην κατάκτηση του πρώτου του πρωταθλήματος. Εχοντας κερδίσει μέσα στη Ριζούπολη...

Για το «Δικέφαλο» ακολούθησε ένα στείρο διάστημα εννέα χρόνων, όπου ο Απόλλων μέτρησε τέσσερις νίκες και ισάριθμα ματς έληξαν ισόπαλα, μέχρι να φτάσουμε στην πρεμιέρα της σεζόν 1984-85. Στη Νέα Φιλαδέλφεια οι Θεσσαλονικείς έβγαλαν... 31. Τόσα λεπτά, βλέπετε, χρειάστηκαν για να προηγηθούν με 3-0, έχοντας σε καταπληκτική ημέρα το Γιάννη Δαμανάκη, που με δύο δικά του γκολ (17', 31') και ένα του Γιώργου Σκαρτάδου (19') ήρθε το «διπλό».

Αποδείχθηκε ένα ακόμη «σημάδι τίτλου». Ουδείς τολμούσε να το πει, ούτε να το φανταστεί. Θα τον περνούσαν για... τρελό! Ένα χρόνο πριν η ομάδα είχε χάσει τον ηγέτη της, Γιώργο Κούδα, το καλοκαίρι που είχε προηγηθεί ο Γιώργος Παντελάκης οδηγήθηκε στην έξοδο, με τον Πέτρο Καλαφάτη να αναλαμβάνει τη διοίκηση, την ομάδα είχε αναλάβει ένας νέος προπονητής, ο Βάλτερ Σκότσικ, που δεν ήταν ούτε Λόραντ, ούτε Τσερνάι, ούτε Χέερ.

Κι όμως, κόντρα σε κάθε ποδοσφαιρική λογική, από εκείνο το «διπλό», το μεσημέρι της 23ης Σεπτεμβρίου, ο ΠΑΟΚ έτρεξε ένα αήττητο σερί δώδεκα αγώνων, έβαλε γερές βάσεις και κατόρθωσε να κόψει πρώτος το νήμα στις 16 Ιουνίου του 1985, όταν στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για δεύτερη (και τελευταία μέχρι σήμερα) φορά στην ιστορία του.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...