Σαμπράνο : Ο ηγέτης που έψαχνε

Από thessports.gr: Ο ΠΑΟΚ είχε στοχεύσει από τις αρχές του καλοκαιριού στον Περουβιανό κεντρικό αμυντικό της Ρουμπίν Καζάν και είχε αρκετούς λόγους για να το κάνει και τελικά να τον φέρει στην Τούμπα
Πηγή: thessports.gr
Σαμπράνο : Ο ηγέτης που έψαχνε

Στα 28 του, ο Κάρλος Αογκούστο Οτσαντράντε Σαμπράνο όπως είναι το πλήρες όνομά του, ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στην Τούμπα, ένα χρόνο μετά την πρώτη φορά το όνομά του εμφανίστηκε στις Ελληνικές αθλητικές εφημερίδες. Πέρυσι τον "γλυκοκοίταζε" ο Ολυμπιακός, και φέτος τον έντυσε στα ασπρόμαυρα ο ΠΑΟΚ, με τους ανθρώπους του Δικεφάλου να έχουν "λοκάρει" τον συγκεκριμένο στόχο από τις αρχές Ιουλίου και τελικά να τον κάνουν δικό τους στο "παρά ένα" της μεταγραφικής περιόδου.

Ο Κάρλος Σαμπράνο μεγάλωσε ποδοσφαιρικά στην Γερμανία, έχοντας αγωνιστεί στις Σάλκε (20 συμμετοχές – 1 γκολ) Ζανκτ Πάουλι (31 συμμετοχές – 1 γκολ) και Άιντραχτ Φρανκφούρτης (117 συμμετοχές) μέχρι να μετακομίσει στην Ρουμπίν Καζάν το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Ολυμπιακός και συγκεκριμένα ο Μάρκο Σίλβα τον ήθελε στους "ερυθρόλευκους".

Ο "γερμανοθρεμμένος" Περουβιανός προέρχεται από γεμάτη αγωνιστική σεζόν στην Ρουμπίν Καζάν, όταν απουσίασε σε μόλις πέντε από τα παιχνίδια στα οποία έδωσε η Ρωσική ομάδα με τον ίδιο να βρίσκεται σε αυτή, και τα δυο εξ' αυτών ήταν λόγω τιμωρίας. Η πλατφόρμα αγωνιστικών δεδομένων Wyscout δίνει αρκετές απαντήσεις για το προφίλ του Σαμπράνο εντός γηπέδου, με τα στοιχεία του να είναι εκείνα που ο ΠΑΟΚ έψαχνε να προσθέσει στο παιχνίδι του.

ΑΥΤΟΣ "ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ" ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ

Το πρώτο στοιχείο που καταγράφεται όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού του έχει να κάνει με την προτίμηση των προπονητών να τον δίνουν ατομικό μαρκάρισμα, καθώς εμπιστεύονται την ταχύτητα στα πόδια, που είναι ικανοποιητική σε συνδυασμό με το ύψος του (1,85). Είναι χαρακτηριστικό πως από τις συνολικές ατομικές του ενέργειες, το 21% είχαν να κάνουν με ατομικά μαρκαρίσματα και το 20% με εναέριες μονομαχίες. Και αυτό συμβαίνει διότι όταν υπάρχει ατομικό μαρκάρισμα σε κεντρικό αμυντικό, είναι εκείνος που βγαίνει προς επάνω του, και συνήθως έξω από τη μεγάλη περιοχή, για να τον... "υποδεχτεί" και να τον αντιμετωπίσει είτε σε περίπτωση που πάρει τη μπάλα στα πόδια, είτε να διεκδικήσει τη μπάλα στον αέρα όταν γίνεται γέμισμα.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΒΑΡΕΛΑ – ΚΡΕΣΠΟ

Μιας και ο Περουβιανός θα βρει τους Φερνάντο Βαρέλα και Χοσέ Κρέσπο να έχουν θέση βασικού, η σύγκριση των ποσοστών του, ειδικά στις ατομικές μονομαχίες σε αμυντικό επίπεδο, δίνει μια από τις βασικές απαντήσεις στο ερώτημα που έχει να κάνει με τους λόγους της απόκτησής του. Σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα από το Ελληνικό, ο Σαμπράνο είναι ποσοστό επιτυχίας 53% στις προσπάθειες έναντι παίκτη που επιχείρησε να τον περάσει, έναντι 46% που είχε ο Βαρέλα και 38% που είχε ο Κρέσπο. Η σειρά των ποσοστών δεν σημαίνει αυτομάτως πως δημιουργεί και... σειρά προτεραιότητας στην ενδεκάδα, καθώς ο Ράζβαν Λουτσέσκου θα πρέπει να ταιριάξει και τα χαρακτηριστικά των δυο κεντρικών αμυντικών. Όσον αφορά στις επιδόσεις του στις εναέριες μονομαχίες, εκείνες κυμαίνονται στα επίπεδα των δυο νέων συμπαικτών του, με τον Περουβιανό να έχει ποσοστό επιτυχίας στο 64%, ίδιο με αυτό του Βαρέλα, και κατά μια ποσοστιαία μονάδα καλύτερο από αυτό του Κρέσπο.

Ο Σαμπράνο μέσα από τα "μάτια" του Ολυμπιακού

Μπορεί να ακουστεί κάπως παράξενο, αλλά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι περιγραφές του Κάρλος Σαμπράνο στα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού τον Μάιο του 2016, όταν και οι ερυθρόλευκοι τον είχαν βάλει στο στόχαστρο. Αυτό που ανέφεραν οι "ερυθρόλευκης" απόχρωσης εφημερίδες ήταν πως "πρόκειται για κεντρικό μπακ που έχει πιο ηγετικά χαρακτηριστικά, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κεντρικών αμυντικών". Μάλιστα, στην αναφορά του, τα δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Ολυμπιακός είχε δείξει ενδιαφέρον και το καλοκαίρι του 2015, και το συνέχισε ένα χρόνο μετά, καθώς στο πασαλιμάνι είχαν πειστεί για τις αγωνιστικές του ικανότητες. Μάλιστα, ο Σαμπράνο πέρασε και φέτος από τα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού,λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος του ΠΑΟΚ

Η σχέση του με τις κάρτες

Την τελευταία του αγωνιστική σεζόν, ο Κάρλος Σαμπράνο είχε την μεγαλύτερη εγκράτεια όσον αφορά τις κάρτες. Ο Περουβιανός αντίκρισε μόλις τέσσερις κίτρινες και μια κόκκινη κάρτα στα 24 παιχνίδια που έδωσε. Για τα δεδομένα του, συνιστά μεγάλη "βελτίωση" αν σκεφτεί κανείς πως σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας Γερμανίας, εκεί που έγραψε συνολικά 137 παιχνίδια, είχε δει 50 φορές την κίτρινη κάρτα, κάτι που σημαίνει πως "κιτρινιζόταν" δυο φορές στα πέντε παιχνίδια, σε ένα πρωτάθλημα αρκετά δυναμικό, ως σκληρό.

Διαβάστε ακόμη...