Κρουμπάλι: Ο «μαχητής» που... θωρακίζει τη ρακέτα του ΠΑΟΚ!

Από sdna: Ο ΠΑΟΚ πυροδότησε... βόμβα Κρουμπάλι και το SDNA παρουσιάζει το life story του νέου ψηλού του «Δικεφάλου»: η συνεχής αμφισβήτηση για το ύψος και η εκτόξευση.
Πηγή: sdna.gr
Κρουμπάλι: Ο «μαχητής» που... θωρακίζει τη ρακέτα του ΠΑΟΚ!

Oι δυσκολίες ήταν πολλές, το κασέ του παίκτη υψηλό, αλλά η διάθεση του Ηλία Παπαθεοδώρου να τον έχει ξανά υπό τις οδηγίες του, αλλά και η επιθυμία του παίκτη να παίξει ξανά για τον Έλληνα κόουτς ήταν αρκετές για να... δέσει το γλυκό. Έτσι, η «βόμβα Κρουμπάλι» είναι γεγονός για τον ΠΑΟΚ.

Η χρονιά από την οποία προέρχεται ήταν η καλύτερη της καριέρας του, καθώς μπορεί να μην βγήκε MVP όπως είχε κάνει στο παρελθόν, αλλά ο βαθμός δυσκολίας των αποστολών του ήταν πολύ μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά. Ο ίδιος όμως φρόντισε, με συνεχείς limit up, να πραγματοποιεί εμφανίσεις που μέρα με τη μέρα εκτόξευαν τη μετοχή του.

Ήταν «θηρίο» ανάμεσα στα... θηρία της VTB

Αν ψάχνει κανείς τι θα δώσει ο Κρουμπάλι στον ΠΑΟΚ, τότε μία ματιά σε ορισμένα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν γιατί αποτελεί μία εξαιρετικά ποιοτική λύση για την ρακέτα του «Δικεφάλου». Τι έκανε, λοιπόν, στην VTB ανάμεσα σε... θηρία;

Ο Κρουμπάλι ολοκλήρωσε τη σεζόν ως 2ος συνολικά στα ριμπάουντ (206 έναντι 227 του Τοντόροβιτς, που έπαιξε με την Χίμκι σε πέντε ματς περισσότερα), ενώ ήταν 1ος στα επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, η έφεσή του στο ριμπάουντ συνδυαζόταν με «εύκολους» πόντους κι αυτό τον κατέταξε 2ο στη λίστα των παικτών με τα περισσότερα double-double. Μόνο ο Φραν Έλεγκαρ είχε περισσότερα από αυτόν (9 έναντι 7), ενώ ο Κρουμπάλι είχε μαζί του στη 2η θέση τους Αλεξέι Σβεντ και Κίνο Κόλομ.

Απομονώνοντας τους σέντερ σε κάποιες άλλες κατηγορίες, προκύπτει πως ο «Ous» ήταν ο 3ος σκόρερ ανάμεσα στους σέντερ της διοργάνωσης και 2ος σε συνολική αξιολόγηση, πίσω μόνο από τον Έλεγκαρ και πάλι. Την ίδια στιγμή, ο Κρουμπάλι απέδειξε πως η γραμμή των βολών δεν αποτελεί «αχίλλειο πτέρνα», όπως συμβαίνει με πολλούς σέντερ, καθώς είχε το καλύτερο ποσοόστο (79.2%) από όλους τους ψηλούς της VTB, την ώρα που ήταν και ο 3ος με τις περισσότερες εύστοχες (95). Για όλα αυτά, ο 29χρονος χρειάστηκε να πατά παρκέ περίπου 24' ανά αγώνα.

Εκεί, πάντως, που οι αριθμοί... βγάζουν τον Κρουμπάλι «τέλειο» είναι στο κομμάτι της ατομικής άμυνας. Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη, ο νέος ψηλός του ΠΑΟΚ δεχόταν 0.47 πόντους ανά κατοχή στην ατομική άμυνα.

Το life story

Άγνωστος δεν είναι, αφού τη σεζόν 2015/2016 αγωνίστηκε στην Ελλάδα με το Λαύριο και φρόντισε να αφήσει το στίγμα με ορισμένα εκπληκτικά highlights. Ωστόσο, ο Κρουμπάλι έχει... γερό background κι ενδιαφέρουσα ιστορία.

