"Αποτυχία, αλλά μη φέρνουμε την καταστροφή"

Από sportsroom.gr: Έχει ζήσει τον ΠΑΟΚ από την καλή και από την ανάποδη.
Πηγή: sportsroom.gr
"Αποτυχία, αλλά μη φέρνουμε την καταστροφή"

Έχει αποθεωθεί, αλλά κι έχει γίνει κάποιες φορές η «ασπίδα» προς τους συμπαίκτες του, αλλά και προς τη διοίκηση, δεχόμενος εκείνος όλα τα πυρά στ' άσχημα αποτελέσματα. Έχει βιώσει οδυνηρούς αποκλεισμούς και βραδιές που όλοι γύρω-γύρω από την ομάδα έφερναν την καταστροφή. Νύχτες και καταστάσεις σαν κι αυτή στο Έστερσουντ.

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης μιλάει σπάνια, αλλά τα λεγόμενά του μετρούν διπλά τέτοιες ώρες που στον ΠΑΟΚ έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα πως τα πάντα έχουν χαθεί και η ομάδα κλονίζεται από έντονη εσωστρέφεια.

Ο Έλληνας επιθετικός σε συνέντευξη του απαντάει για το αν θα άφηνε εκείνος τον Στέφανο Αθανασιάδη ν' αποχωρήσει... Αν τον ενοχλεί που ο ΠΑΟΚ δεν έχει Έλληνες στην ενδεκάδα του, αν μπορεί ο Δικέφαλος να κατακτήσει το πρωτάθλημα και φυσικά για την Εθνική ομάδα: Μπορούμε να κερδίσουμε τους Βέλγους;

Ακόμα και τώρα, που έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο και βρίσκεται μακριά από τον ΠΑΟΚ, λειτουργεί σαν να φορούσε τη φανέλα του. Σαν να ήταν στ' αποδυτήρια της αγαπημένης ομάδας του και να μιλούσε στους συμπαίκτες του. Το μήνυμά του είναι ΕΝΩΤΙΚΟ! Άσχετα αν απογοητεύτηκε και ο ίδιος από τον αποκλεισμό στη Σουηδία.

Αλήθεια Δημήτρη, μπορείς να δώσεις μια εξήγηση για το τι έφταιξε απέναντι στην Έστερσουντ;

«Σίγουρα δεν το περίμενε κανείς μας και ούτε θέλω να μπω σε αγωνιστικά και τακτικά θέματα. Είναι άσχημο όμως να φέρνουμε την καταστροφή. Ήταν αποτυχία δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Από εκεί και πέρα πρέπει να σκεφτούμε και πιο ψύχραιμα. Στον ΠΑΟΚ υπήρξαν πολλές αλλαγές αυτό το καλοκαίρι. Αποχώρησε ο Ίβιτς, έπειτα από λίγους μήνες και ο Στανόγεβιτς. Οι αλλαγές είναι πάντα δύσκολες και για τους παίκτες. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Ανασυγκρότηση χρειάζεται και η ομάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά».

Σε ενοχλεί που ο ΠΑΟΚ έχει 11 ξένους στην ενδεκάδα του;

«Για μένα δεν έχει σημασία. Όλα εξάλλου κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν η ομάδα κερδίζει κανείς δεν ασχολείται με την εθνικότητα του κάθε ποδοσφαιριστή. Στον ΠΑΟΚ έκαναν έναν συγκεκριμένο προγραμματισμό, πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για το ρόστερ και θα κριθούν όσοι έκαναν τις επιλογές στο κατάλληλο τάιμινγκ».

Άλλοι κατηγορούν τώρα τον Μίχελ, άλλοι τον Λουτσέσκου. Υπάρχει η τάση στον ΠΑΟΚ να τα ρίχνουν όλα μόνο σ' ένα πρόσωπο;

«Ο κόσμος όταν υπάρχει αποτυχία είναι λογικό να εστιάζει σ' ένα πρόσωπο. Είναι κι αυτό μέρος της ζωής του αθλητισμού. Σε καμιά αποτυχία δεν ευθύνεται, πάντως, αποκλειστικά ένας άνθρωπος. Το θέμα, ξαναλέω, είναι να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτός ο αποκλεισμός και να δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον».

