Το «Big 4» μαζί στους ομίλους; Χλωμό έως… απίθανο!

Από sdna: ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ διεκδικούν να βρεθούν ταυτόχρονα σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης για 7η φορά εδώ και 14 χρόνια. Η ιστορία δείχνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα καταφέρουν!
Πηγή: sdna.gr
Το «Big 4» μαζί στους ομίλους; Χλωμό έως… απίθανο!

AΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, το παραδοσιακό «Big 4» του ελληνικού ποδοσφαίρου (με αλφαβητική σειρά για να μην υπάρχουν… οπαδικές παρεξηγήσεις).

Τέσσερις ομάδες που μαζί με τον Πανιώνιο κορυφώνουν την προσπάθειά τους να βρεθούν παρέα στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ. Θα τα καταφέρουν;

Θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που θα ορθωθούν μπροστά τους στους προκριματικούς γύρους και τα play offs του Champions και του Europa League; Αν δεχτούμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, τότε ετοιμαστείτε να ζήσουμε άλλη μια χρονιά όπου η κοινή φιλοδοξία των τεσσάρων μεγάλων του ποδοσφαίρου μας θα μείνει… όνειρο θερινής νυκτός!

Στις 13 σεζόν που διεξάγεται ταυτόχρονα φάση ομίλων στο Champions League και το Europa League (ή Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με την προγενέστερη μορφή του), ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ δεν έχουν καταφέρει ποτέ να βρεθούν ταυτόχρονα σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης! Ούτε μία φορά!

Οι λόγοι; Πολλοί και διάφοροι. Στις εφτά από τις 13 σεζόν, πάντα θα απουσίαζε τουλάχιστον ένας μεγάλος από το καρέ καθώς δεν είχε εξασφαλίσει την έξοδο του στην Ευρώπη. Και στις έξι σεζόν, όμως, που βρέθηκαν μαζί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (σε χρονιές μάλιστα που η χώρα μας απολάμβανε τα προνόμια της υψηλής βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ που μεταφράζονταν είτε σε απ’ ευθείας εισιτήρια για τους ομίλους, είτε σε βατούς αντιπάλους στα προκριματικά), πάντα τουλάχιστον ένας μεγάλος τα έκανε… μαντάρα και έβλεπε τη φάση των ομίλων από την τηλεόραση! Φέτος το επιχειρούν για έβδομη φορά, όλοι μαζί!

Με Ολυμπιακό και ΑΕΚ να έχουν πάρει θέση και τυπικά από το βράδυ της Τετάρτης στα play offs των δύο διοργανώσεων και να περιμένουν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό να τσεκάρουν το βράδυ της Πέμπτης τις προσκλήσεις τους για την κλήρωση της Παρασκευής, το SDNA, καταγράφει σεζόν προς σεζόν αυτή την ιδιότυπη… κατάρα που κυνηγά το «Big 4» του ελληνικού ποδοσφαίρου και που απειλεί άμεσα να τινάξει στον αέρα τα κοινά ευρωπαϊκά τους όνειρα για μια ακόμη χρονιά!

2004-05: Το πρόωρο αντίο του ΠΑΟΚ με την Άλκμααρ

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ζει… τα καλύτερα ευρωπαϊκά του χρόνια και φιγουράρει με δύο ομάδες απ’ ευθείας στους ομίλους του Champions League.

O Ολυμπιακός συμμετέχει σε γκρουπ με Λίβερπουλ, Λα Κορούνια, Μονακό και ο Παναθηναϊκός σε αυτό με Άρσεναλ, Αϊντχόφεν, Ρόζενμποργκ.

Για πρώτη σεζόν η ΟΥΕΦΑ αποφασίζει να αλλάξει τη δομή διεξαγωγής του τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και να καθιερώσει σύστημα με νοκ άουτ πρώτο γύρο και εν συνεχεία ομίλους.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στη διοργάνωση από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανιώνιο και Αιγάλεω. Σε μια από τις «χρυσές» ευρωπαϊκές σεζόν του ελληνικού ποδοσφαίρου, ΑΕΚ, Πανιώνιος και Αιγάλεω εξασφαλίζουν την είσοδό τους στους ομίλους.

