Η… απόρθητη Τούμπα!

Από Inpaok.com: Η κλήρωση στην Νιόν της Ελβετίας στις 4/8 έφερε για αντίπαλο του ΠΑΟΚ την άσημη, πρωτάρα στα Κύπελλα Ευρώπης, αλλά και επικίνδυνη Έστερσουντ από την Σουηδία με φόντο τα Play Off του Europa League.
Πηγή: inpaok.com
Η… απόρθητη Τούμπα!

Από τον καιρό που «γεννήθηκε», λοιπόν, η δεύτερη στην τάξη ευρωπαϊκή διοργάνωση και ονομάστηκε «Europa League», ο Δικέφαλος έχει δώσει το παρών στην φάση των ομίλων έξι φορές σε οχτώ χρόνια ζωής. Αν μη τι άλλο αποτελεί επιτυχία για τον σύλλογο, έχοντας αποτύχει δυο φορές να βρεθεί στα νοκ-άουτ παιχνίδια.

Μάλιστα, σε ότι έχει να κάνει με τις εντός έδρας αναμετρήσεις του για την φάση των Play Off όλα αυτά τα χρόνια παραμένει αήττητος από την στιγμή που μετράει έξι νίκες και μία ισοπαλία. Αυτό θα προσθέσει έξτρα κίνητρο και ψυχολογία στους ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου για να γίνει ακόμα πιο εύκολο το έργο τους κόντρα στην ομάδα από την Σκανδιναβία.

Το μοναδικό «στραβοπάτημα»

Το ημερολόγιο έδειχνε 20/8/2009 και ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε την ολλανδική Χέρενφεν με στόχο να μπει στους ομίλους του Europa League για πρώτη φορά στην ιστορία του. Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος μπήκαν αποφασισμένοι στον αγωνιστική χώρο, δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες, όμως επιβεβαιώθηκε ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου. Οι Ολλανδοί με την συμπλήρωση των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου άνοιξαν το σκορ με κοντινή προβολή του Ενρίκε, έπειτα από σουτ του Λοσάδα. Το τελικό 1-1 το διαμόρφωσε ο Βλάνταν Ίβιτς στο 54΄με καρφωτή κεφαλιά, αφού είχε προηγηθεί πρώτα η σέντρα από τον Αντελίνο Βιεϊρίνια.

Ο θρίαμβος επί της Φενερμπαχτέ

Έχοντας γευτεί έναν πικρό αποκλεισμό από τον Άγιαξ με δυο ισοπαλίες για τα προκριματικά του Champions League, η ποδοσφαιρική μοίρα έλαχε να είναι η Φενερμπαχτέ είναι αυτή που έπρεπε να υπερπηδήσει ο ΠΑΟΚ για να φτάσει στους ομίλους του Europa League. Το σύνολο του Παύλου Δερμιτζάκη κατάφερε στις 19/8/2010 να υποτάξει τους ακριβοπληρωμένους παίκτες των Τούρκων που τα είχαν χαμένα μέσα στο «ηφαίστειο» της Τούμπας. Σε αυτή την ιστορική νίκη έβαλε την υπογραφή ο Αντελίνο Βιεϊρίνια. Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την κακή απομάκρυνση της άμυνας και με μια βολίδα στο 19΄πέτυχε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει, Βολκάν Ντεμιρέλ.

Ελληνοβραζιλιάνικη... σάμπα στην Καρπάτι

Προ εξαετίας, οι «ασπρόμαυροι» υποδέχθηκαν την Καρπάτι Λβιβ για τα Play Off του Europa League, θέλοντας να πάνε στην ρεβάνς της Ουκρανίας με σκορ πρόκρισης. Έτσι, οι παίκτες του Λάζλο Μπόλονι έκαναν την επιθυμία του προπονητή τους πραγματικότητα. Πριν την συμπλήρωση ενός τετάρτου, ο Στέφανος Αθανασιάδης με κεφαλιά άνοιξε το σκορ, έπειτα από φαλτσαριστή σέντρα του Πάμπλο Γκαρσία. Την νίκη σφράγισε με εκπληκτικό σουτ στην κίνηση ο Άλβες Λίνο στο 55', πανηγυρίζοντας με τους συμπαίκτες του το τέρμα που σημείωσε με χορό της πατρίδας του την Βραζιλία.

