Βιερίνια - ΠΑΟΚ: Μια σχέση πάθους!

Από sdna.gr: Άλλαξε ο ΠΑΟΚ, άλλαξε και ο ίδιος.
Πηγή: sdna.gr
Βιερίνια - ΠΑΟΚ: Μια σχέση πάθους!

Πέντε χρόνια μετά το «εις το επανιδείν», ήρθε η στιγμή να σμίξουν ξανά. Γιατί ο Αντελίνο Βιεϊρίνια ποτέ δεν είχε πει αντίο...
Σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης ένιωθε ανήσυχος. Πρέπει να τον ρώτησαν μια-δυο φορές οι συμπαίκτες του αν του συμβαίνει κάτι, αλλά εκείνος απλώς κούνησε το κεφάλι αρνητικά και συνέχισε να σκέφτεται τα δικά του. Ρολόι δεν υπήρχε τριγύρω και η μοναδική του λύση ήταν να ρίχνει κλεφτές ματιές στον καρπό του προπονητή του και να νιώθει όλο και μεγαλύτερη αδημονία. Το στομάχι του είχε έναν κόμπο, από εκείνους που αισθάνεσαι όταν περιμένεις να συναντηθείς με κάποιον μετά από καιρό. Η λύτρωση ήρθε με το τελευταίο «ζντο» στην προπόνηση. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια κοίταξε, τότε, την ώρα και ωωω, ήταν ήδη περασμένη.

Έκανε ντους όσο πιο γρήγορα μπορούσε, ντύθηκε ζεστά γιατί ήταν κρύο το βράδυ και έβαλε στο gps τον προορισμό του. Είχε 299 χιλιόμετρα να διανύσει για να φτάσει στο Ντόρτμουντ. Τρεις ώρες και τέσσερα λεπτά, όμως σκέφτηκε πως αν το κάνει γρήγορα θα προλάβαινε να γλιτώσει μισή ώρα. Έπρεπε να πάρει τον αυτοκινητόδρομο Α2, να κατευθυνθεί νοτιοδυτικά, να περάσει το Ανόβερο, να περάσει το Μπίλεφελντ και να βγει στην έξοδο για το «Signal Iduna Park». Η Ντόρτμουντ υποδεχόταν στις 7μ.μ. τοπική ώρα τον ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος δε θα έχανε με τίποτα αυτό το ματς.

- Έπαιξε ωραία, όμως, ο ΠΑΟΚ έτσι;

«Πολύ ωραία. Όμως μετά από δύο εβδομάδες δεν ήταν τόσο καλά για μένα, αφού ήρθαν χαρτιά από την γερμανική τροχαία για να περάσω από δικαστήριο».

Μέσα σε μια μικρή ιστορία συνοψίζεται μια μεγάλη τρέλα. Η τρέλα του Αντρέ Βιεϊρίνια για τον ΠΑΟΚ. Η τρέλα που έχει στο μυαλό και που για χρόνια είχε και στο κινητό, το οποίο επίμονα χτυπούσε στο σύνθημα των οπαδών του δικεφάλου. «Έτρεχα παραπάνω απ΄ ότι έπρεπε για να προλάβω πέρσι τον αγώνα στο Ντόρτμουντ. Κόντεψα να μπω... φυλακή», λέει γελώντας για την αναμέτρηση του Europa League τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο Αντρέ γύρισε στην Τούμπα. Το είχε πει ότι θα γυρίσει. Το επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία ότι θα κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Λόγια, θα πει κανείς. Τα έχουμε ακούσει ξανά, θα προσθέσει ο δύσπιστος. Σιγά μη γίνει, θα υπερθεματίσει ο απαισιόδοξος. Δείτε να μαθαίνετε, πανηγυρίζει ο ρομαντικός!