Ο 29χρονος φόργουορντ-σέντερ κατάγεται από την Γκάμπια, αλλά την έχει επισκεφτεί μόλις μία φορά στη ζωή του. Πάντως, φροντίζει να μαθαίνει συνεχώς ιστορίες για το πώς μεγάλωσαν οι δικοί του άνθρωποι πριν μετακομίσουν στις ΗΠΑ. Ο ίδιος είναι «γέννημα θρέμμα» της Ατλάντα. Γεννήθηκε εκεί, έπαιξε μπάσκετ στο λύκειο και στο κολέγιο εκεί, και πλέον επιστρέφει κάθε φορά ολοκληρώνονται οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Το μπάσκετ πάντως έγινε ο λόγος, ώστε ο Κρουμπάλι να αποτκήσει και μία δεύτερη... πατρίδα: την Ολλανδία. Ο νέος παίκτης του ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στο ολλανδικό πρωτάθλημα τη σεζόν 2012/2013 με τα χρώματα των Den Helder Kings κι εκεί γνώρισε την γυναίκα της ζωής του, την οποία παντρεύτηκε και με την οποία απέκτησε ένα παιδί.

Τι χρειάστηκε όμως μέχρι να φτάσει στην Ολλανδία και στα άλλα, πιο δυνατά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που έχει αγωνιστεί; «Κλειστά αυτιά» και υπομονή...

Ένας... Ρόκι Μπαλμπόα

Μιλώντας στο sdna.gr, o ίδιος είχε περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο μπήκε στο χώρο του μπάσκετ: «Ήμουν τυχερός σε αυτό το κομμάτι. Δεν ξεκίνησα και πολύ νωρίς την πορεία μου. Ήταν μετά τα 10 χρόνια μου. Είχα πολύ μεγάλο πάθος και μπόλικη ενέργεια. Λάτρευα το ποδόσφαιρο, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η ομάδα μου. Σκεφτόμουν και το ποδόσφαιρο, κάθε φορά που άνθρωποι αμφισβητούσαν τις πιθανότητες που είχα να παίξω επαγγελματικό μπάσκετ. Ευτυχώς, η οικογένειά μου με βοήθησε να καταλήξω σε αυτό το άθλημα, ενώ υπήρχαν και πάρα πολλές ώρες που πέρασα με τον αδερφό μου παίζοντας μπάσκετ στην αυλή».

Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Κρουμπάλι, δεν ήταν λίγοι αυτοί που αμφέβαλαν για τις ικανότητές του, αλλά και για το πόσο αποδοτικός μπορεί να είναι στη ρακέτα ένας παίκτης με ύψος που... μετά βίας ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Το σίγουρο είναι πως μέσα από τις δυσκολίες, την αμφισβήτηση και τα εμπόδια, ο Κρουμπάλι έμαθε να δουλεύει σκληρά για να κερδίζει τη θέση του. Το ίδιο είχε κάνει και στην περίπτωση του κολεγίου, όταν το να «δεσμευτεί» σε κάποιο κολέγιο έμοιαζε δύσκολο σενάριο.

«Στο high school (W.D. Mohammed), αν και τα πήγαινα αρκετά καλά, δεν με προώθησαν όσο θα μπορούσαν για να βρεθώ σε ένα μεγάλο κολέγια. Δεν είχα προβολή, αλλά κατάφερα να εκμεταλλευτώ ένα καλοκαιρινό camp της περιοχής και να με εμπιστευτεί το Georgia State. Πάντα ένιωθα λίγο... Ρόκι Μπαλμπόα, να σου πω την αλήθεια (γέλια). Συνάντησα αρκετές δυσκολίες κι αδικίες, αλλά κατάφερα να χτίσω τη δική μου πορεία με αργά και σταθερά βήματα, ξεπερνώντας πάντα τον εαυτό μου. Το πιο ευχάριστο όμως είναι πως πάντα είχα επίδραση στην εξέδρα, οι οπαδοί όλων των ομάδων με αγαπούσαν πάντα. Μάλλον έβλεπαν ότι δίνω τα πάντα» είχε αναφέρει στην συνέντευξή του.

Το μπάσκετ είναι... ταξίδι

H πορεία του στο NCAA ολοκληρώθηκε με τον ίδιο να μετρά 4.4 πόντους και 3.9 ριμπάουντ σε αυτή την τετραετία και, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα της ομάδας του, ήταν γνωστός «για το... υψηλής ενέργειας παιχνίδι του». Οι μέσοι όροι του δεν θα μπορούσαν να εντυπωσιάσουν κάποια ομάδα του ΝΒΑ ή έναν μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο κι έτσι το ταξίδι του στο επαγγελματικό μπάσκετ ξεκίνησε το 2010 από το αγγλικό πρωτάθλημα και τους London Leopards.

«Το μπάσκετ με έχει ταξιδέψει παντού. Από την Ατλάντα που μεγάλωσα, μέχρι την Αγγλία, τη Σλοβενία και τώρα εδώ. Η μαγεία του παιχνιδιού» είχε παραδεχθεί κι έχει δίκιο. Το μπάσκετ τον... πήρε από την Ατλάντα και τον πήγε κατά σειρά σε Αγγλία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ιταλία, Ελλάδα, ξανά Ιταλία, Καζακστάν και τώρα... πάλι Ελλάδα. Γεμάτη διαδρομή, αν μη τι άλλο!