Τα επεισόδια, η Ραπίντ και η ανατροπή

Υπό την σκιά των επεισοδίων που συνέβησαν από τους Αυστριακούς χούλιγκανς, ο ΠΑΟΚ φιλοξένησε την Ραπίντ Βιέννης στις 23/8/2012 σε μια από τις πιο απρόσμενες ανατροπές του Δικεφάλου. Ο Ντένι Άλαρ έδωσε το προβάδισμα για τους φιλοξενούμενους, σκοράροντας με υπέροχο τρόπο στο 25΄. Η ισοφάριση ήρθε στο 69΄από τον Στέφανο Αθανασιάδη, χάρις σε μια κεφαλιά που θύμισε το χτύπημα της κόμπρας. Πέντε λεπτά αργότερα, ο Κοστίν Λάζαρ αντίκρισε δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε πάνω στο σημείο που η ομάδα του Γιώργου Δώνη είχε το μομέντουμ. Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, οι «ασπρόμαυροι» δεν το έβαλαν κάτω και έφτασαν τελικά στην ανατροπή με μια... φωτοβολίδα του Γιώργου Κατσικά επτά λεπτά πριν την λήξη, ολοκληρώνοντας έτσι έναν μικρό άθλο.

Το «ντόρτι» στην Ζίμπρου

Πριν τρία χρόνια, ο ΠΑΟΚ καλείται να ανατρέψει το εις βάρος του 1-0 από την αναμέτρηση στην Μολδαβία κόντρα στην Ζίμπρου. «Τα παλικάρια», όπως συνήθιζε να χαρακτηρίζει τους παίκτες του ο Άγγελος Αναστασιάδης, πήραν προβάδισμα μόλις στο 11' με τον Φακούντο Περέιρα να σκοράρει με κοντινή προβολή, έπειτα από ένα απίθανο γύρισμα του Στέφανου Αθανασιάδη. Λίγο πριν την συμπλήρωση σαράντα πέντε λεπτών, ο Έλληνας επιθετικός «ντύθηκε» σκόρερ από δημιουργός και έκανε το 2-0 που ήταν πια και σκορ πρόκρισης. Ο Ρόμπερτ Μακ στο 78΄ με δυνατό σουτ ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0 για να έρθει ο Μάαρτεν Μάρτενς έξι λεπτά πριν το τέλος να διαμορφώσει το τελικό 4-0.

Ένα «τάλιρο» για την Μπρόντμπι

Μια από τις πιο χορταστικές εμφανίσεις του ΠΑΟΚ που έχει πραγματοποιήσει στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Έχοντας ξεπεράσει τα εμπόδια των Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ και Σπάρτακ Τρνάβα είχε έρθει η σειρά της Μπρόντμπι από την Δανία να γίνει παιχνίδι στα πόδια των παικτών του Ιγκόρ Τούντορ. Με το γήπεδο της Τούμπας κατάμεστο, ο Δικέφαλος παρουσίασε μια ολοκληρωτική εμφάνιση, πέτυχε πέντε γκολ και αποζημίωσε με το παραπάνω τον κόσμο στις κερκίδες. Ο Ρόμπερτ Μακ άνοιξε τον χορό των τερμάτων στο 17΄, ενώ περίπου είκοσι λεπτά αργότερα ο Δημήτρης Πέλκας με ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ πέτυχε το δεύτερο γκολ. Στις αρχές του δευτέρου μέρους, ο Γκάρι Ροντρίγκες δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα για τρίτη φορά με τον Μακ να βάζει ακόμα δυο γκολ στην συνέχεια, ολοκληρώνοντας έτσι το χατ-τρικ.

Απλά και λιτά με την Ντιναμό

Τελευταία ομάδα που κατάφερε να λυγίσει ο ΠΑΟΚ στην διαδικασία των Play Off του Europa League ήταν την περσινή χρονιά η Ντιναμό Τιφλίδας. Έχοντας για προίκα το νικηφόρο 0-3 στην Γεωργία, ο Δικέφαλος πέρασε ένα εύκολο βράδυ, επικρατώντας και στην Θεσσαλονίκη με 2-0. Ένα γκολ του Γκάρι Ροντρίγκες μόλις στο πέμπτο λεπτό κι άλλο ένα του Γιώργου Τζαβέλλα λίγα λεπτά πριν την λήξη του ημιχρόνου ήταν αρκετά για να πανηγυρίσουν μια εύκολη νίκη οι παίκτες του Βλάνταν Ίβιτς.

Διαβάστε ακόμη...