H... υποδοχή στον Βιεϊρίνια από τους συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ (vid)

Πέρασαν εννέα χρόνια. Πόσο απίστευτο φαίνεται ότι ήταν σχεδόν μια δεκαετία πίσω, όταν ο Φερνάντο Σάντος θα έβγαζε έναν ακόμα λαγό από το πορτογαλικό του καπέλο για μια ελληνική ομάδα. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, 22 ετών τότε, με απωθημένο να βρει χώρο στην Πόρτο και να φτάσει στην Εθνική Αντρών της χώρας του, δεχόταν πρόταση από την ελληνική ομάδα. Σάντος άκουσε, Ελλάδα άκουσε και τηλεφώνησε στον Μπρούνο Άλβες να τον ρωτήσει για την... ΑΕΚ! Αντρέ, γράψε λάθος και δες το λίγο αλλιώς... Στο αεροδρόμιο, ψυχή. Στην Τούμπα, χαμός. Τώρα ήξερε.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Πραγματικά ο ΠΑΟΚ είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος και φαίνεται αυτό. Θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να βοηθήσω την ομάδα. Ήξερα για το φανταστικό κλίμα που επικρατεί στην Τούμπα, αλλά δεν περίμενα τέτοιο πράγμα». Ο δανεισμός του για ένα χρόνο από την Πόρτο θα ξεκινούσε με ενθουσιασμό, αλλά θα σταματούσε πολύ, πολύ απότομα και - το χειρότερο – πολύ βίαια. Όπως ήταν και το μαρκάρισμα του μετέπειτα συμπαίκτη του Βίτορ Βιτόλο.

Ο Βιεϊρίνια στο 44ο λεπτό του αγώνα με τον Άρη στην Τούμπα θα έσπαγε το πόδι του. Στην ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του οπαδού του ΠΑΟΚ αυτό από μόνο του αποτελεί παράσημο. Η ακριβής διάγνωση είναι κάταγμα στο μετατάρσιο, ο χρόνος αποθεραπείας τρεις μήνες και η κλινική που νοσηλεύτηκε το σπίτι του... Μάρκος Αντόνιο. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός, τον οποίο πολλοί μνημονεύουν ως σπουδαίο άνθρωπο, μαζί με τη σύζυγό του φιλοξένησαν τον Αντελίνο σπίτι τους, τουλάχιστον μέχρι να μπορεί ξανά να σταθεί στα πόδια του.

Όταν θα το κάνει, θα γίνει το νέο σύμβολο για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Θα επιστρέψει μέσα τρεις μήνες, ωστόσο μέχρι το τέλος της σεζόν θα μπαίνει σταδιακά στον ρυθμό των αγώνων. Σύντομα το δέσιμό του με τη Θεσσαλονίκη και τον δικέφαλο θα τον κάνει να αισθάνεται πρέσβης! «Στην Πορτογαλία δεν είναι πολύ καλή η πληροφόρηση. Εκεί γνωρίζουν μόνο τις τρεις ομάδες της Αθήνας και οι Πορτογάλοι έχουν λάθος εντύπωση για το μεγαλείο του ΠΑΟΚ. Νομίζουν ότι μόνο οι ομάδες της Αθήνας υπάρχουν, αλλά εγώ σκοπεύω να δείξω πόσο μεγάλη είναι ο ΠΑΟΚ. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αλλά και ο ΠΑΟΚ!».

Δεν κρύβει τα συναισθήματά του. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, την εποχή που πήγαινε παντού με τον αγαπημένο του «ΠΑΟΚ», όπως είχε βαφτίσει το τσιουάουα που είχε υιοθετήσει; Και πώς θα μπορούσε όταν μέσα στο 2009 θα έχει γνωρίσει τη Βάσω, τη γυναίκα που τον έκανε να αισθάνεται Έλληνας, την οποία παντρεύτηκε πριν δύο καλοκαίρια στη Θεσσαλονίκη και με την οποία έχουν αποκτήσει τη Χριστίνα;

ΠΑΟΚ για πάντα...
Στο ποδόσφαιρο δεν είναι όλα συναισθηματισμοί. Γι' αυτό και όπου/όταν υπάρχουν, μνημονεύονται. Ο ΠΑΟΚ με έξυπνους χειρισμούς κατόρθωσε να αγοράσει τον Αντελίνο Βιεϊρίνια από την Πόρτο, να ανανεώσει το συμβόλαιό του και να προσθέσει ρήτρα 15 εκ. ευρώ στους όρους. Δεν ήταν, όμως, οι εποχές που η ΠΑΕ ευημερούσε. Τα καλοκαίρια δεν ήταν εύκολα, ο Αύγουστος δεν έφευγε με αλλεπάλληλες εντυπωσιακές μεταγραφές και ο Πορτογάλος που μέρα με τη μέρα ανέβαζε τη χρηματιστηριακή του αξία, έμοιαζε αδύνατο να μείνει στην Τούμπα για πάντα.