Οι σεζόν 2013/2014 και 2014/2015 ήταν αυτές που ο Κρουμπάλι έδειξε ότι μπορεί και αξίζει να πάρει ευκαιρια σε πρωταθλήματα μεγάλης δυναμικής. Το 2014 ήταν MVP, πρώτος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος Σλοβενίας με την Grosuplje, ενώ ένα χρόνο αργότερα ήταν MVP της ιταλικής Α2.

Το Λαύριο του έδωσε την ευκαιρία στο πιο δυνατό ελληνικό πρωτάθλημα κι εκείνος την... άρπαξε από τα μαλλιά (10.7., 6.9ριμπ.). Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως με αυτές τις εμφανίσεις έκανε την ιταλική Βενέτσια να τον επιστρατεύσει για τα πλέι οφ του ιταλικού πρωταθλήματος.

Το περσινό καλοκαίρι ήταν κομβικό για τον ίδιο. Πήρε τη δύσκολη απόφαση να μετακομίσει στο Καζακστάν και να παίξει στην «ελληνική» Αστάνα που έχτισε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Η επιλογή του αποδείχθηκε σοφή, κυριάρχησε στα παρκέ της VTB και «έφτιαξε» ακόμη περισσότερο το όνομά του. Ήταν ουσιαστικά ο... Κάιλ Χάινς της «δεύτερης ταχύτητας» της VTB.

Mέχρι και οι διαιτητές... απορούσαν

Μιλώντας για τον Κάιλ Χάινς, ο Κρουμπάλι μπαίνει στην ίδια κουβέντα με τον παίκτη της ΤΣΣΚΑ καθώς είναι και οι δύο undersized ψηλοί. Πώς όμως «ζει» και επιβιώνει στα παρκέ ένας undersized ψηλός. Ο Κρουμπάλι είχε παρουσιάσει στο SDNA το δικό του story.

«Ναι, η γνωστή ιστορία. Αν το δούμε μπασκετικά και από άποψη σωματοδομής, δεν είμαι σέντερ, είμαι περισσότερο γκαρντ. Στο high school, είδαν την αθλητικότητά μου και αποφάσισαν ότι θα πρέπει να παίξω πάουερ φόργουορντ. Αργότερα, στο κολέγιο, ήρθε η ώρα να γίνω σέντερ. Ήμουν σε μία κατηγορία που δεν είχε πολλούς παίκτες πάνω από τα 2.10, οπότε αυτό με βοήθησε. Όλοι έλεγαν ότι παίζω σαν να είμαι ψηλότερος. Αλλά πάντα αμφέβαλαν: "Πώς θα τα καταφέρει ο Κρουμπάλι απέναντι σε ψηλούς;". Εγώ όμως φρόντιζα το σώμα μου, έμαθα να το τοποθετώ σωστά κάτω από το καλάθι και ετοιμαζόμουν για την πρόκληση. Πολλοί διαιτητές απορούσαν. Έβλεπαν να εξουδετερώνω ψηλότερους παίκτες και νόμιζαν ότι κάνω φάουλ και ότι γι' αυτό είχα καλύτερες θέσεις. "Δεν μπορεί να το έκανες αυτό" μου έλεγαν κι έτσι δεν έπαιρνα τα credits που μου αναλογούσαν».

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν απέκτησε έναν ψηλό που πάντα παίζει στο όριο και φυσικά με το μεγάλο «συν» πως ο Ηλίας Παπαθεοδώρου τον γνωρίζει πολύ καλά και ξέρει άριστα να τον αξιοποιεί. Αγωνιστικά, οι οπαδοί του «Δικεφάλου» πρέπει να περιμένουν πολλά καρφώματα, μεγάλη ενέργεια κι ένταση στην άμυνα και τελειώματα στο pick n' roll.

Ωστόσο, το αγωνιστικό κομμάτι δεν είναι το μόνο που μετρά. Ο Κρουμπάλι έχει την σωστή νοοτροπία και όπως είχε δηλώσει στο SDNA: «Είμαι μαχητής ανεξαρτήτως αντιπάλου. Πάντα θέλω να είμαι καλύτερος απ' τον αντίπαλό μου. Δεν μπορώ να πάρω ρεπό, δεν μπορώ να αλλάξω τον εαυτό μου. Πάντα βάζω την ίδια ένταση». Αυτό είναι άλλωστε που τον καθιστά αγαπητό για κάθε προπονητή.

 

Διαβάστε ακόμη...