Η ΑΕΚ αποκλείει την Γκόριτσα (1-1 εκτός και 1-0 στη Ριζούπολη) και στη συνέχεια κληρώνεται σε όμιλο με Ζενίτ, Λιλ, Άαχεν.

Με ήρωα τον Μπάρκογλου, το Αιγάλεω αποκλείει την Γκενζμπιρλιγκί (1-0, 1-1) και στη συνέχεια κληρώνεται σε όμιλο με Μίντλεσμπρο, Παρτιζάν Βελιγραδίου, Βιγιαρεάλ.

Ο Πανιώνιος γράφει ευρωπαϊκή ιστορία αποκλείοντας την Ουντινέζε (3-1, 0-1) και στη συνέχεια βρίσκεται σε όμιλο με Νιουκάστλ, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Ντιναμό Τιφλίδας, Σοσό.

Η ομάδα που χαλάει το απόλυτο της ελληνικής εκπροσώπησης στους ομίλους είναι ο ΠΑΟΚ, ο οποίος γνωρίζει δύο ήττες από την Άλκμααρ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (2-3,1-2) και έτσι χάνεται η πρώτη ευκαιρία του «Big 4» να βρεθεί παρέα στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

2005-06: Η σκυτάλη του αποκλεισμού στο Δικέφαλο της Αθήνας

Την επόμενη σεζόν, τα εισιτήρια που οδηγούν απ’ ευθείας ελληνική ομάδα στους ομίλους του Champions League περιορίζονται από δύο σε ένα, με τον Ολυμπιακό να κληρώνεται με Ρεάλ, Λιόν, Ρόζενμποργκ.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται αντιμέτωπος στον γ’ προκριματικό (δεν είχε θεσπιστεί ακόμη η φάση των play offs) με τη Βίσλα Κρακοβίας και παρά το γεγονός ότι γνωρίζει βαριά ήττα με 3-1 στην Πολωνία, προκρίνεται στους ομίλους (όπου συνυπάρχει με Μπαρτσελόνα, Βέρντερ, Ουντινέζε) με το εντυπωσιακό 4-1 του επαναληπτικού.

Στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, η Ελλάδα εκπροσωπείται από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη και Ξάνθη. Και οι τέσσερις ομάδες μας ξεκινούν τη διαδρομή τους από τον 1ο νοκ άουτ γύρο του Σεπτεμβρίου που οδηγεί στους ομίλους. Αυτή τη φορά ο ΠΑΟΚ, παίρνει το εισιτήριο αποκλείοντας τη Μέταλουργκ Ντόνετσκ (1-1, 2-2) και βρίσκεται στη συνέχεια σε όμιλο με Σαχτάρ, Στουτγκάρδη, Ραπίντ Βουκουρεστίου, Ρεν.

Αυτή τη φορά η συνύπαρξη των τεσσάρων μεγάλων σε ομίλους χαλάει ελέω… ΑΕΚ, καθώς η Ένωση αποκλείεται από τη Ζενίτ με οδυνηρό τρόπο, καθώς αποσπά 0-0 στη Ρωσία, αλλά ηττάται 1-0 στην Αθήνα.

Μαζί με την ΑΕΚ αποκλείονται τόσο ο Άρης από τη Ρόμα (5-1,0-0) όσο και η Ξάνθη από τη Μίντλεσμπρο (2-0,0-0).

2006-07: Χαλάει το καρέ ελέω… μη αδειοδότησης του ΠΑΟΚ

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να βιώνει – αν μη τι άλλο – σήμερα περίοδο οικονομικής σταθερότητας και ασφάλειας στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη, πριν από δέκα χρόνια όμως δεν είχε καταφέρει καν να εξασφαλίσει αδειοδότηση για να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Με τον «Δικέφαλο του Βορρά», λοιπόν πρόωρα εκτός μάχης, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ καταφέρνουν να δώσουν το παρόν στους ομίλους, αλλά το καρέ μένει για άλλη μια χρονιά… ανεκπλήρωτο.

Ο Ολυμπιακός έχει στα χέρια του το απ’ ευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League όπου κληρώνεται με Βαλένθια, Σαχτάρ, Ρόμα.

