Ο ΠΑΟΚ χτυπάει 3αδα και Ευρώπη

Από basketblog.gr : Ο ΠΑΟΚ δομήθηκε φέτος από την αρχή προχωρώντας σε σημαντικές αλλαγές εντός και εκτός ρόστερ και το basketblog.gr σκιαγραφεί την νέα εποχή της ομάδας.
Πηγή: basketblog.gr
Ο ΠΑΟΚ χτυπάει 3αδα και Ευρώπη

Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα για τον ΠΑΟΚ. Η αποχώρηση του Σούλη Μαρκόπουλου το φετινό καλοκαίρι ήταν ένα γεγονός που θορύβησε τον κόσμο της ομάδας με δεδομένη την σταθερότητα που προσέδιδε τα τελευταία χρόνια ο έμπειρος τεχνικός σε μία ομάδα με πολύ χαμηλό μπάτζετ και με παίκτες περιορισμένων δυνατοτήτων.

Η αποχώρηση βέβαια και του Μαρκόπουλου προμήνυε πέραν των αλλαγών στο τεχνικό επιτελείο και το ρόστερ και μία αύξηση του μπάτζετ της ομάδας. Ο «δικέφαλος» του Βορρά αύξησε τους πόρους για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού ρόστερ, κάτι που έκανε και τον Ηλία Παπαθεοδώρου να πει το «ναι» και να αναλάβει ένα από τα πλέον δύσκολα... καράβια του ελληνικού μπάσκετ.

Οι πρώτες κινήσεις

Ο στόχος ήταν από την αρχή ξεκάθαρος: δημιουργία ελληνικού κορμού και προσθήκη λίγων ξένων που θα μπορέσουν όμως τόσο να βοηθήσουν στην βελτίωση των νέων Ελλήνων όσο και να έχουν ουσιαστικό ρόλο στην ομάδα. Η αρχή έγινε με τον Θοδωρή Ζάρα, ο οποίος άφησε τον Άρη, όχι όμως και τη Θεσσαλονίκη, μετακομίζοντας στα... ασπρόμαυρα του ΠΑΟΚ με σκοπό να ενισχύσει τις θέσεις στο «2» και στο «3» και να προσφέρει σταθερά 7-8 πόντους και να βοηθάει παράλληλα στην άμυνα.

Η συνέχεια είχε Αμερικανικό χρώμα με τους Κέβιν Ντίλαρντ και Λάκι Τζόουνς να κλείνουν τις δύο πρώτες θέσεις των ξένων. Ο Ντίλαρντ ήρθε με σκοπό να αναλάβει τη μία θέση του άσου, μαζί με τον Αντώνη Κόνιαρη και τον Απόλλωνα Τσόχλα, ενώ ο Τζόουνς είναι ο Αμερικανός που θα αναλάβει το σκοράρισμα από το «3», όντας ικανός σουτέρ με 33,1% ευστοχία από τα 6,75. Φυσικά δεν μπορούν να αγνοηθούν τα στατιστικά και του Ντίλαρντ, με τον Αμερικανό γκαρντ να μετρά 40% από το τρίποντο, και ουσιαστικά να έρχεται να υπερκαλύψει το κενό του ΜακΦάντεν και να κάνει ένα πολύ ισχυρό δίδυμο με τον Κόνιαρη στα γκαρντ.

Οι "ψηλοί"

Μετά την προσθήκη των δύο πρώτων Αμερικανών, οι Θεσσαλονικείς έριξαν το βάρος στην ενίσχυση του «ζωγραφιστού». Ο πρώτος στόχος ήταν εξ αρχής ο Ουσμάν Κρουμπάλι, ένας Αμερικανός undersized center, ο οποίος ήταν ο 3ος καλύτερος στον τομέα των ριμπάουντ στην VTB League. Αφού οι δύο πλευρές τα βρήκαν στο οικονομικό, ο πρώην παίκτης του Λαυρίου είπε το ναι, και αποφάσισε να συνεργαστεί ξανά με τον Ηλία Παπαθεοδώρου, με τον ίδιο να δηλώνει στο basketblog.gr την ικανοποίηση του για τη μετεγγραφή του.

Φυσικά ο Κρουμπάλι δεν ήταν η μόνη κίνηση για το «5», με τον Κλάσεν να είναι ο 2ος παίκτης που κλείνει τη γραμμή των ψηλών. Ουσιαστικά ο Καναδός είναι ένας σέντερ που θα παίξει με πλάτη στον αντίπαλο και θα βοηθήσει με τα ποσταρίσματα του τόσο στην παραγωγή πόντων (9,4 πόντους κατά μ.ο. στην Αδριατική Λίγκα), όσο και με τις ασίστ του (1,3 ασίστ ανά αγώνα). Επί της ουσίας ο ΠΑΟΚ έφερε έναν ικανότατο σέντερ ίδιου τύπου με τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη που αγωνιζόταν πέρυσι, αλλά με καλύτερη ταχύτητα και πιο δυνατό και καλύπτει το κενό του Κιθ Κλάντον κυρίως στο κομμάτι των ριμπάουντ, με τον Αμερικανό να είναι από τους πρώτους σε αυτό τον τομέα στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο παίκτης-κλειδί

Η μετεγγραφή που ενδεχομένως να κάνει τη διαφορά στον φετινό ΠΑΟΚ είναι ο δανεισμός του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου από τον Παναθηναϊκό. Ο αρχηγός της Εθνικής Νέων μετά από ένα εξαιρετικό τουρνουά στην Κρήτη βοηθώντας την Εθνική να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου, έψαχνε μία ομάδα στην οποία θα έχει αυξημένο χρόνο συμμετοχής σε σχέση με τους νταμπλούχους Ελλάδας και κυρίως θα είχε ουσιαστικό ρόλο στην ομάδα. Ο Χαραλαμπόπουλος έρχεται με σκοπό να είναι το βασικό 3αρι ενώ δεν αποκλείεται σε χαμηλά σχήματα να ανεβαίνει στο «4», μιας και δεν ήταν λίγες οι φορές που με την Εθνική αγωνίστηκε ακόμα και στο «5», ενώ ήταν το βασικό 4αρι.

Επί της ουσίας ο ΠΑΟΚ έχει δημιουργήσει έναν ελληνικό κορμό με τους Κόνιαρη, Τσόχλα, Χαραλαμπόπουλο, Μαργαρίτη, Χρυσικόπουλο και Ζάρα και από πίσω έρχονται οι δύο ταλαντούχοι Καραμανώλης και Παπαδόπουλος. Απομένει μία μετεγγραφή ακόμα, ενός παίκτη που ναι μεν θα μοιάζει με 2αρι αλλά θα είναι περισσότερο άσος, έναν παίκτη που θα είναι πιο κοντά στην περίπτωση του Χάτσερ που έπαιζε πριν από δύο χρόνια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ουσιαστικά ο παίκτης αυτός θα κρίνει και τους στόχους της ομάδας για τη νέα σεζόν, με το «δικέφαλο» του Βορρά να φαντάζει μία αρκετά ισχυρή και ταλαντούχα ομάδα για τα ελληνικά δεδομένα που δεν αποκλείεται να κάνει μία καλή πορεία και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Διαβάστε ακόμη...