Αν περνούσε από το χέρι σου θ' άφηνες τον Κλάους να φύγει;

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε αντικειμενικά γι' αυτή την ιστορία. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς συνέβη ούτε κι έχω μιλήσει με τον Στέφανο. Το ν' αποχωρεί ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Μπορεί να θέλει ο ίδιος ο παίκτης, μπορεί να είναι η επιθυμία της διοίκησης, μπορεί να το θέλουν και οι δύο. Αν σου πω για παράδειγμα πως έκανε λάθος ο ΠΑΟΚ που τον άφησε, ενώ το είχε ζητήσει ο ίδιος ο Αθανασιάδης τότε θα έκανα εγώ λάθος».

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

«Ο ΠΑΟΚ κάνει πορείες πρωταθλητισμού τα τελευταία χρόνια. Τώρα, είναι διαφορετικό να πεις "θα πάρω σίγουρα το πρωτάθλημα" από το "θα το διεκδικήσω". Aν βάλεις τον πρώτο στόχο, αυτό θα επιφέρει ένα πιο βαρύ φορτίο στην ομάδα. Στα μάτια μου υπάρχει ένα αξιόλογο ρόστερ και σίγουρα ο ΠΑΟΚ θα είναι διεκδικητής. Για μένα, όμως, προέχει ένας άλλος στόχος αυτή τη στιγμή: Να ξανακερδίσει η ομάδα την αυτοπεποίθησή της».

Το Βέλγιο θα πρέπει να το φοβόμαστε;

«Φυσιολογικά θα πρέπει να τους φοβόμαστε και όχι μόνο εμείς, αλλά οι περισσότερες ομάδες στην Ευρώπη. Παίζουν εκπληκτικό ποδόσφαιρο, είναι γρήγοροι σε όλες τις γραμμές τους, διαθέτουν εξαιρετική τεχνική, διαθέτουν μια ομάδα πλήρης. Παρά την ποιότητά τους, δεν λέω ότι είμαστε χαμένοι από τώρα. Μπορούμε να τους κερδίσουμε. Μ' ένα πειθαρχημένο πλάνο, με πάθος κι αν έχουμε και την τύχη με το μέρος μας».

Η εικόνα της ομάδας, σου θυμίζει την παλιά αποτελεσματική Εθνική;

«Μου αρέσει η ομάδα. Θυμίζει το συμπαγές σύνολο πριν από τα προκριματικά του Euro. Οι παίκτες έχουν ανακτήσει την αυτοπεποίθησή τους και το βλέπουμε και στα αποτελέσματα. Παραμένει, όμως δύσκολη η πρόκριση, αλλά είμαι αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε».

Ο Σκίμπε στη νοοτροπία σού φέρνει στο μυαλό έναν... μικρό Ρεχάγκελ;

«Δεν τον έχω ζήσει τον Σκίμπε επομένως δεν μπορώ να απαντήσω σε σιγουριά. Είναι και οι δύο της γερμανικής σχολής και τους αρέσει η πειθαρχία. Δείχνει και ο Σκίμπε πάντως πως ταιριάζει στο στυλ των Ελλήνων παικτών».

Προτιμάει όμως και ο Σκίμπε να μην καλεί μόνο τους φορμαρισμένους παίκτες όπως ο Ότο...

«Η Εθνική ομάδα πρέπει να στηρίζεται στους πιο φορμαρισμένος παίκτες. Από εκεί και πέρα δεν γίνεται να αλλάζεις πολλούς ποδοσφαιριστές κάθε φορά. Αν δεν κρατήσεις τον βασικό κορμό δεν μπορεί να αποκτήσει ομοιογένεια η ομάδα».

Ήταν αυτό και η αιτία του αποτυχημένου περάσματος του Ρανιέρι; Ότι άλλαζε διαρκώς παίκτες;

«Θα έλεγα ότι ήταν ένα από τα λάθη της τότε προσπάθειας στην Εθνική»...

Διαβάστε ακόμη...