Η ΑΕΚ αποκλείει στον γ’ προκριματικό την Χαρτς με δύο νίκες (2-1,3-0) και κληρώνεται στον όμιλο του Champions League με Μίλαν, Άντερλεχτ, Λιλ.

Στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο Παναθηναϊκός αποκλείει στον πρώτο γύρο τη Μέταλουργκ Ζαπορίτσια (1-1,0-1) και κληρώνεται σε όμιλο με Παρί Σεν Ζερμέν, Χάποελ Τελ Αβίβ, Μλάντα Μπόλεσλαβ.

Οι άλλοι τρεις εκπρόσωποί μας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μένουν εκτός ομίλων με τον Ατρόμητο να αποκλείεται από τη Σεβίλλη (1-2,0-4), τον Ηρακλή από τη Βίσλα Κρακοβίας (1-0,0-2) και την Ξάνθη από την Ντιναμό Βουκουρεστίου (3-4,1-4).

2007-08: Ευρώπη ξανά χωρίς τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ μένει ξανά χωρίς ευρωπαϊκό εισιτήριο και έτσι το στοίχημα κοινής παρουσίας των τεσσάρων μεγάλων σε ομίλους, χάνεται πριν καν πέσει στο τραπέζι.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ξανά απ’ ευθείας στους ομίλους (όπου συναντά Ρεάλ, Βέρντερ, Λάτσιο) ενώ η ΑΕΚ αποκλείεται από τη Σεβίλλη (0-2,1-4) και… υποβιβάζεται στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στη δεύτερη διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ, η Ελλάδα καταγράφει ένα ιστορικό πέντε στα πέντε, με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Άρη, Λάρισα, Πανιώνιο να προκρίνονται όλοι στους ομίλους! Για πρώτη φορά, δηλαδή, η Ελλάδα πετυχαίνει το απόλυτο και εμφανίζει έξι ομάδες στα γκρουπ του Champions League και του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ αποκλείει τη Σάλτσμπουργκ (3-0,0-1) και κληρώνεται με Φιορεντίνα, Βιγιαρεάλ, Έλφσμποργκ, Μλάντα Μπόλεσλαβ.

Ο Παναθηναϊκός αποκλείει την Περτζάλκα(2-1, 3-0) και κληρώνεται με Ατλέτικο Μαδρίτης, Λοκομοτίβ Μόσχας, Κοπεγχάγη, Αμπερντίν.

Ο Άρης αποκλείει τη Σαραγόσα (1-0,1-2) και συνυπάρχει στον όμιλο με Μπάγερν, Μπόλτον, Ερυθρό Αστέρα.

Η Λάρισα αποκλείει την Μπλάκμπερν (2-0,1-2) και κληρώνεται με Έβερτον, Ζενίτ, Άλκμααρ, Νυρεμβέργη.

Ο Πανιώνιος αποκλείει τη Σοσό (2-0,0-1) και κληρώνεται με Μπορντό, Γαλατασαράι, Χέλσινμποργκ.

2008-09: Το διπλό… κυπριακό χαστούκι!

Τα ευρωπαϊκά πέτρινα χρόνια του ΠΑΟΚ συνεχίζονται, καθώς οι Θεσσαλονικείς τερματίζουν ένατοι (!) στο πρωτάθλημα και μένουν για τρίτη διαδοχική χρονιά εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Μετά την εντυπωσιακή σεζόν που έχει προηγηθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο βιώνει έναν… εφιάλτη σε Champions League και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τον Παναθηναϊκό να είναι η μόνη ομάδα που κατέγραψε εντυπωσιακή πορεία στα γήπεδα της Γηραιάς Ηπείρου και Ολυμπιακό και ΑΕΚ να δέχονται ηχηρά… αδελφικά χαστούκια από εκπροσώπους της Κύπρου.

Ο Παναθηναϊκός αποκλείει διαδοχικά στα προκριματικά του Champions League Ντιναμό Τιφλίδας (3-0,0-0) και Σπάρτα Πράγας (2-1, 1-0) και κληρώνεται στον όμιλο με Ίντερ, Βέρντερ, Ανόρθωση.

Ο Ολυμπιακός αντίθετα βιώνει ταπεινωτικό αποκλεισμό από την Ανόρθωση (0-3,1-0) στην πρώτη χρονιά –που υποχρεώνεται να ζήσει τη δοκιμασία των προκριματικών, ενώ ίδια τύχη έχει και η ΑΕΚ η οποία αποκλείεται στα προκριματικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από την Ομόνοια (0-1,2-2).