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε τον Γενάρη του 2012. Και η Βόλφσμπουργκ που λίγο καιρό πριν διατυμπάνιζε ότι αγνοεί το όνομα του Βιεϊρίνια, θα κατέθετε πρόταση για την απόκτησή του. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να αρνηθεί. Ο Αντελίνο, επίσης. «Δεν ήθελα τότε να φύγω. Ο κόσμος ξέρει ότι έφυγα λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεχτήκαμε αυτήν την πρόταση που ήταν πολύ καλή για τον ΠΑΟΚ και για εμένα. Τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, είχα σκοπό να μείνω. Είχα ξεκινήσει μια καλή σεζόν και ήθελα να μείνω μέχρι το τέλος».

Αυτό το αίσθημα του ανολοκλήρωτου οδηγεί στις πιο πετυχημένες επιστροφές. Μαζί με τις στιγμές! Κι αν είχαν τέτοιες να θυμούνται: Το γκολ με τη Φενερμπαχτσέ στα προκριματικά το 2010, το γκολ με τη Βιγιαρεάλ στους ομίλους, το γκολ στο Καραϊσκάκη στο κύπελλο και τα γενέθλια που έκαναν μαζί ο Βιεϊρίνια με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στο αεροδρόμιο και δεκάδες άλλα, μικρότερης έντασης σημεία αναφοράς. Του έλειπε ένας τίτλος. Του έλειψε ένας τίτλος και είναι από εκείνα που τον έκαναν πάντα να θέλει να επιστρέψει. Η ψυχοσύνθεσή του δεν έμοιαζε να αλλάζει είτε ήταν αναπληρωματικός, είτε βασικός, είτε πρωταθλητής Ευρώπης. Δεν είναι μόνο ο ΠΑΟΚ που άλλαξε σε αυτά τα πέντε χρόνια που λείπει ο Πορτογάλος. Το ίδιο άλλαξε, το ίδιο μεγάλωσε και ο 31χρονος πλέον άσος.

«Θέλω να τελειώσω την καριέρα μου στον ΠΑΟΚ, αλλά φυσικά θέλω να έρθω να προσφέρω στην ομάδα. Δε θέλω να έρθω για έναν χρόνο, απλά να τελειώσω την καριέρα μου. Θέλω να παίξω τουλάχιστον δύο τρία χρόνια καλά, ώστε να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ να πετύχει τους στόχους του. Η επιστροφή μου στον ΠΑΟΚ είναι κάτι που σκέφτομαι σχεδόν κάθε μέρα. Εγώ εδώ θέλω να κρεμάσω τα παπούτσια μου».

Να ήταν μία ή δύο φορές που το είχε πει... Το επαναλάμβανε σε κάθε δοθείσα ευκαιρία και το αποδείκνυε και με πράξεις. Κι αν στον ΠΑΟΚ δυσκολεύονταν να πιστέψουν πόσο το εννοούσε, στον Ολυμπιακό το είχαν καταλάβει καλά. Το καλοκαίρι του 2011, πριν έρθει η πρόταση από τη Γερμανία, οι ερυθρόλευκοι προσπάθησαν για το μεγάλο κόλπο. Και κατά καιρούς το ενδιαφέρον θα αναθερμαινόταν. Η απάντηση του Βιεϊρίνια δε θα άλλαζε ποτέ. «Το καλοκαίρι του 2011. Είχε γίνει πρόταση, αλλά αυτό που σου λέω, ποτέ εκεί! Δεν υπάρχει περίπτωση! Είμαι ΠΑΟΚτσής και εκεί δεν πάω. Αν θα γυρίσω στην Ελλάδα, υπάρχει μόνο μια ομάδα για μένα, ο ΠΑΟΚ».

Ο καιρός έφτασε. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια επέστρεψε. Και δεν λοξοδρόμησε στιγμή από όσα είχε υποσχεθεί. ΠΑΟΚ έλεγε, ΠΑΟΚ είναι, στον ΠΑΟΚ γύρισε. Το μόνο που απομένει να μάθει είναι τα όρια ταχύτητας στην Εγνατία Οδό!

Διαβάστε ακόμη...