Ο «εγκέφαλος» της Έστερσουντ

Από paok24.com : Ο άνθρωπος που οδήγησε την αντίπαλο του ΠΑΟΚ από τα... αλώνια στα... σαλόνια
Πηγή: paok24.com
Ο «εγκέφαλος» της Έστερσουντ

Η Έστερσουντ μπορεί να είναι «πρωτάρα» στην Ευρώπη, όμως έχει καταφέρει να αφήσει ήδη τη «σφραγίδα» της μετά τον αποκλεισμό της Γαλατασαράϊ, με τον Γκράχαμ Πότερ να αποτελεί το Α και το Ω της πορείας της σουηδικής ομάδας τα τελευταία έξι χρόνια.

Μετά από μια πολυετή καριέρα ως ποδοσφαιριστής στην Αγγλία σε ομάδες όπως η Μπέρμιχγαμ, η Στόουκ, η Γιορκ Σίτι, η Μάνσφιλντ, η Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον και η Σαουθάμπτον με την οποία ήρθε αντιμέτωπος με τον ΠΑΟΚ σε φιλικό παιχνίδι στην Τούμπα, ο Πότερ αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του το 2005.

Ο Πότερ έστρεψε την προσοχή του στον ακαδημαϊκό χώρο και πήρε πτυχίο στις κοινωνικές επιστήμες και λίγα χρόνια αργότερα master στην ηγεσία και τη συναισθηματική ευφυΐα.

Η ενασχόληση του με την προπονητική ξεκινάει στα πανεπιστήμια των Χαλ και Λιντς, όταν εργάζεται πάνω στον τομέα εξέλιξης ποδοσφαιριστών.

Η συνεργασία της Έστερσουντ με την αγγλική αγορά οδηγεί τον Πότερ στον πάγκο της σουηδικής ομάδας στον οποίο κάθεται από το 2011.

Ο 41χρονος Άγγλος τεχνικός γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα τελευταία χρόνια την Έστερσουντ και είναι ο άνθρωπος πίσω από την ανοδική πορεία της ομάδας από την τέταρτη κατηγορία της Σουηδίας στην κορυφαία κατηγορία και στη συνέχεια στην κατάκτηση του κυπέλλου και την έξοδο στην Ευρώπη με αποκορύφωμα τον «ηχηρό» αποκλεισμό της Γαλατασαράϊ.

Ο Πότερ αρέσκεται στη χρησιμοποίηση του 4-4-2, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιεί και το 3-4-3, χωρίς ωστόσο να παίρνει επιθετικά ρίσκα, αφού προτιμάει η ομάδα του να περιορίζεται σε ένα πιο αμυντικογενές παιχνίδι.

Ο Άγγλος τεχνικός ξεχωρίζει για τις μεθόδους προσέγγισης των παικτών του, αλλά και το ιδιαίτερο βάρος που δίνει στη φυσική κατάσταση του ρόστερ του.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι επιλέγει μέσω διάφορων κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως ο χορός, το τραγούδι, κ.α, να «δένει» την ομάδα του και να δημιουργεί ένα σύνολο που τα μέλη του δεν ανήκουν μόνο σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, αλλά σε μια «οικογένεια».

Διαβάστε ακόμη...