Αποκλεισμό – σοκ γνωρίζει και ο Άρης από τη Σλάβεν Κοπρίβιτσα (1-0,0-2) και έτσι ο Ολυμπιακός μένει μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, καθώς μετά από μια άνετη πρόκριση στον πρώτο γύρο απέναντι στη Νόρτσελαντ (2-0,5-0) συναντά στο γκρουπ της Μπενφίκα, Χέρτα, Γαλατασαράι, Μέταλιστ.

2009-10: Οι… καρδούλες ξαναχτυπούν!

Από τη σεζόν 2009-10 τα ευρωπαϊκά κύπελλα παίρνουν τη σημερινή τους μορφή. Η γέννηση του Europa League και η καθιέρωση play offs στο Champions League συνδυάζονται με την… επανένωση του ελληνικού «Big 4» στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.

Μόνο που η επιστροφή του ΠΑΟΚ δεν είναι αυτή που επιθυμούν οι φίλοι του. Ο «Δικέφαλος» συμμετέχει στο Europa League, όπου αποκλείει στον γ’ προκριματικό τη Βαλερένγκα (2-1, 0-1), αλλά στη συνέχεια πέφτει θύμα της… ομάδας με τις καρδούλες (της ολλανδικής Χέρενφεν που στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε υποχρεώσει και τον Ολυμπιακό σε μια από τις πι οδυνηρές ευρωπαϊκές του ήττες).

Με δύο ισοπαλίες (1-1 στην Τούμπα και 0-0 στην Ολλανδία), η Χέρενφεν αφήνει τον ΠΑΟΚ εκτός ομίλων και έτσι παρά τις προκρίσεις Ολυμπιακού, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ η ταυτόχρονη παρουσία των τεσσάρων μεγάλων σε ομίλους μένει για άλλη μια σεζόν… όνειρο απατηλό. Για την ιστορία:

Ο Ολυμπιακός αποκλείει διαδοχικά στα προκριματικά του Champions League Σλόβαν Μπρατισλάβα (2-0,2-0) και Σέριφ (2-0,1-0) και βρίσκεται σε όμιλο με Άρσεναλ, Άλκμααρ, Σταντάρ Λιέγης.

Ο Παναθηναϊκός αποκλείει στον γ’ προκριματικό του Champions League τη Σπάρτα Πράγας (1-3,3-0), αλλά αποκλείεται στα play offs από την Ατλέτικο Μαδρίτης (2-3,0-2) και οδηγείται στους ομίλους του Europa League, όπου κληρώνεται με Γαλατασράι, Ντιναμό Βουκουρεστίου και Στουρμ Γκρατς.

Η ΑΕΚ αποκλείει στα play offs τη Βασλούι (1-2,3-0) και κληρώνεται σε όμιλο με Μπενφίκα, Έβερτον, Μπάτε Μπορίσοφ.

Εκτός από τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Europa αποκλείεται και η Λάρισα από τη Ρέικιαβικ (0-2,1-1).

2010-11: Το… φιάσκο του Ολυμπιακού

Αν ο Ολυμπιακός αποτελούσε διαχρονικά το… σίγουρο χαρτί της ελληνικής παρουσίας σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, το καλοκαίρι του 2010 οι «ερυθρόλευκοι» γίνονται εκείνοι η αιτία να σπάσει το καρέ των τεσσάρων «μεγάλων» στους ομίλους.

Πρόκειται για το καλοκαίρι της μετάβασης από την εποχή Κόκκαλη στην εποχή Μαρινάκη και οι Πειραιώτες γνωρίζουν αποκλεισμό – κάζο από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στον γ’ προκριματικό του Europa League, μένοντας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εκτός ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός δίνει απ’ ευθείας το παρόν στους ομίλους του Champions League και κληρώνεται με Μπαρτσελόνα, Κοπεγχάγη, Ρούμπιν, ενώ ο ΠΑΟΚ αποκλείεται στον γ’ προκριματικό από τον Άγιαξ (1-1,3-3) και οδηγείται στο Europa.

Εκεί οι Θεσσαλονικείς αποκλείουν τη Φενερμπαχτσέ (1-0,1-1) και κληρώνονται σε όμιλο με Βιγιαρεάλ, Μπριζ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Σε όμιλο προκρίνεται τόσο η ΑΕΚ (αποκλείοντας την Νταντί 0-1,1-1) που κληρώνεται με Ζενίτ, Άντερλεχτ, Χάιντουκ, όσο και ο εντυπωσιακός Άρης.

Οι «κιτρινόμαυροι» της Θεσσαλονίκης αποκλείουν διαδοχικά στα προκριματικά Γιαγκελόνια (2-1,2-2) και Αούστρια Βιέννης (1-0, 1-1) και στη συνέχεια γράφουν ιστορία στον όμιλο απέναντι σε Ατλέτικο Μαδρίτης, Λεβερκούζεν, Ρόζενμποργκ.

2011-12: Ο απόλυτος εφιάλτης του Παναθηναϊκού

Αυτή τη φορά η σκυτάλη της καλοκαιρινής αποτυχίας περνάει στα… πόδια των παικτών του Παναθηναϊκού.

Με τα απόνερα της πολυμετοχικότητας να απειλούν με ναυάγιο το «πράσινο» καράβι, το «τριφύλλι» βιώνει διπλό αποκλεισμό – σοκ στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Αρχικά ο Παναθηναϊκός αποκλείεται στον γ’ προκριματικό του Champions League από την Οντένσε (1-1,3-4) και εν συνεχεία αποκλείεται και στα play offs του Europa League από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (0-3,2-1). Με αυτόν τον οδυνηρό (για τους «πράσινους») τρόπο χάνεται άλλη μια ευκαιρία ταυτόχρονης παρουσίας του ελληνικού «Big 4» στα σαλόνια των ομίλων. Κι αυτό γιατί:

Ο Ολυμπιακός προκρίνεται απ’ ευθείας στους ομίλους του Champions League όπου κληρώνεται με Άρσεναλ, Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ.

Ο ΠΑΟΚ κληρώνεται στους ομίλους του Europa League με Τότεναμ, Ρούμπιν, Σάμροκ, αφού νωρίτερα αποκλείει διαδοχικά Βαλερένγκα (2-0,3-0) και Καρπάτι (2-0,1-1).

Στους ομίλους φωνάζει παρών και η ΑΕΚ η οποία αποκλείει στα play offs την Ντιναμό Τιφλίδας (1-0,1-1) όπου και κληρώνεται με Λοκομοτίβ Μόσχας, Άντερλεχτ, Στουρμ.

Η ελληνική παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συμπληρώνεται με τη… θυελλώδη παρουσία του Ολυμπιακού Βόλου που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!

2012-13: Τα πέτρινα χρόνια της ΑΕΚ

Η αφετηρία των… πέτρινων χρόνων της ΑΕΚ και η απουσία της για τρεις σεζόν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφήνουν εκ των προτέρων χαμένο το στοίχημα της κοινής παρουσίας ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Παρότι η Ένωση τερματίζει πέμπτη στο πρωτάθλημα δεν εξασφαλίζει άδεια συμμετοχής στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ και αρχίζει να ανεβαίνει το δικό της Γολγοθά.

Ο Ολυμπιακός έχει ξανά στα χέρια του απ’ ευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League και κληρώνεται με Άρσεναλ, Σάλκε, Μονπελιέ.

Ο Παναθηναϊκός αποκλείει αρχικά τη Μάδεργουελ (2-0, 3-0), αλλά ο αποκλεισμός στα play offs από τη Μάλαγα (0-2,0-0) τον στέλνει στους ομίλους του Europa League όπου κληρώνεται Λάτσιο, Τότεναμ, Μάριμπορ.

Αντίθετα εκτός ομίλων μένουν ο ΠΑΟΚ (αποκλείεται από τη Ραπίντ Βιέννης 2-1,0-3), ο Αστέρας Τρίπολης (αποκλείεται από τη Μαρίτιμο 1-1, 0-0) και ο Ατρόμητος (αποκλείεται από τη Νιουκάστλ 1-1, 0-1).

2013-14: Η… μοναξιά Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ

Η Αθήνα βιώνει το δικό της… ποδοσφαιρικό Μεσαίωνα με την ΑΕΚ να έχει υποβιβαστεί στη Γ’ Εθνική και τον Παναθηναϊκό να μένει εκτός Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται απ’ ευθείας σε όμιλο του Champions League με Παρί Σεν Ζερμέν, Μπενφίκα, Άντερλεχτ και πανηγυρίζει μια μεγάλη πρόκριση.

Ο ΠΑΟΚ αποκλείει στον γ’ προκριματικό με… περιπετειώδη τρόπο τη Μέταλιστ, αλλά στη συνέχεια αποκλείεται στα play offs του Champions League από τη Σάλκε (1-1,2-3) και οδηγείται στους ομίλους του Europa League όπου κληρώνεται με Άλκμααρ, Μακάμπι Χάιφα, Σαχτάρ Γκαραγκάντι.

Αντίθετα Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης και Ξάνθη αποκλείονται από Άλκμααρ (1-3, 2-0), Ραπίντ Βιέννης (1-1, 1-3) και Σταντάρ Λιέγης – Ξάνθη (1-2,1-2)

2014-15: Περιμένοντας την επιστροφή της ΑΕΚ

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ εξασφαλίζουν την παρουσία τους στη φάση των ομίλων περιμένοντας την ΑΕΚ να ολοκληρώσει την περιπέτεια της στα… αλώνια του ελληνικού ποδοσφαίρου και να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Ολυμπιακός κληρώνεται απ’ ευθείας σε όμιλο του Champions League με Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μάλμε.

Ο Παναθηναϊκός αποκλείεται από τη Σταντάρ Λιέγης στον γ’ προκριματικό (0-0, 1-2), αλλά τα πηγαίνει καλύτερα στο Europa αποκλείοντας στα play offs τη Μίντιλαντ (4-1,2-1) προτού βρεθεί σε όμιλο με Αϊντχόφεν, Ντιναμό Μόσχας, Εστορίλ.

Ο ΠΑΟΚ αφήνει επίσης πίσω του στα play offs το εμπόδιο της Ζίμπρου (0-1, 4-0) και κληρώνεται σε όμιλο με Φιορεντίνα, Γκινγκάμπ, Ντιναμό Μινσκ.

Ωστόσο τον τίτλο της «ελληνικής ομάδας του καλοκαιριού» κερδίζει ο Αστέρας Τρίπολης ο οποίος γίνεται η πρώτη ομάδα της χώρας μας που ξεπερνά διαδοχικά τρεις σκοπέλους προκριματικών (αποκλείοντας εκτός των άλλων τη γερμανική Μάιντζ) και προκρίνεται στους ομίλους όπου αντιμετωπίζει Μπεσίκτας, Τότεναμ, Παρτιζάν Βελιγραδίου.

Ο Ατρόμητος αντίθετα δεν θα καταφέρνει και αποκλείεται στον γ’ προκριματικό από τη Σαράγεβο (2-1,1-3).

2015-16: Το καλοκαίρι της… Γκαμπάλα

Τελευταίο καλοκαίρι χωρίς την ΑΕΚ στη λίστα των πρεσβευτών της χώρας μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο δεν είναι η δική της απουσία μοναδικός λόγος που δεν βλέπουμε το «Big 4» παρεούλα στους ομίλους.

Ο Παναθηναϊκός βιώνει για ακόμη ένα καλοκαίρι διπλό αποκλεισμό – σοκ, καθώς αρχικά αποκλείεται από την Μπριζ στον γ’ προκριματικό του Champions League (2-1,0-3) και εν συνεχεία αποκλείεται και από την απίθανη Γκαμπάλα (0-0,2-2) στα play offs του Europa League.

Ο Ολυμπιακός αξιοποιεί για τελευταία χρονιά το απ’ ευθείας ελληνικό εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League όπου κληρώνεται με Μπάγερν, Άρσεναλ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ενώ και ο εντυπωσιακός Αστέρας Τρίπολης εξαργυρώνει τη δική του εκπληκτική σεζόν με την παρουσία στους ομίλους του Europa League όπου συναντά Σάλκε, ΑΠΟΕΛ, Σπάρτα Πράγας.

Ο ΠΑΟΚ αντίθετα βιώνει το πιο… επίπονο καλοκαίρι της σύγχρονης ιστορίας του καθώς υποχρεώνεται να συμμετάσχει σε τρεις προκριματικούς γύρους μέχρι να φτάσει στους ομίλους του Europa League. Τα καταφέρνει αποκλείοντας διαδοχικά Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ (1-2, 6-0), Σπάρτακ Τρνάβα (1-0, 0-0), Μπρόντμπι (5-0, 1-1) πριν κληρωθεί στον όμιλο με Ντόρτμουντ, Κράσνονταρ, Γκαμπάλα.

Αντίθετα αυτός που για άλλη μια χρονιά μένει εκτός ομίλων είναι ο Ατρόμητος ο οποίος αποκλείει αρχικά την ΑΙΚ Στοκχόλμης (3-1,1-0) αλλά στη συνέχεια αποκλείεται από τη Φενερμπαχτσέ (0-1,0-3)

2016-17: Η ΑΕΚ πληρώνει τα σπασμένα των πέτρινων χρόνων

Έτσι φτάσαμε αισίως στην περσινή χρονιά. Το «Big 4» βρίσκεται ξανά μαζί σε ευρωπαϊκή κλήρωση, αλλά η επανένωσή του δεν είναι αρκετή για να πανηγυρίσει μια ιστορική κοινή παρουσία στους ομίλους.

Η πολύ χαμηλή βαθμολογία της ΑΕΚ φέρνει απέναντι της στον γ’ προκριματικό του Europa League την ισχυρή Σεντ Ετιέν και οι Γάλλοι αφήνουν πρόωρα εκτός ομίλων το συγκρότημα του Τιμούρ Κετσπάγια (0-0,0-1).

Μετά από χρόνια η Ελλάδα μένει χωρίς παρουσία στους ομίλους του Champions League, καθώς ο Ολυμπιακός πέφτει θύμα της άσημης Χάποελ Μπεερ Σέβα (0-0,0-1) και ο ΠΑΟΚ δεν εκμεταλλεύεται για πολλοστή φορά τη δύναμη της Τούμπας και αποκλείεται από τον Άγιαξ (1-1,1-2).

Αμφότεροι πάντως καταφέρνουν να προκριθούν στους ομίλους του Europa League. Οι «ερυθρόλευκοι» αποκλείουν την Αρούκα (1-0,2-1) και κληρώνονται σε όμιλο με ΑΠΟΕΛ, Γιουνγκ Μπόις, Αστάνα, ενώ οι Θεσσαλονικείς αποκλείουν την Ντιναμό Τιφλίδας (3-0,3-0) και κληρώνονται με Φιορεντίνα, Λίμπερετς, Γκαραμπάγκ.

Στους ομίλους του Europa League επιστρέφει και ο Παναθηναϊκός μετά τις προκρίσεις επί ΑΙΚ Στοκχόλμης (1-0,2-0) και Μπρόντνπι (3-0, 1-1) όπου και συναντά Άγιαξ, Θέλτα, Σταντάρ Λιέγης.

Εκτός από την ΑΕΚ εκτός ομίλων μένει και ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς αποκλείεται στον γ’ προκριματικό από την Άλκμααρ (0-1,1-2).

Κάπως έτσι κλείνει αυτή η περίοδος… 13 γρουσούζικων χρόνων για τους τέσσερις «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου. 13 σεζόν στις οποίες ουδέποτε κατάφεραν να βρεθούν όλοι μαζί ταυτόχρονα σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Θα τα καταφέρουν φέτος; Η αποστολή τους μόνο εύκολη δεν φαντάζει. Και η ιστορία σίγουρα δεν ευνοεί τα σχέδιά τους. Κι όσο παλεύουν να ανέβουν τον καλοκαιρινό τους Γολγοθά, ας ανατρέξουν λίγο στο παρελθόν και ας δουν όλοι πως κατόρθωσαν να έρθουν στο σημείο να φτύνουν αίμα για να βρεθούν σε κάποιον όμιλο, είτε του Champions, είτε του Europa League. Και πως απώλεσαν μέσα από τα χέρια τους τα προνόμια που απολάμβαναν μια φορά κι έναν καιρό…

 

Διαβάστε ακόμη...